icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

ankov
2. mar 2023

Dievčatá idem si po radu. Vyrástli mi už prvé vlasy ale väčšina je šedivá. Kedy ste si prvý krát farbili vlasy? Mam 46 rokov a ešte sa necítim na šedivé vlasy. Farbila som si ich aj predtým. Bohužiaľ mám skorú šedivosť v genoch.

helga9
2. mar 2023

@ankov môžeš farbiť farby sú teraz bezamoniakove

daniela232
2. mar 2023

@ankov ja som prvý krat zafarbila po pol roku od poslednej chemo,3%peroxidom,a potom 8mes.po ,6%peroxidom, tiež mám 47a necítila som sa dobre v tých šedivých,ale teda su aj ine možnosti

ankov
2. mar 2023

@helga9 dakujem. Len sa bojim ci tie prve narastene vlasy nevypadaju ked ich nafarbim. Snad tam nieco zostane 😊. Este ma caka posledna davka chemoterapie v pondelok.

ankov
2. mar 2023

@daniela232 dakujem. Skúsim

nelaja
2. mar 2023

@ankov Ahoj, ja posledne dva roky farbím len prírodnými farbami - český výrobca voono, je to hena a hena kombinovana s indigom. Tiež som uplne šediva a tiez mam 46 rokov. Jediná nevýhoda - pri šedivých vlasoch je dvojstupňové farbenie. Ak by si napr. hnedy odtien dala na úplne šedivé vlasy budes ako Anna zo zeleného domu - chytá to na šediny do zelena. Takze postup je taky, že najprv sa sediny predfarbia obyčajnou ryšavou henou na ryšavo - musí to byť hodinu na hlave. Potom umyješ, usušiš a natrieš hnedu (alebo inu) a zas hodina na hlave. Cele to trva 4 hodiny. Ďalšia nevýhoda - keď sa to zarobí s vodou, smrdí to ako hnilá tráva 😂. Ale ja by som uz do ineho nesla, ked som skumala zlozenie inych farieb, tak mi bolo zle - dva roky po operácii som isla na biostrave a hentaky sajrajt som si davala na hlavu. Farba je naozaj veľmi pekná, hena neoslabuje vlas, naopak ho vyživuje, vlas pekne obali, nikdy som nemala kvalitnejsie vlasy ako teraz. Fuu teraz to znie ako reklama, ale fakt som spokojna. Farbi ma doma moj manzel, sa smeje, ze zacne farbit celu ulicu a zarobime 🙂 (inak je stavebný inzinier , takze uplne od veci)

ankov
2. mar 2023

@nelaja dakujem.

helga9
2. mar 2023

@ankov neboj nevypadajú mne narástli lepšej kvality jak predtým

ankov
2. mar 2023

@helga9 tak super 👍

michaelanova
4. mar 2023

Ahojte, baby, pekny vikend prajem, idem si opat pre radu, som presne 3mesiace po opke, mala som kozu setriacu mastektomiu, stale ma bolia na dotyk rebra, ani nie tak pod prsnikom smerom k bruchu, ako rebra presne pod prsnikom od hrudnej kosti, onko stalr len povie, ze to je ok. To, ze to mam mrtve, zo uz neriesim, je mi jasne, ze sa tam poskodili nervy, ale nechapem tu bolestivost. A este mma otazku, ja stalr bojujem s tou hlavou, ale velmi ma palia a skrabu oci, az sa mi niekedy tak tazko od zaludka urobi. Vravela mi onko, ze chemo poskodzuje tie sliznice, kupila som si Hylo gel vcera. Mali ste niektora aj taketo vedlajsie ucinky? Samizrejme si robim nervy, ze co ukaze to mri hlavy... Dakujem pekne a krasny vikendik❤️❤️❤️

helga9
6. mar 2023

@michaelanova tak ako hovorí onko je to OK do roka ta to môže pobolievať ja som po opke skoro 4 roky a cítim všetko viac na tých miestach. Porušené nervy s tým nič nenarobíš. Niečo sa po čase obnoví ale nikdy to už nebude ono. Musíme sa s tým bohužiaľ len zmieriť 🤷‍♀️. Pevne verím že v tej hlave nič nebude môže byt že tebe to išlo na tieto sliznice tak ako niekomu odpáli sliznice žalúdku čreva

michaelanova
6. mar 2023

@helga9 dakujem, Heli, akoze ta hlava, klol, klop, teraz 2 dni som tie tlaky nemala, len tie oci ma trapia, ale to uz budem musiet zrejme vydrzat, hadam to po tej cervenej prestane, zatial kvapkam tie umele slzy. Ono to asi suvisi aj nejalo s hormonmilebo teraz 2 dni ma boli ja podpazusie, aj ruka taha, kosti ma bolia a boli ma dokonca aj podpazusie na opacnej strane, mam pred menzesom. Takze tak. Uz len zvladnut tu poslednu.

