icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

helga9
20. okt 2021

@lucmirka124 ahoj onko robieva väčšinou 2 markety ca 15-3 to je prsnikový norma je do 35 respektíve záleží od sady už som mala aj taký kde norma bola do 23 záleží teda aký majú a druhý je Cea to je embryonalny tam som mala tiež robené v dvoch sadách jeden mal normu do 5 druhý do 2,5

ira25
21. okt 2021

@nori21 pijem zelený čaj, zázvorový, žihľavovy,nechtikovy a veľa kávy hlavne s reichi.
Keby existoval čaj proti bolesti prsníka tak ten by som pila na hektolitre🤣

katenka2
21. okt 2021

@ira25 aaaach Irenka, verim Ti, hoci fakt nechapem, preco ten prsnik boli 😔. Mam hromadu zdravotnych problem, ako-kedy som v pohode, inokedy uplne zle, ale prsnik ma teda nikdy nebolel. Ani po prvej operacii - odstraneny iba nador, ani po druhej, ked vzali cely prsnik. Baby, boli vas niektoru teraz prsnik?

maria123
21. okt 2021

@katenka2 nie. Ale pobolievala ma jazva. Okolie. Lebo som tam mala a asi ešte mam fibromatozne ZMENY. A niekedy a bolia obe. Asi od chrbtice. Lebo odtiaľ vedú nervy...

maria123
21. okt 2021

@maria123 tie zmeny som nechcela veľkými písmenami. Tak mi to tuklo😀

ira25
21. okt 2021

@katenka2 Katka po opke ma nebolel ani operačné jazvy,ale po ožiaroch to začalo,ako vieš mám ho zväčšený a pekne opálený 🤣no a zhoršilo sa to s tým novým uzlom v tom operovanom prsníku a bolí ako aj pred tým ako mi zistili rakovinu....v noci sa budím na bolesti v ňom a cez deň sa až ohnem pri tej bolesti .
Keby som vedela tak stojím si za tým nech mi prsník zoberú a nemuselo byť rádioterapia a možno ani ten nový nález v ňom.
Alebo ten Tamoxifen tak pôsobí na prsník?

helga9
21. okt 2021

@ira25 môže to byt aj z tamoxifenu ma to v popise v takom znení ze spôsobuje bolesť v tej časti kde bol nador laicky povedané. Môžeš to mat aj z radia. To ťažko povedať

helga9
21. okt 2021
ira25
21. okt 2021

@helga9 nie nemám bolesť v tej časti kde bol nádor ktorý bol v hornom vnútornom kvadrante a teraz mám nález v dolnom vonkajšom kvadrante a tam mám silné bolesti....ale Tamoxifen sa určite na cysty v druhom prsníku a novom náleze b operovanom prsníku určite odpísal ako aj zrejme ožiare.
Ty si chcela zmeniť Tamoxifen ,tak sa opýtam už si ho zmenila?

ira25
21. okt 2021

@helga9ne Tamoxifen nič nerobil ani kosti neboleli a kĺby ma boleli aj predtým nakoľko mám koksatrozu,e ,že mam zrazu cysty v zdravom prsníku a na vaječníku to pripisujem Tamoxifenu a možno aj nový nález ak nie z neho tak z ožiarov....čo už

helga9
21. okt 2021

@ira25 debatovala som teraz na kontrole s onko či zmeniť. Mám teraz 2 krabicky ktoré keď doberiem mám sa rozhodnúť či prejdem na letrozol. Lebo môžem aj to aj to. No som tak na vážkach keďže som mladá potrebujem chrániť kosti takze by mi bol dobrý tamoxifen. No chcem ísť na operáciu žíl na nohách a to mi onko povedal že pri tamox neodporúča ale keď bude lezrozol môžem. A ja som čítala štúdiu tamox verzus letrozol tak najlepšie výsledky vraj boli vo vetve 2 roky tamox a potom prejsť na letrozol. A keď doberiem tuto dávku budem mat tamox akurát 2 roky. Nuž tak dumam čo mám urobiť.

ira25
21. okt 2021

@helga9 aký je rozdiel Tamoxifen originál a ten druhý zit.mas odskúšané..

helga9
21. okt 2021

@ira25 ja som brala oba začala som tamox ale potom bol ten výpadok a ja som akurát vysadila kvôli opke tak som po opke mala zitazonium a pri ňom som aj ostala. Nevidím v nich rozdiel

helga9
21. okt 2021

@ira25 myslela som rozdiel ako ja pri mojom užívaní. Aspoň čo viem tak zitazonium je lacnejšie generikum tamoxifenu

ira25
21. okt 2021

@helga9 však áno ...či lacnejšie neviem,len môj gynekológ tvrdí,že len Tamoxifen je zo všetkých hormonálnych najlepší.
Len som bola zvedavá či je rozdiel medzi nimi s nežiaducimi účinkami, napríklad moja kamoška s Letrozelom má silné bolestí kostí.

helga9
21. okt 2021

@ira25 no od letrozol čo ja poznám baby tak každá sa sťažovala na bolesti kosti

ira25
22. okt 2021

@helga9 no mňa bolia hrozne kĺby,tak Letrozol nechcem,však všetky tieto hormonálne lieky majú aj nežiadúce účinky.
Verím, že sa ti bude ťažšie rozhodovať či zmeniš ,alebo zostanes pri starom a zvlášť keď ho dobre znášas, myslím, že si písala,že si s Tamoxifenom vpohode.

helga9
23. okt 2021

@ira25 so zitazonium nemám žiadny problém ale zatiaľ som naklonená k letrozol lebo chcem ísť na operáciu žíl na nohách som to veľmi dlho odkladala. No ešte vždy je možnosť ak budem letrozol zle znášať tak sa vrátim k zitazonium

ira25
23. okt 2021

@helga9 a Tamoxifen nemôžeš brať ked ideš operovať žily?Má to vplyv na žilový systém?
Bola som dnes na hroboch v Žiline a veru zabudla som ráno na Tamoxifen..... nič nové u mňa 😂

helga9
23. okt 2021

@ira25 tamoxifen môže spôsobiť trombozu aj kvôli opkam som ho musela vždy vysadiť

ira25
23. okt 2021

@helga9 a ako k sebe ide Tamoxifen a Covid vakcína keď spôsobuje trombozu?

danna123
24. okt 2021

@ira25 čaute baby chcem sa opýtať či ste boli aj v kúpeľoch po operácii aj oziaroch dokedy to môžem vybrať som bola operovana v juli

ira25
24. okt 2021

@danna123 ja som nebola v kúpeľoch,ale nárok máš do dvoch rokov od skončenia liečby....u teba po skončení radioterapii

lula94
25. okt 2021

@ira25prosim a ako to je keď ešte žena berie hormonálnu liečbu. Ak to sa počíta ? Ďakujem.

helga9
25. okt 2021

@lula94 to sa nepočíta

ira25
25. okt 2021

@lula94 tak ako hovorí
helga9

zuzap33
1. nov 2021

Spomenme si dnes na vsetky, ktore prispievali do tohto fora a postupne skoncili svoju pozemsku put.... Ragulca, Kika, Janooo, Larike.... a mozno dalsie, o ktorych nevieme. Odpocivajte v pokoji

ivetapar
1. nov 2021

@zuzap33 amen🙏

ada2007
1. nov 2021

@zuzap33 😇🙏

katenka2
1. nov 2021

@zuzap33 Ano, máš pravdu 😔. Nemali tolko šťastia, aby zostali tu, so svojimi blízkymi, ktorým určite veľmi chýbajú 😥. Pokoj ich uboleným dušiam 🥀