icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

michaelanova
12. jan 2023

Dievcence, tak dnes som bola na krv, jasne, ze krvinky rozhodene, ale do rana ma zacalo boliet v hrdle, tak mi robila aj crp, mala som 13,tak mi dala na tyzden atb, cize 2.davku chemo pojdem az na treti tyzden, zajtra aj v pond idem na KO, ze ci to zabera, radost mam🤨povedala mi mudr, ze nech skusim imunoglukan, mate skusenost? Dakujem krasne❤️

lussy9
12. jan 2023

@helga9 mame kolagén typu II.

lussy9
12. jan 2023
katenka2
12. jan 2023

@michaelanova Miška, nič tym Imunoglukanom nepokazis. Uzivala som dost dlho, ked sa mi ruka zapalovala a stale anginy, dost to pomohlo. Potom mi dr. radila Betaglukan /velmi podobne, ale tusim drahsie/ a tiez to dost pomohlo. Ale zazraky to nerobi

helga9
12. jan 2023

@lussy9 ten je OK

michaelanova
12. jan 2023

@katenka2 dakujem velmi pekne, som z toho trosku presla, ze po chemoske este aj atb musim, ale mudr sa bala, ze ide vikend, nech sa nic nerozbehne. A to mam dnes konecne po 8 dnoch spat chut, skludnil sa tep a zmizla ta hnusna triaska. Tak mnevadi, bojujem dalej💪

katenka2
12. jan 2023

@michaelanova nuž veru, nič iné nezostava, len bojovať ✊

ada2007
12. jan 2023

@lussy9 tento kolagén si dávam aj ja,že je jeden z najlepších, mám opotrebovanú chrupavku v kolene,problém som začala mať po roku užívania tamoxifenu, neviem či to s tým súvisí,alebo nie?

sima82
12. jan 2023

Dobrý večer, chcela by som len poprosiť o pár informácií. Mamina má po operácii a vybrali jej zhubný nador v ľavom prsniku. Musí absolvovať 8x chemo a potom radioterapiu.
OTÁZKY:
1. Keby jej bolo pri chemo zle, čo pomáha na zlepšenie stavu? Nejaké doplnky výživy, potraviny,...?
2. Po ktorej chemo v poradí zvyknú vypadnúť vlasy?
3. Odporúčate tabletky Čaga a Mača čaj?
4. Nejaké iné rady,...?

Ste tu veľmi silné ženy, prajem každej pevné zdravie!! A strašne ďakujem,keď si nájdete čas na moje otázky.
Držte sa!

katka14
13. jan 2023

@sima82 ahoj. Ja som si tym presla v roku 2020. Vlasky mi vypadali 10 dni po prvej cervenej chemo. Brala som hlivu v tabletkach na imunitu, pila a jedla cviklu, brala som wobenzym az po opku pocas chemo. Ked ti bude zle treba sa poradit s lekarom onkologom pripadne s obvodakom, ja som mala 2x ATB a 1x aj transfuzku krvi.

zuzap33
13. jan 2023

@sima82 1. pri chemo jej daju od nevolnosti. Tablety, ktore jej daju pri nevolnosti brat vopred, necakat pokym je zle. Pouzivat aspon 5 dni po chemo napr. Nolpazu, rano hod pred jedlom. Coca cola je tiez dobra na travenie. 2. Vlasy vypadnu cca po 2 tyzdnoch, rapidne to pojde dole, najlepsie potom hned dat vsetko dolu. 3. Ziadne cary fuky, doplnky a magia rakovinu neznicia. A chemo splachne vsetko. Jest vsetko a pestro, ak bude len cviklu a podobne, dostane po par tyzdnoch taky odpor, ze to v zivote neda do ust. Ziadne diety.

lussy9
14. jan 2023

@zuzap33 ja odporúčam chilli. Je to skvelé proti nevoľnosti.

katenka2
14. jan 2023

@zuzap33 Zuzka, ty mas taky triezvy pohlad aj na chorobu, aj na liecbu, tak mi, prosim este napis, aky nazor mas na probiotika. Teda, samozrejme, ked je liecba ATB, tak niet o com, ale inak popri onkologickej liecbe. Je to dobra vec, ci zbytocna?

katenka2
14. jan 2023

a este otazocka na "skusene" pacientky, hoci toto je tu debata o tej...akoby som to povedala... "lahsej" forme rakoviny. Prosim, nemyslim to v zlom. Len teraz, ked mam pomerne velky nador na plucach, aj nove MTS, aj male nalezy na peceni, a vraj aj v krcnom stavci.... jednoduchu uz je to vsetko v ...., tak mi ten prsnik pride ako ovela lespie zvladnutelne ochorenie. Konecne ta otazka - este stale ani liecbu neberiem, stale cakam na biopsiu, podla ktorej sa ma liecba nasadit a uz som zacala chudnut a hlavne, som STRAAASNE unavena. Pritom spavam hodne a pomerne dobre, ale 2 hodiny po zobudeni by som si mohla ist lahnut opat. Normalne sa premaham, aby som ako-tak fungovala. Viete niekto nieco poradit, prosim?

