icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

mk22
3. máj 2023

@helga9 ďakujem 🍀🍀

ira25
3. máj 2023

@mk22 no a nebojovala s nejakou virózou,alebo ochorením v čase keď bola na odber krvi....aj vtedy môžu byť markery zvýšené,ale fakt,že markery nie sú spoľahlivý ukazovateľ.
Inak matka pociťuje , že sa jej zhoršil zdravotný stav?Berie aj nejakú liečbu?
Myslím si, že všetko nakoniec bude ok.

mk22
3. máj 2023

@ira25 cíti sa rovnako, dobre.
Žiadne zmeny, nič.
Odbery boli minulý týždeň. Nebola chorá.
Berie tabletky. Je na horm liečbe aktuálne.

algida
4. máj 2023

@mk22 aj mne moja onkologička povedala, že sa nemám sústrediť na onkomarkery, môžu byť zvýšené a nie je to rakovina, a môžu byť pod normou a je tam nádor...

mk22
4. máj 2023

@algida áno, tak jej povedali, ide zajtra na vyšetrenia..

algida
4. máj 2023

@ankov ahoj, aj ja som mala po mastektómii ( a vybrané lymf. uzliny) opuch ruky a presiaknuté okolie podpazušia a lopatky, cvičila som, ale moc to nepomáhalo, potom ma (asi mesiac po operácii) poslali na rehabilitačné na NOU, fyzioterapeutka mi ukázala super cviky na ruku, chodila som tam cvičiť aj počas ožiarov, a po skončení rehabky (6x) som si tie cviky cvičila každý deň doma. Na rehabilitácii mi zatiaľ zakázali lymfomasáž aj kompresný návlek, že treba dať telu čas na prirodzené vstrebanie opuchov, a mali pravdu - som tri mesiace po operácii, mesiac po ožiaroch a posledných 6 týždňov nič nepuchne. Cvičím min. raz denne pol hodinu, výborné cviky sú aj na stránke zdravotná podprsenka.sk Skús si vypýtať rehabilitácie, dvíhať ruku a stláčať loptičku je lepšie ako nič, ale na rozprúdenie lymfy to nestačí.

maria123
5. máj 2023

@algida... Tie opuchy sa, žiaľ, môžu hocikedy vrátiť, aj po rokoch, aj keď nie každému

ankov
5. máj 2023

@algida dakujem.

algida
5. máj 2023

@maria123 áno, toho som si vedomá, tiež som dostala takú informáciu. tak len skúšam, čo ruka dovolí - bicykel, plávanie - zatiaľ drží a nepuchne....

katenka2
Autor odpoveď zmazal
ira25
10. máj 2023

Dievčatá tiež vás tak bolia kĺby aj kolená z Tamoxifenu?

daniela232
10. máj 2023

@ira25 nenormálne 🤦 neviem z čoho ale bolia,najprv som myslela že je to z chemo a teraz zase tamoxifen, užívam ho od novembra 22

mirkab79
10. máj 2023

Ja som dnes dostala 1 x reseligo tak som zvedavá ako budem znášať kombo tamox a reseligo. Tiež mi dala žiadanku na genetické testy, to dávajú paušálne všetkým ženám pod 45 čo mali nález? Či len tým s viacerými ženami v rodine ktoré mali karcinóm prsníka neviete? Ešte si nie som istá či tam pôjdem.

daniela232
10. máj 2023

@mirkab79 mne dala žiadanku lebo som sa pýtala,ale so slovami choďte ale myslím že je zbytočné vo vašom prípade. A na genetike tiež , keď sme prebrali rodinnú anamnézu tak dr povedala že nevidí dôvod na vyšetrenie,ale tak zobrala mi krv nakoniec

mirkab79
10. máj 2023

@daniela232 čiže nemáš nikoho v rodine? Mňa posiela iba kôli maminej sestre, ktorá mala karcinóm po 50ke, predtým brala 10 rokov hormonálnu substitucnu liečbu. Inak nikto v rodine nemal takéto diagnózy.

daniela232
10. máj 2023

@mirkab79 nikto v rodine u nás nemal podobný problém, sestra glioblastom,ale to je niečo iné

mirkab79
10. máj 2023

@daniela232 a už máš výsledky?

