Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@helga9 hmmm, skúsim si o tom niečo naštudovať. Veru, mám spuchnutu hornú časť hrudnika nad jazvou. Lenže keď ja tam mám aj tie implantáty po odstránení časti sterna a rebier. A tak nejako sa to divne vyvíja, niektoré kosti vystupuju úplne von 😔. A opuch pod pazuchou fymfatickej ruky už pol roka, akoby zdurena uzlina. Videl to už kde- kto, ale absolutne žiadne stanovisko, či liečba, takže...asi to aj tak môže byť? 😥
@helga9 Helka, to tie kroky treba dodrziavat, ze ako masirovat, ze? Ja si aj z 1strany aj naspat a to by sa nemalo, ze? Sice nastastie nemam problemy, ale sama mam odskusane ze napr ta ozarovana strana ked nemasirujem pobolieva- ze ked vynecham, ale ked pravidelne masirujem paradicka
@jankastraza áno vždy masírovať smerom ku srdcu
@helga9 vies Heli, uz som z toho aj taka unavena a znechutena. Som rada, ked fungujem ako-tak, mam toho viac a neraz by som so vsetkym prastila. Rano mi trva aj 15 minut, nez "zobudim" telo, resp. ho prehovorim, aby nebolelo. Potom ponatierat jazvy a znicenu kozu po bercovych vredoch na oboch nohach. Potom natiahnut bandaze az po kolena - je to 3.kompresivna trieda, takze boj, kym do toho nohy dostanem. Potom bandaz na koleno...potom nasleduje natretie hrudnika a lymfatickej ruky, lebo teraz ma stale nabeh na zapal. Rameno hodne boli, na druhej ruke laket. Ked natahujem tie bandaze, tak ruky pri tom bolia, tahaju... ked som ponatierana, navliekam bandaz na celu lymfaticku ruku - od prstov az po rameno. Toto kazde rano a robim to poctivo uz dlhe roky. Si predstav, teraz tie horucavy, normalny clovek sa podla potreby osprchuje, ja si to 2x rozmyslim. Lebo vsetky tie bandaze dole, potom sprcha, ako-tak osusit a znovu ponavliekat. Spotene, hnusne... mam ich niekolko, periem doblba, vzdy v rukach, lebo pracka by jednak poskodila a hlavne, nebudem ju predsa obden pustat len kvoli navlekom 😖. Ked stiham, trocha cvicim, ale veeeeelmi opatrne. Zosrobovany hrudnik a teraz aj tie artroticke klby fakt bolia. A to su bezne vsedne dni. Casto /aj teraz/ sa vracajuci opar na kostrci, akesi cudne lysaje na tvari.... Jednoducho, niekedy sa sama sebe protivim, ale hlavne som z toho uz unavena a zunovana. A kedze nie u kazdeho lekara sa stretnem s ustretovostou, hladam odborne clanky, rady, vela casu tomu obetujem, s mobilom v druhej ruke, kde hladam slova, co im nerozumiem. Za to od lekara len posmech a hnev zoznes, ze sa obracias na Google. Ale ten Ti aspon nepovie, ze sa s tym musis do smrti zmierit 😅 No a do toho vsetkeho stary dom, domace zvery, tropy v zahrade, starnuci nervozny muz a pod. 🙈🙊
Babenky ahojte. taka otazocka ... Tie ktore mate brca1 potvrdene davali ste si preč prsia a vajecniky .... Ako ste detom oznamovali? Netusim ako to malej vysvetlit ma 6r a ked som sla na opku prvu vysvetlila som ze co a ako a aj ako mi asi bude ale toto .... No ako jej vysvetlim ze preventivne davam preč a naozaj nemam zase rakovinu a neumrem ... Doslova stale o tom keca aj kee netusim odkial si to spojila
Asi z telky ci niekto sa prekecol ..lebo ja som jej o tom ze sa umiera na rakovinu nehovorila :( poraďte baby prosim. Dakujem
@anvien ahoj no ja ti asi moc neporadím lebo ja som mojim babám nič nepovedala. Vedia o chorobe ale zákroky nie a liečbu vedia len ze som mala chemo.Keď som išla na opku išla som na wellness. Ja to proste tak cítim ze je im lepšie keď nevedia čím prechádzam, aby sa netrápili. Chvalabohu som liečbu znášala veľmi dobre aj 3 operácie. Urobila som to možno z toho dôvodu ze som videla na mojom otcovi trápenie cele roky / nemal raka / proste od decka to mám dodnes v hlave tie spomienky a chcem ich od toho uchrániť.
