icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

michaelanova
14. okt 2023

@katenka2 to uz neviem,kde som citala,pozriem zajtra

katenka2
14. okt 2023

@michaelanova Miši, nestresuj sa kvoli tomu. Starostí o chlapcov a domácnosť máš určite dosť, aj do práce chodíš... Nie je to ľahké hlavne, ked si podchvilou soplavá od detí. Keď sa toho B-čka bojíš, daj to D+K a proti chorobám sa vzácne zhodnú aj lekári, užívaj Zinok. To úplne stačí. A šípkový čaj s medom. Držím palce ✊🏻, nech si čo najskôr OK 💪🏻

michaelanova
15. okt 2023

@katenka2 katus,hladala som ten clanok a pozri,co som nasla,tu dokonca pisu,ze zle je aj Cecko a to ja teda uzivam cely cas…

ira25
15. okt 2023

@michaelanova to fakt?

michaelanova
15. okt 2023

@ira25 myslis tie vitaminy?no ja neviem,sama som z toho vykulena,ja cecko uzivam kazdy den a ked to teraz citam,tak sa mi zle robi

katka14
15. okt 2023

@ankov na konzultaciu som sa mohla objednat az po roku od ožarovania, na opke som bola 2 roky po operacii prsnikov. no terminy su na dlho

ira25
15. okt 2023

@michaelanova myslím to Céčko...ja ho beriem odkedy mi zistili onko ochorenie a viem, že niektoré brali céčko v infúzií

helga9
15. okt 2023

@ira25 @michaelanova každý dr Vám povie inak, články keď otvoríte v jednom céčko ospevujú a v druhom tvrdia opak- napr.môj onko mi zakázal céčko intravenózne, že v tabletkovej forme ak chcem nech si dám tak hold vyber si 🤷‍♀️

michaelanova
15. okt 2023

@helga9 a mne onko povedala ajnpocas chemo,ze mam brat cecko a imunoglukan,brala som to 500lipozomalne,tak ho teda asi vysadim

helga9
15. okt 2023

@michaelanova kľudne to ber čo som ja čítala o tom céčku tak sú tam písané vysoké dávky toto čo je v tabletkách akurát vycikas

michaelanova
15. okt 2023

@helga9 ok,dakujem a to som si chcela teraz nejak stavy a doplnky pokupit,som v tom uz teraz totalne stratena

helga9
15. okt 2023

@michaelanova dôležité je to D+K, horčík a omega 3. Ešte keď tak zinok. Skus viac zeleniny a ovocia a nemusíš sa trápiť pilulkami

michaelanova
15. okt 2023

@helga9 ok,zajtra mam onko,skusim sa opytat,lebo odkedy som skoncila pred 4 mesiacmi chemo,stale ma kazdu chvilu boli hrdlo,hrtan,robia sa mi take bolave hrcky na podnebi,zmizne o par dni sa urobi na inom mieste,potom tyzden dva pokoj a zasa,neviem,co to ma teda byt,myslela som,ci to nie je este z chemo take sliznice rozhodene,preto som chcela skusit nejake stavy a doplnky

ira25
15. okt 2023

Ja keď som ležala na intenzívne s Covidom,tak denne mi tiekla na striedačku okrem ATB céčko a milgama ktorá obsahuje B12,B9, vedeli , že som onko pacientka.

ira25
15. okt 2023

Čo všetko zakazujú, mäso,parky,údeniny,niektoré zeleniny, mliečne vyrobky ešte a iné,tak , že nám ešte nezakazujú dýchať .

avakvetinkova
15. okt 2023

Chodil niekto z vas na zoladex injekcie? Da sa zvladnut ten vpich?

l1plienka
15. okt 2023

@avakvetinkova do mna to ďobú viac ako tri roky, je to konská injekcia,ale zvládnuť sa da

lenkapresov1
16. okt 2023

Ahojte dievcata, v stredu zacinam s chemoterapiou. Mam pred tym obrovsky respekt a strach. Da sa na to nejak pripravit? Este sa aj stahujeme s 2 malymi detmi, snazim sa na to sustredit a rozpylit tak pozornost, no nejako sa mi nedari. Baby potrebujem od Vas podporu.

