icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

andy1985
20. júl 2022

@lulu1217 doktorka to ani neriešila len napísala do papierov. Dostávam trastuzumab, pertuzumab nebol schválený... Už som dostala 5.davku tohto taxolu.

lussy9
20. júl 2022

@nelaja ano z letrozol bolia klby

lulu1217
20. júl 2022

@andy1985 no to som teda zvedavá. Máš Dôveru? Kedy ideš do NOÚ?

katenka2
20. júl 2022

@andy1985
@lulu1217
dievcence, nedalo mi, pozrela som na nete ten Trastuzumab emtansín (zrušená na WHO 2022, nahradená skupinou L01FD03) - cize liek bol zrejme zrušeny? a toto je fakt nahrada https://www.adc.sk/databazy/produkty/detail/per..., aj ked 9x drahsia pre poistovnu. No, nerozumiem tomu, ale nejaky dovod asi bude...

lulu1217
20. júl 2022

@katenka2 fuha, ja ho mám ešte napísaný v správe ako pokračovanie liečby 🙄ale bolo mi povedané, že je možné, že bude problém so schválením poisťovňou. Budem sa pýtať pri najbližšej návšteve

tinadzeladin
20. júl 2022

@andy1985 prosím ta co je trastuzumab?..nepocula som o tom...tiez idem na 5 podanie paklitaxolu.

lulu1217
20. júl 2022

@tinadzeladin ten sa dáva pri HER2+

andy1985
21. júl 2022

@lulu1217 áno mám dôveru teraz od januára. Teraz chodím každý pondelok.

lulu1217
21. júl 2022

@andy1985 ja som k nim dávno prešla a veru to bola chyba. Tak to sa obídeme

lulu1217
21. júl 2022

Baby, nemáte skúsenosť s microbladingom počas liečby? Ja som sa išla objednať a vraj sa smie najskôr pol roka po ukončení liečby chemoterapiou. Jedna kozmetička mi ale povedala, že tetovala aj pani v liečbe. Som myslela, že si takto "pomôžem" a prišlo sklamanie 🙄

fantinka
21. júl 2022

@lulu1217 Moja svokra bola pocas chemo este, lebo sa necitila dobre bez obocia a uplne v pohode to vytetovala, aj to super chytilo aj drzi.

lulu1217
21. júl 2022

@fantinka paráda, tak sa skúsim poradiť s lekárkou, ak nebude vyslovene proti, pôjdem do toho. Ďakujem za reakciu 🙂

ariad
22. júl 2022

Ja sa hlásim s kauzou MÔJ PICC: "Keď podozrivé začervenanie nie je alergia ani blbý pocit ".

Teraz idem z usg,ktoré ukázalo že tam je tromboza žily. Takže fraxiparin 0,6 by to mal (vy)riešiť. Zase budem opichana celá. MUDr.povedal že drbnut by ma z toho zatiaľ nemalo,tak hádam vie či hovorí 😅

katenka2
22. júl 2022

@ariad ufff, uz by sa zisli aj dobre spravy... 😔

standina
22. júl 2022

@ariad ach jaj... Ja mám s tým piccom tiež stále nejaký problém. Najskôr to svrbenie, potom tromboza, tiež si picham fraxiparin a teraz mi z toho vyteká nejaký žltý sekret, tak mi na to dala nejakú mastičku a že budeme to sledovať. Už som z toho nervózna a to som iba v polovici liečby.

ariad
22. júl 2022

@standina a ja na začiatku,veď mi do neho len jedna chemo stiekla

A ako ti tu trombozu sledujú? Mne lekár povedal,že keď ruka nebude viac opúchať a výrazne sa meniť,tak to necháme tak. Že ani usg to netreba sledovať.
Len to mi príde,ako taká časovaná bomba. Keby som to tušila,tak picc odmietneme,len mi akosi ani moc nedali na výber v tej rýchlosti

standina
22. júl 2022

@ariad no mne povedal lekár to isté čo tebe a nemám teda z toho dobrý pocit... Ale s tým fraxiparinom sa to zlepšilo, tak hádam to bude v pohode.

ariad
22. júl 2022

@standina čiže taká vyčkávacia taktika.
Tiež som z toho taká rozladená,že mala to byť "vec" čo pomôže a ja mám z toho zatiaľ samé negatíva.
Keď už nič iné,tak to,že ma tá ruka fakt bolí.
(A to si myslím, že nie som citlivka, a keby som aj bola,pacient má právo na tlmenie bolesť,nie na spôsobovanie ďalšej🫣)

biankaaa12
24. júl 2022

Som pol roka po odstránení prsníka. Mam za sebou už liečbu, už len dobrať do roka herceptin. Jazva je zahojená. Žiadne bolesti som ani nemala. Teraz už asi 2 tyzdne bolest akoby vo vnútri. Aj akoby pod pazuchou. Z čoho to moze byť? Mali ste tiež bolesti po tak dlhej dobe?

