icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

lulu1217
19. júl 2023

@katenka2 ja si myslím, že to nehrá rolu, Katka. Kamarátke tak isto schválili, od prvej dávky liečby. Na 2 roky, potom nanovo posudok. Keď ťa mám "na dráte", ako sa máš, ako sa cítiš?🤗

katenka2
19. júl 2023

@lulu1217 Vies, ako stara mzdarka som myslela, ze ked ochories, ides najprv na PN a ked liecba a nevyhovujuci zdravotny stav trva uz cely rok, potom sa az ide na ID. Ale to je uz hodne rokov, mozno sa to teraz zmenilo. Co sa vsak nezmenilo je, ze kazde 2 roky sa zdravotny stav prehodnocuje, dokonca sa teraz uvazuje, ze to bude uz po roku.....
No a ako sa mam? Tak, striedavo-oblacno. Ale fungujem, aj vnuka varujem, aj v zahrade sa mocem... Kebyze nemam vseliake tie bocne ochorenia - ako napr.bercove vredy, co sa znovu ohlasili, tak by som povedala, ze to znasam obstojne. Ale vdaka za opytanie 😉, si mila. A ty sa ako drzis? Vsetko OK?

lulu1217
19. júl 2023

@katenka2 áno, tak to bolo donedávna. Teraz je možnosť aj byť PN, aj poberať invalidný dôchodok.
Ja z teba odpadnem, ešte aj vnuka si vezmeš k sebe, klobúk dole. Si šikovná. Želám ti, aby ťa všetky tie neduhy okolo trápili čo najmenej, nech sa dá všetko do poriadku.
Ja dobre, ďakujem. Pomaly budem riešiť rekonštrukciu, ale skoro mi oči vybehli, v máji dávali termíny na začiatok budúceho roka, takže si asi počkám. No uvidíme.
Pekný deň ti prajem a maj pekné leto☺️

katenka2
19. júl 2023

@lulu1217 🌅☀️🏖️🙋💋

aurelia2000
19. júl 2023

Od 1.6. 2022 už môže byť PN aj invalidný. Ja som ziadala v auguste 2022 so spätným dátumom 1.6. a vo februári 2023 mi všetko vyplatili. V čase ziadania som brala chemo. Ochorela som november 2021 a bola som odvtedy PN. Ale tak až od 1.6.2022 bol zmenený zákon, čiže ja som nemohla ísť viac spätne.

katarina_kacenec
19. júl 2023

No ja som ziadala tiez od 1.6.2022, kedze az odvtedy je mozny subeh PN a nemocenskej davky.
A dnes mi posudkova dala papiere, ze invalidna som od 1.6.2023.
Pockam, co pride rozhodnutie zo Socialnej poistovne a odvolam sa.

aurelia2000
19. júl 2023

@katarina_kacenec To už teraz by si mala odvolať.

katarina_kacenec
19. júl 2023

@aurelia2000 akosi nemam voci comu, dostala som len zapisnicu do ruky s nazvom Lekarska sprava. Rozhodnutie este nemam.

daniela232
19. júl 2023

@maria123 ex
@lulu1217 no môže byť ako píše
@katenka2 ,ja som bola do decembra 2022 na pn

lubicakalnicka
19. júl 2023

Ahojte ja tomu nechápem teraz po roku mi schvaľujú invalidný už je to v BA a môžem byť stále na PN?Mne povedali že nie pýtam sa lebo 3mesiace by som.bola.bez príjmu ten by mi mali vyplatí v polke októbra
Tiež som po čiastočnej mastektomii prsnika a schválili mi 80%

katarina_kacenec
19. júl 2023

@lubicakalnicka jasne ze mozes, invalidny nema s PN nic. Od 1.6.2022 je mozny subeh nemocenskej davky a invalidneho dochodku.
Gratulujem k 80%, ja mam prec vsetko aj uzliny a posudkova mi dala 75% s tym, "ze by mi to aj nevyslo, ale ona je taka laskava, ze mi ich da"...

lubicakalnicka
19. júl 2023

Tak aj tak dobre šak to je najviac čo môžme dostať veľmi ma to prekvapilo lebo mam kamošku na soc. A ona mi to nepovedala akurát to že mi spätne kedy som.si podala na invalidný doplatia ešte že som neskončila PN,lebo teraz 20 júla bude rok

lubicakalnicka
19. júl 2023

@lubicakalnicka Tak ďakujem

evitaa83
1. aug 2023

Ahojte dievčatá, ufff ani neviem kde začať, no v prvom rade sa chcem spýtať => môžem sa pridať ku vam ???

