icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

lenkulenku
16. feb 2023

@michaelanova no a ja mam pozit tak asi preto chce najprv chemo, ale ja som si nahmatala aj uzlinu v axile jednu takže robí mi teraz vsetke vyšetrenia, cinemam metastazy

lulu1217
16. feb 2023

@lenkulenku ahoj, ja som mala ten istý typ nádoru, tak keby čokoľvek, pýtaj sa ☺️

lenkulenku
16. feb 2023

@lulu1217 tiež si mala najprv chemo?

michaelanova
16. feb 2023

@lenkulenku hrcka nemusi byt mts, aj ja som mala hrcku pod pazuchou, ale mala som ju tam uz od kedy som kojila, bala som sa, ci nebude tiez chytena, lebo od opky ju tam nemam, bola zrejme ta spadova, a asi reagovala s tym prsnikom. Ono chytenu uzlinu ukaze aj mri, mozno nie na 100%,ale mne povedala onko, ze ked som mi ani sono, ani mri nenaslo uzlinu, ze by nemala byt, aj ked az histologia je presna. A na sono ti povedali co? Mne ked nasla nador, hned mi prebehla aj podpazusia a povedala, ze tam nic nevidi, hned mi robili aj mamograf a tam krajne zachytilo uzliny, tiez boli neg.

nelaja
16. feb 2023

Dievčatá, čo píšete citlivosť na hluk, závrate a rôzne divné pocity tlaku v hlave, v tvárovej časti, mne tieto veci spúšťal stres z choroby. Stresové hormóny vyplavené dokážu neskutočné veci, aj brutálnu únavu celého tela. Miška uvidíš, že po výsledkoch z MRI ti do pol dňa nič nebude, presne ako pri tých bolestiach brucha. Po jednom roku od operácie mi na sono našli 4 cm "niečo" na pečeni, takže smer CT a čakanie týždeň na výsledky, nakoniec to bola stukovatená pečen lokálne z tamoxifenu. Mne vtedy vadilo aj to, keď môj muž cinkol tanierom ako ho dával do umývačky, až ma tie uši pri tom zvuku boleli. Prvé dva roky po operácii mi stále niečo bolo, obvodná bola zo mňa dosť zufala, ale bala sa ma neposlať na vyšetrenia. Prešli závrate (po CT, kde zistili, že mi nic nie je), začali mi brnieť plosky ruk a noh, tak mri chrbtice, zas nic nenasli, do týždňa bolo po brnení, bolela ma uzlina na krku, nemohla som poriadne prehltat, tak sono krku, do pol dňa po vyšetrení bolesť presla a takto som si išla v kuse, lebo čo priznak, to samozrejme v mojich predstavach metastaza. Ono aj časom sa s tou diagnózou zžijete, priznaky budú stale nejake, kedže telo prirodzene starne, ale uz to nebudete tak dramaticky prezivat. Nie je hanba pomôcť si u odborníka, ja som 4 roky po operácii a stále fungujem na antidepresívach a v prípade nepríjemného čakania na výsledky aj na xanaxe. Mam diagnostikovanu adaptacnu poruchu v súvislosti s diagnozou prsnika. Nie som závislák, mám 3 roky jednu krabičku xanaxu, takže si to dám naozaj len ked je moc zle, teda strach už neznesiteľný. Ja som nemala chemo, takze neviem, ci sa lieky na uzkosť môžu užívať spolu s ním, pýtajte sa onkológa. Za mňa radšej občas dať anxiolytikum (liek na úzkosť), ako nechať telo ničiť masívnymi úzkosťami a negativnymi vplyvmi stresových hormónov. Tie spôsobuju svalové napätie (toto máme prirodzene, lebo by sme ako živočíšny druh neprezili, obava z utoku predatora, vyplavi sa adrenalin, kortizol, ktoré vyprovokujú k útoku alebo úteku, po odznení nebezpečenstva nastáva svalové uvolnenie, ak je hrozba nebezpečenstva trvalá - strach z choroby, trvá aj reakcia tela "priprava na útok" a svalové napätie je neustále, to sa potom prejaví tými rôznami nepríjemnými telesnými príznakmi), sú aj rôzne relaxačné metódy, dajte si vyhladať na youtube karol machata psychobalzam, napr. sluchatka do uší a skúsiť toto, alebo niečo iné, riadených relaxácií je plný internet.

