icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

ariad
26. aug 2023

Ahojte .

Baby,je tu niekto,kto má okrem vaječníkov vybratu aj celú maternicu?

Ja idem na vybratie vaječníkov,lebo nemozem brat zoladex a lekar mi povedal,že mi odporúča vybrať všetko.
Lebo: 1. mám na maternici myomy
2. že "načo vám bude tá maternica".
Empatia level 1000 🤨

Ako chápem medicínske dôvody,len mi to je také radikálne , raz keď vyrežú,už nedorastie...
Obávam sa neskorších následkov(prolaps, inkontinencia...samozrejme aj sexuálny život,aj keď pri hormonálnej th.to nie je žiadna sláva,čo si budeme nahovárať....)

helga9
26. aug 2023

@ariad ja som nedala von nepresvedčil ma argument načo mi bude. Konkrétne dr bol starý pán opýtala som sa ho Vám vajcia už tiež netreba dáte si ich odfaklit? A tým naša debata skončila. Je to presne ako píšeš už nenarastie moja gynda dr mi povedala že som sa dobre rozhodla vybrať sa dá ale naspäť už nie

algida
26. aug 2023

Dievčatá, chystám sa spustiť cvičenie onkopilates pre ženy s rakovinou prsníka v liečbe alebo po liečbe a chcem vedieť, či máte záujem.
Sama mám za sebou 16 cyklov chemo, operáciu (mastektómiu), 17 ožiarov a som na tbl. chemo Capecitabine - práve som sa včera dozvedela, že mi predlžujú liečbu o ďalších 6 mesiacov....No ale chcela som toľko, že po operácii som dostala lymfedém a napriek tomu, že mi na rehabilitácii NOU na Klenovej veľmi pomohli, je málo možností špeciálneho cvičenia na tie naše ruky. Amazonky majú super cvičenie online, Liga proti rakovine 1x týždenne, nonstop plné. A keďže roky cvičím pilates ( a pred tým jógu ) a som detská sestra, takže mám aj nejaké základy z anatómie a fyzioterapie, rozhodli sme sa s kamoškou, že by sme začlenili fyzioterapiu do pilatesu a ponúkli onkopacientkám. Za seba poviem, že niekedy sa mi nechce cvičiť, ale moja ruka potrebuje každý deň ponaťahovať a kĺby rozhýbať, som kvôli chemo totálne stuhnutá a ubolená, a mne osobne vyhovuje cvičenie "naživo" - cviky sa dajú modifikovať podľa kondície, veku, bolestí....Na začiatku bude potrebná len karimatka, neskôr pridáme lopty, gumy...
Keďže chcem onkopilates urobiť dostupným aj pre dôchodkyne, ženy na PN alebo invalidnom dôchodku, oslovila som poslankyňu Ružinova ( kde bývam ) so žiadosťou o poskytnutie priestorov, máme v pláne symbolické ceny 3-4 Eurá, a o dva týždne sa chystám s priateľkou (dlhoročnou inštruktorkou pilatesu a jógy) na stretnutie pre prerokovanie konkrétneho miesta a časov cvičenia.
Takže pre Bratislavčanky a blízke okolie - moja otázka znie: máte záujem o takéto cvičenia? Vyhovovali by vám poobedňajšie, alebo skôr doobedňajšie časy?

katenka2
26. aug 2023

@ariad ahoj! Tak ja mam vybraté všetko, t j maternicu aj vaječníky. Ako bonus mi vybrali aj slepé črevo, s ktorým som ale vôbec problemy nemala... Chvalabohu, žiadne pooperačné neskoršie problémy nenastali. Ani s poklesom brušných orgánov, ani s inkontinenciou a aj ten, ako sama píšeš 😏, biedny sex sa nezhoršil. A to som po operácii ... rozmýšľam...asi 17 rokov.

daniela232
26. aug 2023

@ariad som 7 mesiacov po operácii,aj maternica aj vaječníky, neváhala som ani sekundu,maternica svoj účel splnila,a žiadne problémy ani po operácii (laparoskopia super vec) a teda ani doteraz

nelaja
26. aug 2023

@ariad Ahoj, ja mám vonku aj maternicu, je to 1,5 roka, brali mi ju kvoli neustalym problemom v dôsledku uzívania tamoxifenu, krvacania mimo cyklu, krvna zrazenina... Bez nej to nie je bohvieco, uz ten pocit uplneho sucha kvoli liecbe aj prechodu + ja si myslim, ze stale nemam dobre doliecene vnutorne jazvy, mam pri kazdom styku bolesti, aj ked nerobime ziadne divociny, prave vcera som bola na gynde a pytam sa doktora ci to je normalne, ze mam bolesti aj po 1,5 roku a on ze ano. Tak to radost. S mechurom zatial nemam problem, ale vcera ma upozornil, ze sa mi mozu robit trhliny (ragady) a moze sa to prejavit ako zapal mocovych ciest, tak nemam brat atb, ale vzdy najprv prist k nim, lieci sa to lokalne. No otrasne.

zuzanababalu
26. aug 2023

@algida ahoj, veľmi rada by som sa pridala. Som onko pacient- obojstranná mastektomia + celková histerektomia. Momentálne mám za sebou neúspešnu rekonštrukciu prsníka.
Stále pracujem, takže mne by vyhovoval čas cca od 16:30 a neskôr. 😊

ariad
26. aug 2023

Ďakujem za reakcie
@helga ,to si mu fakt povedala? 🤣🤣🤣🤣
@katenka2 to že biedny sex sa nezhorší,je super správa 😁👌👌👌

Gynďoš asi takým štýlom,že "mojaaa,toto je rutina,robím xy takýchto banálnych zákrokov mesačne,takže načo sa tým extra zaoberať".
A mám sa teda rozhodnúť,čo chcem dať von. Či len vajka,alebo všetko. Ja nemôžem zoladex,robil mi ťažké arytmie (komorove tachykardie),tamoxifen tiež škodí na srdce a iné možnosti mi ani nenavrhli. Budem potom bez vaječníkov pokračovať s Exemestanom.

katenka2
26. aug 2023

@ariad no, ked pridam ešte hromadu inych zavaznych diagnoz a k tomu náš vek (63 a 75), tak veľké očakavania by asi neboli na mieste, či? 😁

ariad
26. aug 2023

@nelaja
Dik za zdieľanie skúseností.

