Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@aurelia2000 dostávala som antracykliny(doxorubicin) a potom paklitaxel.
Potom ožiare a hormonálna(zoladex+ tamoxifen,tamoxifen mi neskôr vymenili za exemestan)
Teraz mám hormonálnu liečbu prerušenú,lebo kardiologička je toho názoru,že mi zoladex zhoršuje tie arytmie. Tak mi chcú dať von vaječníky
@ariad Vidím, že tiež máš toho za sebou dost. Doxorubicin máme spoločný. Polyneuropatiu nespominas, tak tú našťastie nemáš. To je tiež hnusná potvora. No, nie je tá liečba bez následkov, bohužiaľ. Ja si vždy v slabej chvílke hovorím, že lepšie je byť nad zemou ako pod zemou. Aj so všetkými týmito problémami. Drž sa, dajú ťa dokopy, neboj.
@aurelia2000 no,to som ešte nespomenula ulceroznu kolitidu, aj tu mám 😆 na tú beriem biologickú liečbu.
Akože,ja sa snažím byť v pohode a žiť čo najnormalnejsie. Len som už fakt za posledný rok unavená,fyzicky aj psychicky (prsník operovali pred rokom, do toho všetky tieto diagnózy...) Proste mi už asi dochádzaju baterky.
A to srdcové zlyhávanie mi na nálade veru nepridáva,tuším sa toho bojím viac ako rakoviny 😢
@katenka2 dakujem pekne. Ja momentalne dobieham krvinky, raz biele, raz cervene. Pecenove skacu. A zily po tych rokoch ? 🤪 som postrach sestriciek. Ale najhlavnejsie, ze metastazy spia. Teraz mam 25.cyklus liecby. Ak pripocitam 6 cyklov predoslej, prave oslavujem aj okruhle... 😜, no a 21.8. zacinam 4.rok liecby. Na onko som oznamila, ze to mienim potiahnut na dvojciferne cislo
Ahojte dievčatá, takže mi robili biopsiu tenkou ihlou a vzali mi aj vzorky z axily , no uvidím aké výsledky budú keďže biopsia normálna [takou hrubou ihlou ] čo mi robili vyšla negatívna , o týždeň sa dozviem výsledky , uff idem byť ako na ihlach, prajem vám pekný deň plný úsmevu na tvári a pozitívnych myšlienok a hlavne veľa zdravia a síl, v rámci možností
@michaelanova Ahoj Miška, ako zijes, ako sa Ti dari? Zdravie bez vacsích problemov 🙏?
@katenka2 ahoj,Katka,no som 2 mesiace po chemoske,ale co som dobrala chemo,tak ma bolia klby,ze az,este k tomu uzivam mesiac Tamoxifen.Takz stale nieco riesim,samaozrejme mam obavy,lebo ma bolia bedra a panvive kosti,ked si sadam,ramenne klby a chodidla tak,ze sa rano ledva postavim,tak si kladiem otazku,ci je to chemo,hormony alebo nedajboh nieco horsie.Min mesiac som mala kontrolu,ale len krv a markery,tie boli ok.Som ale v skupine v Amazonkach a tak som hladala,ze ci nemal niekto taketo priblemy,ze ho boleli bedra a rit a nasla som 1 babu - ale zistila som,ze min rok zomrela,mala ťmts v kostiach,tak mi to mega pridalo.O 2 tyzdne by som mala nastupit do prace,tak hadam bude vsetko ok a pridem na ine myslienky,a ty s mas ako?pozdravujem😘❤️
Ahojte,baby,idem sa opytat,som 2 mesiace po chemo a co som chcemo ukoncila tak ma bolia bedra a panva v mieste,kde si sadam na zadok,citim aj ramenne klby a chodidla,krv a markery boli ok.Moze o byt dosledok chemo a prechodu?denzinometriu mam ok,ale menzes nemam od februara,tamoxifen uzivam mesiac,ale klby ma bolia co som ukoncila chemo,niekto prosim podobnu skusenost?dakujem krasne
@zuzap33 Ach žena, ty si tuším Terminátor...držím ti palce, mám rada takýchto nezlomnych ľudí👍
@michaelanova Ahoj Mišička /bez y samozrejme 😉/. Mala som to rano v hlave tak pekne zostavene, ze co ti napisem, ale hlava-emental a dobre prezrety. Uz neviem nic... Tak aspon k tym kostiam - mala som a vlastne aj mam rakovinu aj kosti. Ano, vie to boliet strasne, hlavne, ked mas info, ako to bude strasne boliet a uz ani nehovorim, ked niekto zo znamych na to ochorenie zomrie. Ale zober to takto - aj to brucho ta bolelo cele tyzdne, kym vysetrenie konecne nepotvrdilo, ze tam nic zle nie je. V tak kratkom case po liecbe je minimalna pravdepodobnost, ze by mety napadli tolko kosti a klbov naraz. Takze moze ta boliet vselico, ale som presvedcena, ze to nie je rakovina. Chodit v bolestiach do prace nie je velke terno, ale zas mas pravdu v tom, ze prides na ine myslienky a pri + 2 detoch uz nebudes mat ani cas mysliet na chorobu. Mam stovky vyhovoriek, preco nestiham cvicit, ale kebyze ozaj chcem...urcite by som cas a silu nasla. A veru, ten pohyb, to cvicenie - aspon 15-20 minut denne robia zazraky. Este, ked som poctivo cvicievala kvoli krcovym zilam, tak raz lekar hovori sestricke - vidite Elenka, onko pacienky, co cvicia, ziju 2x dlhsie nez tie, co sa len "setria". Casto na to myslim, len zial, casto to aj zostava iba pri mysleni 😂.
