icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

ada2007
14. jún 2022

@daniela232 už som si prečítala 😊držím palce,nech všetko dobre dopadne

andy1985
14. jún 2022

@lulu1217 možno že áno lebo ja som tiež bola diagnostikovaná inde a oni zase potrebovali znova sono aj.kedy ideš do ňou a ku komu?

snowwhite81
14. jún 2022

@daniela232 nie vsetci o kologovia poslelaju karcinom prsnika ba geneticke vysetrenie. HER status na to vplyv nema. Urcite by som sa na to pytala svojho onkologa a trvala na vysetreni. Ma to velky vplyv jednak na osobnu anamnezu ( v pripade pozitivity BRCA1, 2 genov) ako aj na rodinnu anamnezu.

lulu1217
14. jún 2022

@andy1985 v piatok idem, k MUDr. Bartošovej

daniela232
14. jún 2022

@snowwhite81 ďakujem

andy1985
15. jún 2022

@lulu1217 tiež idem v piatok na chemo😉 k dr. Malejčíkovej.

tinadzeladin
15. jún 2022

@andy1985 ahoj..uz ides na tie týzdnové chemo? Ja zajtra idem..ze vraj pri týchto sa uz nepychajú injekcie na krvinky..

lulu1217
15. jún 2022

@andy1985 tak sa drž 🤍

lucmirka124
16. jún 2022

Ahojte zienky neviem ci to sem mozem dat ale chytilo ma to za srdce😢😢😢, ja som si tiez nasla hrcku a cakala blba ze sa to roztrati par mesiacov,pri vsetkych mojich dg som si myslela ze daka zdurena uzlinka,,, sla som az ked prsnik nabral daky divny tvar🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ A dr na sone hned vravela ze je zle😢,,, chuda mlada maminka, clanok ma rozplakal,, chcela by som to sem pridat nehnevajte sa...vdaka bohu ja sa zatial drzim

https://www.cas.sk/clanok/2689539/mamicka-dvoch...

andy1985
16. jún 2022

@tinadzeladin vieš čo neviem ale mala by som uvidíme čo povie doktorka.

helga9
16. jún 2022

@lucmirka124 je to smutné mladá žena. Tak sú aj prípady že ide neskoro to furt dávajú do popredia ale to koľko žien je zle diagnostikovaných to už je potichu ako viď ja že 3 roky na prevencii a to nič nie je!

katenka2
16. jún 2022

Je ro odtiaľto, z MK a viackrát citované ... Ale, ak by ste to niektorá ešte nečitala, tak pripájam. Je to sakramentsky pravdivé, vždy na to myslite, keď niektorej budú dochádzať sily 🙏🏻
..............
Během blokády Leningradu evakuovali jednu holčičku. Jmenovala se Lenočka. Byla tak malá a vyčerpaná, že zapomněla své příjmení. Ztratila celou rodinu; matku, babičku, staršího bratra ...

Našla ji speciální skupina vyhublých dívek - ty chodily během strašlivé blokádové zimy z bytu do bytu a hledaly děti, kterým zemřeli nebo umírali rodiče ...
Takto objevili i Lenočku a mohli ji evakuovat. Nepamatovala si, jak ji s ostatními dětmi vezli třesoucím se náklaďákem přes led, nepamatovala si, jak se dostala do sirotčince; byla malá. Jako vyhublý trpaslík s velkou hlavou na tenkém krku...

A už nechtěla jíst. To se děje u dystrofie. Ležela v posteli nebo seděla na židli u kamen. Vyhřívala se. A mlčela. Mysleli si, že Lenočka zemře. Mnoho dětí zemřelo již při evakuaci; těžkým vyčerpáním a bez síly žít a jíst. A hrát si. A dýchat ...

Jednonohý topič, válečný veterán strýc Kolja, asi dvacetiletý, vybalil ze starého ručníku panenku. Nějak ji nastříhal, složil, přišil a byla z toho ošklivá panenka. Nesmazatelnou tužkou nakreslil panence oči a ústa. A zahnutý nos.

Dal panenku Lenočce a vážně řekl:

"Ty, Lenočko, kolébej tu panenku. A nauč ji dobře jíst! Ty jsi teď maminka panenky. Starej se o ni dobře."

