Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@sabova3 no áno je to riadny zásah do tela a pokial je človek zdravý tažko sa len tak rozhodne ist na zákrok ze ty kokso no dám si zobrat kozy a vaječníky aby som náhodou neochorela pre toho zdravého človeka je šok a musí mat riadne gule jak sa hovori to urobit.Az keď človek ochorie mu to dopne ja síce neviem ci to mam ale teraz jak mam tuto chorobu by som určite si vybrala tie operácie ako sa liečiť.
@helga9 no ak by som bola zdravá,tak zrejme by som do toho nešla.ale situácia sa zmenila,a určite to všetko podstupim.lebo keď si predstavím,že by som znova tým šialenstvom prechádzala,no hrôza.bola so mnou na onkológii jedna žena,pred piatimi rokmi sa liečila na rakovinu prsníka.vtedy ju neposlali na genetiku.no a teraz sa lieči na rakovinu maternice.poslali ju teraz na genetiku,a vyšiel jej brca.takze aj podľa nej vidím,že je to potrebné, vybrať čo sa dá.
@sabova3 a výsledky trvajú dlho na to brca takze ja musim rozmýšľať co urobit uz teraz idem na poslednú chemo a mam mesiac do operácie. A neviem ci hneď po opke uz by mala začať ta hormonálna liečba lebo neviem co po opke bude nasledovať ci chemo rádio hormonálna ale som rozhodnutá dat prec vaječníky bez ohľadu nato ci mat brca budem alebo nie možno tu ženy niektoré so mnou nesúhlasia každá ma predsa svoj názor a ja ho akceptujem no napchávať sa hentymi liekmi proste nechcem. Ta z genetiky je primárka a tvrdí ze vybratím vaječníkov sa znižuje riziko rakoviny prsníkov o 50 percent .Povedal mi to aj ten Dr vcera na onkoporadni on je z nou v Ba ten mi dokonca povedal ze mu mam hocikedy zavolat keď niečo budem potrebovať asi sa mu zapáčilo ze ako pacientka som chapala svoje výsledky a dnes ma v tom utvrdila ta Dr z genetiky. No môj Dr povedal ze po opke pôjdem na genetiku keď uz budu výsledky z patológie tak este tam to budem konzultovať.
@mata9522 ahoj mne na tu pachuť fakt pomohla ta stava z aronie a pijem tak 2 deci denne riedim si ju vodou objednala som ju zo stránky zamio veď keď chceš vyskúšaj ju ma to vitamíny a je to odporúčané pri chemo ale mne naozaj ta pachuť zmizla. Ja som rozhodnutá dat prec vaječníky a keď Dr ku ktorému chodím bude chciet lieky tak pôjdem inde a hotovo. No neviem sa proste nato nastaviť žeby som mala toľké roky brat tie lieky a zatiaľ všetky názory co mam sú zato dat prec vaječníky. Neboj prežiješ a uzdravis sa iné si nepripustaj je to ťažká a dlha liečba to je fakt ale uzdravime sa. Vcera som si písala s Veronikou to je mladé dievča bola aj v Teleráne tiež prekonala rakovinu prsníku mala triple negatív ale brca ma v poriadku a mala tiež 44 mm nález pred chemo ako ja ale mala 6 cyklov a na opke uz nic nenašli. Ja mam 4 cykly a som trochu na pochybách ale idem na ctcko tak som strasne zvedava co ukáže.
@mata9522 ahoj áno jarabina čierna ta stava co mam ja je trpká a mne ta pomaha a tu pachuť som mávala tak tyzden po cheme vtedy to bolo intenzívne potom to prešlo. No ja mam s umývaním zubov celoživotný problem to je jedno akú pastu a kefku používam mne sa chce pritom grcat ja sa tak musim premáhať ze to je katastrofa a este keď si prejdem kefkou po jazyku tak mam žalúdok v krku. Utorok na koktailik sa mi blíži.
Baby vonku je tak krasne a nemôžem na slnko. Mam z toho depku. Taaaak by som sa vyvalila na lehatko a salám parky.
@mata9522 ďakujem dúfam teda, že to zvládnem aj ja tak ako tie predchádzajúce. Ja mám 6 červených, potom operácia a potom ak bude všetko ok už by som nemala dostať viac. Ja mám pocit že to biele mi tečie spolu s tým červeným. Raz jedna sestrička v aplikárni mi pozerala papier kde je rozpis toho čo mi má tiecť a pýtala sa druhej či sa to fakt môže podať ako to tam je napísané. A sestrička jej povedala, že je to veľmi zriedkavé, ale že to už takto pani Dr. niekomu dávala a bolo to ok. Ale záberá to pretože MR ukázalo, že to tam skoro úplne zmizlo.
Baby veru krásne je vonku. Mňa tiež slnko vytiahlo spod altánku a teraz sedím pod višňou.
My vcera "tour de rodina" trenc.kraj a Trenč.Teplice. Maly už mal cestou naspäť sedenia v aute plne zuby tak nam to dal patrične najavo, takze som riadne dupla na plyn. Maminu chudato po celom dni uz riadne svrbela v hlava tak si ju v aute dala dole. Hovorim jej mami, ked nas zastavia policajti kvoli rychlosti a zbadaju Ta, tak rychlo pochopia aj bez vysvetlovania asi a pustia nas 😊

@helga9 To máš pravdu, počasie otrasné, no na zajtra už hlásia zlepšenie, tak snáď to i bude.🙂