icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

ira25
17. jún 2021

@katenka2 ani ja som to nepočula,ale,že lymfatický opuch prsníka je rovnako ako aj ruky.
To mám ja ten prsník lymfatický, nakoniec som to dávnejšie písala.
Len fakt si neviem predstaviť ako robia lymfatické masáže prsníka....ruku viem,že dajú rukávnik.

katenka2
17. jún 2021

@ira25 ani ja si to neviem predstavit, ani na nete som info nenasla a to sa ja netom dost dobre orientujem. No, mozno nam matazmena nieco blizsie povie...

helga9
18. jún 2021

Caute baby. To mame teda hic

katka14
18. jún 2021

@helga9 ahoj heli. to teda hej aaaale mam novinku. objednana som na konzultaciu k dr.bohacovi. snad to bude ok. chcel odporucanie od onkologa a ten mi vcera dal nieco ako spravu. myslis ze to bude staciť?

helga9
18. jún 2021

@katka14 ahoj bude stačiť. Odporúčam ti chod aspoň ku trom. Nechcem zle na Boháča ja som nesúhlasila s tým čo mi on navrhol ani postup ani veľkosť atd a vidím že som mala dobrú intuíciu lebo teraz vidím že by som nebola spokojná. Další traja doktori sa zhodli. Chod do Nou aj Palencarovi.

l1plienka
18. jún 2021

@katka14 mne stačila sprava od onkosa. A držím palce,vypočuj si,čo Ti navrhne a rozhodni sa,ja som ho teda nezažila,ale veľa som od neho čítala materiálov k rekonštrukcii po mastektómii ✊✊

naja94
18. jún 2021

@katka14 ahoj, moju sestru bude operovať Dr. Pálenčár, k doktorovi Boháčovi nešla, lebo vraj Dr. Boháč nedáva implantáty pod sval, ale iba pod kožu. A implantáty dané pod sval vyzerajú oveľa lepsie ako tie dané len pod kožu (resp. vyzerajú dobre iba chvíľu).

helga9
18. jún 2021

@naja94 presne preto som ku nemu nešla

katka14
18. jún 2021

@naja94 ja by som ale chcela bez implantatov. ja mam svojho tuku dost 🙂

nori21
18. jún 2021

Som na ceste domov,bola som na usg aj mmg,v pravom prsníku okrem cýst nič také,a ľavá operovaná strana čistá.

naja94
18. jún 2021

@katka14 držím palce 👍

anvien
19. jún 2021

Baby caute...dlhsie som tu nebola ... Tak po oziaroch des a hroza pominula do mesiaca a teraz mam krasne opalenie v celej popalenej casti..aspon tam vidno nejake opalenie ked uz nechodim na opalovacky :D ..no ale ine som chcela s vami este ako take info : dosli ki vysledky z genetiky - mam potvrdenu geneticku preddispoziciu na svinstva zenskych organov, prsnikov, a mozno aj z casti koze a pankreasu... Odporucania su vynikajuce :/ do 75r chhodit na kontroly bud sono/mamografia/alebo ine, na gyndu tiez a sledovat stale hodnoty.no dalsia vec je ze mam spisane operacie typu vsetko prec... Samozrejme pojdem na oddelenia kde to oatri6 a porozpravam sa s gyn aj onko len by som rada vediet ci je nejaka tu z vas co ma tuto genetiku tiez zlu a co vam povedali vasi lekari. Dakujem krasne 🙂
Ps ..ten hic ma asi dorazi fuj otrasne

zuzap33
19. jún 2021

@anvien ahoj, áno sú tu baby s pozit genetikou. Viem, že Helga, ostatné už nepamätám. Som rada, že ti je už lepšie. Máš ďalšiu liečbu?

ira25
19. jún 2021

@anvien pankreasu?... čo ten má spoločné so ženskými hormónmi a či?
No ten sa nemôže odstrániť... čo som zlé pochopila?
No ožiare a tieto vedrá uf nezávidím, koľký ožiar máš za sebou... krémues?

ira25
19. jún 2021

@zuzap33 Zuzka a ty sa máš ako?