zuzap33
14. jan 2023

@katenka2 Katka moja zlata, poviem ti ake mam skusenosti. Mam priatelky, ktore uz maju pokrocile stadium ako ty a nie su to len prsniky. Najprv zvladnut pripadnu bolest. Morfium a urcite naplasti. Trpiet zbytocne nema vyznam a uz vobec nie onko pacient. Oddych. Nic nerob navyse len nevyhnutne. Z spi, kolko potrebujes, aj 3x denne ak telo potrebuje. Chudnutie bez priciny je znak pokracujucej choroby. Ak mozes jedz a urcite nutridrinky. Komplikacie mozu nastat rozne, vtedy hned nemocnica. Psychika je urcite tazka, neodmietaj akukolvek pomoc pribuznych a priatelov. Ak je potrebne poziadaj na doma aj kyslik

katenka2
14. jan 2023

@zuzap33 Zuzka, zatial to take zle nie je, len ta psychika je ozaj v prde.... najhorsie je to cakanie a cakanie 😢. Ja som stary zbabelec, NENAVIDIM bolest a ze som sa jej uz nieco natrpela a neslo to inak. Napr.taky rozsiehly pasovy opar.... tam by pomohol len umely spanok, nic ine od bolesti. Lebo teda to je poskodenie nervov a tie ti kaslu na hociake lieky. Ale zatial dobre 🙂. Co sa jedenia tyka, tlacim pomaly a postupne do seba co sa len da, ale fakt sa tazsie proti voli najes, nez drzis dietu, ked chces schudnut. Ironia.
No a este sa mi, prosim, vyjadri k tym probiotikam. Ked to teraz aj v lekarnach tak ospevuju, len neviem, ci je to obchodny tah, alebo to ozaj pomaha. Jakoze, ked pocuvam Bukovskeho, podla jeho rad by som mala byt najzdravsi clovek na svete 😂, ale takto to veru nefunguje

zuzap33
14. jan 2023

@katenka2 probiotika sa uzivaju pri crevnych problemoch a antibiotikach. Ale bezne nie. Bukovsky je zdravy, ja osobne ho nemusim. Katka, ak si myslis, ze ti probiotika pomozu, kup si ich. Ale ovela prirodzenejsie a lacnejsie je obycajne kefirove mlieko z obchodu. Ja si ho tiez popijam, alebo pouzivam ako prilohu

katenka2
14. jan 2023

@zuzap33 ďakujem 😊

lussy9
15. jan 2023

@katenka2 jednoznačne odporúčam kapsaicin. Štúdiami je potvrdené ze pôsobí jednak proti bolestiam, jednak na tu pliagu najmä keď je v pľúcach a pečeni.

katenka2
15. jan 2023

@lussy9 dakujem krasne za radu, vazim si to a urcite sa na to pozriem 😉

ira25
15. jan 2023

@lussy9 no teda neviem,ale čili papričky sa na ochorenie pečene neodporúča to môj internista mi povedal len treba si to zrejme naštudovať,alebo poradiť s lekárom.

katenka2
15. jan 2023

@ira25 ty, Irenka, ja uz citam ale 6-ty článok o kapsaicine a vsade pisu o priaznivych ucinkoch na pecen, dokonca, ze citujem - Kapsaicín pôsobí zdravo, preventívne proti poškodeniu a fibróze pečene. Ale idem hladat dalej

katenka2
15. jan 2023

@ira25 tak Irenka, nasla som aj negativne ucinky čili, hlavne ako sa prezenie mnozstvo pri uzivani - https://slovenskypacient.sk/cili-mania-kontrove.... Vsade plati, ze vsetko s mierou a viac nemusi znamenat lepsie 😖

ira25
15. jan 2023

@katenka2 no vsak ja to netvrdím s istotou len to čo mi povedal môj internista keď mi robil sono a zhoršila sa mi pečeň, stukovatenie,cysty a na stravu som sa pýtala tak jasne nič masne, vyprážané a nie cukru a nič štipľavé,teda ani čili papričky ktoré si sama pestujem.
Tak ti potom neviem... pohľadaj ďalej,len nie také stránky ako bádateľ.
Pľúca vylieči puškvorec a myší chvost a teda skús aj kapsacin.

katenka2
15. jan 2023

@ira25 Irenka, ja badatela urcite necitam, len odborne clanky dla moznosti, napr. https://www.medicc.eu/sk/odborne-clanky/item/45... . Zda sa, ze kazda jedna vec ma dva pohlady. Jedine smrt sa da vylozit ako smrt. Hoci.... pre niekoho je to hroza, a pre niekoho vykupenie... Tak si vyber z coho len chces.

ira25
15. jan 2023

@katenka2 no vidím,že aj medzi lekármi sú rozdielne názory na kapsacin.
Ja dávala čili všade aj do praženice...cysty sa zhoršili,zle pečeňové testy ešte viac stúpli aj trigliceridy stúpli,tak si vyber...no ale za vyskúšanie nič nedáš a každe telo inak reaguje.

lussy9
16. jan 2023

@ira25 chilli ničí metastázy ktoré vzniknú na pečení a pľúcach najmä

ira25
16. jan 2023

@lussy9 kde si to vyčítala?

michaelanova
18. jan 2023

Ahojte, baby, idem sa vas opytat, teraz som necele 2 mesiace od mastektomie, uz mi to cele konecne odpuchlo, co to sa pozberalo, ze mam cit, ale ako mi to odpuchlo a vstrebalo sa, tak ma bolia na tej strane rebra na dotyk, ako sa napajaju k hrudnej kosti a samozrejme zboku, kde lezim,je to normalne, moze to boliet? Reze ma aj v podpazusi, ale mudr vravela, ze to mi uz aj ostane, len sa bojim, preco ma bolia tie rebra. Uz mi zacali padat vlasy, tak som prezila vcera mierny sok pri cesani... Dakujem pekne za odpovede❤️😘

katenka2
18. jan 2023

@michaelanova ano Miška, môžu ta bolieť rebrá, je to úplne bežné. A môžu ťa pobolievat hodne dlho. Nemala by to byť nejaká neznesiteľná bolesť, ale telo sa ti bude často "pripomínať"