icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

lulu1217
17. feb 2023

@sima82 a kde má istotu, že je prvá v rodine. To sa vraj dedí aj 4 generácie. Ja si myslím, že má určite nárok. Veď vy, ako rodina, nemusíte vedieť o všetkých prípadoch. Moja babka zomrela vo vyššom veku a až potom sme sa dozvedeli, že mala rakovinu.

nikola3009
17. feb 2023

@sima82 všetko musí odporučiť gynekológ ja som išla tak celé to trvá pól roka ….pohovor o rodine zoberú ti krv potom sú výsledky a ešte raz ideš aby sa všetko potvrdilo …. Tam ti dajú potom odporúčanie čo ďalej v prípade pozitivity

sima82
17. feb 2023

@lulu1217 keď mama povedala,že nikto to nemal v rodine,tak vtedy to povedala onkologicka,že bude v jej prípade zbytočná genetika.. ja zdieľam názor ako ty,ze v minulosti sa to tak neskumalo, ako teraz..tak poviem mamke nech ešte raz skúsi u svojej onko,aby ju tam dala...

sima82
17. feb 2023

@nikola3009 tým pádom, ja sa na to môžem svojho genekologa opýtať a on by ma poslal? Ďakujem.

sima82
17. feb 2023

@lulu1217 ak mám správne informácie poisťovňa union to prepláca tie testy a je to zadarmo, či?

lulu1217
17. feb 2023

@sima82 to veru netuším, nemám Union. Skús sa informovať.

nikola3009
17. feb 2023

Zdravím vás všetky chcem sa spýtať aké máte skúsenosti s prehodnotením invalidným dôchodkom idem po 2 rokoch ..nechávajú ho alebo ho zoberú ? Ďakujem pekne a áno radšej by som ho nemala a bola zdravá 🙏 mám priznaný 50 %

tinadzeladin
17. feb 2023

@helga9 ahoj..to si mala pravdu...uz sa dnes vyplakala..otrasné...som zúfalá...ja mam uz urobenú na jednom mastektómiu s ponechaním bradavky..dnes som riesila druhý prsnik zdravý ze nech vybere chirurg zlazu a zároven by bohác urobil rekonstrukciu...a on ze to uz je z estetickeho hladiska ze ,nech chodím bez silikónov...ze to by som si musela uz hradit cele...tak chcem skúsit íst k neakemu druhému..

ira25
17. feb 2023

Ahojte, chcem sa spýtať či niektorá berie alebo brala Indonal a hlavne tie čo sú na hormonálnej liečbe Tamoxifenom , Letrozolom a iných .

l1plienka
18. feb 2023

@tinadzeladin bohužiaľ takto to u nás funguje-ja som si taktiež druhý prsník hradila sama,resp implantát,operačný výkon nie. Možno este,ak by si mala pozitívnu genetiku,coz som ja nemala

katarinazeta
18. feb 2023

@ira25 ahoj...ja som brala Tamoxifen 5 rokov...a Indonal som nikdy nebrala ...

lulu1217
18. feb 2023

@tinadzeladin nemám slov 😡🤬

katarinazeta
18. feb 2023

Ahojte dievcata , ja som bola 8.2. na biopsii ako som spominala pred par dnami... povedali, ze za vysledky mam volat za 14 dni... tak som si pomaly odratvala dni a tot v stredu - po tyzdni mi volala sestricka z ambulancie, ze uz mam vysledky biopsie a ze mam prist ...co najskor - zajtra ...no tak to bol sok - tak ked mi volaju a pridi hned - tak to asi neznamena, ze mi slavnostne pogratuluju k tomu, ze som zdrava ako ryba ... ked som prisla na druhy den do ambulancie, tak na mna kukali, ze co tam robim ... vysledky som mala iba krv na markery - tie boli OK, ale biopsia este nie - tak sa mi velmi vsetci ospravedlnovali, ze mi volala nejaka nova sestricka, ktora sa zauca a asi to poplietla ... no akoze bomba ... tie nervy, ten stres odkedy mi zavolali, synovi a sestre som uz povedla, ze to je zle, ked volali... hlavne, ze sa nemame stresovat ...chapem ,ze ludia sme omylni - ale mylit sa v zdravotnicve ???

