Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@eva147 Ahoj Evi neboj možno Ti to tak skombinuju že tým.prejdes raz dva ja som mala tiež chemo ani vlasy nevypadá ani zle mi nebolo a mam zobraty cy prsník ostala iba koža a mam už i plánovať ktorý sa mi teraz.po roku dorobi a ja práve naopak niekto schudne a mne chutilo jesť veru riadne
Dáš to držím palčeky
@eva147 Ahoj Evka, aj ja som na tom tak. Zobrali mi cely prsnik a naplanovali 4x cervenu chemo a 4x bielu. Potom asi hormonalna liecba. Uz mam namontovany picc a prvu chemo za sebou. Dala sa to zvladnut. Uvidim aka bude druha. Viac mi bolo teraz zle ked mi pichli zoladex. Bolela ma panva, kosti a hlava ma stale boli. Neviem ako dlho mi ho chcu davat, musim sa spytat lekarky ale vzdy ked som tam tak uplne zabudam co sa chcem pytat....Teraz mam pocit, ze sa viac obavam tej hormonalnej liecbe. Ako sa to da zvladnut tych 5 rokov? ..
@avakvetinkova dá sa to zvládnuť ja som na horm liečbe 4 roky
Ahojte baby, ja som dnes bola na sono(3tyzdne po posl.chemo) a nador je rovnaky ako bol v auguste :( sice od zaciatku liecby(maj) do toho augusta sa zmensil, ale od toho augusta do teraz nic:(( o 2 tyzdne ma caka operacia, mala som velke ocakavania asi. Hneva ma, ze od augusta predsalen tolko chemo a bez efektu. Som uz bola celkom fajn psychicky na tom a toto ma uplne dostalo:((
Mne nasli nador v lete,pri prvom mamo po 40
Operovali mne teraz zaciatkom mesiaca,nador bol pekne ohraniceny,tak nebolo treba chemo pred operaciou,a ani zobrat cely prsnik
Teraz vo svrtok som mala mat termin u onkologicky v NOU,ale presunuli mi ho az na 2.11
Tak budem este tyzden cakat,a pripravovat sa na liecbu
S chemo mam strach,ale to urcite zazivala kazda z vas
Ale zasa som rada,ze sa uz budem konecne liecit
@helga9 a ten zoladex vam nepichali?
@eva147 nasa znama mala ohraniceny nador a ciste uzline a nechodila na chemo iba radio jej dali a hormo liecbu
@avakvetinkova ten zoladex sa pycha pri chemo?
@eva147 picha sa zrejme iba zenam ktore este maju menstruaciu a budu mat chemo. Lebo ze chemo moze znicit vajecniky a ten zoladex ti ich odstavi na chvilu a po cheme ti znova rozbehnu? neviem...musim sa aj ja spytat doktorky
@avakvetinkova ja som zoladex nemala nakoľko mám pozitívnu genetiku dala som si vaječníky vybrať ale aj keby som genetiku nemala dala by som vajka von. Jednak ja deti mám už veľké a za ďalšie ja som kosť a koža takým sa tieto injekcie ani neodporúčajú
Ahojte dievcata. Som tyzden po prvej chemoterapii a v ustach mam akoby afty, cela vnutorna horna a dolna pera. Aj u vas sa take objavilo? Cim si to mozem osetrovat. Vdaka za rady
@lenkapresov1 niekolko typov: potierat propolisom, vyplachovat vlaznym salviovym cajom, kupit si c vit. a b komplex bez b12
@lenkapresov1 ja som to tiez mala po chemo asi 3 dni a striekala som si propolis do ust a nejedla som nic co by mi to podrazdilo napr. ovocie, kysla kapusta....a este som si kupila pastu zn. biomineral Dent, preplachovala som si usta aj kokosovym olejom
@lenkapresov1 nemusis si nic kupovat, staci sodu bikarb.zmiesat s cistou vodou na kasicku a vatovou tycinkou potieraj afty niekolkokrat denne.
Vdaka za rady. Som 10. den po chemo a citim sa akoby na mna nieco liezlo, som taka slaba, mam pocit, ze mam teplotu, ale zatial nemam. Je to v poriadku? Lebo doteraz, teda okrem tych aftov som to znasala vcelku dobre. Zacinam byt vyplasena.
@lenkapresov1 to je z chema. Asi ti klesaju biele krvinky. 10.den by ti uz malo byt dobre. Dufam, ze nelezis, ale hybes sa. Je teplo, prejdi sa vonku, najedz sa
@zuzap33 praveze lezim, nevladzem. V stredu som bola na krvny obraz a bolo to v poriadku. Co pre to mozem spravit
@zuzap33 v stredu mi dokonca aj vitamin c intravenozne dali.
@lenkapresov1 krvinky môžu klesnúť zo dňa na deň ak by sa ti zvýšila teplota hneď k dr
@helga9 viem s tymi krvinkami nieco spravit?
@lenkapresov1 šetriť sa oddychovať ale popritom aj prechádzku daj aspoň kúsok veľa piť aj sa najesť pyridoxin máš? Ten si daj ja som to užívala

@eva147 tento typ som mala aj ja dostala som chemo oziare a som na lieku letrozol. Uvidis akú ti dajú liečbu.