icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

sabova3
4. jún 2019

@helga9 čiže ani rodičia to nevedia?

helga9
4. jún 2019

@sabova3 nie mam len mamu

sabova3
4. jún 2019

@helga9 ja by som to nedokázala tajiť.taka som ja povaha.

ragulca
4. jún 2019

@helga9 tak zase najbližšia rodina to vedela, muž chodí na týždňovky, cez týždeň som sama s detmi, tak som po chemo potrebovala deti doslova odložiť. Zároveň mám doslova zakázané žehliť, takými chodí žehliť mama. Ale všetci sa navzájom tvárime ako bude všetko super. Ja si pre seba nechávam svoje pocity, pre ostatných je verzia všetko je super 😉

helga9
4. jún 2019

@ragulca ide o to ze moja mama je povaha hlásna trúba bohužiaľ no je to tak ona by hneď obtelefonovala vsade všetkých rodinu susedov kamarátky atd proste ako rozhlas u nás by sa roztrhlo vrece s návštevami a mobil ani nehovorím.. No potrebujem to? Určite nie. Chcem kľud. Pokial to zvládam ani to nemienim zmeniť. Muž robí u mna takze ja mu naplanujem robotu podľa toho ako potrebujem. Keď ideme k Dr ja to zariadim ze je doma a teraz fakt to ze robím z domu je obrovské plus proste si robotu naplanujem ako treba nemám obmedzenia ze rano o 8 sa musim niekde pipnut. Keď sa cítim unavená tak si jednoducho ľahnem a keď potrebujem ist na výjazd tak ho dám kedy mi vyhovuje. Keď sa cítiš zle a ma ti kto pomôct to je len dobre a presne jak si napisala je to o pocitoch a moje sú takto nastavené. Netvrdím ze im to nepoviem ale teraz keď chcem mat pokoj a v klude sa vyliečiť je to pre mna vyhovujúce.

helga9
4. jún 2019

@sabova3 ono nejde o to tajiť ale vybrať si menšie zlo

helga9
4. jún 2019

@sabova3 ono nejde o to tajiť ale vybrať si menšie zlo

helga9
4. jún 2019

@ragulca viem ze je to tažké nemyslieť na budúcnosť no minule som čítala od jedného onkológa a myslela som na teba škoda ze som to neodfotila ale bolo tam o metastazach a s kostnymi sa žije veeelmi dlho a najdlhšie co sa sa metastáz týka takze čierne myšlienky ze sa nedožiješ maturity deti vyhod z hlavy aj keď ľahko sa to hovorí a tažko dáva do praxe.

larike
4. jún 2019

@regulca prečo máš zakázané žehliť?

larike
4. jún 2019

@ragulca prepáč

sabova3
4. jún 2019

@helga9 tak naše mamy by si mohli podať ruky.moja keď sa to dozvedela,tak ako prvé napísala na FB.moja Janka musí podstúpiť chemoterapie.modlite sa za ňu.no keď som to uvidela,vieš si predstaviť,jak mi bolo.

helga9
4. jún 2019

@sabova3 no parada asi takto by to vyzeralo aj u nás.

helga9
4. jún 2019

@mata9522 ahoj no je ti trochu lepsie dneska?

ragulca
4. jún 2019

@larike kvôli tomu, že mám vybratých 22 uzlín a narušený lymfaticky systém, aby sa mi nevytvoril lymfedem

sabova3
4. jún 2019

@ragulca ja už ho mám, neviem sa toho zbaviť.nikto nevie pomôcť.trva to už 7 mesiacov.na cievnom mi dal včera lieky,ja už ničomu neverím.

ragulca
4. jún 2019

@sabova3 no ja som mala, mala som už problém s hybnosťou ruky a jedine čo som užívala bol mobivenal a mesiac injekcie do brucha fraxiparin myslím, plus ten rukáv čo sa dáva, aby nevznikali lymfedemy a cca po mesiaci sa to upravilo a klop klop teraz je to celkom ok

larike
4. jún 2019

@ragulca panebože na niektoré veci človek ani nepomyslí, čiže si ju nemôžeš namáhať?

ragulca
4. jún 2019

@larike presne... čo najmenej námahy... zo začiatku som dávala na to veľký pozor, teraz už ani nie... ale ani nič take ťažké nerobím

helga9
4. jún 2019

@ragulca no dúfam ze mi výberu len tu jednu sentinelovu ci jak to volaju

ragulca
4. jún 2019

@helga9 tak ja doteraz neviem skade mi tých 22 vyhrabali 😂. Bo najviac čo som čítala bolo, že 8. 🤔

helga9
4. jún 2019

@ragulca fakt ich je pod pazuchou tolko. Píšem si na fcb s jednou babou s tej tiež vybrali všetky a nechapem prečo boli negatívne a ona cvičí jak blázon a s opuchom nemá problem tak ako to s tou námahou je

helga9
4. jún 2019

Inak co ma veľmi teší konečne pijem vodu som ju dva týždne nemohla ani cítiť vcul locem jak blazen

ragulca
4. jún 2019

@helga9 fuuu, tak to neviem... ja som mala všetky pozitívne... a vzhľadom na to, že som už lymfedem riešila, tak to nedrazdim radšej... prežijem aj bez športovej aktivity, aj keď momentálne začínam behávať, ale je to skôr o nutnosti ako o radosti z pohybu 😂😂😂

larike
4. jún 2019

Fíha a ja si tvrdohlavo idem za svojim, aby mi zobrali obidva prsníky počas jednej operácie nech ma neuspávajú 2x a chcela som to mať za sebou jedným vrzom. Tak to aby som si rozmyslela. Ale aspoň viem prečo má Dr. presviedča, aby sme to spravili na 2x, asi to nie je také jednoduché 🤔

helga9
4. jún 2019

@ragulca áno netreba zbytočne dráždiť aby sa to nezhorsovalo. Ja mam dneska depku nebolo chemo idem okopavat do zahrady a hotovo

helga9
4. jún 2019

@larike a aký je dôvod ze na dvakrát?

larike
4. jún 2019

@helga9 že naraz by to bola veľká záťaž na telo

sabova3
4. jún 2019

@ragulca no ja som si kúpila teraz wobenzim plus doktor mi dal detralex.a ten rukáv,ja mám taký pocit,že keď ho mám na ruke a večer dám dole,tak ruka viac opuchnutá.opuch hlavne dole jak prsty a kostky

helga9
4. jún 2019

@sabova3 neviem ti moja ja nic poradiť nemám skusenosti

helga9
4. jún 2019

@larike ja by som dala naraz oba