icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

kojanka276
18. feb 2024

@zuzap33 ďakujem. Som po operácii, chemo, radio teraz beriem Letrozol, schválený mám polovičný ID (70%), a jasné že chcem ísť do roboty, hlavne ako píšeš soc.kontakt mi veľmi chýba, dúfam že budem vládať, uvidím ako to dám.

kojanka276
18. feb 2024

@michaelanova tak ty si toho stihla dosť, aspoň si hlavu zamestnala učením, ďakujem

michaelanova
19. feb 2024

@kojanka276 zastihla ma rakovina v statnicovom rocniku,bolo to narocne,skusiy som mala online,statnice 3 dni po chemo…ale som pysna,ze som to zvladla,od sept sa znova vraciam na vysku este na 2 roky,6 mi nestacilo😂

zuzap33
19. feb 2024

@kojanka276 neboj zvladnes. Si este mladucka a zivot mas pred sebou. Letrozol beriem aj ja 3 roky, ale plus este dalsia liecba. Musis sa dost hybat, lebo po nom tuhnu klby. Vsetko bude dobre 💪

helga9
25. feb 2024

Dnes 5 rokov od diagnózy 🤢🤮

ira25
25. feb 2024

@helga9 hovorilo sa,že 5 rokov prežitia,tak by si mala byť už za vodou, tak nech bude ďalšie výročie 10 rokov a tak ďalej a ďalej ❤️🍀

maria579
25. feb 2024

@helga9 Pripájam sa k Ire. Prajem veľa - veľa šťastných, ale hlavne zdravých rokov.

michaelanova
25. feb 2024

@helga9 krasne,drzim prsty,nech rocky dalej pribudaju❤️

helga9
25. feb 2024

Ďakujem Vám dievčatá ❤️

lulu1217
25. feb 2024

@helga9 Heli, veľa šťastných a v zdraví prežitých rokov ti prajem♥️

helga9
25. feb 2024

@lulu1217 ❤️

nelaja
25. feb 2024

@helga9 ja som mala päť rokov od operacie 28.1.

sabova3
27. feb 2024

@helga9 Hela ja som na tom podobne. 5 rokov a 5 mesiacov. Nech to tak vydrží ďalej.

ira25
27. feb 2024

@sabova3 áno len tak ďalej ❤️

helga9
28. feb 2024

@sabova3 ❤️ musí Janka

avakvetinkova
1. mar 2024

@lucmirka124 ahoj precitala som si stary prispevok ako ti kolaboval organizmus po 3 davke docetaxolu. Ja som na tom pobodne, 4 davku mi zrusili. Najviac mi vadi ze neviem dychat. Lekarka mi urobila rengen, ktory bol ok ale na tazkosti z dychanim mi nedala nic. Tebe co pomohlo na to dychanie? Alebo to preslo same?

katka14
2. mar 2024

Ahojte dievcence. Tete nedavno diagnostikovali rakovinu maternice, caka ju operacia, nasledne si bude hladat onkologa. Poznate dobreho onkologa so specializaciou na zenske organy?

juana86
5. mar 2024

Ahojte som tu nova. Najde sa tu niejaka zienka, ktorá malá rokovinu prsníka a najprv mala chemoterapie a tak operaciu.

lulu1217
5. mar 2024

@juana86 ahoj, radšej by som ťa privítala v inej skupine, ale vitaj medzi nami. Veľa báb tu malo neoadjuventnú liečbu, aj ja, kľudne sa pýtaj🙂

katka14
5. mar 2024

@juana86 ahoj. Aj ja som takto zacinala

barunka_1
5. mar 2024

@juana86 ahoj, ja som tak mala😉

juana86
5. mar 2024

@lulu1217 tak zaujima ma vsetko, este sa liecis alebo uz si zdrava, kolko casu ubehlo od zistenia rakoviny, zaujima ma preco mam najprv chemo a tak operaciu, zial mi to nikto velmi nevysvetlil. neoadjuventnú liecbu len googlim. Ako si znasala chemo, mne dnes volali v pondelok mam prvu 🙂 strasne vela otazok. Dakujem za info

