icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

tinadzeladin
12. mar 2023

@ankov asi 2 dni pred začiatkom ozarovania som pouzívala radiocare krém...na oziare som chodila poobede, tak vzdy som si krém zobrala do roboty, hodinku pred oziarom som natrela, a znova hodinku po oziarovaní. Ja som si ho doma este na noc natierala bravcovou mastou😉 ako som písala ,mala som ich 25...a prsník to zvládol .urcite zvládnes aj ty..🙏

mirkab79
13. mar 2023

@tinadzeladin mne doktorka vyslovene zakázala natierať prsník pred ožiarom že to má potom opačnú účinok, až 2-3 hod po ožiari sa mám natrieť.

mazi1
13. mar 2023

@mirkab79 Presne to povedali aj mne. Pred ožiarom nenatierať.

ankov
13. mar 2023

@tinadzeladin super. Dakujem

ira25
13. mar 2023

@mirkab79 väčšina čo sme tu sme natierali pred ožiarom radiocare a po ožiaroch detským púdrom Avirilom.
Moja radiologicka doporučila natieranie pred ožiarom tým radiocare ktorý je práve na to .

vivuna28
13. mar 2023

Ahojte,chcem sa opýtať odkiaľ si objednávate podprsenky ja mam zo zdravotníckych potrieb z katalógu som si objednávala je celkom fajn až nato ze ta strana s epitezou je super a ta druha už to tak pekne nevyzerá nakoľko môj prsnik splasol.S čím si vypchávate druhu stranu kde máte prsnik dá sa kúpiť niekde nejaký košík aby bol ten prsnik pevnejší ako v podpire?Musela som si objednať aj menšiu epitezu ako bola prva

mirkab79
13. mar 2023

@ira25 áno je určený ale po ožiari mne to vysvetlila že tie látky ktoré sa vstrebu z krému tak môžu oslabiť účinky ožiari a terapia nie je efektívna okrem toho koža by mala byť suchá a čistá nie natretá pred ožiarom, tiež som si myslela že sa natrem pred ale oni to inak argumentujú. Čo sa týka púdru aviril no dnes som si čítala zloženie, obsahuje zinok a parabeny, parfumy tak toto si dávať na ožarovany prsník, to by som si nedala ani na zdravú kožu, no ale šak každý nech sa rozhoduje sám za seba

ira25
13. mar 2023

@mirkab79 každý onkológ inak,moja onko radiologicka práve doporucovala pred ožiarom,ale každý nech sa rozhoduje podľa seba

ada2007
13. mar 2023

Dievčatá je tu medzi vami niektorá, ktorá mala len ožiare a užíva iba tamoxifen? Kedy ste prestali mať menzes, že ste sa dostali do prechodu pri užívaní tamoxifenu?

snowwhite81
13. mar 2023

@ada2007 neviem, ci splnam, lebo som oziare nemala, iba Tamoxifen. Menzes nemam, dala som si odstranit ovaria nedavno.

ada2007
13. mar 2023

@snowwhite81 pred odstránením si ako mávala menzes? Kvôli čomu si si dala odstrániť vaječníky?

snowwhite81
13. mar 2023

@ada2007 pravidelne. Pretoze som odmietla chemicku blokadu (mam vysoko hormonalne pozit nador).

ankov
13. mar 2023

@mirkab79 ono sa to mysli asi tak, ze sa nema natierat bezprostredne pred ozarovanim

katenka2
13. mar 2023

@mirkab79 Mirka, neda mi nenapisat o svojej liecbe. Mala som veeeeela ozarovani /az tolko, ze som prekrocila povolenu davku, ale to je ina tema/, a vacsinu na zaciatku liecby, t.j. pred 27 rokmi. Vtedy sa o radiocare nechyrovalo a mne lekarka z radia povedala - IBA detskym putrom zasypat /neskor sa odporucala aj nechtikova alebo calciova masticka/. Mozno mam super kožu, ale nemala som ani najmensie popaleniny, snad malicke zacervenanie, ale to preslo za par dni. A kedze sa zasyp, teda detsky puder /a u nas vo vacsine pripadov Aviril/, pouziva na prdelky tych najmensich, nemyslim, ze by tam davky tych "podozrivych" primesi boli take, aby skodili... Ono, zda sa, ze dnesna doba je az prehnane zamerana na zdravé a "nezdrave". Aby nakoniec este zostalo nieco, co sa da pouzit. Lebo, nezdrave je uz sa aj narodit. A vidim, ze choreju i ti, co su upnuti len na zdrave veci, i ti, ktori to nesleduju vobec. A nezakoncim tym, ze nech si kazdy robi podla seba, lebo kazdy ma ine informacie v dnesnom preinformovanom svete a urcite chce dla moznosti kazdy to dobre pre seba a svojich najblizsich. No nie?

ada2007
13. mar 2023

@snowwhite81 takže teraz užívaš len tamoxifen a si už v prechode?

snowwhite81
14. mar 2023

@ada2007 ano, uzivam tamoxifen, bude mi zmeneny o cca dva mesiace ked sa mi uplne znizi hladina hormonov. A ano, mala by som byt uz.

ada2007
14. mar 2023

@snowwhite81 hormonálny profil ti robí onkológ,alebo gynekológ? Ja beriem tamoxifen rok a pol a už pol roka nemám menzes, onkológ stále hovorí že to ešte môže prísť...idem na kontrolu na gyn. tak som zvedavá čo mi povedia tam, dievčatá je tu niektorá,čo sa sa tiež užívaním tamoxifenu dostala do prechodu?

