icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

emily60
6. júl 2024

Ahojte asi 3 dni som čítala vaše príspevky a rozhodla som sa zaregistrovať,nakoľko je tu veľa povzbudivých a užitočných rád.Ja som v apríli 2023 bola na operacii prsnika, vybrali mi nádor, diagnóza metaplastický karcinóm G2 T2 KI 67 40%, vybrala som chemoterapiu 4xAC a 12x wekly paklytaxel a 16 x rádio terapiu,liečbu dom ukončila 22.22.2023. V marci 2024 som bola na MMG a CT,vsetkolo bolo v poriadku.Koncom apríla som si v tom istom prsníku nahmatať hrčku, v máji mi robili biopsia.. záver reči díva,metaplasticky kar inóm KI 67 80% HER 2 negat 19.6. 2024 som podstúpila mastektómiu pravého prsníka,výsledky zatiaľ nemám, 9.7. idem onkologičke, vraj už by mali byť aj výsledky...prvú liečbu som nie veľmi dobre znášala tak teraz sa veľmi bojím co bude ďalej.Je tubprosím niekto komu sa tiež po roku vrátila? Pekný večer všetkým.

maria123
8. júl 2024

@jankastraza
Neviete niekto ako sa jej darí, dlhší čas na koníku nie je...

helga9
8. júl 2024

@maria123 Janka sa má dobre je zdravá

maria123
8. júl 2024

@helga9 teším sa a ďakujem ti za spravu

katenka2
8. júl 2024

@emily60 Ahoj Milka, Emilia...? tak nejak 🙂
Nie som zial /chvalabohu/ tvoj pripad a nevyznam sa zrovna v tych onko hodnotach. Ale viem, ze dlho je cakat na nejaku odpoved.... A ano, iba z pocutia poznam pripady, kde sa do roka rakovina vrati a nie je ich malo. Ale nezufaj, tie, co poznam, ziju dalej a dokonca prijatelnym zivotom. Je to k zufaniu, ze sa clovek uspokoji, lebo ma dobre vysledky a naraz bum. Aj u mna to tak bolo a niekolkokrat, ale nie v tak kratkom casovom odstupe. Ked si tu toho vela nacitala, tak vies, ze uz hodne rokov to taham a pridava sa kopa inych diagnoz, az neraz zufam, ze by ma mali zosrotovat a skusim postavit nanovo.... Iba ti na zajtra hodne drzim palce, snad to nebude take zle a vyberu lepsiu liecbu, teda taku, aby pomohla a pacientka to prezila bez vacsich problemov. Povedz hned, ze si predchadzajucu liecbu zle znasala a aj asi slabo zafungovala, ked sa to tak rychlo vratilo. Je viac druhov liecby, urcite sa da nasadit nejaka ina. Daj vediet, ako si pochodila a neboj sa pytat na vsetko, co a ako bude prebiehat, co mas ocakavat a pod. Najlepsie si napis strucne body, co sa chces spytat, lebo tam je clovek potom taky vytraseny, ze zabudne aj ako sa vola. Nebooooj, nikde nie je tak zle, aby nemohlo byt horsie! A kolko mas vlastne rokov? aj to je podstatne, aj tvoj zdravotny stav z ostatnych aspektov.
🍀🙏🍀

cineva
8. júl 2024

@emily60 ahoj, nie som v takej situacii ako ty, liecim sa prvykrat, ale chcem ti vyjadrit podporu.
v suvislosti s tvojimi obavami - citala som o mnohych zenach, ktore podstupovali liecbu opakovane a darilo sa im. skus navrhnut vasie mnozstvo medikamentov na zmiernenie nepriaznivych vedlajsich ucinkov liecby, komunikuj s lekarmi, ktori ta liecia, ty si sama sebe jedinym obhajcom.
velmi vela robi psychika, nezabudaj na to🙂 drzim ti palce🙂

lulu1217
8. júl 2024
katenka2
9. júl 2024

@2xmama Ahoj Danka, ako to u teba vypada? Mas porobene tie vysetrenia, co boli este potrebne? Mas uz dohodnutu nejaku liecbu? Ako sa ti dari, ako to psychicky znasas? Myslim na teba kazdy den, ozvi sa prosim 🙏

katenka2
9. júl 2024

@megy82
@arcenciell
@katka14
dievcence, dnes som si potrebovala zistit, kedy som bola na akom vysetreni, tak som sa znovu prihlasila na svoj ucet vo VZP a toto odtial stiahla, aby ste si nemysleli, ze tu chcem zavadzat, alebo si nieco vymyslat /hoci viem, ze si to nemyslite 😉, uz ma natolko poznate/ . Tak pekne letne dni a hlavne BEZ PROBLEMOV!

katenka2
9. júl 2024

Spolu 4500€ 😢 a len vdaka tej milej a ochotnej pani doktorke na genetike, ze mi uznala vsetky tie problemy a doporucila testy preplatit 🙏.

