Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@katenka2 ahoj Katulka,hej bola som na pohotovosti,lebo uz to mam rozšírené aj po rukách (pazuchy,triceps) okolo brucha a tvorili sa mi hnisave pluzgiere,no a záver, že to je (pravdepodobne) ekzém,mam si kúpiť puder,dat aescin a onko musí zhodnotiť ako ďalej. Nerobili mi ani odbery,len skonštatovala,že to musí vidieť onkolog. Aj Ty si mávala takéto ekzemy? Čo Ti pomáhalo? Prikladám repík,aj skúšam medolight svetlo,len celkom sa bojím,keďže je to tá strana bez uzlín 😢
@l1plienka vies, mne sa zapaluje ta ruka. Zostane cervena az fialova, velmi horuca a napuchnuta, koniec toho zapalu je presne ohraniceny, akoby mi ju niekto namaloval podla pravitka. Antibioticke masti Backroban a Framykoin a tiez V-penecilin vzdy zaberali. Niekedy to trocha dlhsie trvalo. Ale hnisave pluchiere sa mi nikdy neurobili, takze to asi ruza nebude. A mala som vacsinou 1-2 dni velmi vysoke teploty, aj okolo 40 st.
V tomto pripade vobec neviem poradit, ale co najskor by to mala vidiet teda onkologicka, ked obvodna velmi neporadila, lebo tiez by to mohol byt nejaky hnusny zapal. No a nedajboh pasovy opar! ☹, ale ten aj riadne boli, takze to by si vedela.
No nic, dievca, volaj aspon na onkologiu, opis im to, popytaj sa a ked budes vladat, napis, ako si pochodila. Mooooc drzim palce! 🍀
Caute baby. To máme teda hic. Škvarim še na lehátku.

@katenka2 ahoj Katka,jasné držím sa aspoň sa snažím.
Prsník desne bolí aj pečeň ma bolí aj kĺby aj vlasy padajú,ale inak ok.Vsak ty máš toho viac nadelene a tak čo ja sa môžem sťažovať....no nie?
Brat je už na SK,príde na týždeň ku mne tak sa teším aj mám obavu aby mi nedoniesol Covid,nie som očkovana a ani sa nemienim v mojom okolí zle skúsenosti z očkovania.
Snažím si zahnať negativne myšlienky nejakou prácou a tak som dnes maľovala balkón len tú časť pod zábradlím.
Dnes jeden rok od smrti Kiki.

Helga Vás zdraví zo slnkom zaliateho Chorvátska. P.s. Pomaly ale isto som cigoška

@helga9 yesss 😁👌♥️
Och baby obdivujem :D slnit sa ...ja s vyplazenym jazykom prejdem po vonku do 10tej a uz som cely den v r..i :D kde to este sa opalovat :D ale uzivajte si riadne vylety a zabavte sa kym sa da ;)
@sabova3 ahoj prepac ze rusum...mam otazocku ohladom implantatov - dali ri na vyber ake typy mozes mat? Vcera mi uz 3 lekar povedal ze asi najskor prsia prec a vajecniky az ked budem mat 35 -40 kedze ja mam len 33 :D ... Ale tak silikony som videla rozne druhy od okruhlych po ovalne az po odlahcene a rozne tvrdosti .... Preto sa pytam ci sa da prisposobit trosku z viacerych moznosti alebo ti daju len tie co hradi poistovna a ked chces lepsie sa priplati..chcem vediet co a ako kym pojdem k tym doktorom co by ma operovali nech viem ci mam na vyber. Dakujem
@anvien mne dali na vyber mentor gule - polytech (jeden som si hradila sama),mala som možnosť vybrať veľkosť aj “pochytať”, čo mi to tam vlastne ide narvať,vsetko so mnou plastik konzultoval,ukázal,kadiaľ pôjde rez,ako sa bude hojit nádorový prsník,ako ten druhý zdravý. Ja som bola s prístupom velmi spokojná,aj ked teraz ten nádorový sa hojí velmi ťažko,stále je opuchnuty tvrdý,lebo nemá kadiaľ ten bordel odtekať,keďže tam nemám uzliny
Ahojte zienky, zajtra zacinam tu dalsiu etapu 4 chemo ale iny liek. Viete mi prosim prelozit co to znamena to 4x PACLI ,len by chcela vediet co ma caka zajtra a kolko tam cca hodin to bude tiect? Bo mi kazala rano prist dost skoro nech viem co ma caka😖 i tak nezaspim, rozmyslam ako zareagujem kedze to budu uz ine lieky. Dakujem❤️
@lucmirka124 je to paklitaxel aj ja som ho mala ale mala som 12 dávok každý týždeň tak som sa dohodla s dr lebo sa lepšie znáša. Ty mas 4 dávky každé 3 týždne. Skus sa s dr dohodnúť ak by si teda chcela či ti radšej nedá 12 dávok. Ten trojtýždňový ťa viac odpáli.
@sabova3 dakujem krasne za odpoved. Som zvedava co bude so nou 🙂
@helga9 srdecna vdaka - mam konzultaciu na dalsi tyzden i na onko vychod v kosiciach s primarom na odporucanie mojho gynekologa a tiez dalsi den do sace k dr saksunovi. Som zvedava co povedia .... Ak tak mozno i gajdosa skusim. Velmi pekne dakujem za odpoved 🙂
@l1plienka super pristup teda. Tak by to malo byt. Som velmi zvedava co bude
@helga9
@l1plienka
Inak co citam a hladam raz vravia vymenit kazdych 10r a druhy zase nemenit ..vam hovorili o tom ze sa odporuca zmenit implantaty po case? Potom sa hradi suma od nas ..nespominali lekari?
A este jedna zabavna otazka :D spanie na bruchu so silikonmi? Jak sa ja vyspim :D pre mna po operacii bolo najhorsie ze som nemohla spat na bruchu :D a teraz toto ... :D
Onko mi vravela ze by bola za ak by mi ostala koza aj bradavka s dvorcami a dali len prsne zlazy prec a pridali silikony ..tak som veeelmi na všetko zvedava ... A ked budu na dalsi tyzden kecat lekari nech viem co to sa pytat 🙂
Velmi si vazim vasich skusenosti a rad. :*

@anvien no ja mam kožu šetriacu mastektomiu,to je to ponechanie bradavky s kožou a postup bol taký,že najskor nádory von,prsník ponechali a následne rozhodli,že v rámci prevencie ma vykuchajú na kompletku,cize tkanivo,žľazy vsetko von,nechali mesiac pauzu a vkladali sa imploše. Spávanie s nimi je kapitola sama o sebe - prvých osem týždňov nosis non stop pooperacnu podprdu a spávaš na chrbte,a asi po 8mesiacich som sa odhodlala spat na boku🤭

@l1plienka ahoj dušička, ako? Bola si u lekára, máš lieky? Je to lepšie???