Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@katenka2 ahoj dneska mi volali že mám sa zastaviť si pre sprievodné lístky na CT že idem na CT hrudníka panvy a ešte neviem čo šak po telefone nič nepovedia som sa pýtala na ty markery že boli zvýšené sestrička že asi áno keď ma posiela na CT neviem či aj vás posielali na CT vyšetrenia nejaké
@danna123 Danka, zatial este ziadnu paniku. Mas starostlivu lekarku /ako ja a to je polovica uspechu/ a chce si byt uplne ista, ci sa nieco nedeje. CT je fajn, ak by daco, tak ukaze, preto je dobre ze Ta posiela. Ano, i ja som chodila na CT, a kazdorocne aj na gamagrafiu kosti a aj teraz /a to som po tej druhej vaznej operacii uz 6 rokov/ 2x do roka na sonografiu brucha a panvy a minimalne raz rocne na mamografiu prsnikov. A ak sa im cosi nepozdava /nemysli, aj ja mam vtedy dusicku malicickuuu/, tak po 3-4 mesiacoch opatovne. To iste s markermi. Nebudem Ta zas klamat, moze to znamenat nejake zloby v tele, ale ked na to hned pridu, da sa to vacsinou hned aj zastavit. Takze mooooc drzim palce 🍀, snad to nebude nic vazne. Ozvi sa, ked budes mat vysledky a hlavne sa snaz nebat, bo ten strach je najvacsia hnusoba a dokaze ochorenie riadne zhorsit.
@danna123 ahoj nič ti nedajú vypiť. 6 hodín predtým nesmieš jesť ale veľa musis piť. Zavedú ti kanylu ľahneš si na lehatko pripoja ta na stroj hadičkou z tej kanyly a budeš chodiť v stroji tak možno 5 minút počas toho ti bude hovoriť či máš zadržať dych a pôjde ti jód cez kanylu budeš cítiť horko v ústach a akoby si sa pocikala ale to len taký pocit.
Žienky prosím Vás o radu. Tie ktoré päte parkovací preukaz a mali ste prehodnotenie. Stalo sa Vam že Vám ho po ch a rádio vzali aj napriek tomu že postupujete hormonálnu liečbu? Ďakujem.
@hracka123 dobrý deň
Smiem sa spýtať na aký problém ste pili koreň púpavy? Ďakujem 😊
@mimuska99811 ahoj áno pijem ho stále😀 .problém prsnik😑
@helga9 ahoj, prosím ťa, kdesi v diskusii som čítala, že si pred operáciou vysadila tamoxifen. Idem o cca 3 týždne na lap. odstránenie vaječníkov a maternice, onkolog mi kázal vysadiť tamoxifen týždeň pred operáciou kvôli riziku trombozy. Zaujíma ma ma, koľko pred operáciou si ho neuzivala. Ďakujem. Inak beriem ho už 3 roky, nemám nadváhu, skôr opačne a z neho mam steatozu pečene. Pýtam sa preto, že na inom fóre pani písala, že ho nebrala až mesiac pred zakrokom
@helga9 Heli, nasla som viac odb.clankov, kde tvrdia, ze to moze aj Tamoxifen sposobovat - napr. https://www.gastroenterolog.com/index.php/11-ch...
@helga9 Ďakujem, mne kazal 7 dni pred a 7 dní po nasadit. Len ma prekvapilo to, co som citala u tej panej. Mne radiologicka hovori, ze tu steatozu mam 100 % z tamoxifenu, este sa aj pytala ako dlho ho mam este uzivat. Steatozu mam prvy raz zistenu po prvom roku uzivania tamoxifenu. Pestrec uzivam, dva tyzdne rano a vecer a dva tyzdne prestavka. Paradoxne pecenove testy mam v norme, cholesterol v norme. Vazim 57 kg pri vyske 173 cm, stravu mam zdravu ako kazda z nas a nechlastam 😂, takže mi to vychádza na tamoxifen. Je to mnamka tento liek, ale co sa da robit, ked ho potrebujeme. Po tych troch rokoch uz vidno jeho vplyv aj na maternici, preto som sa aj rozhodla,ze bude lepsie to dat von (samozrejme po odporucani gynekologa a onkologa.)
@helga9 ja mám stále aj po 3 rokoch na tamoxifene menzes (čím ďalej dlhší - naposledy 16 dní, v kuse som u gynekológa, či sa niečo nedeje), takže u mna letrozol bude prichádzať do úvahy až po tejto operácii, v podstate mi onkológ nemal čo iné dať, menzes sa rozhodol mi nezastaviť, keďže som bola vekom taká hraničná, mala som pri predpísani tamoxifenu čerstvo 42, zvážil, že tamoxifen bude stačiť. Určite sa s ním budem o tom baviť po opke, lebo tá pečeň sa mi teda vôbec nepáči.
Mne hovorili zdravotníci, že účinnejšia je večerná dávka, dať pestrec a už nič nejesť, lebo pečeň sa regeneruje v noci.
Dievčatá tie co užívate resseligo neviete kde ho zoženiem prosím vás? Vraj je výpadok. Ďakujem

@helga9 skúsim