Áno, vetu "to je normálne, to je z liekov" s obľubou používajú asi mnohí lekári.
Len my s tým "normálnym" nežiadúcim účinkom,pooperacnymi zmenami,lymfedemami,opuchmi,suchými vaginami a všetkým možným musíme fungovať čo najnormalnejsie.

Vadí mi na tomto systéme,že každý si robí na svojom piesočku,vidí svoj "kus" z pacienta,ale organizmus takto nefunguje.

ariad
26. aug 2023

@katenka2 ja mám 41 🤣,ale pocitovo o 20 viac

katenka2
26. aug 2023

@ariad keby môj muž videl, čo tu píšem 😂🤦🏻‍♀️.... Tým som chcela povedať len, že zrovna táto operácia mi nič nezhoršila, čo sa nedá povedať o inych 😒

katenka2
26. aug 2023

@ariad a ešte k tomu veku, jedem mladý internista, čo mi robil predoperačné a trochu sme sa rozprávali, presne toto mi povedal. Kompletná onkoliečba pridá na fyzickom tele aj 20 rokov 😥. No a o psychickej ani nevravím 🤦🏻‍♀️🙊

algida
26. aug 2023

@zuzanababalu ahoj, ďakujem za reakciu - jeden deň v týždni určite plánujeme popoludňajší čas, buď o 17-tej alebo 18-tej, uvidíme, čo nám ponúknu.
Určite sa ozvem, keď budeme mat konkrétne miesto a časy

zuzanababalu
26. aug 2023

@algida to by bolo super, určite sa veľmi rada pridám. Prosím ta, veľmi často na MK nechodím, mohla by si mi keď tak napísať na mail zpazinova@gmail.com
Ďakujem krásne

lenkapresov1
26. aug 2023

@nori21 ano tam mam termin na prvu konzultaciu7.9. Takze si bola spokojna. Kto ta robil?

mazi1
27. aug 2023

@zuzanababalu Ahoj! Môžem sa opýtať, čo myslíš pod neúspešnou rekonštrukciou? Aj ja uvažujem nad rekonštrukciou, ale nie som ešte na 100% rozhodnutá, a tak zisťujem pre aj proti. Ďakujem.

standina
27. aug 2023

@algida ahoj, určite by som sa rada pridala, ak bude nejaký poobedny termín 👍😃

zuzanababalu
27. aug 2023

@mazi1 v máji mi boli vložené expandery. Bohužiaľ 1.7. Som dostala infekciu Ruža, tu sa mi podarilo ATB vyliečiť, ale tým ze som mala oslabenú imunitu tak som dostala ďalšiu infekciu z obyčajnej baktérie kt ma každý má tele. Z toho sa mi urobili 3 abscesy a rozozralo mi to (neviem ako to napísať) ako keby to vložené tkanivom/sieťku kt bola medzi kožou a expanderom. Cez abscesy mi vyteká dva mesiace taky sekret + to rozozrate tkanivo/sieťka/ochranný kryt medzi kožou vo vnútri a expanderom.
Dr mi vravel ze to sa stáva 3 z 10 prípadov.
Tým ze mi brali aj uzliny mne to tam strašne ťahalo q strašne ma to bolelo.
Ako nakoniec som rada ze to išlo von, podla mňa by mi to robilo veľmi zle pri doplnení expadera a naťahovani kože.

zuzanababalu
27. aug 2023

@mazi1 teraz mi ostáva už len zvážiť rekonštrukciu svojou kožou a svalom. Inú možnosť už nemám.

lenkapresov1
27. aug 2023

@helga9 Ahoj, vidim, ze mas znacne vedomosti o tomto vsetkom. Mam duktalny karcinom. Grade 1, her 2 negativ, horm negativ, ki67 30-40%. Vedela by si mi to nejako blizsie vysvetlit? Je to velmi zle? Konzultaciu mam az 7.9. a dovtedy zosaliem strachom

zuzap33
Autor odpoveď zmazal
zuzap33
27. aug 2023

@lenkapresov1 klud, ak zacne liecba ukludnis sa. Si triple negativna. Cize nereaguje na hormonalnu liecbu. Tieto nadory reaguju na chemoterapiu. Grade 1 je najnizsie cize pomaly rastuci a zhubny tak, stredne. Si z Presova?

nori21
27. aug 2023

@lenkapresov1 Doktor Saksun.

lenkapresov1
27. aug 2023

@zuzap33 ako z po

lenkapresov1
27. aug 2023

@zuzap33 pardon, ano

lenkapresov1
27. aug 2023

@nori21 a spokojna si bola? aj ja som u neho obj.

nori21
27. aug 2023

@lenkapresov1 Ano,som mu vďačná že pri prvej opke riadne prezrel prsník,a potom mi vybavil druhú opku.

zuzap33
27. aug 2023

@lenkapresov1 aj ja napiseme ss?

lenkapresov1
27. aug 2023

@zuzap33 mozme