Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@helga9 super, mas ich spravene uplne ze perfektne❤️
@michaelanova ďakujem no prešla som 4 dr kým som si vybrala
Baby, chcem sa vas opytat, v stredu idem na 3.chemosku,o tomto case som bola pred druhou uz v pohode. Teraz sa citim tak vselijako, hlavne, co mam, je strasna citlivost na hluk a take slabe zavrate. Ale ten sluch ma celkom desi, ked mama robi riady, tak mam pocit, ze mi hlava cela duni. Moze to byt z toho?
@michaelanova skús to prebrať s onko chemo má spústu nežiaducich účinkov a na každého inak vplýva. Akú máš teraz chemo červenú?
@helga9 ano, teraz mam tu farebnu, ja som jej vravela o tych ociach, ale vravela, ze pokial nevidim dvojmo, rozmazane, nechodim krivo, ze to je ok. No tak neviem, dufam, ze je to z toho.
ahojte dievcata, no ja teraz riesim taky problem, ze : v 1/2016 som mala operovany lavy prsnik, DCIS , 100% horm.pozit. , prsnik zachovany ,v 3/2016 este reoperacia - vybrali este kusok tkaniva - okolie, tym padom som uz nemusela ist na oziare, dostala som na 5 rokov Tamoxifen, ten som dobrala v marci 2021 ... bola som v remisii , kontroly boli stale super,,,az doteraz ...31.1.2023 som bola po roku zase na kontrole a na sono mi nasli znova nalez, ktory tam pred rokom nebol - zhluk cyst, a pod nimi nejake lozisko 7 mm - 8.2. som bola na biopsii - tak teraz cakam na vysledky ... v popise je , ze mozna recidiva ...celkom som nervana, nakolko je to presne na tom istom mieste - pod jazvou. .. je tu niekto, kto mal podobny problem ? dakujem
@katarinazeta ahoj, ja som síce ešte len krátko po operácii, takže ti neodpoviem z vlastnej skúsenosti, ale na oddelení bolo, bohužiaľ, niekoľko žien s týmto istým problémom
@lulu1217 prosim ta - tieto zeny po recidive uz mali asi mastektómiu ? Teraz mi v hlave behaju vselijake myslienky, citala som si tu prispevky, ze zeny ,ktore brali Tamoxifen spominali, ze im odporucili vybrat vajecniky ... mne to nikto ani len nenavrhol , menzes som mala stale pravidelny, mozno slabsi ako predtym...tak si nahovaram, ze mozno keby som tie vajecniky uz nemala - mozno by som toto teraz riesit nemusela... samozrejme, ze este moze byt vsetko inak - a vysledky nebudu zle -ale ja som taky velky pesimista, ze ma napadaju tie najhorsie mozne scenare 😀
@katarinazeta a po ukončení hormonálnej liečby po tých 5 rokoch ti už nedali ďalej žiadne hormóny?
@mirkab79 nie ... vobec nic ...len som chodila na pravidelne kontroly raz rocne...
@katarinazeta Zvykne sa veru vracať na to isté miesto pod jazvu a potom odporúčajú mastektómiu ale to je u každej individuálne.
@katarinazeta A koľko máš rokov?
@helga9 juuj - no - viem, ze musim pockat na vysledky , volat mam o 14 dni - a kedze to odsypa jak blaznive - tak uz len za 11 🙄
@mirkab79 v novembri som mala 48
@katarinazeta verím ti že máš nervy, ja som mala strašne nervy po biopsii, mne na mamo doktorka povedala že ak to nebude zhubné že mi kúpi kvety taká citlivá duša možno to myslela dobre ale že na 70% minimálne mala istotu že to bolo zhubné tak potom ako sa má človek cítiť ale ona je taká priama.
@katarinazeta dcis je predrakovinovy stav tam sa postupuje trochu inak. Vaječníky vyberajú v prípade pozitívnej genetiky a pri karcinóme keď treba odstaviť funkciu vaječníkov
@helga9 mala som DCIS - bol to uz karcinom - ale ano - zachyteny hned na zaciatku chvalabohu ...genetiku mi robili cca po 2 rokoch od opercie - negativna , ale Tamoxifen mi nerobil dobre na maternicu - hrubla, bola som 2 x na precisteni ...tam mi povedali, ze treti krat sa uz kyretaz nerobi - to uz by mi ju vzali ...
@mirkab79 ja som zase rada za uprimnost ... ja ked som si isla pre vysledky v tom 2016 - tak mi dokrorka povedala : mozno to bude zniet drsno, je to sice karcinom, ale je to to najlepsie z rakoviny, co mozete mat
@katarinazeta mne ešte doktorka spomínala nejaké iné hormóny keď som sa pýtala na alternatívu tamoxifenu ale že to dávajú ženám tesne alebo po prechode lebo to úplne odstaví vaječníky tak to som už radšej ani ďalej neriešila uvidím ako budem znášať tiež tamoxifen lebo krstná mala tiež to hrubnutie maternice, hyperplazia či ako mi to hovorila ale ona už bola po 50ke.
@katarinazeta veľmi ti držím palce aby to nebola ta pliaga 😞
@katarinazeta ja tiež ✊✊✊
@mirkab79 ja som mala 42, ked som zacala brat Tamoxifen, a ked zacali problemy s maternicou - tiez som sa pytala, ci mi nedaju nieco ine - povedala, ze pre mna ine lieky niesu .... iba ten Tamoxifen ... a dakujem 🙂

@michaelanova išla som rok po radioterapii tak mi to odporúčali dr