Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@katenka2 ❤️❤️
@katenka2 ahoj Katka🧡tak ty máš toľko noviniek. Teším sa s tebou z tých pozitívnych zmien. A som rada, ako s nadhľadom si zobrala ten nález na lebke. Tak teda, nie že ti zíde na um dovolenka v Pacifiku, aby ti, nedajboh, padol kokosový orech na hlavu!
Drž sa, nech je ti len lepšie a lepšie.
@katenka2 Katka moja, tesim sa z tých pozitivnych správ, prajem ti, nech sa stav na čo najdlhsie zakonzervuje, pozor na kufor na aute - minuly týžden som si hlavu tak svacla do jeho otvorených dverí, že mi dunelo do večera, potesila a pobavila si ma na dobru noc. O tych chlapoch o tom potom, cely tyzden beham okolo svagra, lebo ho seklo v krizoch, on normalne plakal nad sebou, som nechapala, ako za takuto blbost moze niekto ronit slzy, ani nie tak od bolesti ako od sebalutosti. To bolo reci ako ja mam pozitivne mysliet. Padafky su to, celí chlapi. Keby sme my mali plakat za vsetko, co sa nam zdravotne udialo, vytopime republiku. Inak ja riesim zas jednu milu vec, vyschli mi slzy a sliny, podozrenie na autoimunitne ochorenie, aby malo nebolo. Vysledky budu o tri mesiace. Neviem zozrat suchy rohlik, krajam cibulu ani slzicka, oci predrazdene, suche. Aspon nemozem nariekat 😂 Zdar😘
Dievčatá, ktoré máte priznaný ID, kedy ste boli na prehodnotenie? Keď klesne miera práce schopnosti, znížia percenta, znížia aj vyplácanie ID? Keď to čítam vyznie to zložito len chcem vedieť či mi znížia dôchodok 😉
@kojanka276 ahoj, mne priznali ID minulý rok v januári a teraz mi prišlo prehodnotenie. Poslala som lekárske správy a uvidím čo bude. Ale keďže už som "iba" na tamoxifen, predpokladám, že mi ho buď znížia alebo zrušia.
@standina to uz po roku?mne priznali min rok v januari a mam tam napisany datum prehodnotenia az januar 2026,tiez som uz len na tamoxifene
@michaelanova tiež to nechápem... lebo ešte som nepočula, že by mal niekto prehodnotenie po roku. Tak neviem, či teta na sociálke nemala zrovna svoj deň alebo čo...
@standina mne povedali,ze mi po roku zoberu ztp preukaz a parkovaci,ale na schvalenom id mam uz termin prehodnotenia 2026
@michaelanova aj ztp mi povedali, že po roku prehodnotenie, ale zatiaľ sa nikto neozval, tak neviem, či to mám začať riešiť alebo čakať, kým ma vyzvú na doloženie lekárskej správy 🤷
Na UPSVaR majú hlavne pri parkovacom preukazy po roku prehodnotenie. Ja som mala v septembri došiel mi papier aby som predložila pol roka staré správy. To robia kvôli kompenzácií aby to mohli zobrať ako aj parkovací preukaz, lebo keď už nie si v liečbe tak ti aj to zoberu. Mne to nechali lebo som ešte bola v liečbe ale o rok zase prehodnotenie......
@standina držím palce, daj vedieť ako si dopadla či ti ostal v plnej výške a či ti ho nebodaj znížili
@kojanka276 ahoj. Mne ho zobrali po 2 rokoch. Bola som len na tamoxifene vtedy.
Pekny vecer dievcata,mam jednu otazku,mamina zacala s inou chemo(brala myocet,no zial vzostup onkomarkerov) v utorok a dnes(piatok) ma priserne bolesti noh,ledva sa na ne postavi. Ma mts v kostiach,asi na troch miestach. Momentalne ma decotaxan,vsetko zvlada fajn az na tu bolest,lekar nepovedal ci moze nejake lieky od bolesti a sama sa boji si nieco naordinovat. Mate skusenosti baby? Vdaka za kazde info
@kojanka276 ahoj, mozno budem za zlu, ale ked si uz po ukonceni liecby a si v remisii, cize zdrava, nemozes nastupit do prace?