Prajem ti pekne leto s detmi, same dobre myslienky a samozrejme, co najmenej bolesti! 😘
@zuzap33 Zdravim aj Teba Zuzanka, ty...terminator 😂. Ano, so zilami som bola, resp. aj som na tom ako ty, preto som si zvolila tu tabletkovu chcemoterapiu. Len som netusila, ze ju budem uzivat, dokedy bude zaberat. Hlavne pri tych neziaducich ucinkoch. Lenze to ma aj svoje plusy, mozem cestovat vlakom, lebo mi nebyva zle od zaludka, nemusim neustale riesit miesto na parkovanie pred onkologiou a nevypadali mi vlasy /ja viem, vacsina povie, co tam po vlasoch, ale... co si budeme vraviet, pozerat sa na holu, mierne zdeformovanu hlavu, nie je prave pekny pohlad 😖/
S vacsinou neziaducich ucinkov ani nechodim po lekaroch. Zbytocne. Hlaska - "jaaaaj, vy beriete chemoterapiu, tak to teraz nemozeme nic robit, len miernit bolesti", ma uz omrzela. Ale nie to som chcela - moc, opravdu uprimne moc ti drzim palce, nech to dvojciferne cislo dosiahnes a aspon v takom stave, ako si dnes. Teda, dopriala by som ti aj 3-ciferne, ale to by bola uz zlomyselnost 😂
Aj tebe prajem pekne leto /boze, nech uz je po nom! Ja chcem zimuuuuu ❄/, vela sil a peknych zazitkov, nech mame na stare kolena na co spominat 😉😇
@katenka2 katuska a ty mi napis nieco o sebe,ako sa mas ty,co vysledky?ja dufam,ze sa to nejako utrasie u mna,velmi ta pozdravujem❤️
@michaelanova bože ja som mala po chemo nenormalne bolesti kĺbov,vsetkych! Kolená členky bedrové...lakte ramená..ja som neverila že budem vobec normalne ešte chodiť. Dala som tomu šancu mesiac dva..pol roka...a nič nohy ma boleli stále.Prešla som do obchodu a naspäť,a narobena na celý deň. Začala som chodiť po vyšetreniach, osteoporóza,reuma,v poriadku. Som po chemo rok aj dva mesiace a až teraz môžem povedať za sa celkom dobre cítim,a som schopna normalne vstat z postele aj zo stoličky.a hlavne chodiť. Uzivam caltrate,to je vápnik.a volake d-čko tuším,myslim že aj to mi pomohlo
@daniela232 danielka,dakujem pekne,som rada,ze som nasla niekoho,kto sa takto po chemo citil,mna tahaju aj krce v rukach v nojach,zacala som si davat magnezko,ale boli ma teda tiez cely clovek,hadam to prejde
@michaelanova ale aj tak ,sa každopádne pýtaj na nejaké vyšetrenie,lebo no však teda vieme že to je individuálne, každý to má inak,ale chcela som ťa upokojiť , povzbudiť, že aj toto je jedna z možností
@daniela232 jasne,mala som min tyzden robeny rtg hrudnika,ten bol ok,tie bedra neviem,lebo kosti mi nerobili,napisledy v zime ct a to bolo v poruadku,tak pevne dufam,ze to ke z chemosky v kombinacii s tamoxifenom,ale dakujem pekne za spravu❤️🙏
@michaelanova Ahoj Miška, prepac, ze sa tak neskoro neozyvam, akosi maxiunava v kombinacii s horucavou a chemoterapiou, ma meni na Sipovu Ruzenku. Len polihujem, pospavam a princa, co by ma chcel boskom prebrat, by som prepichla vidlami...