vivuna28
14. mar 2023

@ada2007 ja som tiež mala len oziare 16x a beriem Tamoxifen už pomaly 9 mesiacov najprv prvý mesiac po nasadení som jeden mesiac mala a potom 3 mesiace vynechalo a od decembra pravidelne co aj lekár sa čudoval ze by som nemala mať nakoľko ten Tamoxifen ma vyradiť menzes ,tento mesiac to bol brutal 10 dní hnede špinenie a potom 2 týždne normálny menzes,bola som u gynekológa všetko bolo v poriadku le vravel ak by krvacanie neustupilo mam hneď prísť ale už je dobre tak uvidím co bude ďalší mesiac vravel že to už môže byť menopauza

ada2007
14. mar 2023

@vivuna28 takto som to mala aj ja najprv nepravidelne, potom skoro 16 dní vkuse taký všelijaký menzes, raz len špinenie, potom normálne pár dní, potom každé dva týždne špinenie, chodila som na gyn každý mesiac stále to bolo v poriadku, hormonalny profil mi zatiaľ nerobil,posledný menzes som mala len také tri dni špinenie, od septembra nič, tak som zvedavá čo mi gyn povie ,návaly tepla mám neskutočné 😁ale zatiaľ sa to dá, dievčatá čo užívate na tie návaly?

mirkab79
15. mar 2023

@vivuna28 ada2007 baby mňa zaujíma keď pri tamoxifene je naďalej menzes tak vám obom dávali tie injekcie na zastavenie? Ja ho beriem 3 týždne a teraz mi má prísť menzes tak uvidím ale nechcem každý mesiac tie hnusné injekcie, onkologička mi zatiaľ nič nehovorila iba gynda že to určite mi budú pichať tak tomu vôbec nerozumiem, tamoxifen by mal zastaviť ovulácie nie ak to dobre chápem a preto by menzes nemal nastavať? Celkom tomu mechanizmu nerozumiem.

bony22
15. mar 2023

Dobrý deň je to pravda že sa nemôže chemo podávať do tej ruky na ktorej strane je nádor v prsníku (ešte neoperovany - chemo sa podáva pred operáciou 4x červ. a 4x biela) a ani brat krv z tej strany ruky iba z opačnej ? Lebo dnes spravila cirkus sestrička že ako mohli mamine minule brat krv a dat chemo do ľavej ruky keď na tej strane má nádor že to rok nemôže nič s tou rukou robiť lebo si ju môže poškodiť 🤷 netýka sa to len stavov už po operácii? Predtým jej nikto nič nepovedal tak odkiaľ to má vedieť ? Tak dnes jej dali do pravej ruky ..ďakujem vopred za skúsenosti.

lenkulenku
15. mar 2023

@bony22 ja som to tiež niekde počula, dokonca od jednej sestričky, čo robí na onkológii, že sa to nemá a treba dávať na to pozor... Neviem, ale ja som po prvej chemo a tu som dostala do ľavej ruky, nádor mam. V pravom. Prsníku, uvidím ako budú postupovať ďalej, pri ďalších, ale určite sa ich budem na to pýtať, kebyže mi chceli dat chemo. Do pravej ruky..

vivuna28
15. mar 2023

@mirkab79 ja som injekcie odmietla nakoľko je to dosť bolestivé aj keď len raz do mesiaca sa to pichátakzw beriem len Tamoxifen ale gynekológ mi navrhol odstrániť komplet vajecniky aj maternicu .aby sa nevytvarali hormony nakoľko je to hormonálny nádor.Vlastne bol lebo mi odstránili aj s prsnikom.ZATIAL som ok všetky výsledky sú v poriadku,ale ruku zo zadu si vôbec necítim a stále ma boli okolo rezu,mám zhrubnutu kožu.Najhorsie je našom že ani jeden onkolog nepovie ako taký proces liečenia by mal byť

andy1985
15. mar 2023

@bony22 po mastektómii a vybratých uzlín sa nemôže dávat ani chemo a žiadna infúzka ani odbery z tej strany kde bola operáciu kvôli uzlinam aby nepuchla ruka. Minule som sa pýtala že pol roka po operácii sa môže brať krv ale dovnútra sa nesmie ísť nič. Dúfam že som to zrozumiteľne napísala. Ja som mala pred operaciou chemo 4x červene a 12x biele.....takže mňa pichali aj do tej ruky. Kam chodíte? Ja chodím na klenovu....

lenkulenku
15. mar 2023

@andy1985 ja VOU Ke

bony22
15. mar 2023

@andy1985 áno po operácii tak zvykne byť to som sa dočítala už dávnejšie v tejto skupinke ale ona je pred op tak preto ostala prekvapená .. chodí do Rimavskej Soboty

bony22
15. mar 2023

@lenkulenku aha no mamina tiež dostala prvú do ľavej a dnes mala druhu a dali jej do práve a toto jej dnes povedali

zuzap33
15. mar 2023

@bony22 liecim sa 4 roky. Rakovina na pravej strane. Pred opkou som brala 6 chemo. 3 chemo do tej ruky, 3 do opacnej podla stavu zil. Opka, 10 uzlin fuc. 3 mesiace po opke sa moze brat krv z operovanej strany, ziadne meranie tlaku ani podanie infuzii, uz nikdy. Krv, kazde 2 tyzdne od roky 2020 mi beru z operovanej strany, druhu stranu mam na infuzie a podavanie rozlicnych lahodok ako na ct, mri. Nemam ziadny lymfedem. Takze takto

bony22
15. mar 2023

@zuzap33 ďakujem 🙂

andy1985
15. mar 2023

@bony22 ja som tiež dostávala chemo do tej ruky kde som mala nádor teda do ľavej....