@anvien ahojky,tu vidiet, ze sme kazdy ini...moj syn mal 10 a dcerka 4 vtedy, ja som tiez brca2,ja som si ich posadila a synovi som vysvetlila primerane jeho veku, co a ako,pre dcerku som mala special knizku tu sme citali tam to bolo krasne detsky vysvetlene, pocas liecby som bola nastastie nadalej aktivna a fit, iba dcerka horsie znasala ze som uz nemala dlhe blond vlasy a zvladli sme to...u nas v Anglicku ma skoro kazda 2 zena rak prsnika a dost sa tu o tom bezne hovori a plne TV toho, tak deti to zobrali celkom dobre, ukazala som im Kylie Minogue, Ostatne herecky a pod a ze su zdrave a ja budem tiez a boli kludni...drzim palce ♥️
@anvien Ahoj. tak malej to radsej ani nevysvetluj. aby sa nezlakla. moja 5 ročná to zvládla super, bola som proste chorá, vyliečila som sa. hrudnik im neukazujem aby sa nezlakli. staršia ma 10 ale ani tej som nehovorila o rakovine. to by sa zbytočne vystrašila. len že som chora, beriem liečbu na imunitu preto zliezli vlasy a ked som isla na opku, tak som jej povedala ze tam mam nieco co tam nepatri a ked chcem byt zdrava, musia ist prsia prec. a preventivne vajecniky a maternica, to som im len povedala ze idem na malu operaciu aby som v buducnosti neochorela.
Ahojte... Vdaka za vase skusenosti. Dcerka ma 6 a pol roka momentalne, kym budu opky zase bude vacsia a dost je vnimava. Do podrobna urcite nebudem vysvetlovat ze co a ako aj teraz som jej vravela ze musim dat prec co neteba, vlasky kvoli liecbe vypadnú a opat narastu, ze si idem polezat s hudbou pod pristroj a som spat. Len to ako som vyzerala, ako mi bolo zle a ine videla. Ked pojdem na vajecniky to este ok nejak poviem len toe prsia je horsie. Videla ma stale ked sa kupem nehambime sa a chodila ku mne i ked som po opke bola ci sa mi liecilo po oziaroch videla ze sa mastim. Len to ze som s nou dlho nebola ked cely den na chemo som sla ci mi potom zle bolo najhorsie. ... Viete tak zrazu dojdem a budem plocha, nebudem ju pustat do kupelne ... Od mala ked bola este len krpec pol rocny museli ist ku mne ak som sa sprchovala ukazat ma ze som doma :D tak toto nejak vysvetliť.... Dost vidiet ake su deticky rozdielne tiez . . . Aj my 🙂 dakujem kraane za odporucania .
@anvien ahoj ano deti su tiez rozdielne, vsetky vnimaju inak...vsetko zalezi ako co podas a ako sa doma rozpravate
@jankastraza vsimla som si uz od mala u dcerky ze ked sme sli k lekarke a som jej nepovedala co moze ocakavat tak bola ako strela a bolo tazsie s nou ci odber ci vyter ci ine veci porobit. Ked jej vysvetlim akosi sa pripravi a znesie i cistenie kanalikov v zubku... :(
Dievčatá,chcem vás poprosiť o radu - na operovanej strane od pazuchy,kde mam vybraté uzliny, až k pasu mam opuchnuty obrovský červený fľak a strašne to svrbí! Čo mam na to natrieť? Mali ste to niektorá?
@anvien ahoj, ano suhlasim s tebou ❤
@l1plienka tak teplota ešte asi príde. Tipujem, že by to mohol byť Erysipel, laicky ruža, zápalové ochorenie a na to treba čím skôr antibiotika. Presne ako u mňa, v piatok večer a predĺžený vikend... Bude treba zajst na pohotovosť 😞. Držím palce, daj vedieť, ako je s Tebou. Ak by som bola istá, že je to ruža, poradim ti aj studené obklady. Lenže ani to nevidím, ani nie som lekár ...
@l1plienka ahoj drzim palce a daj nam vediet co ti dr povedal ked pojdes
@jankastraza Dakujem Janulka,aj všetkým úžasným podporujúcim babám - ste jedničky 👍
Jeeej l, dnes som sedela na bicykli!!! Po troch rokoch 🍾😆

@katenka2 ahoj narazila som u jednej ázijskej lekárky tuším pôsobí v Toronte ona je plastická chirurgicka a máva všelijaké články na insta a ona odporúča lymfo masáž prsníka.