snowwhite81
18. feb 2023

@tinadzeladin nech Ti napise odporucanie onkolog, pripadne genetik ( aj ked nemas pozit genetiku) . To by malo stacit, aby to hradila poistovna

helga9
18. feb 2023

@tinadzeladin nič iné som nečakala ja som pochodila uňho takto: pozrel pomeral povedal typ implošu veľkosť 295 ML a diktoval sestričke ze napíšte pani aké vyšetrenia a termín atd mna sa ani neopýtal ze či vôbec ku nemu chcem ísť na opku a pýtam sa pôjdeme cestou expanderu? Nie urobíme mastektomiu druhého a dám Vám implose len pod kožu. Ja- prosím? On že načo by som absolvovala 2 operácie stačí jedna operácia. Ja- pán doktor Vy ma vidite? Ja nemám žiadny tuk, len holé rebrá a mne chcete dať implose len pod kožu? To mi ich teraz môžete rovno nalepiť na hrudník sekunďákom však to bude otrasne vyzerať a za 2 roky budem musieť ísť na výmenu čo mi cez tu moju tenkú kožu vylezú tie implose von! On- ze v podprsenke niečo budem mat tak mám byt spokojná. Dal mi papiere do ruky dovidenia. Ale! Volala mi sestrička asi mesiac pred termínom ze z ich strany platí termín operácie ze či mám vyšetrenia vybavené- hovorím nie nemám na operáciu nejdem a sestrička ze či sa mi zhoršil stav a operácia sa teda rusi alebo prekladá- hovorím ani jedno ani druhé vybrala som si iného doktora. Cha neviděla som výraz tej sestřičky ale ostalo chvilu ticho a ze Vy nechcete ist k dr Bohacovi? Hovorím áno vybrala som si lepšieho dr. Buchol telefón. Takze takto u mna. Dovolila som si odmietnuť pana boha v plastickej chirurgii! Ale bolo to moje najlepšie rozhodnutie!

helga9
18. feb 2023

@tinadzeladin no ten druhý prsník- skús cez gynekológa alebo onkológa- psychika- že máš zlé psychické stavy a úzkosti z obavy ze sa ti to vráti do druhého prsníka ze hlava si ide proste svoje a ty sa veľmi zle cítiš a ze ako to bude jeden prsník taký a druhý taký - pokial to indikuje dr môžu ti to schváliť! Kamoska tak urobila.

tinadzeladin
18. feb 2023

@helga9 dakujem za radu,mala som aj papier od onkologicky, vsetko sono, emerko, magneticku a on sa do papierou ani nepozrel..ako doteraz som bola psych.v pohode...no teraz len rozmýslam, ci vlastne aj niekto mi tú rekonstfukciu urobí...strašne si myslí o sebe ten bohác....som pocula o nom, ze on iba pod kozu vie robit prsia...ze pod sval moc nechce robit...ved lepsie sa dá pod kozu inplantát🤣

snowwhite81
18. feb 2023

@tinadzeladin jedine vyskusat ineho lekara. Je to urcite mozne, prave tym prechadzam . Drzim palce a nenechaj sa odradit….