michaelanova
16. feb 2023

@nelaja dakujem krasne, no ja to takto mam, ked mama naklada do mycky, musim bezat z kuchyne, hlava fakt ako po disko, ked sa zapozeram, tak mi je az tazko od zaludka, takze tak, skusam tiez na spanie rozne meditace, liecive hudby a tak, zacala som hackovat, aby som hlavu zamestnala, nieco je urcite aj z tej chemosky a toto je vysledok, teda dufam. Dakujem ti krasne za spavu, pomohla mi moc❤️

mirkab79
16. feb 2023

@lenkulenku invazívny, ale bolo tam aj čosi in situ nerozumiem sa tomu úplne.

lenkulenku
16. feb 2023

@nelaja mas pravdu ja som. Kdesi čítala že tie svalové napätia bolesti chrbtice atď ze všetko. Spôsobuje stres, ale vieš pokiaľ som
@nelaja aj ja ďakujem trosku si ma ukludnila a dúfam ze to je ozaj len stres🙏

lenkulenku
16. feb 2023

@michaelanova mne tu uzlinu asi chcú vybrat a dat na histo

lenkulenku
16. feb 2023

@mirkab79 no. In situ je neinvazivny sa mi vidí

michaelanova
16. feb 2023

@lenkulenku oni standardne vyberaju 3 uzliny, tak mi povedal doktor. Robia take to vysetrenie predtym s radioaktivnou latkou, ze ktora uzlina je spadova k prsniku, mne oznacilo jednu, ale ze vzdy sa vyberu istotu aspon 3. A na sono Ti ju pozrela? Pojde asi aj na mri oboch prsnikov a axil, aj tam by bolo vidiet.

helga9
16. feb 2023

@michaelanova mikrometastazy nezachytí ani ct ani mri až histologia

lenkulenku
16. feb 2023

@helga9 nie mňa neposiela na mri s tým., mne hneď že odobrať, takže neviem ci mi ju výberu alebo len biopsiu urobia, ale povedala ze do prsníka a na miesto kde mám tu hrčku uzlinu chcú vložiť nejaký pliesok značku, lebo ze moze byt ze po chemo sa to zmení zmizne a aby videli kde to bolo, a na usg mi. Pozrel uzlinu a aj napísal ze patologická uzlina do 11mm

lenkulenku
16. feb 2023

@michaelanova mňa poslala na echo, mammografiu a ct, a ešte genetiku, aby sme vedeli čo treba odstrániť obidve alebo len jeden prsnik

lenkulenku
16. feb 2023

@lenkulenku a ešte scinigrafiu kosti

lenkulenku
16. feb 2023

@michaelanova ale ja si tu hrcku uzlinu normálne hmatam

michaelanova
16. feb 2023

@helga9 jasne, tak som to myslela, ze tie mikro to nezachyti, v podstate aj na tej zrychelenej biopsii pri opke mi povedal mudr, ze to neni 100%,ze treba pockat, ale ak uz je uzlina chytena, asi ju vidiet na sone.

