icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

michaelanova
8. okt 2023

@helga9 mam pocit,ze ma bolia stavce prave,aj ked sa otacam,aj ked sa zhlboka nadychnem,ako keby som mala nejake blokady,no,ja mam skoliozu,ale tato bolestnje taka ina,preto sa bojim

nelaja
8. okt 2023

@ira25 ibandronat je bisfosfonat - pokiaľ viem, berú to aj onkologicki pacienti s metastazami kosti - aby sa predislo zlomenine. Mal by spôsobit zhustenie kostnej hmoty. Som zvedava, ako to bude zaberat. Netusila som, ze aj osteoporoza sa da zistit a merat markermi z krvi. Zobrali mi ich v auguste pri nasadeni liecby a kontrola markerov bude o pol roka. Ak by mi ibandronat nezaberal podľa markerov, bude mi reumatologicka menit liecbu. Na pecen iba pestrec raz za cas kura na tri tyzdne, normalne drveny za lyzicku rozžujem na noc.

nelaja
8. okt 2023

@michaelanova kedy si mala robene posledne ct (nemyslim teraz, co si bola po scintigrafii), ale pri stagingu na zaciatku liecby?

nelaja
8. okt 2023

@michaelanova Kedy presne si objednana po vysledky? Ja si aj tak myslim, ze toto nie. Ved u teba v podstate od zaciatku bolo zvazovane ci po opke vobec chemo, nie? Mala si tie nadory male, nie moc agresivne, uzliny si mala ciste, ja viem ze mame nevyspytatelnu diagnozu, ale aj tak by ma toto dost prekvapilo. Ale aj ja sa poseriem vzdy ked je nestandardne nieco na mojom tele. A ako starnem je toho furt viac a viac😂

ira25
8. okt 2023

@nelaja ja chodím do osteocentra a nielen krv, moč,ale aj pod prístroj kde zmerajú hustotu kostí,tak len kostne narkery by nestačili.
Na osteoporozu beriem tu polročnú injekciu , ktorá má má vraj ochrániť aj pred mts kostí.
Ten pestrec mletý či drevený vraj obsahuje estrogén a veru neviem či pri liečbe Tamoxifenu je vhodné brať...čo hovorí onko či môžme.

michaelanova
9. okt 2023

@nelaja povedali pon áebo utorok,ct pluc,brucha a panvy som mala robene koncom oktobra min roka a potom ma o mesiac operovali,dali zabezpecovaciu chemosku,odvtedy som mala len v auguste rtg pluc a v sept mamograf a sono prsniky a brucho,Takze musim len cakat,dnes sa minuz tazko spalo…

michaelanova
9. okt 2023

@ira25 ahojky,to som citala v amazonkach,ze sa pri tamoxifene nesmie

nelaja
9. okt 2023

@ira25 jasne, ze som bola aj pod strojom, na stroji zistili, že sa mi osteopenia preklopila uz do osteoporozy. Markery mi robili až následne. Tie markery sa beru preto, že odrazaju ako zabera liecba.

nelaja
9. okt 2023

@michaelanova verim, ze sa ti tažko spí, aj ja to mam v strese tak. Ale ako som ti pisala, na tieto stavy, vratane spanku mne pomoze xanax. Samozrejme, ze ho nedzobem kazdy den. Mam jednu krabicku uz asi tri roky, beriem prilezitostne. Inak vies co, ja mam jednu znamu. Ked som takato preplasena, vzdy si snazim pripomenut ju, v zmysle ze aj s metastazami sa da ziť. Ked mala jej dcera 4 mesiace, zistili jej rakovinu pluc. Bola na operacii vo Vysnych Hagoch, nasadili jej chemo, vraj prognosticky velmi zle. Po ani nie pol roku jej zistili metastazy v skelete. Dnes ma to jej 4 mesačné babatko 30 rokov a ona tu stale je. Stav sa nejako po liecbe zastabilizoval, metastazy stale su, ale "zamrzli". Ona mi vzdy hovori, že si davala ciele - musim sa doziť aspon toho, ako mala nastupi do jasli, potom do prvej triedy, aspon do prijimaciek na strednu skolu, aspon maturitu ...A dozila sa aj toho ako "mala" atestovala na onkologicku chirurgicku v Prahe. Takže to, čo pisala Katka, ze ked budeme chodit na onkologiu 30 rokov, dozijeme sa pekneho veku, môze byt aj pravda. Len o tom sa v novinach nepise. To nepredáva tak, ako ked sa docitas, ze 25 rocna Janečkova podlahla rakovine. Poznam okolo seba kvantum zien - starsich ako ja, mladsich ako ja, ktore po prsnikoch ziju roky rokuce. Myslim na teba, keby som bola z Trnavy, sla by som po tie vysledky s tebou. Ale bohuzial nie som, dochadzam tam kvoli mojmu lekarovi.

