icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

katarinazeta
11. feb 2023

@helga9 dakujem 🙂

ada2007
11. feb 2023

@mirkab79 ako sa prosím ťa prejavovalo to hrubnutie maternice? Tiež užívam tamoxifen

helga9
11. feb 2023

@katarinazeta pre ženy pred menopauzou nie je iný liek len tamox po menopauze je na vyber už viac liekov

mirkab79
11. feb 2023

@katarinazeta ja som dnes akurát nad tým rozmyšlala že kua za tých 15-16rokov čo sa moja teta liečila tak akurát sa zlepšili operačné postupy sú presnejšie a zachovnejsie metódy ale pooperačná liečba sa podľa mňa nikde moc nepohla proste drbnu hormóny tamoxifen čo má kopu negatívnych účinkov a nič veď doriti za 15 rokov už mohli niečo prevratné vynájsť je to depresívne fakt 🤦.

katarinazeta
11. feb 2023

@ada2007 ja som chodila kazdych 6 mesiacov gyndovi - robili mi sono - tam to zistil , druhykrat som trocha krvacala - ale vtedy som mala aj polyp

katarinazeta
11. feb 2023

@mirkab79 no ano - ked som si vtedy precitala v pribalovom letaku , ze ta chrani pred rakovinou prsnika - ale moze vyvolat rakovinu maternice - tiez som si povedala ze : tak si vyber - co je lepsie

zuzap33
11. feb 2023

@mirkab79 no lepsie tamoxifen ako chemoterapia. Tamoxifen potlaca hormony aby si zostala v remisii. Diabetici si pichaju inzulin, pacientu s oblickami chodia na dialyzu. Holt, kazda choroba ma svoju dan. Liecba v onkologii sa zameriava na liecbu pokrocilych foriem rakoviny prsnika, su tu napr. cdk inhibitory, ktore su nove a predlzuju nam zivot. Radsej by mnoho zien brali tamoxifen

ada2007
11. feb 2023

@katarinazeta aj ja tak chodím každý pol roka, mne sa zasa cysty robili na vaječníkoch, raz boli potom neboli, aj onkomarkery mi vždy gynekológ robil lebo sa mu tie cysty nepozdavali a bolo to vždy v poriadku, dúfam že to aj tak bude naďalej, sliznicu maternice vždy zhodnotil, že v norme pri užívaní tamoxifenu, naposledy som tam bola v septembri a cysty som nemala,teraz idem vo februári

katarinazeta
11. feb 2023

@zuzap33 to je pravda - ja som dakovala bohu, ze som nemusela podstupit nakoniec ani to ozarovanie , ani chemo ...len teraz sa bojim, co bude , ak by sa to nebodaj vratilo

zuzap33
11. feb 2023

@mirkab79 su aj dalsie nove lieky capetacabin, herceptin, paklitaxel, exemestan atd. Takze pekne papaj Tamoxifen a bud rada, ze si nemusis vyskusat neziaduce ucinky inych. Moja mama zomrela na rakovinu pred 20 rokmi, mozem porovnavat

nelaja
11. feb 2023

Ahojte, no ja som z tamoxifenu tiez mala problemy s maternicou, opakovane polypy, dokonca krvna zrazenina ako detska past, kazdu chvilu u gynekologa som bola, ja na nervy a doktor zo mna tiez 😂 Tak som si ju pred rokom dala vybrat a aj vajecniky, keďže som tiez estrogen pozitivna. Vošla som do okamžitého prechodu a odvtedy mam anastrozol. Tiez ma vedlajsie ucinky, Mam pocit, ze som zostarla o 10 rokov za pol roka uzivania. Uz mam nastúpenu aj osteoporozu, akurat som s tym bola na reumatologii, zatial mam len d3 a vapnik doplnat, este nemam stav na injekcie na spevnenie kosti. Inak mam 46 rokov, Ale radsej takto ako mat recidivu. Len kym sa rano rozhybem tak to trva aj hodinu. Neviete ako dlho sa moze uzivat hormonalna liecba? Kedysi to bolo na 5 rokov. Myslim, že som niekde mozno aj tu na fore citala, ze sa odporuca uz aj 10 rokov? Ja som doteraz mala 3 roky tamoxifen a necely rok mam anastrozol.