standina
25. júl 2022

@ariad ahoj, ako ruka?

ariad
26. júl 2022

@standina Ahoj 🌻
Lepšie, pichám si Fraxiparin 0,6 2x denne a cítim,ze bolesť ustupuje a aj na dotyk tá žila už nie je taká tuhá. Tak dúfam,že ten picc už bude fungovať ako má.

ariad
26. júl 2022

Dievčatá,ja sa tu furt niečo pýtam 🤓
Na také že BOLESŤ PRI PREHĹTANÍ ,existuje nejaký fígeľ?
Dostala som na predpis na kloktanie Gelclair. A ten aj pomohol v priamo v ústach,hrdlo ma už nebolí. Ale boli ma to nižšie (asi už pažerák?) , každé sústo čo chcem prehltnúť,tak musím silou a samozrejme s bolesťou potlačiť dole. Tak tlačím,až ma z toho už hlava bolí 😅.A pocit hrče v krku stále prítomný

Lekárku mám až o týždeň,tak neviem,ako si pomôcť. Nechcem tam zase vyvolávať,že ma bolí v krku.😕
Dávam Florsalmin,tantum verde a pastilky cmulam ale to pomôže len v ústach,dole to furt bolí.

Môžem Ibalgin? Flector?

standina
27. júl 2022

@ariad ahoj, tak som rada, že sa to lepší 👍 s tým prehĺtaním nepomôžem, to som nemala, ale držím palce, nech to čím skôr odznie.

maria123
27. júl 2022

@ariad ináč, aj tu sú Dr. Co poradia, akurát, že teraz majú dovolenky.

https://www.lpr.sk/onkoporadna/

Ja som potrebovala pomoc, a na email. mi odpovedali hneď druhý deň, resp. Aj zavolať sa da.

Ak už niet inej možnosti pomôcť si, za pokus to stoji, aj pre iné ženy..

ariad
27. júl 2022

@maria123 ďakujem, pozriem si tú stránku.
Ja som nakoniec dnes telefonovala s lekárom a povedala som mu o tom. Pošle mi recept na nejaké lieky,že to môže byť reflux.

Ja som na začiatku liečby a som taká ,že neviem čo je ešte "normálny" nežiaduci účinok, ktorý prejde,a čo už je na konzultáciu s lekárom. Tak zas nechcem im tam si všetkým vyvolávať a radiť sa...🙄

maria123
27. júl 2022

@ariad kľudne im zavolaj, oni isto poradia a príp. povedia na koho a kde sa máš obrátiť.
Ja som potrebovala vedieť ci môžem absolvovať rtg u zubára. A nie jedno, nevedela som nájsť odpoveď a guglit nebudem... Perlička na záver, vplyvom, asi, chemo mam úplne zúžené zubné kanáliky. Dr stihla vyplniť len 1,aj to málo. Čiže aj takto, okrem iného, môže chemo pôsobiť , o tých ostatných záležitostiach radšej pomlcim

baxinko222
28. júl 2022

@mirkakamilka Dobry den, je mozne sa s Vami emailom skontaktovat? Ohladom Vasej liecby, dakujem za info, Dominika

andy1985
29. júl 2022

Ahojte. Mal niekto z vás injekciu Zarzio? Na biele krvinky. Teraz už chodím na taxol to mi predpísala doktorka prvý krát. Predtým keď som dostávala tie červené tak vtedy som mala pelgraz. No ide o to že som po 24 hodinách dostala teploty vyše 38. Aj som bola na odbere tu u nás všetko bolo ok len crp som mala okolo 56. Vy ste mali tiež reakciu alebo to bude viróza? Ďakujem

l1plienka
29. júl 2022

@andy1985 ja som dostala dvakrat zarzio,ked mi velmi klesli neutrofily (ťažký stupeň neutropenie a leukopenie), tiež som mala vysoké teploty a teda po ňom mi síce neutrofily dvadsatnasobne stúpli,ale mi bolo pekne na prd,bolesť krížov,stehennej kosti,píšťal,ale tak trvalo to den-dva a prešlo. Aké mas hodnoty neu a leu? Kedy Ti idu pichnúť?

andy1985
29. júl 2022

@l1plienka neviem aké som mala hodnoty doktorka skonštatovala že treba ale na centrálnom prijme keď mi robili včera večer odbery tak pekne stúpli to mi hovorila doktorka. Ja som si ho pichla sama v stredu ráno. Ešte k tomu to CT vo štvrtok odvtedy chodím na záchod ako na klavír keď aj hocičo zjem. Keď takto bude každý týždeň tak to bude super neviem kto sa postará o malú.