Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@michaelanova ďakujem veľmi pekne za rady tak uvidíme 22.2 🍀prajem veľa zdravíčka
@bony22 aj ja Tebe, nech to dobre zvladnes🙏💪❤️
no žiaľ aj u mamky sa objavila táto hnusoba 😔tak zháňam informácie pretože onkologicka sa vyjadrila aby si naštudovala všetko sama wrr .. tak ja by som aj tak hľadala info ako jej pomôcť v tejto neľahkej situácii už som si prečítala takmer všetky rady v tejto skupine ste skvelé všetky máte môj obdiv a patrí Vám veľké ďakujem za všetky cenné rady čo ste tu dali 🍀
"tak zháňam informácie pretože onkologicka sa vyjadrila aby si naštudovala všetko sama wrr .. " ---- neviem, ci lekarov odsudzovat, alebo polutovat 😖, asi zavisi od pripadu k pripadu. Iste vsak je, ze chori pribudaju geometrickym radom a financie do zdravotnictva skor ubudaju 😢. Chodim, zial, hodne po lekaroch a vidim neraz, ze sa od bozieho rana nezastavia /znovu opakujem, zavisi od kazdeho jedinca/. Ked moja, nanajvys pokojna a trpezliva lekarka uz zvysi hlas, to nieco znamena. Minimalne pretazenie. A viaceri sa zas hnevaju, ked si nieco sami nastudujete, pritom na odpovede na nase otazky nemaju cas. A uprimne, k lepsiemu to nevidim.....
@katenka2 áno ...žiaľ je to tak.. keď si dačo naštudujete sama tak ste múdra lebo ste boli na internete ..ale keď sa niečo opýtate tak vás odbijú, že však ona tu neni od toho aby sa vykecávala.. lenže človek keď ide prvý krát ku onkologičke a dovtedy nemala žiadnu skúsenosti s touto chorobou tak je podľa mňa prirodzené že chce vedieť čo sa s ňou bude diať, čo si kúpiť poprípade na čo sa pripraviť..neviem ... Človek asi čaká od druhých tu ľudskosť ..ale tej sa v dnešnej dobe nedočká..
Ahojte, dievčatá je tu niektorá čo riešila kúpele? Mam nárok na dvoje,po hysterektomii,a po onko liečbe.A ja vôbec netuším kam🤔
Prišla mi pozvánka na scintigrafiu kostí, viete mi povedať že ako to prebieha? Predpokladám že sa tam dáva nejaká rádioaktívne látka a potom niečo ako CT? Nie som si istá prečo mi to onkologička predpísala, krv aj onkomarkery mám dobré, nádor bol štádium 1, hormonálny, luminal A, ten index šírenia do 5%, grade 2 z histologie. to dávajú každej pacientke po operácii preventívne? Deň na to mi začínajú ožiare mi to príde ako strašne veľa radiácie naraz ešte keď aj pred opkou mi tiež pichli ten radionukleoid kôli uzline, som zmätená z toho.
@daniela232 ja po skončení liečby som
bola v kúpeľoch....nárok pri onkologickom ochorení je nárok do dvoch rokov od skončenia liečby.
No priprav sa, že sa už aj pri skupine A platí,ja platila 6 eúr denne,ale čítala som že už to poriadne dvihli.
Kúpele si vyber podľa tvojej diagnóze....ja bola v Lúčkach keďže tam sa pôvodne liečili ženské ochorenie,ale teraz už aj pohybové a dýchacie a preto sú tam už aj muži.
@mirkab79 Mirka neboj, to je minimum radiacie a je akasi "zaruka", ze v kostiach nic nie je, co tam nema byt a co ozaj ostatne vysetrenia nemusia ukazat. Ja som na scintigrafii bola asi 26x a nemyslim, ze toto mi poskodilo. Je to bezbolestne vysetrenie, len teda trva aj 5 hodin, lebo ta podana latka sa musi dostat do celeho tela. Oni ti povedia, co treba robit, ale nie je to nic strasne, neboj 😉
@helga9 no tiez mám z neho obavy...uvidím v piatok, aký budem mat z neho pocit...ak ma bude presviedčat o niecom inom, pojdem k Palenčarovi..dakujem.