katenka2
6. mar 2023

@michaelanova Miši o tyzden mas to MRI, verim, ze bude OK a potom sa uz ukludnis a hlava da pokoj. Nestretla som sa s takouto potiazou, naozaj neviem, z coho to moze byt. Ale ani s tou, co mam teraz ja. Okrem pochopitelnych bolesti, je mi hodne zle od zaludka. A to este ziadnu liecbu neuzivam! Som zduta, plna, nafuknuta, ani dychat sa mi neda. Pritom zjem minimum, aj do toho sa silim. Uz sa bojim, ci nie je aj zaludok plny mts, kedze uz pol roka je od prvotneho nalezu v pluchach. Zajtra idem konecne na onkologiu, volala lekarka, ze ci uz je rana zahojena, alebo nie, musi sa nasadit liecba. Len, ci uz nebude prilis neskoro.... 😖 A ked uz teraz neviem existovat so zazivanim /na ktore som doposial bola hrda, co vsetko zvladlo/, co bude po nasadeni "liecby"? Bojim sa, bojim 😢

tinadzeladin
6. mar 2023

@katenka2 veĺa síl na každý den...prosím za vás🙏🙏.nech uz nasadia liečbu🙏

tinadzeladin
Autor odpoveď zmazal
bozka107
Autor odpoveď zmazal
michaelanova
7. mar 2023

@katenka2 katka a neuzivas nejake probiotika? Ja som vtedy na radu lekarky vysadila a preslo to, mozno to bolo aj nimi. Ale kludne to moze byt aj z nervov, ja som sa 5t tak trapila, bolesti som mala ja v noci, som sa zobudila a citila, ako ma nafukuje. Pevne verim, ze uz konecne zacnu s liecbou, daj mi vediet, velmi drzim palce. Kedy ides na onko?

snowwhite81
7. mar 2023

@bozka107 ak mas kompletnu mastektomu, bez postihnutia uzlin, je mozne ze radioterapia nebude

bozka107
Autor odpoveď zmazal
katenka2
7. mar 2023

@tinadzeladin ďakujem ♥️

ankov
7. mar 2023

Dievčatá ktoré absolvujete alebo ste uz absolvovali ozarovanie mali ste okrem spalenej pokozky aj nejake ine vedlajsie ucinky ? Ako napriklad vypadavanie vlasov ?

tdaniela
7. mar 2023

@ankov sťažené dýchanie ale neviem či to pripisovať k tomu 🤔 brutálne spáleniny 🥺

lulu1217
7. mar 2023

@katenka2 Katka, to je neuveriteľné, čo si ty užiješ. Ale páči sa mi, ako si stále pozitívne naladená, teba energia neopustí! Daj vedieť, ako si dnes dopadla.

lulu1217
7. mar 2023

@michaelanova Miška, ja som tiež mávala a teda stále mávam zlé stavy s hlavou. Začalo mi to krátko po tom, ako som sa dozvedela diagnózu. MR ukázalo 3 nálezy, nesúvisiace s ochorením. Takže som sledovaná. Ani sa nevie, či mi to spôsobuje tie bolesti. Kedy máš MR?
A tiež ma pri liečbe boleli uzliny, aj prsník na opačnej strane.

lulu1217
7. mar 2023

@tdaniela a hojí sa ti to? A to sa bežne pokračuje, aj keď koža až takto zle reaguje?

lulu1217
7. mar 2023

Baby, na ožarovanie môžem chodiť, aj keď beriem antibiotiká?

tdaniela
7. mar 2023

@lulu1217 pokračovala som ďalej ale asi kvôli tomu že som potom prechádzala na druhé kolo oziarov kde sa neozaroval už celý prsník ale len miesto kde bolo označene klipamy kde bol nador 🙂... Týždeň som mala taký kritický že má to ozaj bolelo som myslela že už sa NATO vykaslem ale potom už bolo dobré už je to zahojene 🙂 pred týždeň som bola na poslednom oziari 🙂

lulu1217
7. mar 2023

@tdaniela tak našťastie už to máš za sebou ☺️

katenka2
7. mar 2023

@michaelanova na onkologii som bola dnes. Klasika, vysledky krvi vsetky dobre /to ja aj s odtrhnutou hlavou budem mat/, stazovala som sa na ten zaludok, no doktorka jednoducho odvetila, ze v tom sa ona nevyzna, ked este ani liecbu neuzivam. Napriek tomu som ju poprosila o chemosku v tabletkach. Moc sa jej to nepozdavalo, ale napisala mi ich. Dohodli sme sa na skusku na 3 tyzdne, potom sa mam ukazat, ako som sa s tym popasovala. No a medzitym tretie CT /za 1/4 roka + 8 rengenov pluc. Ja urcite v noci uz fungujem ako svatojanska muska 😖/, aby sme videli, kde sa za ten dlhy cas cakania mts vsade udomacnili 😢. Tak od zajtra zacinam 😨

katenka2
7. mar 2023

@lulu1217 Lulu, podla Teba som pozitivne naladena? 😂😂 Ja? Ufnukany pesimista? 🙄