michaelanova
16. okt 2023

@lenkapresov1 lenka,drzim ti prsty,treba brat ako ide,ked bude zle,vydrzat,potom bude zasa fajn a budes fungovat normalne,ja mam tiez 2 decka a vdaka nim mi ten pol rok utiekol tak,ze som nechapala,ucila som sa hackovat,ked bolo dobre,chodila som kazde doobedie na prechadzky,volala s kamoskami,drzim ti prsty,nech to zvladas co najlepsie❤️🙏

nori21
16. okt 2023

@lenkapresov1 Ahoj,neboj sa všetko bude v poriadku, zvládneš to,my ženy sme strašne silné,a ubehne to raz dva.Vytýč si svoje ciele,nastav sa pozitívne, všetko sa rozhodne v hlave.Držím prsty.

heryteri
16. okt 2023

@avakvetinkova Ja chodim na tie injekcie, zvladnut sa to da v pohode,neboj sa a zalezi aj od sestricky, cim rychlejsie pichne tym lepsie. Ale priprav sa na navaly(ako v prechode).

heryteri
16. okt 2023

@lenkapresov1 Ahoj, ja som s nimi akurat skoncila, tiez mam male dieta, no ak Ti ma kto pomoct(svokra/mamina) tak sa duplom bat nemusis. Ked budes moct oddychovat tak to das. Neskutocne rychlo ubehol ten polrok a ubehne to tak rychlo aj Tebe. Nie je to prechadzka ruzovou zahradou , ale moje predstavy boli podstatne hrozostrasnejsie, nez realita. Uvar si den pred chemo vyvar(to mi poradili sestricky) , ten mi zaludok v pohode pustal. A mne dost pomohli aj CBD kvapky, ale tie najsilnejsie, onkologicka mi ich povolila.
Neboj sa , zvladli sme to aj my ostatne, tak to zvladnes aj Ty. Drzim palce🙏

lulu1217
16. okt 2023

@lenkapresov1 ahoj Lenka, naozaj ten čas ubehne veľmi rýchlo. Človek si proste zvykne na všetko, budeš to brať ako bežnú súčasť tvojich dní. Bude horšie, aj lepšie, ale všetko zvládneš. Držím palce, nech ti to rýchlo ubehne❤️

ira25
17. okt 2023

@lenkapresov1 držím palce,zvládli dievčatá zvládneš tiež.... možno budeš tá z tých šťastných čo tým prejdeš úplne v pohode.
A ku komu si sa rozhodla chodiť (onkológ)?

katka14
17. okt 2023

@lenkapresov1 leni neboj to dáš. čakala som aj ja že to bude oveľa horšie. ja som prve 3 mesiace chodila do práce, doma 2 male deti, do toho covid, online vyučba. vela mi pomohli moji rodičia, manžel. a ubehlo to ako voda ... skus nasadit nejake vitaminky na imunitu, ja som brala wobenzym, hlivu, a často som si odšťavovala cviklu - ktoru inak strašne neznášam

helga9
17. okt 2023

@michaelanova ahoj ako včera u onko? Aj si sa pýtala na tie vitamíny?

lenkapresov1
17. okt 2023

@ira25 ahoj, tak nakoniec ku Benedikty. Dr nie je zrovna najmilsia, ale prostredie je take menej nemocnicne.

michaelanova
17. okt 2023

@helga9 ahoj,akoze som sa pobavila,ze jedine,co ma studiu je Biobran,inak nic,ze cecko tak 100,a dovi dopo,tak ma uplne odstavila

helga9
17. okt 2023

@michaelanova výborne! Čo k tomu dodať

katenka2
17. okt 2023

@michaelanova
@helga9 čo k tomu dodať? Už len tu super cenu, ktoru pacient platí sám celú - 30 sáčkov 110€ aj viac. A musela som sa zasmiať, pozrela som hodnotenia (inak akože priaznivé), ale prve bolo toto