@zuzap33 vôbec nie si za zlú, logické je nastúpiť do práce, len som zvedavá, vôbec sa v tom nevyznám. Len som chcela vedieť ako to je.
@kojanka276 popri invalidnom dochodku, ci uz ciastocnom alebo celom, mozes kludne pracovat. Ja mam id na 80% a normalne pracovnu zmluvu. Ak si zdrava a na hormonalnej liecbe, pri prehodnocovani sa cely id zmensi na polovicny. Ak sa necitis na povodnu pracu, prip. mas ine problemy, skus aspon na 4 hod. Dolezity je aj socialny kontakt a financne to tiez nie je odveci. Neviem kolko mas rokov, ale ak okolo 40, a si v remisii, hafam nechces sediet doma dalsie roky. Drzim ti palce a remisiu navzdy
@kojanka276 som v amazonkach v skupine,tam to jeden pan vysvetloval,ze ako to je po novom,pisal,ze ak si na hormonalnej,mali by ti nechat plny este 3 roky po liecbe,ale ako to je v skutocnosti,netusim,ja poberam tok,este mam na 2 roky plny,som v remisii,zacala som chodit do prace,zijem sama s 2 detmi,ktore sportuju,pomoze mi to,pocas choroby som dokocila svoju vysnivanu vysku,nechcela by som ostat doma,drzim prsty

ahojte dievcence. Mam take slzave obdobie, ale to kvoli zvieracim problemom a ja chcem tu o vysetreniach svojich napisat. Dufam, ze budu citat aj tie, co sa ma sukromne na viacero veci vypytovali.
Takze mam robene MRI, kde zhrnute vzate, rozne uz "starecke" problemy, ako nezhubne lezie v mozgu, pokrivene stavce, pritlacene platnicky, osteoporoza rozneho stupna. Ale teda, ako bonus mts v lebke. Ani som netusila, ze aj to moze byt... Na druhej strane mam vyhodnotene vianocne CT a tam zas zmeny k lepsiemu vo vsetkych oblastiach - aj v plucach, aj v peceni a tusim aj v tych stavcoch. Doktorka spokojna, ja zopar otazok. Ze co budeme robit s tou lebkou. Vraj nic, nebudeme si ju vobec vsimat. A reku neprerastu mts do mozgu? Ze nie, lebo tieto kostne mts, zostanu "len v kosti". Ze zivot mi to neohrozuje, bolesti hlavy /chvalabohu/ nemam a ze jedine, aby som si davala pozor, nech mi nic tazke na hlavu nespadne 😂. Ved, keby to bolo dost tazke, tak to uz ani mts nemusim mat.
No, ale v podstate som odisla z vysetrenia ukludnena a v pohode. Citim sa dobre /co neznamena, ze prsty na rukach nepraskaju, na nohach nehnisaju a oci nie su v kuse zapalene a napuchnute 😖 a plne slz/. Ale clovek si naozaj zvykne na vsetko a tak chcem povzbudit aj ine zienky, co maju strach z podobnych problemov ci uz svojich, alebo svojich blizkych - nic nie je take zle, ako sa nam zda. A to mam hromadu aj inych diagnoz a v zivote som nebola na ziadnom lieceni, bo som skutocne ani nemala cas, ani nemohla to tu doma nechat bez dozoru 😝
Baby drzte sa, plnte svoje povinnosti, ako to len najlepsie pojde a hlavne majte srdcumileho "konicka", ktoremu sa chcete a mozete venovat. To je niekedy lepsie, nez akekolvek lieky.
Mieru a odvaznym zenam zdar! 😍👍