icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

michaelanova
25. dec 2022

@snowwhite81 ki 67 som mala pri biopsii 10,teraz po opke az 20, ER80, PR40, navrhli mi nejale genomovy test, ale plati sa 3tis,a ze nie je 100%,tak som suhlasila s chemo, ze vsetko svedci, ze chemo skor nie, ale kedze tam boli min. 4 loziska, tak ze by sa priklonila k chemo, ze to znizi riziko recidivy. Druhy prsnik som sa pytala, ale bola som na genetike, ta vysla negativne, tak vraj ze neni treba. Dakujem velmi pekne za podporu, uz som stracala nadej, ze ci ma dokazu vyliecit...

snowwhite81
25. dec 2022

@michaelanova vsetky parametre smeruju k tomu, ze budes ok. Ano, to je ten test, je dost presny a urci ci potrebujes chemo a ake je riziko pripadnej recidivy. Urcite budes v poriadku. Nemala by si mat ani radioterapiu, kedze mas ciste uzliny a kompletnu mastektomiu.

michaelanova
25. dec 2022

@snowwhite81 dakujem, si zlata, je to ten invazivny, v kozi a v bradavke nebol, ale ze prerasta do tuku. Zvazovala som ten test, ale je strasne drahy... Budem musiet zvladnut chemo. Len tyzden po mastektomii ma zacolo boliet brucho, strasne ma nafukuje, onko tvrdi, ze ked bolo ct pred op ciste, ze to mam zo stresu... Tak sa donekonecna bojim, kedze som uz op 4 tyzdne a stale ma nafukuje.

snowwhite81
25. dec 2022

@michaelanova hlavne sa treba nastavit a byt rada ze si v poriadku, co aj si. Len tomu zacni verit. Nador mas von, uzliny ciste, ct ciste…….. tak si tym smerom nasmeruj hlavu.

michaelanova
25. dec 2022

@snowwhite81 dakujem krasne, len onkologicka je taka striedma, vela toho nepovie

helga9
25. dec 2022

@michaelanova ahoj ja som mala lobulárny horm poz a mám poz aj genetiku liečila som sa v 2019. Chemo dáš neboj. Väčšina úspechu v boji s touto chorobou je v hlave!

michaelanova
25. dec 2022

@helga9 dakujem velmi pekne, hned sa citim lepsie, nemam sa komu zdoverit, doma nechcem tym nikoho zatazovat❤️

helga9
25. dec 2022

@michaelanova preto je tu táto skupina kde sa môžeš vyrozprávať povypytovat radi pomôžeme ak vieme tiež sme sem nejak nedobrovoľne spadli a keď bolo treba sme si uľavili na duši

tdaniela
26. dec 2022

@michaelanova určite zaťažovať nebudeš nikoho ani doma tomu verím 🙂 mne veľmi pomáhalo otom hovoriť a bolo jedno s kým 🙂

michaelanova
26. dec 2022

@tdaniela dakujem pekne za podporu, doma sa o mna boja, nechcem ich tym este viac zatazovat. Po odobrati prsnika sa mi ulavilo, ale tyzden po ople ma zacalo boliet to brucho a uz to trva 4 tyzdne, doktorka mi tvrdi, ze to nemozu byt metastazy, ked som mala pred op ct ciste... A ked mi teraz oznamila, ze musim chemo, tak sa celkom bojim, ako to zvladnem, vlasy fuc a tak. Ach jaj

helga9
26. dec 2022

@michaelanova odkiaľ si? Myslím že dostaneš bielu chemo docetaxel alebo paklitaxel keby si mala možnosť chodiť do Nitry tam majú studenú čiapku ja som na ňu chodila a vlasy mi nevypadli

michaelanova
26. dec 2022

@helga9 praveze do trnavy, mam takuto liecbu nastavenu, povedala mi, ze na pol roka

michaelanova
26. dec 2022
helga9
27. dec 2022

@michaelanova takže klasiku 4 červene a 4 biele to podľa tohto asi budú keď na pól roka a zvažujú aj rádioterapiu. Kamoške vydržali vlasy aj pod touto liečbou je to individuálne u každého.

michaelanova
27. dec 2022

@helga9 prosim Ta, tie 4 cervene idu asi kazde 3 tyzdne? Lebo len to mi povedala, ze toto trva 12tyzdnov.A potom tie 4 biele? Nemala si po opke problem s travenim? Uz som si robila aj test na celiakiu, ten je neg. Tyzden po opke sa to u mna spustilo, neviem, ci to moze nejako suvisiet s hormonami, lebo po opke sa mi vratila aj ovulacia, v lete som nemala, myslela som, ze uz pojdem do prechodu, bola som aj na ster, povedala mi doktorka, ze mam vajecniky a sliznicu ako mladica, tak preto premyslam, ci mi tie hormony nemohli rozhodit i travenie. Dakujem krasne za odpoved

helga9
27. dec 2022

@michaelanova áno každé 3 týždne niekto ma aj každé 2 týždne. Aké máš problémy? Bolesti nafukovanie alebo čo? Hormóny by som skôr nie ale narkóza alebo stres nemala si pred opkou covid?