barunka_1
11. feb 2023

Ahojte dievcata…ja sa chcem opytat, hlavne asi vas, co mate silikony… momentalne mam expandery a cakaju ma sili…ale…zistovali ste si, ci sa da pekne pozriet prsnik-ky na sone popr mamo cez sili? Lebo ja som si zistovala a bolo mi povedane, ze sa to zle pozera a ze nie je problem v sili, ale ze sa na to neskoro pride…a teraz neviem, ci si ich vobec dat🤷🏻‍♀️🫣

katarinazeta
11. feb 2023

@nelaja ja 5 rokov tamoxifen ... potom uz nic ... teraz budu 2 roky co som bez - a uz mi nieco nasli na prsniku - cakam na vysledky ☹

nelaja
11. feb 2023

@barunka_1 Tak toto by aj mna zaujimalo. Som 4 roky po jednostrannej mastektomii, minuly rok som si dala vyoperovat zenske veci a 14 rokov zanedbany zlcnik a rozmyslam, ci ist alebo neist na rekonstrukciu. Mam totiz pocit, ze po kazdej anesteze vaic a viac zabudam😂 Mam v 2. prsniku dva male fibroadenomy do pol centimetra, nemam pozitivnu genetiku, takze ma len sleduju a nikto nenavrhoval vybrat aj druhu zlazu. A ak by to nejako malo vyzerat, musel by ist silikon aj do prsa kde su tie fibroadenomy, A to prave rozmyslam, ze ako to potom budu sledovat. Podla mna mamografia sa ani nedá robiť, ak su silikony, ved by to pod tym tlakom muselo prasknut, ci mylim sa?

nelaja
11. feb 2023

@katarinazeta No ved to tu citam prave. Ja som si kvoli obave z toho, ze tam nieco zostane dala zobrat cely prsnik, ale ja som mala aj dve loziska, ale dali mi na vyber. Aj som nechcela oziare, tak som si zvolila radsej radikalny zakrok.

katarinazeta
11. feb 2023

@nelaja ten Tamoxifen ma utlmit nase hormony... a ja som mala cely cas pravidelny menzes - cize to u mna asi nefungovalo ? hm ... neviem teda - ci mi mali alebo nemali riesit aj tie vajecniky...vtedy som to neriesila - az teraz nad tym rozmyslam ... a uz ked ho neberiem vobec - tak si tie hormony asi robia zase co chu

helga9
11. feb 2023

@barunka_1 samozrejme aj cez sili sa robí mamo v pohode. Ak si mala mastektomiu a nemáš bradavky tak budeš mat len sono nezvyknú posielať na mamo keď tam nie je žľaza a bradavky

helga9
11. feb 2023

@katarinazeta tamoxifen neulmuje hormóny! Tamoxifen zabraňuje naviazaniu estrogénu na bunky aby sa vytvorila rakovina. Útlm hormónov z vaječníkov robia tie injekcie do brucha ako je zoladex alebo reseligo

katarinazeta
11. feb 2023

@helga9 aha - tak som to asi zle pochopila - lebo lekarka mi vtedy povedala, ze pridem o menzes, ako keby do prechodu

helga9
11. feb 2023

@katarinazeta áno ale nie každej menzes prestane

helga9
11. feb 2023

@nelaja ahoj aké máš vedľajšie účinky čo konkrétne? Niečo ťa bolieva? Osteoporózu za pól roka ti to podľa mna nespôsobilo to je veľmi krátka doba- treba brať to déčko a vápnik a magnezium a hlavne cvičiť!