lulu1217
5. mar 2024

@juana86 a to máš takú onkologičku/onkológa, že je taký mĺkvy? Či keby sa pýtaš, povie ti? Je veľmi dôležité, aby ti všetko vysvetlili.
Mne sa rakovina potvrdila 06/2022, s liečbou som začala 07/2022, 3 červené + 12 bielych chemo. Po 3 mesiacoch od začatia som začala chodiť aj na biologickú liečbu, tá trvala rok. 12/2022 som dostala poslednú chemoterapiu, 01/2023 ma operovali. Spravili mi mastektómiu + odobrali sentinelovú uzliny a 4 ďalšie, histologia bola výborná, ukázala kompletnú remisiu, čiže úplné vyliečenie. Po roku ale boli obavy, že je choroba späť, bol to nakoniec len nezhubný nádor. Tento rok na jeseň ma čaká rekonštrukcia prsníka.
Ja som mala neoadjuventnú liečbu preto, lebo som mala veľký, HER 2 pozitívny nádor. Ty máš aký typ?
Ja som chemoterapiu znášala dosť zle ale asi len dve dávky. Je to náročné, ale dá sa to zvládnuť. Veľa čítaj, čo pomáha, aby si nežiadúce účinky zmiernila, dostaneš lieky. A čas veľmi rýchlo beží, ver mi, rýchlo to ubehne.
Kde sa budeš liečiť? Je super, že už začneš s liečbou, nech to máš rýchlo za sebou♥️
Mne veľmi pomohlo toto fórum, keď som sa dozvedela diagnózu, prečítala som všetkých, možno 650 strán, každú minútu voľného času som len čítala. Tu som sa dozvedela naozaj všetko. Čokoľvek mi napadlo, už aj som hádzala do googlu, “nežiadúce účinky po červenej chemoterapii modrý konik” a už som čítala.

heryteri
5. mar 2024

@juana86 aj ja som to tak mala...Potrebovali najprv chemoterapiami nador zmensit a akokeby "ohranicit" aby sa dal lepsie vybrat. Az po nich mi ho vybrali aj s 13timi uzlinami. Co sa samotnej chemo tyka, mne zienky co to mali za sebou poradili CBD kvapky na lepsie znasanie chemo a celkovo lepsie vsetko zvladat, lebo ja som bola psychicky dost zle na tom. Aj onkologicka mi ich odobrila. A teda okrem tretej chemo som to davala myslim ze celkom dobre. Drz sa🙏

juana86
5. mar 2024

@lulu1217 tak ja mam her 2 negativ, bolo to rychle 8 novembra som bola na ultrazvuk 12 biopsia a 19 som mala vysledky, hned ct a mamografia. Poslali ma na onkologiu u nas v bj ale tam som nechcela chodit tak som isla do kosic. Bola som v pondelok minuly tyzden doktorka pozrela a povedala co bude najprv, ze chemo a tak operacia. Mala som prist este v stvrtok na prsnikovu komisiu, tam len potvrdili ako dr povedala dali 3 peciatky a poslali na 3 poschodie na onkologiu, tam mi vzali krv a dnes volali ze 11.3 prva chemoterapia. Bojím sa ale viem ze to dam, musim.

juana86
5. mar 2024

@heryteri a ako dlho si po liecbe, ci este sa liečiš?

heryteri
5. mar 2024

Dievčatá, uz sa to aj hanbim pisat,lebo si tu o mne pomyslite😄 ale caka ma priatelova 40ka, starkina 80ka, maminkina 60ka a kolegynina 50ka a ja premyslam ci si dat alebo nedat trochu vinka. Mam biologicku liecbu formou infuzii kazde tri tyzdne. Viem, ze mi tu niektore uz raz odpisali, ze pocas chemo tiez vynimocne raz pohar vina neuskodi, no nakoniec som si radsej nedala, no teraz pri biologickej to plati tiez? Dr.som vravela o oslave a povedala nech vydrzim ked uz som tolko vydrzala...

heryteri
5. mar 2024

@juana86 2.10.som mala poslednu chemo. Potom operacia a po nej oziare, kt.som ukoncila pred 2 tyzdnami. Teraz mam este biologicku liecbu kazde 3 tyzdne. Pozeram, ze sme skoro rovnako stare, ja som mala pred tyzdnom 37🙂

juana86
5. mar 2024

@heryteri ano ja mam tiež 37, tak super budeme sa podporovať

juana86
5. mar 2024

@katka14 a uz mate vsetko za sebou?