icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

zuzap33
18. dec 2022

@mirkab79 v sucastnosti sa dava casto pred opkou chemoterapia. Nerob paniku. Zavisi to od nalezu a dalsich okolnosti

mirkab79
18. dec 2022

@standina bože ja som bola rada že mám tak skorý termín 19 dní od biopsie a takto sa to posralo, nový termín bude určite až po Vianociach ak nie po novom roku za tu dobu nikto nevie čo sa s tým nálezom udeje 🤔

mirkab79
18. dec 2022

@zuzap33 mne nikto chemo pred opkou vôbec nespomenul ani náznakom pri náleze to bolo okolo 10-12mm podľa mamo.

mirkab79
18. dec 2022

ja vás všetky obdivujem ako bojujete, mňa keď dnes poslali domov tak som sa začala nastavovať pozitívne, nový termín opky, budem zdravá a všetko bude dobré aj keď iné ako predtým, moje priority sa zmenia a budem viac myslieť na seba.

tinadzeladin
18. dec 2022

@mirkab79 ahoj..mne zistili v januari a v marci som mala operaciu..tiež som mala chemo az po operácii..nie pred..

tinadzeladin
18. dec 2022

@mirkab79 ja som mala nález 12×16 ..a doktor mi povedal ze chemo pred operáciou dávajú ak je nález viac ako 2 cmm, tak sme sa dohodli ze najskor operácia ,a potom chemo.

mirkab79
18. dec 2022

@tinadzeladin a aký typ nádoru máš? Tiež pozitívny na hormóny?

daniela232
19. dec 2022

@mirkab79 neboj to je ešte v pohode, nemáš ten nádor taký veľký,ja som mala 34x36x19 ale ja som mala najskôr chemo až potom operaciu, tiež som hormonalne pozitívna

zuzap33
19. dec 2022

@mirkab79 no urcite nenarastie za 3 tyzdne o 5 cm. Tebe asi chcu urobit mastektomiu a nedaju ani oziare len hormonalku. Pripadne zachovnu operaciu, oziare a hormonalku. Uvidis, chladnu hlavu, venuj sa detom, Vianociam a bude dobre. Pokojne sviatky

mirkab79
19. dec 2022

@zuzap33 ďakujem za podporu, iba časť prsníka kde je nádor, úplnú nie iba ak by sa našli iné útvary čo verím sa nestane. Je to šok u každej z nás ty to máš už možno viac spracované ja sa snazim zatiaľ to prijať a byť pozitivna.

zuzap33
19. dec 2022

@mirkab79 ano je to sok. Pomaly opadne ako sa zacne liecba. Treba si nastavit hlavu a prijat to ako chorobu. Inak ja sa liecim od 8/2019, ale uz dozivotne. Mam metastazy

katka14
19. dec 2022

@zlatusik22 bežne v roku nie ale v lete ano, nosila som copiky ked som bola na ture, inak doma bez nej s čiapkou. ma tam aj krasne čiapky. ja som mala parochnu zo zivych vlasov, je krasna aj ked draha

mirkab79
19. dec 2022

@zuzap33 ďakujem aj tebe krásne Vianoce v pokoji a pohode 🎄♥️

zlatusik22
19. dec 2022

@katka14 dakujem krasne🙏🏻
Po akej dlhej dobe vam zacali padat vlasy?

katka14
20. dec 2022

@zlatusik22 tu si tykáme !!! 😉 do 14 dní od prvej červenej chemo.

zlatusik22
20. dec 2022

@katka14 dakujem🙂 beriem na vedomie
Ako casto si chodila na chemo?Mne povedali ze kazdych 21dni budem chodit na 2dni po 6h
Ako sa to blizi tak sa bojim neviem co mam cakat😔