A tato Lenočka najednou popadla panenku a přitiskla ji k sobě. Začala ji chovat tenkýma rukama a hladit. U večeře nakrmila panenku kaší, šeptala jí něco láskyplného. A nakonec i ona sama jedla kaši a kousek chleba ...

A tak Lenočka spala s panenkou a zahřívala ji u kamen, objímala ji a rozčilovala se kvůli ní. Kvůli ošklivé panence vyrobené ze starého ručníku s namalovanýma očima ...

Dívka přežila. Protože nemohla zemřít; musela se starat o panenku, víte?
KDYŽ MÁTE NĚKOHO, O KOHO JE TŘEBA SE POSTARAT, JE TO PRO NĚKTERÉ LIDI OBROVSKÁ ŽIVOTNÍ SÍLA.

Pro lidi jako byla tato dívka. Která se později stala zdravotní sestrou a prožila dlouhý život. A její ruce byly vždycky zaneprázdněné. A srdce plné ...

(Podle A. Kirjanové)

helga9
17. jún 2022

@katenka2 presne tak Katka keď màš prečo žiť ideš ďalej

martinka2309
17. jún 2022

@katenka2 dobrý deň môžem sa opýtať vy už koľko bojujete a ako ste momentálne natom

katenka2
17. jún 2022

@martinka2309 Martinka, je to 26-ty rok 😏. A momentálne po onkologickej stránke celkom dobre ( aspoň čo teda viem). Ale vracia sa tá hnusoba so železnou pravidelnosťou, našťastie mám fajn lekárku, čo sa ma stále snaží ratovať 🤗

ariad
17. jún 2022

Ahojte dievčatá.
Som tu medzi vami nová. Prelúskala som sa diskusiou zhruba od str.400 až sem a rozhodla sa zaregistrovať.

Som týždeň po mastektomii a odstránení uzlín.
Ešte len čakám výsledky konečnej histologie.
Core-cut biopsia potvrdila invazívny duktalny karcinóm, ER+ ,PR+, Her2 negat, Ki67 nízke čiže mi vysvetlili,že je tu "ten lepší" luminalny typ A.
Na začiatku mi teda po prvotnom šoku vyliali lekári aj trochu nádeje.
Len zrazu pri predoperačnom MRI to neboli 2 malé nádory do 10mm,ale "multiplicitny zhluk na ploche 2x2x8cm. A klinicky nehmatna uzlina viditeľná na CT bola zrazu celá pazucha....
Som z toho trochu rozčarovaná,ale verím,musím veriť,že liečba zaberie.
Uvidím teda,aká ťa následná liečba bude.
Pre množstvo vybratých uzlín,sa asi chemo nevyhnem. Hoci na začiatku mi onkológ vravel že "nebudete potrebovať tu agresívnu"(predpokladám myslel antracyklinovu červenú)
Ale,odpoveď teda až po histologii

martinka2309
17. jún 2022

@katenka2 fu 26 rok tak to klobúk dole veľa zdravia

katenka2
17. jún 2022

@martinka2309 pekne ďakujem, to želám všetkým 😍

ada2007
17. jún 2022

@katenka2 ste silná žena, prajem vám všetko dobré 😍hlavne kopec zdravíčka, ak sa môžem opýtať,keď ste chodili na kontrolu mali ste zlé výsledky, ale čo vám vždy našli niekde niečo nové? Ja budem v auguste rok po operácii, tak ma to tak zaujalo že 26 rokov. Ďakujem

helga9
17. jún 2022

@ariad ahoj mna čakalo po histolke prekvapenie mala som lobulárny aj duktalny karcinóm a 6 uzlín takže sa to stáva. A ak boli uzliny pozitivne tak červenej chemo sa asi nevyhneš tiež. Ale hlavu hore vidíš že baby si tým prešli.

