icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

ankov
20. sep 2022

@tdaniela mala si aj nevoľnosť alebo bolesti?

bambinomio99
20. sep 2022

@paj333 Hlavne sa nestresuj a podstup liecbu s kludom a hlavou s tym ze sa to vylieci, mas formu ktora je dobre liecitelna, uprimne ti mozem povedat ze sama az zistis na sebe ako to telo znesie ale dolezite aspon za mna je ostat aktivna, ak sa poddas hoc ti bude len mierne zle priputas sa na postel a z nej to ide tazko spat, nemysli na to, funguj akoby bol normalny den , yahlt sa peknymi vecami a ludmi a usmievaj sa, skus sa kazdy den postavit pred zrkadlo a povedat si len usmej sa a hlavu hore zivot je este tu a s tebou a viem ti povedat ze zapnut si hudbu hned rano a mat ju zo sebou pocas liecby funguje
Drzim palce

bambinomio99
20. sep 2022

@tdaniela priberam

ira25
20. sep 2022

@bambinomio99 zakladateľka už nie je medzi nami 😓

bambinomio99
20. sep 2022

@ira25 vsimla som si ano zial ze je to stara tema, ale tak ten prispevok asi patri vsetkym co s tym bojuju, drzim vsetkym palce nech ich hlavne neopusta sila a hlava lebo je to masaker

standina
20. sep 2022

@ankov pri tých prvých štyroch sa mi strašne točila hlava a celkovo taký zvláštny neopísateľný pocit, trochu ťažko od žalúdka, ale zistila som, že keď ma bolel ráno žalúdok a donútila som sa zjesť normálne raňajky, potom už to bolo celý deň v pohode. Nejaké tri dni som si poležal a potom už som fungovala normálne. Po tomto docetaxely to začalo na štvrtý deň, bolesť hlavy, uší, zubov, hrdla, jazyk výštípaný. Paralen zaberal. Ale tiež tak tri dni a potom už fajn. Ničoho sa neboj, zvládneš to. A tiež som teraz začala priberať 🤦

lulu1217
20. sep 2022

@ira25 preboha 😱🥹to vážne? Až mi zle ostalo... Čo sa stalo? Rozšírilo sa jej to?

helga9
20. sep 2022

O čom sa bavíte? Paj nie je medzi nami? Paj je zdravá a má sa výborne

ira25
20. sep 2022

@helga9 myslela som ,že tu medzi nami už nechodí....uf to som potom prestrelila,tak bude žiť do 100

ira25
20. sep 2022

@lulu1217 zle som sa vyjadrila....ospravedlňujem sa,ale tým som to myslela, že zakladateľka už na toto fórum nechodí,tak tu už medzi nami starými poraďackami tu nie je...uf

lulu1217
20. sep 2022

@ira25 ale mi odľahlo💛 Lebo viem, že bolo všetko v poriadku, že sa má výborne a je zdravá. To bol šok, ufff

tinadzeladin
Autor odpoveď zmazal
tinadzeladin
20. sep 2022

Ahojte..od oktobra mi zacínajú ožiare, mám velký strach..má to niektorá z vás za sebou? Sú neaké nežiadúce úcinky?? Dakujem🙏

tdaniela
20. sep 2022

@ankov pri 3. Bola premna najhoršia to somnou aj motalo keď som potrebovala prejsť niekde... Mala som pocit aj na zvracanie ale nezvracala som ani raz ...

zachranarkazh
20. sep 2022

@ankov Ahoj, mne nádor zistili 23.3., operovali ma začiatkom mája 4.5. a zhruba po mesiaci som nastúpila na radioterapiu, mala som 5 + 15 ožiarov, chodila som denne do Ba vlakom z Modry, ale zvládala som to dobre a mala som minimálne vedľajšie účinky. Ako mi tu poradili dievčatá, používala som masť Radiocare, a naozaj koža bez zmeny, aj lekári boli prekvapení. Okrem toho mám hormonálnu liečbu na 5 rokov - 1 tabletku Tamoxifenu denne. Zhoršila sa mi kvalita vlasov a mám návaly, iné vedľajšie účinky sa zatiaľ neprejavili. V auguste som mala kontrolné vyšetrenia po 3 mesiacoch a som v poriadku. Prajem to aj tebe, aby si zvládla liečbu bez najmenších komplikácií a aby si sa rýchlo vyliečila 🙏