michaelanova
27. dec 2022

@helga9 nafukuje ma, od criev sa citim taky diskomfort. Covid som nemala, ale pred opkou som mala dutiny chytene a ten stres zrejme v tom podvedomi bol, aj ked som sa snazila nic nepripustat. Bojim sa, ci nemam mts v tom creve, podla mudr nie, len ct bolo robene mesiac pred op, kaze mi len probiotika jest a mysliet pozitivne

zuzankkaa1
27. dec 2022

@michaelanova ak bolo ct negat, tak tam nič nemáš. Za taký krátky čas by sa ti tam nič neurobilo až také,aby ti to spôsobovalo také problémy. Len na ukludnenie: moja mama mala nador v maternici, urobili jej hysterektomiu. Asi po 2 rokoch začala mať bolesti brucha, fakt veľké plus tráviace ťažkosti. S takým strachom šla na CT, ozaj sme už boli pripravení na zlé správy a bolo všetko negat. Pravdepodobne niečo dvihala alebo sa presilila a potom zľakla a to všetko dokopy.... Vnútorná nervozita, a ten strach je sialeny, všetko ide do vnútra 😪 🙏

l1plienka
27. dec 2022

@michaelanova ahoj,neboj vsetko bude ok, pri opise CT určite popisovali aj orientačne črevné kľučky a pod. No bohužiaľ, asi každá jedna z nás (teda aspon ja určite), ktoré mame spoločnú diagnózu, každé jedno vyšetrenie,pichnutie,nepohoda je sprevádzané takýmto pocitom neistoty, či tam niečo preboha znova nerastie a uz je len na nás,ako sa s týmto dokážeme vyrovnať, či sa budeme užierať,alebo to prijmeme. Treba veriť,nechať sa kontrolovať atd. Drzkaj sa, bude ok 🙏

michaelanova
27. dec 2022

@zuzankkaa1 dakujem velmi pekne za ukludnenie, si velmi zlata❤️

michaelanova
27. dec 2022

@l1plienka popis z ct som nevidela, v sprave od onko mam len ze ct bez znamok dissemenacie, pevne verim, ze to prejde, ze je to naozaj ta psychika, tak som zacala dnes behat, aspon trosku vyvetram hlavu. Velmi pekne dakujem za Tvoju spravu, velmi mi to tu v skupinke psychicky pomaha❤️drzim vam vsetkym palce❤️

daniela232
27. dec 2022

@michaelanova ach ja toto veľmi dobre poznám 😔 keď mi povedali diagnózu,mna asi mesiac bolel chrbát,ale hrozna bolesť.Bola so presvedčena že ja už mám metastázy 😔potom mi neter povedala že ale veď metastázy nebolia. Na druhý deň ma chrbát uz bolel menej resp.nebolel,no tak zas som bola presvedčená že ma nebolí lebo tam mám metastázy 🤦🤦🤦 žiadne som nemala,🙏🙏a ta bolesť chrbáta prestala až keď som sa dostala do takej psochyckej pohody, keď zacala liečba, keď ma ženy v čakárni ukludnili.Vsetko je v hlave,nebojsa žiadne metastázy nemáš, určite to prejde,silno držím palce nech to je skoro❤️

tinadzeladin
27. dec 2022

@michaelanova ahoj
.komu chodís do trnavy?

michaelanova
28. dec 2022

@daniela232 ja viem, Boze, je to strasne narocne, dufam, ze mas pravdu, lebo to ma to brucho stale trapi, test na celiakiu mam negativny, robila som si dnes aj test na skryte krvacanie v creve, do 10minut mi vysiel takyto pruzok, myslis ze je to len kanalik? Uz som zasa v strese, obvodny ma do noveho roka dovolenku, dakujem krasne🙏

helga9
28. dec 2022

@daniela232 ahoj trochu ťa vyvediem z omylu práveže metastázy bolia a to je naozaj veľká bolesť

michaelanova
28. dec 2022

@helga9 fuha, no to si ma nepotesila😪lebo mna to brucho boli stale, ani sa mi mechce verit, ze toto moze byt z psychiky

helga9
28. dec 2022

@michaelanova ale môže a keď si bola na ct a nič tam nebolo tak tam nič nie je ukľudni sa lebo si stav len zhorsujes viem že sa to ľahko píše ale vidíš te sme tým prešli a prejdes tým aj ty uvidis. Môžeš mat zápal niečoho alebo pruh slepak ak máš fakt bolesti chod keď aj na pohotovosť

michaelanova
28. dec 2022

@helga9 uz som si volala, idem dnes o 16,slepak mam uz vonku, ten to nie je, tak hadam mi urobia aspon sono

helga9
28. dec 2022

@michaelanova daj potom vedieť ale verím že to nič s rakom nebude

lussy9
28. dec 2022

Prosím užíva niektora z vás kolagén kvôli kostiam? Ďakujem.