zuzap33
19. jún 2021

@ira25 veď anvien už má dávnejšie po oziaroch. A ja? Beriem práve 5.cyklus tabletkovej chemo. Ide to.

ira25
19. jún 2021

@zuzap33 aha a ja, že nebrala pre tie problémy z prsníkom....joj ako sa niekedy strácam v diskusii.
To koľko cyklov budeš brať a ako ich znášas... dá sa?
Mňa boli prsník rovnako ako pred rokom keď mi diastokovali raka a už neviem čím ho mastit a tabletky toľko nechcem brať.
Konzultovala som nález s neterou ktorá robí sono v Martine,len vraj divné popisy robia v Prešove ani konkrétne miesto kde sa nachádza nález,ale že mám byť v kľude, že u nás skôr narodených za tri mesiace nenarastie rýchlo a ak chcem tak ona mi urobí vyšetrenie skôr....
Nie nepotrebujem však u mňa to konzultovali dvaja radiologovia tak určite vedia čo robia len keby ma ten prsník tak nebolelo.
Zdravíčko ti prajem🙏🙏🙏

snowwhite81
19. jún 2021

@ira25 mutacia v genoch BRCA1 a 2 je spojena aj s vysim rizikom karcinomu pankreasu a melanomu, nielen karcinomu ovaria a prsnika. Preto pri pozitivite z krvi sa vystreuje aj rodina ( moze matka, sestra, brat, dcera, syn...)

ira25
19. jún 2021

@snowwhite81 tak som sa dozvedela niečo nové.... ďakujem,len chápem dať preč prsníky,maternicu, vaječníky...no ale čo s pankreasom ten azda nemôžme odstrániť.

snowwhite81
19. jún 2021

@ira25 nie, paknreas odstranit nie ale aspon su mozne pravidelne kontroly, napr usg brucha. Preto je dolezite pri vyskyte BRCA mutacii skontrolovat aj rodinu... tyka sa to nielen zien v rodine ale aj muzov

zuzap33
19. jún 2021

@ira25 budem brať pokiaľ bude zaberať... Ja som už metastaticka, takže doživotne už niečo

helga9
20. jún 2021

@anvien ahoj ja mám brca1. Minuly rok som si dala odstrániť vaječníky a tento rok druhý prsník. Prvý išiel preč pred dvoma rokmi. Podstupujem akurát rekonštrukciu. Treba chodiť na kontroly. Veľa ľudí ma poz genetiku a neochorejú to je ako u koho a že ju mám môže aj nemusí mat súvis s rakom. Ja som mala lobulárny karcinóm ktorý nemutuje do brca takze tak.

anvien
20. jún 2021

@zuzap33 ahoj. Vidim ze mas toho dost ale dufam ze ta udrzia bez zmeny k horsiemu. Ako znasas chemo? Myslela som na teba co s tebou.
Ja uz nemam co brat ..mam triple negativ cize nemam ziadnu liecbu len sledovanie. Prave o necely mesiac mam ist na kontrolne sono prsnikov. Ked donesiem genetiku bude dalsi postup predpokladam.
Ten hic ma asi skor polozi ako toto vsetko ...nie je mi extra dobre v horucavach od prvej rakoviny je to blbe ale teraz este viac doslova na odpadnutie niekedy len ma oleje pot a som v koncoch tak sedim doma stale.

