Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
Prosím vás tie ktoré ste mali dlhé vlasy predtym ...a už vám teraz rastu dávate si ich nejako upravovať ? Alebo nechávate rast ako rastie tak ? 🙂...chodím už bez šatky, čiapky, mňa už v pohode vlásy naradtene ale stále sa neviem sními vžiť 🤣 vyzerá to strašné chcem určite si nechať dlhé ale zatiaľ by som chcela aby to vyzeralo trocha ako účes schopný 🤦🏼♀️ 😁
@rikarika Ahoj, priebeh sa odvija od histologie, postinutia uzlin, gradu a hodnoty Ki67. bez tychto informacii sa tazko vyjadrit.
@tdaniela si počkáme, kým narastú, však?🙂 ja si seba tiež neviem predstaviť s takými pár centimetrovými🤭Banalita, popri všetkých ostatných otáznikoch, ale bodaj by sme už len vlasy riešili a ostatné bolo v poriadku ☺️
Baby a ako ste to mali s nechtami? Ja som o ich možnej strate netušila, asi až v polovici liečby som sa dozvedela, že to hrozí a teda postretlo ma to 🙄😔 už ma bolia aj nechty na rukách, tak asi aj tie pôjdu...
@lulu1217 no veru kiežby len vlasy 🙂 ale tak treba riešiť aj to 😁 nemyslieť stále len na zlee 🙂🙂... O nechtoch som ja nevedela vôbec 🤦🏼♀️😮.... Ale zaujímavé celý čas mi držali mihalnice aj obočie ( 4 červené,12 bielych) ... A teraz mesiac od poslednej chemo a zacina mi obočie aj mihalnice rapídne padať 🤦🏼♀️
@tdaniela ja som sa ťa prednedávnom pýtala na porast, si vravela, že drží🙂 snáď čosi ostane. Baby to tu ale spomínali, že aj 3-4 týždne po liečbe to padlo. Ja som mala kvalitne preriedené obočie, mihalnice tiež, na jednom oku mi ich ostalo len pár. Potom to začalo dorastať a teraz po ukončení liečby tiež vidím, že to ide zase dole.
A teda tie nechty, žiadna sláva.
dievcence komu sa po case objavili metastazy, bolelo vas nieco alebo len pri kontrole zistili?
@zuzap33 ahoj..a po akom case od liečby sa ti zvýšili markery? A potom je zas aka liečba?
@tinadzeladin liecba v 4.stadiu pri metastazach je uz dozivotna. Zavisi od druhu, rozsahu, umiestnenia mts
Babyyy, mám pred operáciou, po neoadjuvantnej liečbe, nádor HER 2+, sentinelová uzlina bola po biopsii tiež pozitívna. Momentálne mám uzlinu, aj nádor v totálnej regresii. Všetci lekári, na každom oddelení, pri každom vyšetrení mi vravia, že to bude len zaisťovacia operácia-odoberie sa časť, okolie nádoru. Chirurg navrhol vzhľadom na povahu tohto nádoru a jeho satelit úplnú mastektómiu. Ale že je to na mne. Dať ho preč, však? Ďakujem za reakcie ☺️
@lulu1217 presne toto som doktorke povedala! Je s tym iba ostara. Musim takto hlavne v lete nosit tu epitezu, lebo to velmi vidno. Takto by som natiahla tricko a pokoj. Okrem toho, 1 prsnik ked zostane, tak krivi a zatazuje chrbticu. A moze sa stat o par rokov, ze zas ten druhy "zradi". Ked uz clovek musi, tak musi! Nech aspon isty cas je pokoj! Juj, ale som dnes hnusna 😔
@lulu1217 ono po dlhsom case si clovek sam a aj jeho okolie, tak zvykne, ze nenosim ziadnu epitezu, len teda, ked idem von, tak nieco nahodim, nech velmi nepritahujem pohlady okolia. Ale.... kiez by toto bol nas najvacsi problem 🙏. Inak moooooc drzim palce, nech vsetko prebehne hladko a nech je potom svaty pokoj!
@lulu1217 nie veru, ja som uz stara raketa, ako vravi moja kamoska. Skor sa chystam prezit nove neoperovatelne metastazy v plucach. Preto som dnes aj taka "nabrusena". Ale snad sa to casom podda a este nejaky ten mesiac, ak boh da, tak aj rok, tu budem davat pozor na svojho chlapa 🙂
Ahojte zienky,ja sice nemam rakovinu prsnika ale krcka maternice…vsetko je vonku hysterektomia,CT ciste…buduci tyzden ma caka 1 chemo 6h a na dalsi den opat.Chcem sa opytat ako ste to zvladli po prvykrat co ste si brali a tak?Najviac ma desi ze pridem o moje pod zadok cely zivot pestovane vlasy😔aj ked viem ze to je v porovnani stym ze zijem zanedbatelne.Kazdej dakujem za odpoved🙏🏻
Popripade ak mi viete odporucit kde ste kupili parochnu
@zlatusik22 ahoj. Ja mam parochnu z BA Heydukova oproti OUSA. Maximalna spokojnost aj ked riadne drahe
@katka14 dakujem,a nie je v nej teplo?vsade citam ze je
Ahojte všetky, bohužiaľ mne tiež diagnostikovali začiatkom decembra invazívny duktalny karcinóm, zajtra mala byť operácia ale na potvoru po tých stresoch a chorobe sa mi vyhodil herpes a ipku mi zrušili že je veľké riziko s herpesom do narkózy. Zajtra mi majú dať nový termín. Zaujímalo by ma kedy od zistenia ochorenia ako rýchlo ste mali operáciu?
@mirkab79 ahoj, mne oznámili výsledky histologie na Silvestra, termín operácie som mala nejako v polovici februára a ako na potvoru som dostala koronu, takže sa to presunulo o tri týždne. Potom som mala mať ďalšiu operáciu a tá sa mi tiež posunula, lebo pre zmenu mal koronu manžel 🤦

Ahojte, mozem sa vas prosim opytat ci niekomu bola diagnostikovana rakovina prsnika, po naleze mikrokalcifikatov na mamografii? Ak ano aky priebeh? Dakujem.