Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@maria123 veľmi by ma zaujímalo ako sa po rokoch prejavujú následky po ožiaroch.
Inak áno rakovina prsníka nie je rovnaká u každého,je viac druhov a áno každý inak znáša liečbu a ja konkrétne rádioterapiu so znášala veľmi zle a vždy som sa tešila na víkend.
No s tými krvinkami som mala aj ja problém pri ožiaroch a preto som brala pyridoxin, ktorý mi tu dievčatá radili a aj ten radiocare,ale popálenín som sa nevyhla a ak v tom bol každý inak tak sa to nedá zovšeobecniť pre každú.
Určite mladé baby sa ich telo rýchlo zotaví ako ženám už starším ako píšeš ktoré majú už aj iné diagnózy.
No a , že moringa obsahuje B12,to niekde píšu,že nie inde áno a tak či je aj s B12 a aj bez neviem,ale suseda ju brala roky v tabletkách a vraj neobsahovala B12 a tak to by trebalo hlbšiu štúdiu,lebo píšu,že je prospešná pri onko ochorení.
@ira25 napr. Keď som myslela, že rokmi sa to bude optimalizovať, začala ruka, rameno, dobre mi neodteka lymfa. V noci musím pre masírovať,hlavne ak spím na tej strane, prsník je stále tuhši, už ale nie ako vtedy, bolestivé miesto jazvy, väčšinou ma boli denne celý prsník, niekedy aj ten druhy, lekára na usg mi povedal ze mojom veku to hormonálne zmeny a že mam z oziarov lymfedem, ja síce opuch nemám ale nie je to ani ok, keď to bolo čerstvé po ožiaroch ťahalo to akoby pod pazuchou
@michaelanova ahojky, dnes som bola na genetiku, scintigrafia kosti dopadla dobre, ct ešte nemám, lebo sa pokazil. Stroj, čiže až v stredu, ale v stredu idem už do KE, tam by som sa chcela liečiť, tak. Už uvidíme, kedy to začne..
@lenkulenku drzim prsty, ked sa Ti bude chciet, kludne napis aj sukromne, mozeme popisat😉
@michaelanova ahoj Miska a jasnacka aj ostatne dievcence. Nepisem, niet sa cim chvalit a zial, ani Tebe neviem poradit co s tou problematickou hlavou 😖. Vysledky mam uz davnejsie, zo vsetkych zlych moznosti udajne ta nahorsia kombinacia. Aby toho nebolo malo, stale bolesti v napuchnutom hrudniku a navyse jedna operacna rana sa zapalila. Teraz chodim kazdy druhy den na vycistenie a osetrenie rany. Momentalne na chirurgiu v TT, vo stvrtok opat do Bratislavy. Dnes som volala s onkolozkou, kym rana nebude zahojena, liecbu nemozu nasadit. A tak sa dnes pytam toho chirurga, kedy asi podla neho sa otvor po hadiciach z odsavacky moze zahojit. Vraj tak za 2 mesiace.... Nuz co viac na to povedat. Nie je mi sudene uz dalsiu liecbu absolvovat. Noci byvaju fakt zle, neviem, ako sa ulozit, aby vsetko nebolelo, cim dalej unavenejsia cakam na rano. A hlava melie same apokalypticke vidiny. Brrrr!
@maria123 koľko rokov od skončenia ožiarov to začalo?
Mne onko povedala, že prsník už bude bolieť po ožiaroch aj bude taký tuhý.
Mne pomohol pobyt po Covide v kúpeľoch.Už ho nemám taký tuhý aj spálenie po ožiaroch sa upravilo a bolesť menšia a na ultrazvuku píšu, že regresia po ožiaroch, teda hĺbka poškodenia po ožiaroch.
No podľa teba mám v nasledujúcich rokov čakať zhoršenie po ožiaroch? Ach jo.
K tým oziarom... ja momentálne na ne chodím dnes som mala 30. Ešte 3 už dúfam že nikdy na to nepôjdem 🙏... Spálená som nenormálne mala som mokvajucu ranu tá sa už ako tak zacelila ale keďže podstupuje oziare v hlbokom nádychu tak to čo sa mi cez noc ako tma zaceli zaschne to na oziari pri zadržaní dychu v hlbokom nádychu praskne a boli to strašne ☹️☹️... Od začiatku som používala krém najprv jeden radiocare a potom cavillon toho mám už 2 tubu skoro minútu ... Na ranu si dávam repík a doktor mi to ošetril dal mi na to nejakú vodu fialovú ťa pomohla hneď 🙏... Krv mi berú každé 2 týždne lebo ano môžu klesať krvinky zhoršuje sa imunita ( chvála Bohu nie môj prípad) ... Mám 29rokov takže sama som zvedavá na vedľajšie účinky po čase ☹️...
@lulu1217 ja mám narodeniny v decembri ... Keď mi to zistili že mám nádor som mala deň pred 28 narodeninami 🙂.... Na magneticku som čakala vyše , 3 mesiacov ...v apríli operácia, v máji 1. Chemoterapia- posledná 2. novembra.... A myslím že dlho som čakala aj na oziate prvý som mala 9.januara... a teraz 2. Marca by som mala mať posledný oziar 🙏...🙂
@katenka2 katus, to ma velmi mrzi, ale hadam sa to nebude tak dlho hojit. To co je za postup, ze cakat... Velmi na Teba myslim a drzim palce, nech uz nasadia liecbu❤️❤️❤️
Ahojte, máte skúsenosti s chemo liečbou pred opkou 4+4?
@lenkulenku mamina práve začala presne takú som zvedavá aj ja na skúsenosti
@bony22 ale už začala?
@lenkulenku je štandard protokol a to je čo máš predpísané teraz teda 4červene a 4 biele pred opkou niekto ma to iste ale po opke alebo sú 4 červene pred opkou a po 4 biele po opke nejako som sa nezaujímala podľa čoho to dávajú ale je to stále to iste niekedy sú tie červene len 3 vtedy tam pridajú ešte ďalšiu zložku chema fluoracil
@lenkulenku áno 22.2 mala prvú a bude dostávať každé 3 týždne
@helga9 a ty si mala 4pred a potom koľko po
@lenkulenku 12 po opke tie 4 sa dajú rozdeliť na 12 týždňových dávok

@mirkab79 nič, správaj sa bežne ako vždy, žiadne vitamíny, minerály. Nič, pi viac tekutín a veľa oddychuj, krém asi sa volál rádio care mi bol poradený Dr. Co ma operovala,Ten mi pomohol aj na pľuzgiere,ked praskli bolelo priserne, ale to som si tam dala sama, nik ani z Dr. neporadil co robit...žiaľ.
Ja tu síce tieto príspevky čítam pravidelne, ale snažím sa už neprispievat, lebo každý je iný, každý nádor je iný, ináč ľudia znášajú lieky,liečbu, čo je jednému ok, druhému nepomoze,a pod. Ja som žobrák na žalúdok už roky. Mne bola liečba ako liek i jed, doslova, borim sa s následkami nielen po chemo, ale aj rádio má svoje následky, ktoré sa rokmi prejavuju, a to už nejaký ten rok je, navyše keď je tu už aj nejaký ten vek a pridružené diagnózy, nejde to ľahko, proste ja fandím všetkým, ktoré športujú, pracujú vedú normálny život, lebo to pomáha, ale žiaľ nie vždy to ide, niekedy je ráno problém sa vôbec rozhýbať, želám nám tu všetkým veľa sily zvládať to