icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

zuzap33
1. aug 2021

@danna123 prepáč nejak som nepochopila otázku. Na radioterapii sa nepicha žiadna kontrastna látka, pri prvom zameraní sa malinkymi bodkami alebo fixkou vyznačí, kde budú ozarovat. Kontrastna látka sa pichá pri vyšetreniach na ct alebo magnetickej rezonancii.

danna123
1. aug 2021

@zuzap33 no veď to sa pýtam či sa pichá kontrastná látka lebo onkologicka má poslala na ct prsníka a potom mi nasadí oziare
@zuzap33

danna123
1. aug 2021

@ira25 beriem aj ja tamoxifen je mi z toho tak divne hlava sa mi toci také návaly do hlavy neviem Jake máš ty príznaky či to je normálne alebo to m povedať doktoroe

zuzap33
2. aug 2021

@danna123 nie som tá správna osoba, ktorá by ti mohla povedať o nepriaznivých účinkoch Tamoxifenu. Keďže mám metastázy som stále na chemoterapii a ja ho ani brať nebudem. Inak návaly do hlavy, pocity horúčavy máme každá. Súvisí to so zníženou hladinou ženských hormonov. Ak si si nie istá s nejakým účinkom lieku, určite to konzultuj so svojou onkologičkou.

ira25
2. aug 2021

@danna123 no ja také príznaky ako ty nemám,ako som písala mne vypadávajú vlasy a mám zvýšené krvne tuky,inak absolútne žiadne nepriaznivé účinky Tamoxifenu... lenže ja ho beriem už jeden rok...áno v začiatkoch som sa veľmi potila.
Neviem akú dávku berieš či 20 jednorázovo,alebo 10- 2x denne....ja mám 10 a to sa lepšie znáša.

danna123
2. aug 2021

@ira25 ja mám 20 jednorazovú beriem ich 3tyzdne po operácii hádam si to telo na to zvykne a z toho ti vypadávajú vlasy či ?

ira25
2. aug 2021

@danna123 len si myslím že z toho padajú vlasy...ako som napísala lepšie sa znáša Tamoxifen rozdelený ,teda nie naraz 20,tak skús to prebrať z tvojou onkologickou,alebo si rozdel ráno polku a večer druhú polku a zistíš či je ti lepšie.

danna123
3. aug 2021

@ira25 dneska som bola na značení na ct to aj vás tak označili čiarky krížiky po celom hrudníku prečo to tak robia čo to znamena

ira25
3. aug 2021

@danna123 jasné všetky sme boli takto pocarbane... krížiky a ja v prostriedku tých
červenych krížikov som mala ešte tetovacie bodky,takže na ožiare mám trvalé spomienky.
To si robia značky aby ťa vedeli nastaviť potom pod prístrojom kde majú ožarovat.

danna123
3. aug 2021

@ira25 vieš čo ja už sa vypytujem všetko možné aby som vedela na čo sa mám pripraviť a to čakanie ešte piateho mám volať kedy už môžem ísť na oziare to čakanie je najhoršie a koľko to trvá ten oziar

ira25
3. aug 2021

@danna123 presne už neviem pár minút samotný ožiar a pred tým ťa nastavuje radiolog podľa tých značiek potom spustí stroj ten kolo teba chodí robí si snímky a tak pusti ožiar veľmi kratučko...aspoň ja bola na takom lyneralnom stroji a neviem na aký ty budeš chodiť.
Koľko ich budeš mať?

danna123
3. aug 2021

@ira25 18 oziarov

ira25
3. aug 2021

@danna123 to nemáš veľa to dáš

danna123
3. aug 2021

@ira25 ty si mala koľko mala si aj nejaké nežiaduce účinky alebo si brala nejaké vitamíny počula som že graviola je dobrá

ira25
3. aug 2021

@danna123 ja som mala mať 16,ale po zameraní pod CT som vyfasovala 20 ožiarov.
Tu v tejto diskusii mi radili brať piridoxin,no a ja som brala ešte vit.C a hubu reishi.
Hej graviola je dobrá,ale ja som ju nebrala a ani neviem či počas rádioterapie by bolo vhodné ju brať.To skôr by som užívala penoxal,ale ja som vtedy o ňom nevedela.
Ja som oproti tu dievčatám nedobre znášala ožiare,aj dosť spálený prsník som mala aj ešte ho mám po oziaroch väčší a tmavší a robila som všetko ako tu mi dievčatá radili....pudrovala som aj kremovala odporúčaním krémom...hold každá sme iná.
Ale inak nie je to nič hrozne, dá sa to v pohode zvládnuť a u mňa nebyť fóbie z toho stroja tak by to bolo lepšie.