daniela232
10. máj 2023

@mirkab79 nie,ja som tam bola asi pred mesiacom, tuším za pol roka budú výsledky

michaelanova
11. máj 2023

@katenka2 ahoj,katus,ako sa mas,ako pokracuje liecba?😘

helga9
11. máj 2023

@daniela232 v mojej rodine tiež nato nebola indikácia lebo rakovinu nikto nemal a ja mám Brca

daniela232
11. máj 2023

@helga9 to fakt?😯😯 A poslali ťa hneď na genetiku? Lebo teda ja som sa musela pýtať,dokonca vraj doteraz ani ženám v mojom veku testy nerobili (teda pokiaľ sa v rodine nevyskytla rakovina) že to poisťovňa nepreplacala

tdaniela
11. máj 2023

@daniela232 u mňa v rodine tie nikto nemal až ja ... A o mesiac som objednaná na genetiku 🤷 mám 29r

katenka2
12. máj 2023

@michaelanova Ahoj Miška! A vies, ze som ti vcera prave chcela pisat a spytat sa na to iste? Len najprv robota a potom unava mi to odsunuli na dnes.
Mišička, ked to ty zvladas, musim aj ja /teda v dobrom/! Stale su rozne neziaduce ucinky, ale doktorka postupne znizuje davky 😅 /teraz beriem 3+3 tabl.denne/ a aj sa to zlepsuje. Len aby sa teda zmensili aj tie mts 🙏 31.5. idem na prve /za polrok vlastne 4/ CT po zacati liecby, ktore by malo ukazat, ci liecba zabera, alebo nie. Ale zaludok mam uz OK, jem ako najata, aj som 2 kg pribrala, hlava sa tiez uz netoci. Este tie chodidla a hlavne prsty na rukach su chudiatka, ale snad sa to teraz po znizeni davky upravi. Bola som aj na ocnom, lebo aj mne oci stale slzili, napuchali a mala som pocit, akoby mi na ne neustale bola zima. Dostala som kvapky, zatial nie moc velky efekt, ale uzivam len druhy den.
A napis ako ty? Brucho, hlava, oci...? Uz si na bielej chemo, ako ju znasas? A deti - posluchaju, pomahaju mame? Moc ti zelam, aby sa vsetko maximalne zlepsilo a hlavne, aby si sa definitivne uzdravila. Drz sa Mišička! 😘

michaelanova
12. máj 2023

@katenka2 to sa velmi tesim,citim z Tvojej spravy aj lepsiu náladu,vsak?ja ako kedy,brucho lepsie,ale miestami zapcha,bolest,pribrala som 4kg,mam pocit,ako keby mi netravilo.Ostava mi este 5davok,uz to musim nejako dobojovat,som z chemo kvazi v prechode,tak sa kazde 2 hodky budim na navaly,takze tazke noci mavam,ale snazim sa to brat s rezervou.Budem na Teba mysliet,nech liecba zabera a mts zastavi🙏❤️😘

lulu1217
12. máj 2023

@katenka2 ahoj Katka, pri čítaní som mala presne taký istý pocit, ako Miška. Vždy si pozitívna, ale z tejto správy cítiť už akosi viac elánu, ako z predošlých. Liečba určite zaberá, uvidíš, CT ukáže len pozitívne správy ☺️ držím palce!

lulu1217
12. máj 2023

Dievčatá, pripomínam sa, ak niektorá potrebujete/používate Radiocare, mám takmer celý, podarujem.

katenka2
12. máj 2023

@michaelanova
@lulu1217
Dievčence veľmi pekne ďakujem za podporu. No, mali by ste sa Helgy spýtať, aká som ja pozitívna 😂. Často už musí byť z mojich nárekov na nervy ...🥴

lulu1217
12. máj 2023

@katenka2 aaaale, prosím ťa, vy dve ste tu najväčšie superhrdinky 😁ty ideš aj cez mŕtvoly a Helga, tá ako keby mala pred rokmi len jebák na nose 😂

katenka2
12. máj 2023

@lulu1217 😂😂😂

helga9
12. máj 2023

@lulu1217 😂😂😂 hej hej sranda musí byť snažím sa to v hlave vôbec neriešiť a žiť ako najlepšie viem 😁