icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

sabova3
28. máj 2019

@mata9522 ahoj.ano,aj mne to odstránia.netusim,kedy.aky čas je potrebný po cheme.ale určite toho roku vaječníky no a prsia na druhý rok.

mata9522
Autor odpoveď zmazal
mata9522
28. máj 2019

@sabova3 to fakt?no uvidíme či to neminie i mňa.

larike
28. máj 2019

@mata9522 ja zvyknem mať taký suchý kašeľ taký ako keby na silu. Dr. povedala že je to z chema a že je to normálne.

sabova3
28. máj 2019

@mata9522 ja s kašľom nemám problém.len si na to treba dávať pozor.lebo už dve ženy, čo som stretla,tak po oziaroch asi dva mesiace začali kašľať.a snimok ukázal,že tie oziare im spálili pľúca trocha.tak museli brať prednison,a od neho sa fajne tlstne.

mata9522
Autor odpoveď zmazal
helga9
28. máj 2019

@mata9522 kašeľ som tiež zatiaľ nemala. Tak štvrtok mas štvrtú ja v utotok. Koľko chemo ta este čaká?

helga9
28. máj 2019

@sabova3 prednison je riadne svinstvo keby len tlstne to škodí obličkám pečeni všetkému

mata9522
Autor odpoveď zmazal
helga9
28. máj 2019

@mata9522 tu biologickú mas asi kvôli tomu her2 receptoru. Neviem na základe čoho dávaju robit tie genetické testy mne to nedal robit ale opýtam sa ho prečo.

sabova3
28. máj 2019

@mata9522 joj, ešte máš tiež toho veľa pred sebou.ja sa vytesujem,že už len jedna.beriem to na etapy.a to boli chemo,rádio,chemo s ešte dve operácie má čakajú.vsetko to ide postupne,jak má.len nech nám to zaberá.

sabova3
28. máj 2019

@helga9 no dávajú to robiť vtedy,keď ti vide nádor Triple negatívny.vtedy tá tam pošlú.lebo väčšinou ten nádor je spájaný s brca.

mata9522
Autor odpoveď zmazal
helga9
28. máj 2019

@sabova3 liečba je fakt dlhodobá veď to sú celé mesiace. Ja som v liečbe uz 2 mesiace popravde ani neviem ako to ubehlo ale bodaj by uz bolo po a som straaasne rada ze to zatiaľ zvládam dobre

sabova3
28. máj 2019

@helga9 uvidíš, aj tebe to rýchlo zbehne.ani sa nenazdas a je to.

helga9
28. máj 2019

@mata9522 myslim ze je to do žily. Mne sa ježia tiež tie moje vlasky z tých injekcii co mi budu pichat do brucha každý mesiac a niekoľko rokov lebo mam horm. Pozitívny az 100 percent estrogénu a 90 percent progesteronu takze parada. Brrrr uz mi chlpy stoja / tie mi bohužiaľ nevypadali co nechapem/.

mata9522
Autor odpoveď zmazal
helga9
28. máj 2019

@sabova3 aha takze keď nevide horm. Pozitívny no ja mam hajzel az moc je pozitívny

helga9
28. máj 2019

@mata9522 ja idem 17.6. Na ctcko. Pred chemo som mala všetko čiste tak dúfam ze aj bude. Keď berieme chemo ono by sa to nemalo šíriť no nie? A prečo ta poslali na ultrazvuk brucha?

mata9522
28. máj 2019

@helga9 Lebo sa im nepozdavalo niečo na pečeni ,ale bola to len cysta vodnata tak že je to bezpodstatne no i daky utvar bol na ct na pečeni ,ale na ultravzuk som šla až po prvej chemo a ten utvar tam už nebol,tak asi chemo zabralo.

helga9
28. máj 2019

@mata9522 no to je dobre ze je to v poriadku. Keby mi neposunuli chemo o tyzden kvôli tým krvinkam dnes by som mala poslednú škoda uz by som mala po cheme. No čaká ma opka bojim bojim este som nebola operovana ani narkozu nic

mata9522
Autor odpoveď zmazal
helga9
28. máj 2019

@mata9522 jasne ze dáme to iné si ani nemôžme pripustiť. Vcera som stretla jednu ženu no počítam mala do 30 rokov možno aj menej nemala vlasy len takú čiapočku a dlane take červene to býva od chemoterapie ale nevedela som ako sa jej prihovorit rada by som išla na kávičku so spolubovnickou a vy všetky ste tu dosť daleko na kávu. Lebo susedy moje len chodia jak prijebane ocumovat zvedavé sú len co si prdnem o konverzáciu s nimi nemám záujem

mata9522
Autor odpoveď zmazal
helga9
28. máj 2019

@mata9522 aspoň ze je toto fórum pokecať keď treba poradiť si

sabova3
28. máj 2019

@helga9 presne tak,nie je nad rozhovor s niekým,kto tým prechádza a tomu rozumie.sestra na mňa lebo,že jaká som podráždená.no je to pravda,som.

helga9
28. máj 2019

@sabova3 veď to jasne toto je choroba na psychiku veď sme stále v neistote.

emjee
28. máj 2019

Baby, ja som prave na relaxacnom pobyte s Ligou proti rakovine. Je nas tu asi stovka, vacsinou starsi, ale aj par mladych bab - poviem vam, je tu super, nasmejeme sa, aj ked sme vsetci v tej istej brinde. Mame tu vselijake prednasky, cvicenia, disko... Je fajn pokecat si s niekym, kto si presiel podobnym ako ja.

helga9
28. máj 2019

@emjee ahoj uži si to

mata9522
28. máj 2019

@emjee jasne prajeme ti oddych a trosku ine radosti ako tie z nemocnic,len si to uživaj