nelaja
11. feb 2023

@helga9 Ahoj, ano bolievaju ma kosti na rukach, ale ide to v takych vlnach, niekedy je to horsie, niekedy lepsie, bolia prsty, zapastia, niekedy az tak, ze mam problem udrzat pohar, plus byvam strasne stuhnuta, keď sa rozhybem, je to uz v pohode, ale ako nahle na hodinu lahnem alebo sadnem, som tam kde rano, a tato stuhnutost klbov je v celom tele. A strasne zadrziavam vodu, co som doteraz nepoznala, moze to mozno suvisiet aj s tym vyoperovanim vajecnikov. Ale ako moja mama hovori: "dcera moja, tie nie si chora, ty si len stara." 😂 Tie bolesti a stuhnutost mi nastupili cca 3 mesiace od zaciatku uzivania. Posledny rok som mala dva zakroky zenske veci vo februari a zlcnik v oktobri, takze sa cvicit moc nedalo. Ale uz poctivo zarezavam, cvicim sms system, plus nejake strecingove veci. Este by to chcelo kazdy den prechadzku a k tomu sa nejak neviem dokopat.

mirkab79
11. feb 2023

@zuzap33 ešte ho neberiem, čakajú na menzes a potom musím ísť na gyndu ako vyzerá sliznica maternice či bude ok až potom. Každý človek je individuálny,, poznám ženu ktorá ho odmietla a je zatiaľ v pohode, ja ho brať zrejme budem nechcem riskovať ale hovorím o Tom že prečo nie je dostupných viac možností ktoré by nemali tieto vedľajšie účinky, keď vedia doktori že to škodí. A to nehovorím o niektorých gynekologoch ktorí doslova natláčajú antikoncepciu všetkým ženám bez toho aby zisťovali anamnézu výskytu týchto ochorení u príbuzných ja teda antikoncepciu už 20 rokov neberiem.

ira25
11. feb 2023

Tak keď to tak čítam tak sa zamýšľam, že Tamoxifen chráni tých päť rokov a keď sa skončí jeho užívanie tak sviňucha je späť.

helga9
11. feb 2023

@nelaja áno tu stuhnutost som zachytila veľakrát ráno po zobudení a že keď dlhšie posedeli ženy tak postaviť sa bolo ťažko. Ale skôr som zachytila bolesti kolien a bedrových kosti krížov tak ale každý sme individuálny. Ale že ruky no uff. Predlžujú dobu užívania tých liekov z 5 na 8-10 rokov. Ja som sa o tomto ešte nebavila s onko o čase takze neviem aké ma úmysly mala som 2 roky tamoxifen a vyše roka som na letrozole

nelaja
11. feb 2023

@helga9 Chcem sa na to pytať onkologa na najblizsej kontrole, keďže ja som mala v januari 4 roky od opky, a vlastne tento mesiac su 4 roky odkedy mam hormonalnu terapiu. Bola by som rada, keby mi to este potiahol dalej po tych piatich rokoch. Ved uvidime, co na to povie.

lulu1217
11. feb 2023

@katarinazeta niektorým chirurg navrhol automaticky mastektómiu, ale boli aj takí, že dalo by sa to ešte takto a takto, tuto ešte kúsok zobrať, ale všetky povedali, že jednoznačne preč celý prsník už

barunka_1
11. feb 2023

@helga9 mala som kozu setriacu, bradavky mi nechali…len ci za tym silikonom to aj vidiet…teraz som bola na mamo aj sono

zuzap33
11. feb 2023

@mirkab79 pozri aj antibiotika maju neziaduce ucinky a ked ich potrebujeme, tak ich berieme. Liek na chorobu je na svete, pomaha, nie je dovod vrhat miliony do dalsieho vyskumu.

helga9
11. feb 2023

@barunka_1 no takto aby si pochopila 99 percent silikónov sa vkladá pod fasciu pod sval chápeš silikon je obaleny fasciou teda svalom inak ten sval ma hrubku asi ako list na strome - no podstata sleduje sa ta fascia tam je riziko žeby sa mohla ta rakovina vytvoriť a keďže je nad silikónom krasne všetko vidieť pod silikónom sú už len rebrá teda niet obavy že kvôli sili mamo niečo nebude vidieť lebo to čo potrebuju sledovať je nad silikónom