zuzankkaa1
18. feb 2023

@sima82 ahoj. U nás mal dedo a ujo rak.hrubeho čreva, teta prsníka, mama maternice- všetci z maminej strany. Nikto nebol na testoch, gyn mi ale stále dávala častejšie kontroly, preventivky. Potom mi vypísala výmenný lístok na genetiku, urobili mi profil. Aj bez toho aby som vedela AKY typ nádoru mali členovia predo mnou. Vzali mi krv, výsledok som mala o polroka s tým, že mám poškodený gen ATM ktorý je "vypnuty" a ten je zodpovedný za opravu buniek, má dávať bacha práve na prsnik, maternicu, hr.crevo a pankreas. Vysledok: častejšie kontroly u gyn a gastro. Ina preventiva nie je. Mne to išlo celkom ľahko na tej genetike, proste som poprosila a urobili mi to.... Podľa mňa si to môžeš dat urobiť aj ty, mama nemusí, stačí keď vezmeš maminu správu a bude tam.popisany typ nádoru, budú aspoň vedieť co hľadať.
Moja teta a mama.sa úspešne vyliecili. Teta vzala všetky lekárske správy a po 5r keď skončila na onko ich všetky spalila na záhrade. 💪🙂😆

sima82
18. feb 2023

@zuzankkaa1 strašne ďakujem za tieto informácie.. veľmi nám pomohli!!!

snowwhite81
19. feb 2023

@sima82 vsetky tri poistovne preplacaju testy na hereditarne syndromy karcinomu prsnika ak si indikovana. Ak ma mamka karcinom prsnika a neznamu rodinnu anamnezu, je indikovana. Ty si indikovana v pripade, ze Tvoj prvostupnovy pribuzny ma karcinom prsnika a nieje mozne ho vysetrit. Kde chodi mamka na onkologiu? Vedia odobrat krv na onko, a rovno to poslu na genetiku.

mirkab79
19. feb 2023

@zuzankkaa1 tá posledná veta sa mi páči 🙂

andy1985
19. feb 2023

@helga9 a kde ti robili rekonštrukciu a po akom čase? Ďakujem

ira25
19. feb 2023

@zuzankkaa1 no neviem kto s rakovinou po piatich rokov skončí s onkológiou...to sú už doživotne kontroly,však je to diagnóza na celý život.
Inak blahoželám,že sa "vyliečili "

michaelanova
19. feb 2023

Bambulky po chemoske, idem si po radu. Som 4.den po 3.cervenej. Prve dva dni okrem unavy to celkom islo, ale vcera a dnes masaker, unava, boli hlava, zavrate, slabost. Ja som myslela, ze to bude odoznievat a mam pocit, ze sa mi to len rozbieha. Tlak som rano mala 81 na 63,104 tep, hlava klasika ako vyfukana z vetra. Dakujem za kazdu radu❤️

helga9
19. feb 2023

@andy1985 Košice Šaca dr Gajdoš rok po ukončení rádioterapie tak mi odporúčali

zuzankkaa1
19. feb 2023

@mirkab79 hej hej 😆😆 ja som k nej došla že nech mi dá správu že aký typ nádoru mala a ona ze to spálila 🤦‍♀️❤️😆 urobila za tým bodku a viac sa o tom ani nebaví.
@ira25 vieš čo 🤔 mama teraz po 5 rokoch kontrola na onko, v stredu bola.... úplne všetko negat, s lekárkou si povedali "zbohom" že už nemá chodit, ani raz ročne...🤷‍♀️ teta je možno aj 8r PO liečbe, a tiež nikam nechodí....

helga9
19. feb 2023

@zuzankkaa1 po 5 rokoch dajú pacientovi na vyber že môže chodiť raz ročne na kontrolu ale keď nechce nemusí

katarinazeta
19. feb 2023

@zuzankkaa1 no maju asi šťastie... A nech im to uz vydrzi navzdy 🙂.. Ja som 7 rok po operacii, teraz v marci budu 2 roky ci som bez Tamoxifenu... 31.1.som bola po roku na kontrole a momentalne cakam na vysledok biopsie - mozna recidiva

katka14
20. feb 2023

@michaelanova ahoj, aj ja som to tak mala. štvrtok na chemoske, piatok sobota ako tak ok a potom par dni zle od zaludka hlava sa motala, unava a postupne to odoznievalo až po dalsiu chemošku. neboj to das. bude uz lepsie