daniela232
18. jún 2022

@ariad ja mam rovnaku diagnozu ako ty,neviem čo znamena ER+,PR+,
Ja mam oba pozitívne 95% a90%, čiže silny stupeň reakcie, ostatné mam rovnaké.
Chemo mam za sebou ,teraz cakam na operaciu

ariad
18. jún 2022

@daniela232
Ze mám z biopsie hormonálne receptory pozitívne,obe na 100%
Ja som chemo pred nemala, síce o tom chirurg uvažoval a poslal ma na konzultáciu, ale onkologicka rozhodla,že prv operácia,že v mojom prípade by neoadjuvantna chemo nemala prínos pre mňa (nezmensilo by sa to)

daniela232
18. jún 2022

@ariad tak to sme na tom veľmi podobne,len sa nezhodli na liečbe,onkologicka povedal ze mastektomia hneď,ale chirurg prsník nechcel odstranit,vraj je lepšie skúsiť chemo a zmenšiť,ja som teda suhlasila,a teda zmensil sa o polovicu, včera som bola na usg a primarka povedala že mozem ísť na operaciu,neboj sa tych červených chemo,viem ze je to individualne,ale aj ja som sa veľmi bala aasi najviac na svete,su lieky proti zvracaniu,dolezita je psychicka pohoda, chuť bojovat,urcite to zvládneš

ariad
18. jún 2022

@daniela232 teba kedy čaká operácia?
No ,možno u mna preto takto rozhodli,že ich bolo veľa malých na veľkej ploche. A lekári (onko,radiolog aj chirurg) sa nakoniec zhodli, že by bol risk riešiť to akokoľvek inak,než mastektómiou. Že by mi nevedeli zaručiť že výberu všetky ložiská.

A ja som aj spokojná,v rámci tejto situácie teda 😬, že dali dole všetko, ja som mala takýto radikálny postoj hneď po diagnostika,že " REŽTE" 🤓

ariad
18. jún 2022

@helga9 áno,hlava hore,vraví sa, že dobre nastavenie mysle je polovica úspechu v liečbe.

Ja som ten typ,čo sa nerád "invalidizuje", najviac ma ubíja,že neviem,kedy a či budem mať opäť svoj normálny život (behala som predtým, turistika,vela pohybu)

daniela232
18. jún 2022

@ariad áno ja som bola tiež tak rozhodnuta,len človek do toho nevidi tak ani sam nevie čo je lepšie,ale teda ine ložiská som nemala,a ja som počas chemo zila uplne normálne,ani som nevedela že mi niečo je, áno, týždeň som bola mimo iba doma z izby do kuchyni postel a dokola,ale ďalšie dva týždne uplne ,,volna slobodná"behala krizom krazom,tiez mam rada turistiku,👍

l1plienka
18. jún 2022

@ariad ja som to mala tiež obdobne, histologia jeden mini nádor, prvá operácia hneď niekoľko, tak mi “zobrali” oba prsníky pri druhej op a mala som tri zo štyroch červených chemo. Po prvej som ani nevedela,že niečo do mna natieklo, ďalšie uz boli náročnejšie, ale mne strašne pomohol pohyb, chôdza v lese, vsetko čo súviselo s horami ma nabíjalo. Bude dobre baby, uvidíte ❤️ Moj onko hovorí,že ked rakovina,tak prsník 😘

ariad
18. jún 2022

@l1plienka
Tak to aj mne povedali,že keď už rakovina,tak prsník je najlepšie liečiteľný.

A to ste mi , ženy, opäť trochu pridali na nálade,že sa aj pri chemo dá relatívne normálne fungovať. Ja som sa už videla na pol roka odrovnaná ako zombík 😁

helga9
18. jún 2022

@ariad hýb sa ak si behávala neprestaň. Ja som celú liečbu normálne fungovala doma, v práci, cvičila, behala. Sem tam prestávky som mala kvôli operáciám.

cejuska
20. jún 2022

cas od casu tu hodim ocko ako sa mate.. a pridem sem pre radu..
ja som po op 2 rok a uz by som sa dala aj na rekonstrukciu.. tie co ste po- da sa z vlastneho tkaniva urobit tvarovo podobny prsnik ako zdravy? nemam nic proti silikonu len zistujem moznosti… ked ste mali prec jeden prsnik dali ste si potom upravovat oba? koho by ste mi doporucili a s kym nemate dobre skusenosti? je mi jedno v ramci celeho slovenska, pojdem kam bude potrebne…dakujem krasne