Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@ira25 aaaach Irenka, verim Ti, hoci fakt nechapem, preco ten prsnik boli 😔. Mam hromadu zdravotnych problem, ako-kedy som v pohode, inokedy uplne zle, ale prsnik ma teda nikdy nebolel. Ani po prvej operacii - odstraneny iba nador, ani po druhej, ked vzali cely prsnik. Baby, boli vas niektoru teraz prsnik?
@katenka2 Katka po opke ma nebolel ani operačné jazvy,ale po ožiaroch to začalo,ako vieš mám ho zväčšený a pekne opálený 🤣no a zhoršilo sa to s tým novým uzlom v tom operovanom prsníku a bolí ako aj pred tým ako mi zistili rakovinu....v noci sa budím na bolesti v ňom a cez deň sa až ohnem pri tej bolesti .
Keby som vedela tak stojím si za tým nech mi prsník zoberú a nemuselo byť rádioterapia a možno ani ten nový nález v ňom.
Alebo ten Tamoxifen tak pôsobí na prsník?
@helga9 nie nemám bolesť v tej časti kde bol nádor ktorý bol v hornom vnútornom kvadrante a teraz mám nález v dolnom vonkajšom kvadrante a tam mám silné bolesti....ale Tamoxifen sa určite na cysty v druhom prsníku a novom náleze b operovanom prsníku určite odpísal ako aj zrejme ožiare.
Ty si chcela zmeniť Tamoxifen ,tak sa opýtam už si ho zmenila?
@ira25 debatovala som teraz na kontrole s onko či zmeniť. Mám teraz 2 krabicky ktoré keď doberiem mám sa rozhodnúť či prejdem na letrozol. Lebo môžem aj to aj to. No som tak na vážkach keďže som mladá potrebujem chrániť kosti takze by mi bol dobrý tamoxifen. No chcem ísť na operáciu žíl na nohách a to mi onko povedal že pri tamox neodporúča ale keď bude lezrozol môžem. A ja som čítala štúdiu tamox verzus letrozol tak najlepšie výsledky vraj boli vo vetve 2 roky tamox a potom prejsť na letrozol. A keď doberiem tuto dávku budem mat tamox akurát 2 roky. Nuž tak dumam čo mám urobiť.
@ira25prosim a ako to je keď ešte žena berie hormonálnu liečbu. Ak to sa počíta ? Ďakujem.
Spomenme si dnes na vsetky, ktore prispievali do tohto fora a postupne skoncili svoju pozemsku put.... Ragulca, Kika, Janooo, Larike.... a mozno dalsie, o ktorych nevieme. Odpocivajte v pokoji

@lucmirka124 ahoj onko robieva väčšinou 2 markety ca 15-3 to je prsnikový norma je do 35 respektíve záleží od sady už som mala aj taký kde norma bola do 23 záleží teda aký majú a druhý je Cea to je embryonalny tam som mala tiež robené v dvoch sadách jeden mal normu do 5 druhý do 2,5