icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

l1plienka
28. okt 2022

@ariad ja som dostala transfuziu, reakciu som nemala žiadnu, mne sa len polepšilo,lebo som mala biele krvinky takmer na nule a taktiež červene velmi nízko,pomohlo, trosku ma to vzpružilo. Nemaj strach ❤️

ariad
28. okt 2022

@l1plienka
Už mi to stieklo,nic mi tam nebolo,vsetko ok.
A teraz doma mám teplotu 38,teraz neviem či je to z toho,alebo z chemo (lebo včera som normálne dostala chemo)

lulu1217
29. okt 2022

@ariad ahoj, môžeš mať teplotu, ja keď v aplikárni vidím pacientov, ktorí dostávajú transfúziu, tak niektorí už počas tečenia hlásia zvýšenú

ankov
30. okt 2022

Dievcata ktore ste uz absolvovali ozarovanie ako casto ste ho mali ? Myslim rozostupy medzi jednotlivymi procedurami.

hracka123
30. okt 2022

@ankov ahoj mala som 25 ožiarov a chodí sa každý deň

mazi1
30. okt 2022

@ankov Aj ja sommala 25 a každý deň (ale cez víkendy nie).

zuzap33
30. okt 2022

@ankov, 28 kazdy den, okrem vikendu

tinadzeladin
30. okt 2022

Ahoj..chodim kazdy den okrem víkendu..mam ich 25 este mán 7 pred sebou🙏

standina
30. okt 2022

@tinadzeladin ahoj a môžem sa spýtať ako to zvládaš a ako osetrujes pokožku?

ankov
30. okt 2022

@standina niektore dievcata pisali ze pouzivaju Krem Radiocare

ankov
30. okt 2022

Podla coho sa urcuje pocet oziarov ?

standina
31. okt 2022

@ankov hej ten mám v pláne kúpiť a tiež detský púder, v stredu idem k radiologovi, tak som zvedavá koľko mi toho naordinuje, dúfam, že do vianoc to budem mať za sebou

ankov
31. okt 2022

@standina tak drzim palce 👍potom daj vediet kolko ti ich dali😉

tinadzeladin
31. okt 2022

@standina zvládam celkom dobre,prsník trošku začervenaný..pred ožiarom natriem krémom radiocare..na noc si natriem prsník bravcovou mastou a prilozím gázu..to mám celú noc..ráno znovu radiocare...únava žiadna,chodím aj do práce..

lulu1217
2. nov 2022

@andy1985 ahoj, ako sa darí, už máš náhradný termín operácie?

andy1985
3. nov 2022

@lulu1217 ahoj. Už som chcela písať. Už som po operácii. Operácia bola 21.10. ešte som v nemocnici, mala som komplikácie ale nič strašné. Dneska ma púšťajú domov.

lulu1217
3. nov 2022

@andy1985 ♥️ chvalabohu, už to máš za sebou. Prajem ti skoré zotavenie. Koľko ti zobrali? A uzliny?

andy1985
3. nov 2022

@lulu1217 áno konečne to mám za sebou. Celý lavý prsník a všetky uzliny.

lulu1217
3. nov 2022

@andy1985 drž sa! Mám na foto cviky, ak by si chcela, pošlem ti do správy

ankov
4. nov 2022

Dostali ste pred chemoterapiou ako onkologicke pacientky nejaky zoznam potravin, jedal, ktore by sa nemali konzumovat? Pozerala som intetnet a vsade pisu inak. A este otazocka. Jedavate (ranajkujete) v den podania chemoterapie ? Dakujem za akukolvek info.

nori21
5. nov 2022

@ankov Nie,ja som nedostala,v deň chemo som mala len raňajky,potom po chemo už som nemohla nič, sucháre a piškoty,veľa vody a čaju.Po 2-3dňoch už všetko som jedla.Pila som cviklu,aróniu.Stalo sa mi, že od chemo už nemôžem colu,a som tri roky po chemo,nenávidím,a predtým každý deň som si dala colu.

helga9
5. nov 2022

@ankov máš pravdu všade píšu inak tiež som nič nedostala. Nič som nejedla pred chemo ani sa neodporúča / podotýkam zas každý iné tvrdí/ ale mne to dáva logiku že telo sa má sústrediť na chemo a nie na iné procesy v tele k čomu patrí aj trávenie a chemo nevplýva dobre na žalúdok takže za mňa to logiku má. Ja som pred chemo nejedávala len pila čaj. Na chemo som si nosila v termoske teplý čaj a chrumala som tyčinky. Nikdy mi nebolo nevoľno ani zle ani nič podobné. Tabletku od nevoľnosti som so dávala len večer po cheme preventívne mala som si ich dávať 3 dni ale nebolo mi treba. Ale čo fungovalo u mňa u teba nemusí. Len skúšať

standina
5. nov 2022

@ankov ja som bola na prvej chemo v nemocnici a na raňajky nám dali tri šišky s nutelou 🤣🤣🤣 ja som ranajkovala a jedla som aj počas chemo. Keď som nejedla bolo mi zle od žalúdka. Takže každý to má inak.

masha123
5. nov 2022

Dobry den dievcata, citam vas uz nejaky ten cas, drzim vas vsetkym palce ste moje hrdinky. Zial tato potvora prisla aj do nasej rodiny😔prosim vas roka pol po operacii, vysledky dobre aj ct aj mamo, ale vzdy po kontrole po 3 mesiacoch onkomarkery mierne stupaju. Su stale v norme ale vzdy sa zvysuju po 2. Znamena to ze nador znovu rastie aku mate skusenost prosim?🥹

helga9
5. nov 2022

@masha123 ako stúpajú že príklad pred 3 mesiacmi boli napr. 20 a teraz 22?

masha123
5. nov 2022

@helga9 ano tak

masha123
5. nov 2022

A teda lekarka ze to je v poriadku ale mne sa to nezda

helga9
5. nov 2022

@masha123 dôležité sú zobrazovacie vyšetrenia ct a mamo atď markery sú pridružené a nemusia nič ukázať. Ja som mala prsnikovy marker 21 norma bola do 35 a nador takze nie su markery smerodatné

masha123
5. nov 2022

@helga9 dakujem pekne. Ona ich ma teraz take vysoke ako ked isla na operaciu tusim 20 alebo tak nejak

ariad
6. nov 2022

Dievčatá,je tu niekto,kto počas liečby menil lekára, prípadne nemocnicu?

Ja sa liečim v BA na OUSA na Heydukovej,ale chcela by som to zmeniť a pokračovať na NOU Klenová.
Absolútne ale neviem,či to je vôbec možné,ako postupovať,čo robiť.
Nemá niekto skúsenosť, prosím?