icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

ankov
1. máj 2023

Dievčatá mam otázočku. Mali ste niektorá opuchnuté podpazušie po mastektomii? Ja chodím teraz na ožarovanie (ešte ma čaká 11 ožiarov) a mám to opuchnuté. Cvičím rukou, ale stale tam mám opuch. Doktorka povedala, že to bude sledovať, ale som z toho zúfalá. Dúfam, že to nebude natrvalo. Aké máte skúsenosti? Odpuchlo Vám to? Ako ste cvičili ? Ja dvíham hore ruku a stláčam dlaň ako by som v nej mala lopticku. Ďakujem za každú radu.

bony22
1. máj 2023

Dobrý deň chcem sa opýtať boli ste niektorá chorá počas chemoterapie? Myslím kašeľ a hlieny. Ak áno brali ste antibiotiká v pohode alebo len nejaké sirupy poprípade Paralen.

lulu1217
1. máj 2023

@ankov ahoj, ja som mala opuchnuté, ale také zdurené, tvrdé. Začala som chodiť na rehabilitácie, upravilo sa to. Pri ožarovaní zase zhoršilo, tak opäť musím rozcvičiť. Keď spomínaš, že chodíš na ožiare, používaš Radiocare? Mám takmer celý, rada ti ho pošlem, aj by si chcela.

lulu1217
1. máj 2023

@bony22 ahoj, ak to stav vyžaduje, kľudne môžeš aj antibiotiká užívať

bony22
1. máj 2023

@lulu1217 ďakujem 🙏 náhodou nemáte skúsenosti s docetaxelom zaujíma ma aké sú možné vedľajšie účinky po červenej chemoterapii ?

lulu1217
1. máj 2023

@bony22 docetaxel je biela chemoterapia, či sa mýlim. Osobnú skúsenosť nemám, ja som mala Paclitaxel. Býva pokles červených a bielych krviniek, nevoľnosť, únava, bolesť kĺbov a svalov

ankov
1. máj 2023

@lulu1217 dakujem za info. Pouzivam radiocare a detsky puder. Mam este skoro cely. Dakujem za ponuku

lulu1217
1. máj 2023

@ankov oki☺️

h233
2. máj 2023

Ahojte, prosím vás, je tu niekto kto chodí na oziare aj s inou diagnózou? Zajtra má čaká posledná chemo pred oziarmi. Museli ste byť hospitalizované alebo sa môže aj dochádzať?

katenka2
2. máj 2023

@h233 s akou inou diagnózou mysliš?

h233
2. máj 2023

@katenka2 myslela som iný typ rakoviny nielen s rakovinou prsníka. Ja mám nonhodgkinov lymfom

katenka2
2. máj 2023

@h233 ufff, no, neviem zodpovedne povedat, podla Vasho zdravotneho stavu, ako sa celkovo citite. Nemyslim, ze by hospitalizacia bola potrebna, ak vladzete dochadzat. Zalezi aj, ktora cast tela sa bude ozarovat. Pozerala som trocha na nete... hmmm, zalezi od vselicoho. Ale ak nebudete musiet cestovat pol dna, tak myslim, ze hospitalizacia nebude potrebna. A moc drzim palce, nech vsetko dobre dopadne! 🙏

h233
2. máj 2023

@katenka2 dakujem moc, lymfóm mám v medzihrudi, je to miesto niekde v okolí ľavého prsníka, nádor je tesne nad srdcom a ďaleko to do nemocnice vôbec nemám nejaku pol hodinu autom, chemoterapie som celkom zvládla, ešte som dosť mladá možno preto ale pred oziarmi mám rešpekt, neviem do čoho idem 😒😒

katenka2
2. máj 2023

@h233 neboj, daš to ako aj ostatne pacientky. Len od zaciatku pokozku osetruj, ako Ti poradia aj v nemocnici, aj dievcata tuna. Ja osobne som mala tolko oziarov, ze som prekrocila dovolenu hranicu. A nemala som, chvalabohu, nijake problemy z ozarovania. Je to sice ako u koho, ale treba dufat, ze to bude OK 😉

lulu1217
2. máj 2023

@h233 ahoj, ja mám po ožiaroch, ponúknem aj tebe, ostal mi plný Radiocare krém, aj by si mala záujem, rada ti ho pošlem. Je vhodný na ošetrenie kože pri rádioterapii. Kľudne mi napíš správu. A silno držím palce ☺️

h233
2. máj 2023

@lulu1217 ahoj ďakujem za ponuku, uvidím čo mi povie dr. vidím v tvojom profile TN. Chodila si tam aj na oziare?

lulu1217
2. máj 2023

@h233 oki, potom sa kľudne ohlás. Áno, na ožarovanie som chodila do Trenčína, ale liečim sa v Bratislave. Ty budeš chodiť do Trenčína?

aurelia2000
2. máj 2023

@h233 Aký typ NH lymfómu máš? Z akých buniek?

h233
2. máj 2023

@lulu1217 ja sa liečim v Trenčíne a tu budem chodiť aj na oziare. Chcela som tiež chodiť do BA ale choroba mala rýchly priebeh mám argesivny typ a v BA mi povedali že mám prísť za 2 mesiace a v TN ma zobrali za 2 týždne.

h233
2. máj 2023

@aurelia2000 z B buniek, DLBCL

aurelia2000
2. máj 2023

@h233 Napíšem ti súkromne

lulu1217
2. máj 2023

@h233 tak to je jasné, dobre si sa rozhodla. Ja som išla do Bratislavy aj preto lebo som nepočula dobrého slova na Trenčín, ale keď som tam teraz chodila na onkológiu, bola som milo prekvapená, všetci milí, lekári mali naozaj super prístup

aurelia2000
2. máj 2023

@h233 Za 2 mesiace by bolo po tebe. DLBCL je mega rýchly. Trenčín bolo dobré rozhodnutie.

michaelanova
3. máj 2023

Baby, aky mate nazor na doplnok Culevit forte? Chcela by som po liecbe nieco uzivat. Dakujem pekne

mk22
3. máj 2023

Dobry deň želám.
Mama je takmer 3r po OP, mala iba oziare.
Nádor mini ohraničený, prišla veľmi včas.
Včera mala onko kontrolu a volali ze v krvi ma zvýšené onkomankery. Tak v piatok sa ma dostaviť.
Co to znamená prosím vás?

helga9
3. máj 2023

@mk22 ahoj môže to znamenať recidívu ale aj nemusí treba ísť na vyšetrenie markery u niekoho fungujú u niekoho nie

mk22
3. máj 2023

@helga9 ďakujem za odpoveď.
Co to znamená u niekoho fungujú, u niekoho nie..

helga9
3. máj 2023

@mk22 že môžeš mat markery v norme a pritom mat rakovinu alebo opak že markery sú vysoké a pritom rakovinu nemáš nie sú úplne spoľahlivé . Ja som mala markery prsnikove okolo 18 a norma je do zhruba 35 a mala som nador

mk22
3. máj 2023

@helga9 ďakujem za vysvetlenie, budem veriť ze všetko bude v poriadku

helga9
3. máj 2023

@mk22 držím palce