zachranarkazh
20. sep 2022

@ankov Ahoj, moja liečba bola jednoduchšia, po operacii som mala len radioterapiu 5 + 15 ožiarov, chemoterapiu nie a ešte beriem hormonálnu liečbu Tamoxifen 1 tab. denne. Kontrolné vyšetrenia dopadli dobre, už pracujem. Prajem ti veľa síl a najmä psychickú pohodu, aby si zvládla liecbu bez najmenších komplikácií a aby si sa čo najskôr vyliečila ♥️

tdaniela
20. sep 2022

@ankov ešte som zabudla -bolesti som mala kĺbov a chrbta a návaly horká mávam - strašné nepríjemné premna 🤦🏼‍♀️

daniela232
20. sep 2022

@tinadzeladin ja som v piatok skončila radioterapiu,mala som 20 a úplne v pohode, používala som 2xdenne radiocare,s vždy večer obklady z repika na cely prsnik ,s krémom som sa mastila dokonca už týždeň pred začatím,tak mi dr.kazala

ankov
21. sep 2022

@zachranarkazh môžeš mi poslať nejaké bližšie info ako vyzeral ten Radiocare krem ? Na internete som našla rôzne verzie

tinadzeladin
21. sep 2022

@daniela232 dakujem za radu, po radio ti bolo aj nevolno? Alebo su bežne fungovala?

zachranarkazh
Autor odpoveď zmazal
zachranarkazh
21. sep 2022

@ankov Ahoj, posielam foto. Používala som každý deň ten väčší Radiocare ultra reppair cream, vždy ráno po sprchovaní, avšak min. 2 hodiny pred ožarovanim, pretože vtedy musí byť koža suchá a 2. krát som si prsník natrela hneď v kabínke a potom ešte raz v priebehu dňa, keďže som na rádioterapiu chodila ráno. Niektoré baby mi odporúčali k tomu krém Linola, ten som používala len cez víkend a teraz ho ešte míňam... Ja osobne ti odporúčam hlavne ten RADIOCARE, na mne reagoval dobre, ale na Heydukovej mi odporúčali aj detský púder,, produkty LA Rose-Posay (Cicaplast baume B5 a Lipikar Baume AP). Vraj dobre hoja kožu aj nechtikové maste a borákovy olej... všetko som nakúpila 😉 ale najlepšie sa mi osvedčil ten Radiocare.

daniela232
21. sep 2022

@tinadzeladin úplne v pohode, možno trocha únava ale tu mavam hocikedy v priebehu dna😂tak tazko povedať či to bolo tým ozarovanim a pouzivala som presne ten krem ako píše

@zachranarkazh fakt je super👍

ankov
21. sep 2022

@zachranarkazh ďakujem si poklad 😉

ankov
21. sep 2022

@standina kedy si mala prvé nejaké vedľajšie účinky po chemo? Hneď ako ti ju podali alebo až o niekoľko dní?

tinadzeladin
21. sep 2022

@daniela232 dakujem za radu..dufam ze to zvládnem😇

standina
22. sep 2022

@ankov ahoj pri tej prvej červenej v deň podania mi nič nebolo, začalo to na druhý deň a pri tomto docetaxely prvý deň celý prespím, lebo mi tam dávajú aj nejaké oblbovaky, potom fungujem úplne normálne a na štvrtý deň ma to zloží.

ariad
22. sep 2022

@standina
Ja zacnem tiež o dva týždne ďalšiu várku docetaxel alebo paklitaxel.Mala by som mať týždňové.
Tak som z toho dosť nervózna,že čo ma čaká.
Je to horšie ako červené? Či to ťažko porovnať?

standina
22. sep 2022

@ariad ahoj, ja som sa tiež poriadne bála. Pri červených už som vedela čo ma asi čaká a zrazu ideš zase do neznáma a nevieš, čo máš ocakavat. Ale treba nastaviť hlavu, že to bude dobré, aj keď niekedy je to ťažké. Ťažko to porovnávať, táto pôsobí úplne inak. Ale rýchlejšie sa po tejto dám dokopy. Držím palčeky.

ankov
22. sep 2022

@standina koľko dní si mala po podaní chemoterapie problémy/komplikácie? Ci celý čas medzi jednotlivými cyklami?