katka14
21. dec 2022

@zlatusik22 ja som chodila tak isto každe 3 tyzdne. v utorok na krv, a ak bola ok tak vo štvrtok na chemo, mne tiekla cca 2 hod. občas sa mi pri nej krutila trosku hlava ale su tam sestricky a po ruke aj dr tak to potom spomalili. ja som normalne fungovala v praci, som ekonomka, prvých 5 chemo som dala aj s pracou, potom som presla na homeoffice, neskor na ocr pri detoch lebo bola corona, potom som sla na opku a vtedy som az isla na PN, kde som potiahla cely rok, aspon som si riadne oddychla a nabrala sily, venovala sa detom. to bol rok 2020. momentalne som pol roka po plastike, chodim do prace a od zajtra dovolenečkááááá .... prajem pekne sviatky, nestresuj da sa to zvládnuť

zlatusik22
22. dec 2022

@katka14 dakujem ti krasne,ja dnes sedim na 2chemo,vcera mi bolo ok tak dufam ze aj dnes bude
Prajem krasne sviatky🎄

ankov
22. dec 2022

Ahojte. Od 2.1 ma caka 4 x docetaxel. Ake ste mali vedlajsie ucinky ?

zachranarkazh
22. dec 2022

@mirkab79 mne tento rok na jar na preventivnom sono zistili karcinom prsnika 5 mm x 8 mm, hormonalne stimulovany, bolo to presne 23.3., v polovici aprila ho potvrdila histologia a 4.5. ma operovali, t.j. o zhruba 3 tyzdne mi dali termin. Chcem ta povzbudit, ze operacia nezmeni tvoj prsnik, mne ostali dve malicke jazvicky a verim, ze nebude potrebna ani chemoterapia, len ozarovanie. Prajem krasne Vianoce a mysli pozitivne, vsetko dobre dopadne. Ak pojdes na radioterapii, napis mi a poslem ti kremy co mi zostali ❤️

mirkab79
23. dec 2022

@zachranarkazh ďakujem ti krásne za povzbudenie, už si skončila liečbu? môžem ti niekedy napísať sukr.spravu? Prajem rovnako krásne a šťastné sviatky a veľa pohody ♥️♥️🎄

zachranarkazh
23. dec 2022

@mirkab79 ano, uz normalne pracujem a podla lekarov som zdrava😊 dobre to bude aj v tvojom pripade

tdaniela
23. dec 2022

Prosím vás čo sa vám osvedčilo pri rádioterapi? ... Kázali mi pudrovat detským púdrom ... Niekto zas odporúča kremovat ( radiocare) ?

katka14
23. dec 2022

@tdaniela ja som mala radiocare priamo od onkologa

zachranarkazh
24. dec 2022

@tdaniela krasnd Vianoce❤️ ja som pouzivala len Radiocare (zlty)

hracka123
24. dec 2022

Dievčatá príjemné sviatky Vám prajem velaaaaaaaa zdravia🎅🤶🧑‍🎄

lulu1217
24. dec 2022

Pekné sviatky, dievčatá 😘 veľa veľa zdravia a pohody

katenka2
25. dec 2022

More zdravia, síl a dobrej nálady želám uuuuplne všetkým 😘

michaelanova
25. dec 2022

Ahojte, som tu nova, som mesiac po mastektomii, v januari nastupujem na "preventivnu" chemo. Mam lubularny karcinom, horm pozitivny, her 2 neg. Grade 2,uzliny nezasiahnute, ct a mri pred op bez nalezu,nador 1,5cm.Doteraz som to brala vcelku v pohode, ale s prichadzajucim terminom chemo sa bojim. Nechcela som nikdy googlit, dnes som predsa neodolala a uz som v strese. Docitala som sa, ze tento typ nadoru je neliecitelny? Doktorka mi nic take nepovedala, naopak mi vravela, ze tato kombinacia zo vsetkych sraciek je najlepsia. Viete mi "naliat" nadej? Mam 2 deti a som z zoho clanku hotova. Dakujem a krasne sviatky vsetkym bojujucim maminkam❤️

snowwhite81
25. dec 2022

@michaelanova ahoj, budes v poriadku. Ake si mala Ki67? A hormony, estrogen aj progesteron vysoko horm pozitivne? Nenavrhli Ti onkotype? Pri lobularnom karcinome by som zvazovala dat prec aj druhy prsnik. Drzim palce, ale budes ok, budes na hormonoch dlhodobo, ak niesi v menopauze, daju Ti injekcie na zastevenie menstruacie a budes ok.