2xmama
9. júl 2024

@katenka2 vybavujem si predoperacne, caka ma hrudnikova chirurgia, treba zobrat noduly z pluc na histologiu, na 90 % metastazy, ale este stale mam 10% sancu, ze to tak nebude.
A liecba az podla vysledkov.
Placem, modlim sa, dufam... Pol roka utieklo a stale nic. Druhe zeny uz maju po chemoterapiach, po operaciach a ja len chodim, kam ma poslu a cakam. Psychicky toto ustat je uz niekedy nad moje sily.
Aj ja na Teba myslim, na vsetky co sa takto trapja a len sa pytam, preco?

emily60
9. júl 2024

@cineva Ďakujem veľmi pekne,snažím sa.....brala som výživové doplnky aj pri prvej liečbe .....skúsim niečo pridať.

emily60
9. júl 2024

@katenka2 Ahoj Katenka,ďakujem pekne....kontrola u onko sa posunula na piatok nakoľko ešte nie sú výsledky .Mam 60 r. a okrem tejto diagnózy sa na nič iné neliečim ....no budem bojovať ,tak ako vy všetky....prajem všetko dobré...✊️🍀

katenka2
9. júl 2024

@emily60 💪🏻 jasnačka, dáme to!

megy82
9. júl 2024

@katenka2 ďakujeme za info, veríme 🙂 aj mne bola pani doktorka veľmi sympatická

sabova3
16. júl 2024

Ahojte ženy. Potrebujem poradiť. Dosť mi opuchaju nohy a dupľom aj v tom teple. Kúpila som si v lekárni niečo na žily a cievy.Prikladam fotku, čo to všetko obsahuje. Ci je to pre nás vhodné alebo nie. Ďakujem

michaelanova
16. júl 2024

@sabova3 ahoj,podla mna nie,je tam b12,tu by sme asi umelo doplnat nemali,ale nie som odbornik,urcite ti sikovne baby tu odpisu,maju to dobre nastudovane

ada2007
17. júl 2024

@sabova3 užívaš tamoxifen? Mne tiež opúchali nohy, dr mi povedal ,že mám užívať detralex a je to lepšie.

sabova3
17. júl 2024

@ada2007 Ahoj.nie.neuzivam žiadne lieky. Detralex som niekedy brala ale nepomohlo.

katenka2
17. júl 2024

@2xmama Mila Danka, presiel tyzden, co si sa ozvala. Ako to pokracuje? Este nemas vsetky vysetrenia porobene? Histologia este nebola? Ja som Ti pred tyzdnom pisala aj dlhu sukromu spravu, len neviem, ci si citala, ci si si vsimla, ze to mas v schranke... Myslim na Teba casto a zelam konecne pokrok v liecbe a hlavne USPESNY pokrok. Daj o sebe vediet!

ppdesign
Autor odpoveď zmazal
snowwhite81
19. júl 2024

@ppdesign mala som OnkotypeDX. ked si mas vybrat z tych dvoch co si pisala, chod do Mamaprintu

ppdesign
20. júl 2024

Ahojte. Má tu niektorá z Vás skúsenosti s p. dr. Mriňákovou (OUSA)? Mne veľmi výrazne navrhuje zmeniť plán liečby...
Máte skúsenosť s rozdielnymi názormi lekárov - onkológov na liečbu? Ako ste postupovali? Radšej nadliecit?

snowwhite81
21. júl 2024

@ppdesign skvela odbornicka, rozhodne by som isla podla jej algoritmu liecby, ma velky prehlad a radia sa s nou onkologovia s celeho SK.
Co sa tyka nadliecenia- bez informacii to tazko posudit, ci ide o nadliecenie, rozhoduju parametre nadoru a rizikove faktory.