anvien
20. jún 2021

@ira25
@helga9
@snowwhite81

Dievcata ked to tak zoberiem posledne oziarw som mala pred necelymi 2 mesiacmi v polke maja som skoncila a prsník keby ste videli jak sa vsetko popalilo mi je zle ked pozriem teraz na tie fotky ale necely mesiac a islo to len som musela aj antibiotika brat potom sa to uz lepsie zhojilo. Teraz mastim len s kalciovou sem tam kedze je horuco a maste ...aby sa mi to nezacalo nejak plesniet to skor si menim pradlo a oplachujem ak som spotena. Na den 1 podprsenka len tak sup niekedy i 3 :D ale radsej tak ako si tam drzat pot ..nechcem aby zreagovalo.
Inak hej krasne prognozy mam..ale pytala som sa ci tieto geny mozu mat aj chlapi..ano - prostatu a dalsie ochotenia cize teraz ked mam dievca tak postup dost kontrol, keby som mala chalana tiez by bol pod dohladom a pisu 50% prenos..slaka ze to prave takto..ja len dufam ze to nema ale moze byt zase ze to prenesie niecim dalej do genov :( no genetika od 18r cize najskor moze ist moja mama a jej otec -Moj dedo mal pred 10r prostatu rakovini cize asi do ide z jeho linie.
Co sa tyka toho odporucania ..uvidime co mi povedia lekari a podla toho sa zariadim.. bude mi treba riadne diskutovat. Ja mam aj alergiu na anestezy cize bude to sranda najskor zistit co mi skodi a potom mozno riesit ine....

@helga9 prosim ta aky je postup pri mastektomii? Odstrania a potom liecba ran a potom?
Uz teraz sa citim s vlasmi kratkymi neatraktivne s tymi mojimi jazvami a bludmi a este i toto ma caka mozno :( to uz psychika pojde riadne aj tak som v cudu kus stale to neviem prekusnut

helga9
20. jún 2021

@anvien sú 2 spôsoby a to najprv mastektómia a neskôr rekonštrukcia alebo priamo pri mastektomii ti podľa možnosti dajú buď hneď implantáty alebo expandery ktoré neskôr vymenia za implantáty. Alebo je možnosť svojim tkanivom ak máš dosť. Ja nemám takze implose budem mat. Expandery mi dali v polovici marca a v septembri bude výmena za implose. Po oziaroch je vhodne počkať aspoň rok a potom na opku ísť. Ja som tiež išla po roku. Ja chvalabohu doteraz som veľmi dobre znášala aj narkozu pooperačný stav všetko. Vaječníky mi vybrali v utorok a v stredu ráno som letela domov čo mi hovorili že hospitalizácia aspoň 4-6 dni no ja reku eee. A v marci ma operovali v utorok a v piatok ma vykopli že čo tam budem zavadzat. Ja som asi beztekutinova lebo mne sa dreny ani pri jednej opke neplnili take 3 kvapky natiekli až ma furt chodili kontrolovať či tie dreny fungujú.

anvien
20. jún 2021

@helga9 tak ti mas stastie v nestasti ze to znasas takto. Ja mam stale take komplikacie s tymi opkami ze konec. Pri cisarsku som skolabovala s dychom nev3deli ma dat dokopy a teraz mali poslednu vhodnu anestezu pre mna. Lekari ma davali 3tiu na opku a ked prisiel primar tak sa zhrozil ze s takou diagnozou je mam ist prvá 🙂

zuzap33
20. jún 2021

@anvien mi hovor o horúčave... 😏 Je nedeľa, sedím v izbe s klímou l, takže dá sa. A nevarím. V takej horúčave ku sporáku neexistuje. O chvíľu ideme do restiky. Ľudský organizmus má svoje hranice, načo ho zbytočne týrať? A môj záťaženy liečbou zvlášť. Aj v piatok som išla z práce o pol 1. Povedala som dovi, dopo, je mi horúco. Zmrzlina, chladok, doma klíma, kus som pospala a tak robila

zuzap33
20. jún 2021

@helga9 ta keď niekto má postavu jak modelka.... 😆 Keď budeš potrebovať trošku tuku, darujeeeem...🤣

helga9
20. jún 2021

@zuzap33 nooo by še mi zišlo trochu v septembri pod so mnou lahnes vedľa mna a prepumpuju

anvien
20. jún 2021

@zuzap33 ja tiez doma v dome pod strechoi je radost existovat uz teraz je dobrych 28 v izbe a to mam vsade otvorene okna a zatiahnute rolety...sak to zabijak... Ja dnes i varila a teraz sijem :D nemam inak kedy a naši zobrali dceru vonku tak dufam ze nedojde zase zo slnka osypana ako pred tyzdnom..