icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

andy1985
6. jún 2022

Ahojte. Hlásim sa, mám zasebou poslednú taxanovú liečbu teraz by som mala chodiť každý týždeň len mi neschválili liečbu a moja doktorka mala dovolenku. O 2 týždne sa to bude riešiť možno aj skoršie. Operáciu mám naplanovanú na koniec septembra. Chirurg povedal že všetky uzliny vyberie lebo aj tam som mala viacej hrčiek. Musím to zvládnuť kvôli rodine aj vďaka nim to zvládam.... Beriem céčko, rakytník, cviklovú štavu pijem a ešte prasličkový čaj som zvykla.

maria123
6. jún 2022

@nori21 poprosím ta, máš už niečo nové?

ira25
6. jún 2022

@ada2007 skalnicu strechovu... kamennú ružu kúpiš b záhradkárskom obchode a zmiešaš s medom...ujo gugl ti vypluje recept na to.

ira25
6. jún 2022

@tanicka2311 ja keď som sa začala liečiť,tak som sa svojej onko opýtala, že čoho sa mám vyvarovať v strave, takže domu a všetky výrobky z nej.
Ale tie čo nemali hormonálne podmienený nádor ich sa to zrejme netýka,lebo sója obsahuje estrogén a nám ho brzdia s tým Tamoxifenom.

ira25
6. jún 2022

*nie domu,ale sóju*

ada2007
7. jún 2022

Užívate niektorá kvapky Gynex ,alebo Indol3c ? Nejaké skúsenosti?

ada2007
7. jún 2022

@ira25 ďakujem, skúsim pozriet😊

tanicka2311
7. jún 2022

@ira25 ďakujem

tinadzeladin
7. jún 2022

@andy1985 ahoj..ja mám tiez uz za sebou prve..teraz mi zacína 12 týždnových..nevies aké budú té týzdnovè, ze vraj budú slabšie...nerozumiem preco ti liecbu dalèj neschválili?

biankaaa12
7. jún 2022

Ahojte. Mala niektorá z vás hnačky a kŕče v bruchu po paklitaxele? Po 3. cykle som sa cítila super a teraz na 10. deň toto. Myslite ze to moze súvisieť s chemo?

andy1985
7. jún 2022

@tinadzeladin podľa mňa zle napísaná diagnóza neviem. Moja doktorka tam nebola ani sa to neriešilo ....nechapem prečo. Neviem aké budú tie týždnové pravdupovediac by som už rada mala všetko zasebou, ale všetko má svoj čas. A ako to zvládaš? Ako sa máš?

helga9
7. jún 2022

@tinadzeladin týždňový paklitaxel sa dobre znáša je tam silná premedikácia kvôli alergii takže budeš oťapená ale Ja som si schrupsla a bolo dobre. Nič ma nebolelo také že nevoľnosti absolútne žiadne. Akurat posledné 3 dávky som sa trochu vyhádzala na brade ale po dobrati to hned zmizlo

nori21
8. jún 2022

@maria123 nič

tinadzeladin
8. jún 2022

@andy1985 tie prvè styri ,som 3 dni tak preležala, potenie,taká slabost potom na 4 den som uz pomalicky isla do roboty . Aj ja uz chcem mať všetko za sebou..tak dúfam ze týzdnové sa budú dať zvládnut..🙏

tinadzeladin
8. jún 2022

@helga9 tak si ma trošku ukludnila...🙏 lebo uz teraz mám strach..dakujem.

daniela232
8. jún 2022

@biankaaa12 nie su to doslova hnačky a krce,ale pri tych červených som mala zapchu,bolo to dosť nepríjemne,a pri pakli su to krcovite bolesti nie silne,myslim ze tiez to máš tou chemo

andy1985
9. jún 2022

@tinadzeladin ja som musela fungovať kvôli malej ale nič iné som nerobila minimálne 3 dni. Potom som pomaličky upratovala záhrada atď. Bola som slabá, hlavne dávajú mi zabrať dni keď v noci nespíme dobre vtedy som celý deň nepríjemná keď aj nechcem byť

tinadzeladin
9. jún 2022

@andy1985 tie noci po chemo ked sa nadá spat poznám😉..po cheme ti chutí jest? Ja vobec nic do seba nedostanem..až na 3 den uz sa mi chute vracajú späť.vlasy mas uz dole úplne?

andy1985
10. jún 2022

@tinadzeladin chutiť veľmi nechutí ale musím aspoň trošku aby mi nebolo z toho zle. Piť nepijem veľa ale snažím sa. vlasy už cca mesiac mám dole. Pred 2. Chemom mi začali veľmi vypadávať som sa dala ostrihať a potom úplne kvôli malej lebo som to mala už všade.

tinadzeladin
10. jún 2022

@andy1985 tiez po 2 chemo som sa ostrihala zo strojcekom...neviem sa stotožnit stou parochnou, teplo a este ju mat na hlave..nosím.skor taký klobúcik.nevies kolko po chemo začnú rást nové vlasy?

andy1985
11. jún 2022

@tinadzeladin neviem len mi hovorili keď skončím chemo tak hneď narastú uvidíme.....
Mne hovoria že ako mám dobrú tú parochnu že tažko sa to rozpoznáva niektorý že či mám nový strih......ale ja to vidím že to mám neprirodzené.....veru teplo je v tom....

daniela232
12. jún 2022

@tinadzeladin ja mám 3tyzdnove cyklusi a v marci +2 týždne covidova pauza ale to uz vlasy rástli,mysleli si že sme skončili 😀

tinadzeladin
12. jún 2022

@daniela232 a teraz ti uz rastú? Mas uz po liecbe? Či este hola hlava?

lulu1217
13. jún 2022

@andy1985 Ahoj, prosím ťa, keď si mala prvú konzultáciu v NOÚ, robili ti tam v ten deň CT? Celého tela?
Ďakujem!

daniela232
13. jún 2022

@tinadzeladin 7.6 som mala poslednú chemo,tak snáď nejake 4-5 týždňov a začnú 🙏

tinadzeladin
13. jún 2022

@daniela232 kolko chemošiek si mala?

andy1985
14. jún 2022

@lulu1217 nie ale v ten týždeň doktorka mi vybavyla termín. Vtedy som mala len konzultáciu. Potom som mala objednať na sono prsníkov, potom som bola na MR prsníkov, genetická konzultácia, konzultácia s chirurgom. Teraz začínaš?

lulu1217
14. jún 2022

@andy1985 pfuuu, toto ja už som absolvovala u nás v meste, teraz neviem, či budú oni chcieť opakovať tieto vyšetrenia 🙄 áno, teraz začínam

daniela232
14. jún 2022

Baby viete mi niektora poradiť,ja som nemala genetické vyšetrenie,je to z dôvodu že HER2 mám negativ?
@tinadzeladin spolu 8 som mala,a už mám termin na operáciu, predbežne 12.7 tak sa teším

ada2007
14. jún 2022

@daniela232 ahoj,ja som mala tiež HER2 negatív a bola som na genetike, ale asi preto,že CA mala z otcovej strany jeho mama,sestra a teraz ja. Ja som mala len ožiare po operácii, vybrali mi nádor, uzliny nebolo treba vyberať, teraz užívam len tamoxifen, ty si prosím ťa mala tiež len ožiare keď máš HER2 negatív?