lenkapresov1
9. okt 2023

Ahojte. Dievcata, ktore ste z Presova, kde ste chodili na onkologiu? Nemocnica alebo Mudr..Benedikty?

lenkapresov1
9. okt 2023

a ste tu niektora s tripple negativnym nadorom? Rada by som sa nieco spytala.

ira25
9. okt 2023

@lenkapresov1 ja chodím k Benedikty

lenkapresov1
9. okt 2023

@ira25 a ako si tam spokojna. Citala som, ze dr nie je nejako mila k pacientom.

ira25
9. okt 2023

@lenkapresov1 a máš si sama vybrať kde chceš chodiť?
Väčšinou keď ideš na konzultáciu po opke na onkológii,tak ti určia lekára a aj liečbu.Mna od nich poslali na rádioterapiu a potom som si mala vybrať onkologa a mne vtedy vyhovovalo, že netreba ísť ďaleko,ale blízko od MHD.
Ťažko povedať či je milá dr ja zatiaľ som nemala s ňou problémy a hlavne,že sa vybavím rýchlo a nezabijem pol dňa u lekára.

sabova3
9. okt 2023

@lenkapresov1 Ahoj.ja som mala Triple negatív.

zuzap33
9. okt 2023

@lenkapresov1 ja chodim do nemocnice k dr. Tkacovej. Ale som stale v liecbe

michaelanova
9. okt 2023

@nelaja dakujem pekne za podporu,vysledky mam dobreee,v zmysle,ze nemam mts,mam degenerativne zmeny v raˇenach,bedrach,stavcoch a 2 stavce mam s max sklerotickymi zmenami a loziskovou prestavbou,onpol roka mam ist na kontrolu,ze aka tam je dynamika,ale tak hlavne,ze tam neni nic onko,lebo moja mudr onko vravela,ze tam to zachyti uz aj najmensiu mts,ale tie nervy,ktore som mala,mam tak rozhodene creva,ze som musela brat lieky na brucho,co ma tak prehanalo…strasne,ale som Bohu vdacna🙏❤️velmi pekne dakujem za podporu Tebe aj ostatnym babam,ktore mi pisali,ste zlate a moc mi to pomohlo

lulu1217
9. okt 2023

@michaelanova veľmi si ma potešila, Miška🥳😍a čo ti povedali, treba rehabilitácie alebo ako to zlepšiť?

helga9
9. okt 2023

@michaelanova jooooj výborná správa veľmi sa s tebou teším

nelaja
9. okt 2023

@michaelanova Ako hovori moja mama, moja ty nie si chora, ty si staráááá 😂😂😂. Tesím sa, buchnite s muzom sampus, super správy. toto bude chciet len rehabilitaciu a cvicit

michaelanova
9. okt 2023

@lulu1217 zatial neviem,bud tyzden idem k neurologicke,taknuvidom,co na to povie a v pon mam aj onko,tak uvidim

michaelanova
9. okt 2023

@helga9 dakujeeem❤️

michaelanova
9. okt 2023

@nelaja muza nemam,som rozvedena,ale oslavim aj sama,v piatok sa chystam do auparku,pojdem si teda nazdravie kupit nejake vitaminky😂😂😂

daniela232
9. okt 2023

@michaelanova ach vďakabohu🙏🙏🙏tak sa teším jak keby to boli moje výsledky 😁ale ja som verila že to nebudú mts

michaelanova
9. okt 2023

@daniela232 dakujem krasne,mala som strasny stres,horsi,ako ked mi povedali,ze mam rakovinu,musela som brat lieky na prehananie,tak ma to dostalo,uz bude ale dufam dobre🙏

katenka2
9. okt 2023

@michaelanova Miška, no vravim ti, strach je strasna svina! Urobi bolesti 2x silnejsie a liecbu 2x tazsiu. A mozno i viac. Tak, teraz uz pokoj a napis nam o par dni, ci su bolesti stale take silne 🙊. Ja verim, ze bude uz lepsie, mam to odskusane. A ked som pridala lieky na ukludnenie, uz to bolo pomerne dobre a znesitelne 😉

lenkapresov1
10. okt 2023

@sabova3 mozem napisat spravu?

katka14
10. okt 2023

@helga9 ahoj heli, tak nakoniec je to cysta. odporučila nas na detsku gyn., tam nas nevzala ze mame ist na mamolog.odd. , do TN ani bohovi, zvazujem blavu alebo BB, ale pravdaze sa tam neviem dovolať ☹

sabova3
10. okt 2023

@lenkapresov1 Ano.samozrejme.

lubicakalnicka
10. okt 2023

Ahojte berie niekto z Vás bio liečbu kanjitin?Ak áno aké máte skúsenosti?
Ďakujem