@helga9 ahoj, Heli, ty sa tak v tom celm orientujes, vcera som bola na 3. chemo, vravela som onko o tych mojich potiazach, ze mi niekedy vadi svetlo, hluk, ze mam take zavrate a hlavu ako po disko nikedy, poslala ma teda radsej na mri. Vravela ale, ze to tak pre moj klud, ze to mozem mat aj krcnej, lebo tam mam blokady, ze aj zo stresu. Ale to si nemyslim, ze z toho by ma oci boleli a malaby som v hlave megafon😅povedala, ze si nemysli, ze tam nieco bude, ze to by som musela mat velmi velku smolu... Na ct brucga pqvy sa nenaslo nic, na mri prnsikov bol druhy prnsik i uzliny ok, 3uzliny pri opke neg, mesiac pred op onkomarkery negat, aj mesiac po opky boli negativne. A pred mesiacom mi robila aj crp, lebo som malaa anginu, mala som 13,po peniciline 2,vravela,ze velmi vysoke hodnoty stovkove a tak tiez ukazuju mts, cize to som mala tiez ok. Myslis, ze je tam nejake riziko, ze sa mohlo nieco dostat do hlavy, ak uzliny ciate a mesiac po opke aj onkomarkery v poriadku? Dakujem To velmi pekne za precitanie😘🙏
@michaelanova ahoj no vieš to ťažko zhodnotiť či je tam niečo alebo nie podľa toho čo píšeš nič tomu nenasvedčuje. Ja si myslím že tak reaguješ na chemo. Proste niekomu to udrie na žalúdok že zvracia niekoho bolia nohy atď tak ty máš toto. Skúsim pozriem či je tam popísaný nežiadúci účinok tohto formátu. Kamarátka tak veľmi zle zareagovala na prvú červenú chemo že skoro umrela viac jej ani nemohli dať dostala potom viac bielych. Keby v hlave niečo bolo tak sa to prejavuje vraj dosť veľkými bolesťami hlavy a intenzívnym vracaním. Máš v poriadku markery, uzliny neg, vyšetrenia boli v poriadku, tiež z tohto hľadiska ako tvoja onko by tam nič nemalo byt. Chod na mri aspoň to bude na čistom a ty budeš kludnejsia. Musis nejak to už vydržať štvrtá chemo červená by mala byt už v pohode- neviem či to zato že uuuuuu posledná. Skus piť colu mne pomáhala aj s tlakom pri chemo lebo ja mávam veľmi nízky aj na žalúdok možno ta trosku vzpruží.A popritom hektolitre vody.
@helga9 dakujem, helka, noc bola ok, aj teraz zaludok na neporovnanie od prvej a druhej, ale zmenila mi lieky na nauzeuz, mozno aj to preto. Aj ona vravela, ze priznaky moc nesedia, ale ze pre istotu. Ja som mala tieto stavy 8tyzdnov pp astra zenece, tam ma hlnala neurologicka na ct hlavy, si myslela, ze mam tu zrazeninu a potom po 2 mesiacoch sa to ustalilo, tak mozno takto zle ragujem na nejaku latku,neviem.dufam,ze bude vsetko oki, tak som sa nastavila, ze som zdrava, nador prec, ze je to len "preventivka". Dakujem Ti velmi prkne za spravu❤️
@mirkab79 ahojte ja som nová pacientka, ja mam. Len z biopsie potvrdenú diagnózu, ale už ma čakajú tieto vyšetrenia, ešte som nezačala liečbu, ale doktorka chce, aby sa skontrolovalo všetko, či nie sú niekde mts... Cize ešte pred začatím chemo mi už tieto vyšetrenia naordinovala..
@michaelanova čítam. Tvoje problémy, a ja mam toto isté 😞dúfam že to bude ozaj len stres, lebo ja este nemám žiadnu liečbu ešte len začnem a uz mam taky čudný pocit v ušiach ako keby vietor fúkal, alebo mi vadí silný hluk, obávam. Sa toho najhoršieho takže som. Zvedava na tvoje výsledky ze z čoho to máš 🙏potom daj. Vedieť
@lenkulenku ahoj, drzim moc palce a co ti vyslo v biopsii? Uz mas komplet vysledky? Ja som mala lubularny karcinom, hormonalny a her 2 negativ, zistili mi to 12.10.,23.11.isiel prec cely prsnik, pred opkou klasicky kolotoc ct pluca, brucho, panva a mri oboxh prnsikov a uzlin. Tam mi vyslo vsetko ciste, ale kedze v prsniku boli uz aj 4 loziska, tak mi dali aj chemosku zabezpecovaciu, z tie silne a potom 12 slabych, teraz som po 3.dufam aj ja, ze to bude z toho stresu dookola, j atrpim moc aj na ten zaludok, ale to som mala aj v tehu, 6 mesiac som sa trapila, po kazdej operacii cely den vraciam a po tejto ma vyse mesiaca tak strasne bolelo brucho, ze ma poslali na sono, vsetko boli ciste. Tak dufam, ze je to z tej chemo, plus nervy. Budem Ti drzat prsty, ked budes cokolkvek potrebovat, kludne pis aj IP, poradim, ak budem vediet❤️
@mirkab79 môžem sa opýtať aký nás typ nádoru?
@lenkulenku ja už nemám nádor som po operácii mesiac, mala som duktalny karcinóm pozitivny na hormóny, chemo nemám iba ožiare začínam budúci týždeň.
@michaelanova ja mam ten nádor invazivny karcinóm duktalny, her +, 2st,vcera mi povedala doktorka ze najprv treba chemo a potom operácia 😞neviem co mam. Robiť, chcem konzultovať aj iného lekara inde V BA, lebo ja som z Mi
@michaelanova
@mirkab79 ale aký si mala invazivny? Ci in Sito?
@lenkulenku aj ja som mala imvazivny, grade 2,ale her 2 negativ, preto isla najprv opka, tak mi to onko povedala, ked sme cakali na vysledky, ze her 2 nam povie, ze co bude prv, ci chemo alebo opka.

@bony22 mne dava onkologicka recept v den chemosky, skocim si pre lieky a idem na infuzku. Ale mne osobne to moc nepomaha, mala som tusim Endemu, ale ja mam strasnu nauzeu 3 dni. Vravela, ze je este 1 druh tabliet, ze mi ich skusi vymenit. Drzim prsty❤️