Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
Ahojte k tým vyšetreniam sa chcem spýtať operácia bola 01/23, uzliny negatívne,potom som mala RT a po nej onko ma poslala na scintigrafiu kosti tá bola ok, odvtedy robia mi sono prsníkov, maternice a brucha každé 3 m, mamo 1 x ročne, ale neposlala ma od operácie ani pred ňou na žiadne CT ani MR, je to normálny postup? Či sa mám spýtať onko na to.
@mirkab79 ahoj,ja som mala opku 11/22, 06/23 som skoncila chemo a chodim na kontrolu takto:kazdych 6 mesiacov krv,onkomarkery,sono prsnik,brucho,rontgen hrudnika,po cheme som bola na kosti,tie som mala ok,ale kedze som mala degenerativne zmeny,tak mi dali kontrolu o pol roka,aj to som mala ok,mamo zatial len raz v 09/23,ct mi robili v 09/23 len mozog,lebo som mala strasne zavrate,v juli som zacala s tamoxifenom,tak to som mala zrejme z neho,takze ja mam kontrolu raz za 6 mesiacov,na ct ani mri ma mudr neposiela
@michaelanova a na gyndu nechodíš na sono kôli tamoxifenu? Mňa kontroluje každé 3 mesiace, naposledy som mala vystelku 9 MM tak som musela ísť na hysteroskopiu aby to pozreli zvnútra výsledok ok tak mi ho znovu nasadili, a to ho užívam iba vyše roka a robí falošný obraz zhrubnutej sliznice na sone. Dúfam že to už bude stále ok.
@mirkab79 na zenskom som bola v decembri klasika po roku,ked nemam problemy,kazala mi prist znova o rok na ster,kedze aj ten bol ok
@mirkab79 Ahoj chcem sa opýtať aj ja som onko pacient zobri mi prsnu žľazu mala som 3karcin. V priemere 1-2mm takžeminke všetko mam v poriadku a keďže chodím každý rok na str cutologie teraz mi doktorka zistila zhrubnutu žľazu maternice a mam ísť na vyšetrenie tiež som po chemo 12X a bio rok píšeš že to môže byť z liečby dost mam z toho obáv
Ďakujem keď odpišeš
ahojte dievcata, premyslam. mate nejake odporucania, co sa celkovej liecby tyka? a keby sa vratil cas a boli by ste niekde v tom obdobi, ked ste dostali diagnozu so sucasnymi vedomostami a skusenostami, spravili by ste tentokrat nieco inak, mozno lepsie apod.?
boli sme sa dnes s muzom a detmi fotit, bolo to pekne🙂 u jednej super fotografky, ktora mi pred vyse pol rokom robila aj teho fotky.
a s vizazistkou, ktora ma pred dnesnym fotenim licila, sme sa dohodli, ze ma nalici aj na oslavu deti, ktora ma byt v maji. povodne som zvazovala, ze oslavu zrusim, ale zatial to neurobim. kupim si parochnu a dam sa nalicit, ak budem aspon ako tak ok.
dufam, ze sa mate dobre a dari sa vam🙂 pekny vecer alebo den🙂
@michaelanova mne povedala onko aj gynda že prvé dva roky budem mať kontroly maternice každé 3 mesiace kôli tamoxifenu tak neviem prečo tak často uvidím čo po tých 2 rokoch.
@lubicakalnicka no Ľubka ak neuzivas tamoxifen ani inú hormonálnu liečbu tak ťažko povedať z čoho je tá vystelka vyššia, pri tamoxifene majú niektoré ženy na sone falošný obraz vysokej sliznice a mňa pozerali dvaja pričom druhý to zhodnotil že sliznica je v skutočnosti nízka ale je tam tamoxifenovy obraz že to vyzerá ako zhrubnute, preto mi urobili vyšetrenie kamerou kde to pozreli a zobrali vzorky pre istotu a je to ok. Neviem ale ako to pôjde ďalej a nevedeli mi povedať prečo niektoré ženy to majú ok a niektoré majú ten klinický obraz tamoxifenu. Kontrolujú to lebo tento liek v malom percente môže spôsobiť až rakovinu maternice je to v pribalovom letáku. Spýtaj sa tvojho gynekológa že z čoho to môže byť väčšinou vtedy nariadia vyšetrenie maternice kamerou prípadne aj kyretaz.
@cineva Na slzy mas narok, je to hrozna situacia, ja dufam, ze CT dobre dopadne a budes sa moct upokojit a sustredit sa na liecbu. Budem na teba mysliet. S tou oslavou uvidis, na co sa budes citit, treba brat do uvahy aj to, ze s cim vacsim poctom ludi sa stretnes, tym vacsia sanca na virusovu infekciu. Ja som vsetky oslavy posunula az po operacii, ale mna operovali v januari cez chripkovu epidemiu- dokonca aj dceru som nechala doma zo skoly, aby mi daco nepriniesla z kolektivu. Ale sama uvidis aku liecbu ti nastavia a ako ju budes zvladat, po tej komisii budes mudrejsia.
@mirkab79 Ďakujem krásne, ja už neužívajte nič bola to prehliadka preventívna už som v remisii ale mala som aj chemo aj bio a moja gynekologička mi povedala že tam nič nieje ale radšej nech to pozrú pod kamerou a na cytologiu ako mi zobrali krčok pred 30rokmi všetko ôk aj teraz tak neviem
@lubicakalnicka a ku komu chodíš na gyndu?
@mirkab79 mala som Belana a teraz Iva Chmurna

@nelaja dobre si urobila, ze si ho vymenila. dufam, ze aj ja budem mat take stastie a budem na ceste k uzdraveniu stretavat prevazne empatov. s tym zvysovanim adrenalinu mas pravdu 😃😃.
castokrat nebudem vediet ist s muzom, ma vela sluzieb, ale poviem ti, cudovala by si sa, ked sme riesili tazkosti v suvislosti so zdravotnym stavom deti, stretli sme sa aj s neochotou a uponahlanostou, bez ohladu na to, ze kolegovia.
viem si predstavit, ako si sa citila, ked si sa pocas vysetreni nevedela skoncentrovat.
v pondelok rano idem (sama🙂) na CT sken tela, ci to nemam rozlezene kade tade, takze, prosim, drzat palceky 🤭.
dnes som sa od strachu z vysledku zrevala na ulici 😄 ale mala som slnecne