Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@ada2007 ahoj ano beriem Tamoxifen nakoľko mi ta zmija žila z hormónov,3 mesiace som nemala krámy a potom každý mesiac už druhý krát doporučujú mi vybrať vajecniky aj s maternicu no neviem co mam robit zatiaľ som ok mala som 16 oziarov zo začiatku v pohode no posledné 5 boli brutal íz stipalo bolelo trosku som bola popalena a tie príznaky mam presne aj ja ťahanie opuch bolestivé na dotyk kedy ako
Ja okrem navalov nepociťujem ziadne vedlajsie ucinky,akurát mi vynechala na začiatku mensteuacia 3 mesiace a teraz už 2x som dostala čakám co bude ďalej nakoľko som mala karcinom ktorý rástol z hormónov doporučujú mi vybrať maternicu aj so všetkým,ešte som zatiaľ sledovaná nakoľko mám jednu cystu.Uvidime ,zatiaľ rozmýšľam co je najlepšie ale asi pôjde von.
@zoye14 ahoj. To uvidíš podľa nálezu . Ja som mala tiež mastektomiu a po 4 mesiacoch som sa vrátila do práce. Pracujem v nemocnici na urgente a práca nie je najľahšia. Už to budú 3 roky.
@zoye14 ale budeš treba pomaly rozcvicovat. Ja sa neobmedzujem v ničom. Aj okna umývam okopavam v záhrade naťahujem činky- ale mám pre istotu návlek kompresný keď idem niečo namáhavé robiť. Neviem či by sa niečo stalo kebyže ho nedám ale nebudem provokovať dám navlek a hotovo nemám problém
@daniela232 už to máš,za,sebou?
@zoye14 yo pises tej co pocas celej liecby pracuje. 2 tyzdne po opke som bola v praci a na 3. den po chemo tiez tam. Ale niektore prace uz jednoducho padli. Tiez som miesila cesto na domacu rezanku a pod. Teraz jednoducho ruka nato nestaci. Cvicit mozes, presilovat nie. Choroba si berie svoju dan. Ale kazdy podla svojho uvazenia
@katenka2 spýtam sa onkologicky na najbližšej kontrole.Mám tú ruku na operovanej strane trochu opuchnutú a trochu pobolieva,ale neviem ,či je to "oficiálne" plnohodnotný lymfedem a či mám nárok na predpis 🤷🏻♀️
Ozaj, k tým predpisom:
Ako je to s epitezou a podprsenkou? Lekárka mi vravela,že nech si najskôr vyberiem, a ona mi potom dá recept.
Chystám sa do zdrav.pomocok v OUSA.
@ariad mne predpisala po 1.chemoske,aj epitezu, aj podprdu, isla som do lekarne, tam mi zmerali a objednali aj epitezu, aj podprdu. Treba stihnut vybrat recept, tusim plati 30 dni.
A ceny tých podprseniek sa pohybujú v akom rozpätí?
Lebo doplatok poisťovne na podprdu je tuším okolo 8€,čo som čítala.
@tanicka2311 ja mam ist na mastektomiu kvôli genu BRCA1....dufam ze sa tam nic nenajde a idem preventivne na odstranenie a stale som na važkach či do toho ist a hlavne to rozhodnutie kam sa dat do ruk odbornikom....vaječniky som uz dala odstraniť....tych prsnikov sa bojim viac
@ariad ano, ja som si objednala, nevedela v lekarni presne, povedala, ze strop je okolo 50€,tusim 9€ sa doplaca, epiteza je 1xrocne zadarmo, mne to predpisala zaciatkom januara, keby mi ju bola dala v decembri, mohla som mat teraz v januari narok na dalsiu, lebo mi ukazala v lekarni, ze su aj take speci priehladne na plavanie. Ja mam znacku Amoena. Len mi netrafili velkost, tak cakam na vymenu, ale je lahucka, nejaka odlahcena.
@zoye14 ja som bola v NOU, veľmi som bola spokojná. Nemala som žiadne ťažkosti,rana sa pekne zahojila, nič som ani nepoužívala.
Neviem či to tu môžem ponúknuť ale ak by niekto chcel tak posuniem po 5€ s poštovným onkošatky 🙂dávala som si šiť na FB u jednej šikovnej žienky (fb- ľaľa ... Síce šije veci pre deti ale mne ušila aj onkosatky ) a niektoré objednané z internetu 🙂 mám cca 10 ks 🙂
@mirkab79 ahoj tak uz mam po aj ja, 19-teho som mala operaciu ale uz som doma.. mala som 22 mm ale este aj uzlinky mi nejake vyberali pod pazuchou a teraz sa caka na vysledky co poviem histologia, termin mam 02.02. mam ist na kontrolu, potom sa uvidi co bude dalej... ako to zvladas? da sa to vydrzat tie pooperacne bolesti? aj mas uz aj nejaku chemo nastavenu?
@zuzanka2106 ahoj, ja som 2 týždne po operácii, finálne výsledky ešte nemám, rany sa hoja pekne aj mi to pekne spravil chirurg, vzali mi 2 uzliny negatívne, nález povedal do 1 CM, verím že chemo nebude treba, bolesti nemám, držím ti palce nech sa zotavis čo najrýchlejšie 🙂
@janka2104 obrat sa na svojho onkologa, ten Ta odporucina ambulanciu klinickej genetiky, pripadne u niektorych onkologov sa da priamo urobit odber krvi na genetiku. Pri prsnikovych diagnozach sa testuje iba krv, pri ovariach aj tkanivo.

@zuzap33 ahoj mam ist na mastektomiu a chcem sa opytat ze peciem torty to uz po tej mastektomii sa nebudem moct venovat peceniu alebo vypomaham cez vikendy v kuchyni a tam sa narobim,ze uz takejto robote koniec?....ci uz to bude vsetko ine a len sa šanovat