icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

michaelanova
20. feb 2023

@katka14 dakujem pekne, no citim sa ako po opici, taka lahucka ako pierko😂hadam sa to ustali za par dni

andy1985
20. feb 2023

@helga9 ďakujem.
Rozmyšlala nad bohačom ale čo o ňom píšete tak potom nie. Tak musím si popozerať po inom. Ako dlho si čakala na termín operácie? Ďakujem
Ja teraz mám biologickú liečbu Kadcyla. No v piatok som bola na liečbe a včera poobede mi začalo už všetko bolieť.....no dneska krvácanie nosa to súvisí stým lebo klesajú trombocity. Hadam už zajtra budem celkom ok.

helga9
21. feb 2023

@andy1985 ahoj asi pól roka ja som čakala na rok od ukončenia rádioterapie. Skús Pálenčára ten je v NOÚ ale Tótha ten je tuším v Bystrici toho si tiež veľmi chvália

ankov
21. feb 2023

Dievčatá mám otázočku. Kedy asi Vám začali rásť mihalnice a obočie po chemoterapii? Používali ste aj nejaké prípravky na podporu rastu?

lulu1217
21. feb 2023

@ankov ahoj, mne to všetko padlo mesiac po ukončení liečby, teraz som 2 a pol mesiaca po a mám už dlhé, husté. Takže rýchlovka, neboj ☺️

ankov
21. feb 2023

@lulu1217 tak to som rada. Ja mam este jednu davku chemoterapie tak snad budem na tom rovnako 😉

lulu1217
21. feb 2023

@ankov určite hej, ja som neverila, keď som sa taká videla, ale ani sa nenazdáš a začne to rásť. Rýchlosťou blesku 😁

mazi1
21. feb 2023

@helga9 Chcela by som sa ťa opýtať ohľadne rekonštrukcie, koľko si s tým bola doma na PN? A ako dlho ten celý proces trval?

helga9
21. feb 2023

@mazi1 v marci mi dali expandery a v septembri bola výmena za sili. Fuuu koľko som bola PN - po prvej opke asi 3 mesiace - tych 6 týždňov sa treba šetriť ja som sa cítila dobre žiadne bolesti a po druhej opky asi mesiac som bola na PN.

andy1985
22. feb 2023

@helga9 ďakujem krásne.

bony22
Autor odpoveď zmazal
mazi1
22. feb 2023

@helga9 Vďaka za odpoveď! ❤

mazi1
22. feb 2023

@helga9 Vďaka za odpoveď!

bony22
22. feb 2023

Dobrý deň dnes nám povedali po prvej chemo,aby mamina nebola v kontakte s dieťaťom aspoň 24 h ideálne 4 dní..chcem sa opýtať ako ste to riešili? Ide o to že býva sama a po psychickej stránke by jej bolo lepšie keby sme boli s ňou aj kôli tomu či jej nebude náhodou zle alebo pomôcť s hocičím.. hovorili že po chemoterapii by pacient nemal byť ani s tehotnou ženou ani s dieťaťom 🤷ďakujem Vám vopred za odpovede.

l1plienka
22. feb 2023

@bony22 mne bolo povedané,že 24 hodín,aby malý nedýchal tie výpary. Ten jeden den som sa to snažila dodržiavať,tak som ho vždy dala ku starkej,viac som ho nedávala,mal vtedy 4 roky a bola som s ním sama

lulu1217
22. feb 2023

@bony22 ahoj... čože?😳tak to počujem prvýkrát. Po PET CT napríklad nemá byť človek v kontakte s deťmi a tehotnými, ale po chemoterapii? Ja si myslím, že kľudne môžete byť s ňou. Nech sa ale vyjadria aj dievčatá, netuším, či niektorej toto vraveli.

ankov
22. feb 2023

@helga9 je nasadenie expanderov bolestive ? Dost sa toho bojim

bony22
22. feb 2023

@l1plienka ďakujem krásne za odpoveď 🍀 @lulu1217

michaelanova
22. feb 2023

@bony22 mne nikto nic tale nepovedal, len po CT, kde mi hladali pred opkou sentinelovu uzlinu, tam som isla do nemocky taxikom, ale normalne k nam chodili sestricky, druhy den nas normalne vsetky 4 zeny operovali, tak neviem

helga9
22. feb 2023

@bony22 po chemo určite nie! Normálne s nou môžte byť. Nemá sa byt s deťmi keď sa ide na vyšetrenie kosti vtedy pichnu latku ktorá sa dlhšie dostáva z tela von zato nie je vhodne byt s deťmi alebo tehotné ženy ale po chemo človek nič nevyžaruje

tdaniela
22. feb 2023

@bony22 mne bolo povedané tiež aby som sa snažila vyhnúť kontaktu s deťmi a tehotnymi na 24hodin keď sa chemoterapia z telá aj vyparuje a výdychuje ... Pri červených boli u mamy tuším 2-3 dní za prvé boli tie chemo silnejšie nechcela som sními radšej byť v kontakte a za druhé mi bolo zle a nechcela som aby sa namna na takú pozerali 🤷 Pri bielych chemo tých 24 hodín ...Ja som.naprikld aj vždy po každej chemoterapii prezliekla periny 🤷 ....

helga9
22. feb 2023

@tdaniela ja som za 4 roky veru takéto niečo nepočula ani nečítala a to sledujem zahraničné 🤷‍♀️

bony22
22. feb 2023

@helga9 ďakujem 🍀

bony22
22. feb 2023

@tdaniela áno červenú dnes prvu dostala tak dnes sme spolu ani neboli ...ďakujem za odpoveď 🍀

lulu1217
22. feb 2023

@tdaniela ja som normálne v šoku! Baby baby, cez 600 strán diskusie a nikto nič o tomto?!?😂no čo už, čas nevrátim.

nori21
22. feb 2023

Tiež som o tom nepočula.

tdaniela
23. feb 2023

@lulu1217mne to povedal onkológ 😁 ja som myslela že to každý tak hovorí 🤷😁

lulu1217
23. feb 2023

@tdaniela veru mne nepovedala. Tak len dúfam, že som tým malej nemohla nejako ublížiť

helga9
23. feb 2023

Dievčatá podľa mňa že po chemo nebyť s človekom je sprostosť. Vezmite si doktora- veď je celý deň s ľuďmi čo majú chemo v sebe. Keď je človek na hospitalizácii atď.

lulu1217
23. feb 2023

@helga9 ja som to pochopila tak, že s malými deťmi.