Teraz vazne, nuz skoncila som uz ani neviem kolku seriu tabl.chemo a slapy na nohach v takom stave, ze neozaj nemozem chodit. Presla som pred par dnami max. 4 km po meste, netusiac, ze sa mi porobia po slapach velke pluchiere. Akoze somarina, ale ta bolest! Nevedela som uz domov dojst /boli sme vecer s muzom na SLUK-u/. Uz dva dni posedavam s poprepichovanymi pluchiermi /7 kusov, ten najvacsi asi 5x4cm/ a dufam, ze to co najskor prejde, ved aj vnuka by som tu este nejaky ten den chcela mat /obzvlast preto, ze obaja rodicia uz maju vycerpanu dovolenku/. Prsty na rukach citliveee! No, ak to takto ma byt stale, tak budem musiet velmi obmedzit svoje cinnosti a to uz spanom bohom 😢 Ziadna zahrada, ziadne zvery ani varovky. Najhorsie je, ze tato liecba bude dovtedy, dokial bude zaberat. A ako hovori spriaznena dusa Maťka, co berie tu istu liecbu uz 4-ty rok, cim dlhsie to trva, tym su tie vedlajsie ucinky horsie. Nuz, sama som si vybrala a musim sa snazit vydrzat. A Tebe 🐭, rychle zotavenie a vela zdravicka ! 🙏
@paj333 Ahojte, tak uz do tejto skupiny patrim aj ja. V pondelok mi to oznamili-invazivny karcinom. Som cela bez seba, nervozna, mam strach, strasny strach. Mam 40 rokov, 2 male deti (7 a 1,5 roka).
@lenkapresov1 ahoj lenka, vitaj aj ked nerada vitam tu novych členov. ja som sa to tiez dozvedela v 40 pri prvom MMG, deti mali 9 a 3 roky. som momentalne už dávno po liecbe, konkretne 4 roky, letí to strašne rýchlo. držím palce aby si to dala čo najlepšie ako sa dá, keby niečo kludne sa pýtaj. aj to spravy. ahoj. drž sa
@katka14 vdaka. Ako druh si mala ty a co vsetko si absolvovala? Ja mam zatial len vysledky z biopsie a konkretne mi nikto nic nevysvetlil. 7.9. som obj do ke do mamarneho centra.
Ahojte dievčatá, ako ste písali, že sa mam naladiť pozitivne no jasne že som to nedala a depkovala som v práci aj doma a dnes mi primár oznámil vysledky, aj druha biopsia mi dopadla dobre , lymfatické uzliny čisté , uff odľahlo mi poriadne , priala by som takéto výsledky každej jednej z vas!!! Čaka ma operacia v novembri pre istotu dam si to vybrat ako ste mi odporučili. Ale ja vas neopuštam nechcem odist s tejto skupiny ak vam to nebude vadiť ostanem tu.
@lenkapresov1 druh si uz nepamatam, ale mala som 8 chemoterapii, operaciu, 20 ožiarov, preventívnu operaciu - odstranenie maternice a vajenčnikov, nakolko mi vysla pozitivna genetika BRCA1, a potom plastika prs. ja som bola na MMG v TN, kde som chcela ist aj k dr ale vsetko to tam bolo na dlho a nikto nemal na mna čas, tak som sla do nemocnice sv.alžbety v blave ktora mi bola odporučená
@katka14 a ako dlho od stanovenia diagnozy ste cakali na operaciu. Ja mam 7.9. dohodnute vysetrenie v ke v mamarnim centre a to sa mi zda uz dost dlhe cakanie, ze skoro 3 tyzdne od dg. V Po mi povedali, ze ma zoperuju uz zaciatkom septembra, ale na po nie su dobre referencie. Tak sa neviem rozhodnut ako dalej. Bojim sa, aby sa mi to za ten cas cakania nezhorsilo, nenarastlo este viac. Mam nehormonalny typ
Dievčatá ahojte, chcem sa spýtať, tie čo užívate inhibítory aromatázy, ako ste na tom s osteoporózou, beriete nejaké lieky? Ja som mala pred 16 mesiacmi nasadený anastrozol (po 3 ročnom užívaní tamoxifenu). Pred rokom som bola na vyšetrení kostí a teraz znovu, je tam dosť výrazné odbúranie kostnej hmoty, pred rokom to bola len osteopénia a dnes už osteoporóza. Mám vyoperované aj vaječníky. Reumatologička mi nasadila ibandronát tabletky raz za mesiac. Vraj to bude liečba tak na tri roky. Anastrozol budem užívať ešte cca pol roka (do 5 rokov od operácie), to už som prebrala s onkológom. Je sanca, že by sa to zlepšilo a kosti pri liečbe zhustnú? Máte s tým niekto skúsenosti? Zakázali mi lyže, korčule, dokonca tenis, nesmiem nosiť ťažké veci, ide ma poraziť. Až som sa smiala u reumatologičky ako im vylepšujem vekový priemer v čakárni, ženy pred sedemdesiatkou a ja 46 ročná. A ked čítam tie vedlajsie ucinky v zmysle nekrózy sánky po trhaní zuba, až mi je zle.
@lenkapresov1 ahoj,ak do mamarneho centra do Šace,tak odporúčam,skoro dva mesiace som čakala na termín,pri obidboch opkach.Vysoko kvalifikovaní odborníci sú.

@ariad Akú látku si dostávala? Ja mám tiež trochu zničené chlopne, veď ti dajú lieky a zvykneš si, budeš sa musieť šetriť.