Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
Dievcata ktore ste uz absolvovali ozarovanie ako casto ste ho mali ? Myslim rozostupy medzi jednotlivymi procedurami.
Ahoj..chodim kazdy den okrem víkendu..mam ich 25 este mán 7 pred sebou🙏
@tinadzeladin ahoj a môžem sa spýtať ako to zvládaš a ako osetrujes pokožku?
Podla coho sa urcuje pocet oziarov ?
@standina zvládam celkom dobre,prsník trošku začervenaný..pred ožiarom natriem krémom radiocare..na noc si natriem prsník bravcovou mastou a prilozím gázu..to mám celú noc..ráno znovu radiocare...únava žiadna,chodím aj do práce..
Dostali ste pred chemoterapiou ako onkologicke pacientky nejaky zoznam potravin, jedal, ktore by sa nemali konzumovat? Pozerala som intetnet a vsade pisu inak. A este otazocka. Jedavate (ranajkujete) v den podania chemoterapie ? Dakujem za akukolvek info.
@ankov Nie,ja som nedostala,v deň chemo som mala len raňajky,potom po chemo už som nemohla nič, sucháre a piškoty,veľa vody a čaju.Po 2-3dňoch už všetko som jedla.Pila som cviklu,aróniu.Stalo sa mi, že od chemo už nemôžem colu,a som tri roky po chemo,nenávidím,a predtým každý deň som si dala colu.
@ankov máš pravdu všade píšu inak tiež som nič nedostala. Nič som nejedla pred chemo ani sa neodporúča / podotýkam zas každý iné tvrdí/ ale mne to dáva logiku že telo sa má sústrediť na chemo a nie na iné procesy v tele k čomu patrí aj trávenie a chemo nevplýva dobre na žalúdok takže za mňa to logiku má. Ja som pred chemo nejedávala len pila čaj. Na chemo som si nosila v termoske teplý čaj a chrumala som tyčinky. Nikdy mi nebolo nevoľno ani zle ani nič podobné. Tabletku od nevoľnosti som so dávala len večer po cheme preventívne mala som si ich dávať 3 dni ale nebolo mi treba. Ale čo fungovalo u mňa u teba nemusí. Len skúšať
Dobry den dievcata, citam vas uz nejaky ten cas, drzim vas vsetkym palce ste moje hrdinky. Zial tato potvora prisla aj do nasej rodiny😔prosim vas roka pol po operacii, vysledky dobre aj ct aj mamo, ale vzdy po kontrole po 3 mesiacoch onkomarkery mierne stupaju. Su stale v norme ale vzdy sa zvysuju po 2. Znamena to ze nador znovu rastie aku mate skusenost prosim?🥹
A teda lekarka ze to je v poriadku ale mne sa to nezda
Dievčatá,je tu niekto,kto počas liečby menil lekára, prípadne nemocnicu?
Ja sa liečim v BA na OUSA na Heydukovej,ale chcela by som to zmeniť a pokračovať na NOU Klenová.
Absolútne ale neviem,či to je vôbec možné,ako postupovať,čo robiť.
Nemá niekto skúsenosť, prosím?

@ariad ja som dostala transfuziu, reakciu som nemala žiadnu, mne sa len polepšilo,lebo som mala biele krvinky takmer na nule a taktiež červene velmi nízko,pomohlo, trosku ma to vzpružilo. Nemaj strach ❤️