Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
Ahojte, baby, som presne 3.den po 2.chemoske, nauzea otrasna, ako po prvej, ale boli ma tak cudne hlava, za ocami, vadi mi mobil, svetlo cez okno, bolia ma viecka, celo, moze to byt z toho? Dakujem a pekny vikend prajem😘
@snowwhite81 onkológa nemám, na sono chodím každých 6 mesiacov, ale mám pocit, že nevedia čo vravia niekedy… na prvom sone Ukrajinec doktor, ktorý mi povedal, že mám nezhubný nádor, 6 mesiacov som sa bála, na druhom sone to boli zrazu 2 cysty, aj v jednom aj v druhom, maminka prekonala rakovinu prsníka keď mala 37 rokov, zistili jej to ani nie mesiac po mojom narodení… gynekológ povedal, že na testy nemám nárok, lebo musia byt aspoň dvaja najbližší príbuzní, tak už fakt neviem čo s tým :/
@janka2104 ked mala mamka v takom mladom veku karcinom prsnika, mas narok. Rovno by som sa objednala do ambulancie klinickej genetiky. Vymenny listok nech napise gynekolog, ak odmieta( bud zmenit) alebo pytat od vseobecneho lekara. Nedaj sa odbit, mas narok na vysetrenie
@snowwhite81 skúsim, lebo už fakt neviem a jasne, že mám aj strach :(
Dievcence, skusim este raz, problemy so zrakom ste po chemoske nemali? Ja mam pocit ako keby zadymeny pohlad alebo ako to opisat. A bolia ma oci tak pod obocim a taha sa mi to smerom do cela, a samozrejme som z toho v strese, ze co to ma byt, lebo ct hlavy mi pri vysetreniach nerobili. Dakujem❤️
@michaelanova ja mam pocit ze sa mi zhorsil zrak. Bolesti zatial ziadne. Vravela si to onkologicke ?
@michaelanova srdiečko, ak si pamätám, nič takého som nemala, ale to bolo straaaašne dávno. Ale nie si chorá od syna? Silná nádcha, alebo tak?
@ankov idem az vo stvrtok na kontrolu, tak jej poviem
@katenka2 praveze nie, aj som sa testovala, vadi mi aj take to svetlo z mobilu, ako keby som mala oci zaslzene a ked sa zapozeram, tak citim, ze ma boli pod obocim to vnutro oci, jasne ze som v maximalnej panike, sem tam ma zvykli oci boliet uz aj pred chemo, ale nemala som taky pocit ako keby som mala vlhke oci. Ale si vravim, ze hadam by to malo byt ok, ked som nikde nic nemala, no, clovek sa stale nejako ukludnuje. A ty, Katus, ako?
@michaelanova Miska, co tie oci, co ta hlava? Stale nie je lepsie?
Ja nuz, ako kedy. Su dni, ked celkom fajn, potom zas silny kasel a lapanie po dychu. Podobne noci, raz spin 8 hodin ako mrtva /podotykam s liekom na spanie/, ale niekedy mi ani ten nepomoze, budim sa na bolesti kostrce, aj krku a mavam fakt morbidne sny 😖. Zajtra ideme do Ruzinova skontrolovat vysledky predoperacnych vysetreni a dohodnut termin. Takze, zajtra sa bojim, ako cestu po novom zvladne starnuci manzel, potom sa bojim nie operacie samotnej, ale o vsetko to okolo, kedze na infuziu, anestezu, krv ap. mozu pouzit iba 1 ruku, aj ta je cela rozpichana, mam na nej 7 modrin a este aj nerv sestricka opat trafila, takze boli kazdy prudsi pohyb. No a najviac sa bojim samotnej liecby, ci zaberie aj na MTS a iba neznici vsetko ostatne v tele. Tak.... aspon ten strach nie je jednotvarny 😅
Napis aspon ty, ze sa mas lepsie 🙏
@mirkab79 och, rada pocujem taketo spravy, len to cakanie je na nevydrzanie :/ snad bude vsetko tak ako ma byt nech sme cim skor opat fit.. 🙂
@katenka2 Katus, budem drzat palce, mna oci a celo bolia stale, tahaju ma na svetlo, vidim ale ok. Mala som to sem tam aj pred chemo, len som tomu neprikladala velky vyznam, vo stvrtok mam onko kontrolu, tak sa opytam, ale pevne verim, ze to bude vsetko ok, prvy den po chemo som prelezala len po tme, nemohla som ani lampu zazat, co ma tak zo svetla napinalo. Budem Ti silno drzat prsty, nech uz mas komplet vysledky, aby zacali liecbu. Posielam vela sil❤️
@michaelanova velmi pekne dakujem 😘
Ahojte, v pooperačnej správe mám že do lôžka nádoru naložené 2 titánové klipy doktor mi nič nespomínal o Tom ranu mám už skoro zahojenu načo to tam dávajú to dúfam nebudú vyberať už? Nestihla som sa opýtať až doma som to čítala nebude to tam vadiť neviete?
@mirkab79 mne vkladali klipy ešte pred chemo, z dôvodu ak počas chemo nádor, zmizne alebo sa zmenší aby vedeli presne kde bol,a chodila som na ct aj mri,klipy sú titánové,ako si spomínala,a nevadí to
@daniela232 ok, takže to už tam ostane navždy ďakujem za info
@mirkab79 to neviem ,mne ho pri operácii vyberali,ale keďže je to titán,nemalo by to vadiť, možno má niekto skúsenosť, vyjadrí sa ešte
Ahojte baby, som 3 týždne po mastektómii + odobratí 5 uzlín, cvičím pravidelne, ale v podpaží mám také tvrdé, ako keby žilu. Na kontrole týždeň po operácii mi to ako keby zlomil, povedal, že je to hernia. Zdá sa mi, že to mám zase horšie. Mali ste to niektorá?
Ďakujem 💙
@katenka2 katus, tak ako?

@janka2104 nam to dala urobit teta ktora mala rakovinu ...genetiku kym vysetrili v Prahe dlho sa cakalo asi pat rokov.Zistili ze to mame geneticky BRCA1 a potom nam neteriam a synovcom to brali v Bratislave a uz aj moje deti maju narok nato aby im vysetrili krv ked dovrsia 18r....my sme to mali takto zistene.