michaelanova
16. feb 2023

@lenkulenku aj ja som bola na genetike, ale tu mam neg. Tak to ano, ak uz vidia, ze je uzlina chytena, asi je taky postup, toto ja sa nevyznam, ako to ide, ak zacinas najskor s chemo, ale v kazdom pripade Ti drzim palce❤️❤️❤️

lenkulenku
16. feb 2023

@michaelanova ďakujem potrebujem. To veľmi sa bojím, ale tým. Ze som. Mladá tak. Verím, že to dám, len nech nemám. Niekde inde mts😞toho saa teraz najviac bojim

katenka2
16. feb 2023

@nelaja no, toto si krasne rozviedla moje tvrdenie, ze hlava/mozog/ je jedna potvora, ktora casto ide proti jej vlastnikovi. Skoda len, ze s tymito vedomostami akoby neratali onkologovia /zeby o nich mnohi ani nevedeli? 😖/ a nechavaju pacientov napospach ich strachom, ktore normalne zhorsuju priebeh choroby. Uz by bolo nacase, aby sa clovek aspon trocha liecil komplexne a nielen postihnuty organ, pretoze by sa pomohlo nielen chorym, ale vlastne aj zdravotnictvu, aj personalu aj statnej kase. Cim som starsia, tym menej chapem "fungovaniu" sveta 😲

michaelanova
16. feb 2023

@lenkulenku drzim silno paste, ja som bola aj v poradni v TT, rtam su baby, co prekonali. Jedna baba uz mala chytene aj 4 uzliny a dnes je 5 rokov uspesne po bez recidivy. Hlavu hore a pevne nervy, je to boj, hlavne ten zaciatok ma stal vela nervov, toto cakanie na vysledky, ale ubehlo to rychlo, uz som 2 mesiace po ople, 3 chemo za sebou, chvalabohu

mirkab79
16. feb 2023

@katenka2 sú takí doktori napr. v CZ Honza Vojáček ale to nie je onkológ len takých je stále málo čo liečia človeka ako celok a nie iba následky.

katenka2
16. feb 2023

@mirkab79 vies, ako sa hovori - jedna lastovicka jaro nerobi....

sima82
16. feb 2023

Ahojte. Rada by som sa s vami poradila ohľadne dedičnosti. Pred časom som tu písala ohľadne mojej mamky, ktorá je momentálne po operacii a druhej CH. Chcem sa len opýtať, čítam tu sem tam o slove genetika. Je možné nejako zistiť,či ja,moja sestra a dcérka môžeme zdediť toto po mamke? Ďakujem. Držte sa všetky!

lulu1217
17. feb 2023

@sima82 ahoj! A mamina bola na genetických testoch? Ak áno a vyšiel jej pozitívne, máte vy, ženy v rodine, nárok na genetický test. Tvoja dcérka po dovŕšení dospelosti.

nikola3009
17. feb 2023

@sima82 ahoj bola som na genetických testoch a vyšli mi pozitívne tam mi hneď povedali kto ma nárok na testy v mojom prípade ide otec brat aj moja dcera mne povedali že to nemusí byt vždy geneticky dane len od matky … ale myslím si že keď si tam zavoláte a poviete aká pozitivita bola zistená budú vám vedieť odpovedať a poradiť ….veľa zdravia prajem

sima82
17. feb 2023

@lulu1217. ahoj. Mamina nebola na genetických testoch. Nikto jej to nenavrhol. Ma tom povedať svojej onkologicke, či kto by vedel poslať na také vyšetrenie? Ma si to žiadať? Ďakujem.

sima82
17. feb 2023

@nikola3009 prosím a kde to treba volať sa objednať alebo aký je postup? Ďakujem.

sima82
17. feb 2023

@lulu1217 prosím ešte, onkologicka jej povedala,že ak je prvá v rodine,čo to má,sú jej zbytočne genetické testy, tak teda neviem,že keď je prvá v rodine,či jej to umožnia.. nevieš,no tom niečo? Ďakujem.

lulu1217
17. feb 2023

@sima82 mňa poslala onkologička, objednala som sa sama. Kde sa lieči mamina? Keď bude mať výsledky, trvá to cca 3 mesiace, podľa nich sa zariadite ďalej. Ak jej výjde pozitívna genetika, máte ďalší členovia rodiny nárok na testy zadarmo. Ale každý sa môže objednať a dať otestovať na vlastnú päsť. Stojí to niekoľko stoviek, ako kde.