evitaa83
1. aug 2023

Môj príbeh, našla som si hrčku na prsníku, kým som sa odhodlala ísť k lekárovi to mi trvalo dlhooo ked som si všimla že sa mi začala bradavka vťahovat občas do vnútra tak už som klopala na dvere lekárovi, no a mam chaos poriadny nakoľko mmg vyšetrenie ukazalo že je to zle , sono pekne a biopsia vyšla dobré [ všetko možné popísali len nie že je to zhubné] poslali ma do mamacentra v BB že majú oni rozhodnúť čo s tým, ako bojím sa pretože mama pred cca 4-5 r zistili túto chorobu,
Chcem sa spýtať mala ste niektorá z vás takýto priebeh že biopsia ok?? Idem až 17teho do BB po odpoveď nakoľko lekári budú mať konzultáciu a sa uvidí čo ďalej,
Ďakujem vopred za odpovede a držím palčeky každej s vas ste veľmi statočne.

daniela232
1. aug 2023

@evitaa83 ja len že v mammacente si v dobrých rukach👍(samozrejme aj inde su dobrí odborníci),moja skúsenosť,držím palce

katenka2
1. aug 2023

@evitaa83 Evka /?/, to je otazka! Jasnacka, ze sa mozes, ked sa uz, chudatko musis, pridat do nasej skupiny.

katenka2
1. aug 2023

@evitaa83 ja som Evka mala aj biopsiu negativnu, aj markery OK, ale bolo to uz velmi davno, snad su odvtedy lepsie zobrazovacie pristroje. No, nie je to ojedinely pripad, neraz az po vybrati hrcky /nechcem zatial pisat nadoru/ sa ukaze, co je to za potvoru 😒

evitaa83
1. aug 2023

@daniela232 ďakujem

evitaa83
1. aug 2023

@katenka2 ďakujem Katka , nepoznám nikoho s kym by som sa mohla podeliť .... poradiť....

evitaa83
1. aug 2023

@katenka2 no primár mi povedal že je mala pravdepodobnosť že by netrafili pri biopsii, ale mam pocit že mi to budú chcieť vybrať a vtedy sa uvidi čo ďalej,
Mňa najviac znepokojuje že mi sem tam vtiahne bradavku no a nikde som nenašla na nete že to môže byť aj zápal s tej hrčky, ale skôr všade píšu že je to nador.

katenka2
1. aug 2023

@evitaa83 Vies, mne moja onkolozka pred nedavnom povedala /a to chodim na onko uz 27 rokov/, ked som vyzvedala, co bude ked a co bude ked to bude inak... Aby som prestala bedakat a robit si tazku hlavu dopredu. Vraj, az ked budeme mat vsetky vysledky, potom budeme riesit, co bude KED 😅. A hoci nerada, musim uznat, ze mala pravdu. Nakoniec to nikdy nebolo az take zle, ako som si ja predstavovala. Dufam, ze aj u Teba to nebude zle... ale keby, vzdy sa da nieco robit, neboj! 😉

lulu1217
1. aug 2023

@evitaa83 ahoj🙂kedykoľvek sa pýtaj na čokoľvek😊silno ti držím palce, aby sa nič nepotvrdilo. Ja som ešte nepočula o prípade, že by bola biopsia negatívna a aj tak sa jednalo o zhubný nádor. Verím, že sa technológia nemôže mýliť. Akýkoľvek útvar tam máš, daj si to vybrať.

maria123
2. aug 2023

@evitaa83 môj skromný názor... Ak je biopsia ok, a bola správne urobená, teda z rôznych miest, tak túto skupinu rýchlo opustis, čo ti samozrejme želám, tie zobrazovacie metódy nie sú až tak spoľahlivé, okrem magnetu, ale mam s biopsiou svoju skúsenosť, hoci možné je všeličo

evitaa83
2. aug 2023

@lulu1217 okičko, ďakujem za názor

evitaa83
2. aug 2023

@maria123 ďakujem za info , vzorky mi vzali s troch miest tak snáď sa trafili , prepáč asi hlúpa otázka ale čo je magnet ???
Máš s biopsiu svoju skúsenosť => čiže není spoľahlivá??

snowwhite81
2. aug 2023

@evitaa83 biopsiu Ti predpokladam robili pod usg kontrolou, nieje realne aby sa “netrafili”, takze s najvacsou pravdepodobnostou opustis tuto skupinu, co Ti zo srdca prajem 😉

evitaa83
2. aug 2023

@snowwhite81 áno presne tak ako píšeš pod usg kontrolou robili, no mám ďalší príznak [ vťahuje mi do vnútra bradavku ] takže .... no uvidím ako rozhodnú,

evitaa83
2. aug 2023

@snowwhite81 občas ma aj jemne pichá v prsníku takže som ako na ihlach ako to dopadne ,čo ma čaka....ale kto by nebol....
Ďakujem , aj ja prajem nech je už len všetko ok