zuzap33
4. aug 2021

@danna123 oziare sa zvládajú dobre. Netreba brat žiadnu graviolu, to nie je chemoterapia, neklesaju ziadne krvinky. Človek je akurát viac unavený, ja osobne som chodila spať o pol deviatej, ale celé oziare som chodila aj do práce. Treba veľa pudrovat hrubu vrstvu a tri hodiny pred oziarom jemnucko mastit krémom radiocare. Pozri si pár strán dozadu, všade oziare rozoberame. Oziare prebiehajú tak, že ležís do pol pása vyzlecena a stroj sa okolo teba točí, nič iné. A po skončení oziaroch, ty máš 18 či koľko, môže ostať už tmavšia pokožka ako po opaľovaní.

lula94
4. aug 2021

Prosím Vás žienky mali ste nejaké príznaky, keď vám zistili "teda ak " niektorej druhotny nález ženských veci? Ďakujem

katenka2
4. aug 2021

@lula94 mna napriklad ten prsnik s nadorom pobolieval. Nie vela, ale upozornil na seba

ira25
4. aug 2021

@lula94 čo myslíš pod tým druhotný nález ženských vecí....maternica, vaječníky?

lula94
4. aug 2021

@ira25 ano

ira25
5. aug 2021

@lula94 neviem ti v tomto pomôcť,jedine, že známa mala hnedy výtok a pobolievalo ju v podbrušku...to píšeš o tej pani čo sa o ňu staráš?

lula94
5. aug 2021

@ira25 ano

ninaelizabeth
8. aug 2021

Dobry vecer zienky. Chcela by som sa spytat, ci nam neviete poradit. Sestra je po masektomii laveho prsníka a absolvovala oziare tri tyzdne.. uz je cca 1,5 týždňa po oziaroch. Rana jej ku koncu zacala mokvat a pokozku ma dost spalenu. Kozna jej dala antibioticky krem. Celkom sa jej to ukludnilo, ale stale to neni ono. Kupila si v lekarni krem po oziaroch. Kedze ma male deticky,tak sa neda byt stale len doma na volno, tak si to este drazdi s podprsenkou, samozrejme kupenou v zdravotnickych potrebách. Neexistuje prosim vas nejaky elasticky pas , alebo nejake velke naplaste cim by si to mohla prekryt a nato davat podprsenku, nech sa jej to tak nedrazdi? Dakujem velmi pekne. Pekny vecer prajem a veeela zdravia 😊

zuzap33
8. aug 2021

@ninaelizabeth, ja som nosila normálnu podprsenku s kosticami. Ale nemala som mastektomiu. Dr mi kázala, vraj gazu na spálené miesta, ale to by sa len mi parilo. Oziare som mala minulý rok v júli. Popáleniny mi zahojil Lalungen, ten mi veľmi pomohol. A inak jemná sprcha, ráno, večer.

ninaelizabeth
8. aug 2021

@zuzap33 Dakujem. Pytala v lekarni linola, co nam odporucila helgicka, ale tu nemali tak jek dali imunoglukan krem, co je vraj po oziaroch. Ona schytala akurat blbé obdobie, ze u nas na juhozapade su horucavy, plus oziare, a preto pokozka reaguje tak ako reaguje. Preto nas napadlo ci by to nebolo dobre niecim prekryt v pripade ze si oblecie podprsenku, aby sa jej priamo to spalene nedrazdilo trenim podprsenky

zuzap33
8. aug 2021

@ninaelizabeth imonoglukan nie,ten akurát ranu rozjatri. Tiež som mala oziare v horúčave, no nič moc to nie je. A vraj mala som chodiť bez podprsenky, no ešte tak, jak by som vyzerala v robote. Mne tu na fóre poradili ten Lalungen, ráno a večer tenkú vrstvicku, rýchlo zabralo. Aj linola je dobrá, ale ja som nedávala. Imonoglukan je akurát drahý a nič viac. A neprekryvat, lebo to dráždi ešte viac, pravdu povediac čerstvý vzduch je najlepší, doma jej stačí aj tričko, keď to má v zlom stave

ninaelizabeth
8. aug 2021

@zuzap33 dakujem. Idem jej hned napisat ten lalungen nech si kupi radsej.

zuzap33
8. aug 2021

@ninaelizabeth ten lalungen obsahuje koloidné striebro a kyselinu hyaluronovu, čo je na liečbu popálenín

gerinka
10. aug 2021

Ahojte chcem sa spytat najde sa tu medzi Vas co dostavala kadcylu?Chcela by som sa spytat na vedlajsie ucinky.Zle ju znasam casto mavam bolesti hlavy zavrate,deprese,uzkost..Takto som sa necitila hrozne ani po cervenej chemo..Aj ked neviem ci to nie je zo zoladexu.Je mi podavana ako adjuvantna terapia .Dakujem

helga9
10. aug 2021

@gerinka nemala som ani kadcylu ani zoladex ale skôr by som povedala že zo zoladexu. Kadcyla sa celkom dobre znáša aspoň čo mi baby povedali.