ppdesign
22. júl 2024

Ahojte🙂 ešte dotaz od nevedky: užívali ste počas chemo BioBran? Pomáhal vám? Čítala som, že ho lekári celkom odporúčajú...len či teda má aj dáky ozaj prakticky dosah aj v takomto náročnom období...🤷🏻‍♀️

ppdesign
22. júl 2024

@snowwhite81 vďaka za info, ja to mám také že ozaj na hrane. Hovoria, že som prípad na multidisciplinárnu štúdiu🫢. Preto idem aj do testu.

snowwhite81
22. júl 2024

@ppdesign ano, ked nieje jednoznacny algoritmus liecby, test jednoznacne ukaze akym smerom ist. Drzim palce

ppdesign
23. júl 2024

Ahojte opäť...moja liečba povedie po ceste, ktorou kráčate predomnou. Doktorka mi stanovila , že 3x dostanem Doxorubicin+ Endonax a následne 3x Docetaxel. Ide niektorá z vás cez túto kombináciu?

ppdesign
24. júl 2024

Ahojte, trošku si tu vylejem srdce...starosti...som7 týždňov po operácii amoja lekárka mala od 26.6.k dispozícii všetky podklady na určenie liečby. Nebola si istá či chceme áno či nie, stále natahovala čas...až mi 8.7.povedala, že chemo nie. Vytesovala som sa, dala mi inštrukcie na radiologiu. Išla som tam 15.7. rozbehol sa proces...a 18.7.mi volali z radiologiu, že dr.stopla navrhnutú liečbu a ide mi dať chemo. To vnútorné zemetrasenie zaznamenali všetky moje bunky. 19.7.som išla ráno na onkológiu. Sestrička tam nachystané, že teda ideme pichnúť. Ja v šoku, že čo??? Odmietla som čokoľvek skor než budem mať info od dr. Ta mi povedala, že dr. Mriňakova určuje chemo, že ide o život, dobu prežitia a že 3x3 cyklus, že som prípad na multidisciplinárnu štúdiu, že je to v mojom prípade komplikovanejšie sa rozhodnúť, ale že ona jednoznačne dáva na radu kolegyne....mne to mozog nebral...a povedala som že si to musím premyslieť, že takto sa rozhodovať neviem. Doma mi potom nabehli rôzne otázky, ktoré som v mali napísala doktorke. Neodpovedala mi. Už dávnejšie som postrehli informáciu o nových Cekanovych testoch a obrátila som sa na jeho institut. Vysvetlili mi, čo môžu v danej veci pomerne presne (95-100%) zistiť. Poprosila som o konzultáciu ďalšiu lekárku...a teda následne som sa rozhodla, že chemo neodmietne, ale využijem aj pomoc inštitútu na určenie presnej chemoterapie. Presných látok na môj nádor. Ten test trvá 3 týždne. Včera som teda išla za doktorkou s tým, že zoberiem prvú navrhovanú dávku ale až budúci týždeň a medzi tým si dám urobiť ten test. No ale nijako som nepochodila...videla som neochotu (doklady pre inštitút musí podpísať onkológ), že načo...že budem dostávať štandardnú liečbu, zbytočne rady, nech peniaze využijem inak a pod. Nedalo sa prejsť cez jej neochotu a jej jednoznačne presvedčenie. Takže teraz vôbec nemám na výber...nemôžem si overiť informácie. Povedala som jej, že by som sa chcela stretnúť s dr. Mriňákovou a hovoriť s ňou o nastavenej liecbe- znovu popretie, že načo...nikto tam nie je, majú dovolenky...hrozne som sa cítila...len ma tlačila, že dať chemo čo najskôr, lebo treba stihnúť rádio. Pýtala som sa prečo je nastavený cyklus takto...lebo vidím, že sú tu rôzne nastavené programy aj liečivá. Tiež pán Kilian z inštitútu mi hovoril o viacerých liečivých, ktoré vedia už jednoznačne priradiť k danému nádoru...no ale ani tu som sa nedočkala inej odpovede ako tej, že to je štandard vychádzajúci z praxe. Mala som ešte viacero otázok, ktoré však všetky zbagatelizovala. Po včerajšku, keby som mala možnosť zmením lekára, ale nemám auto, žijem sama a dochádzať do iného mesta sa mi pri liečbe nedá...Riešila som teda termín 1.chemo a poprosila som že budúci týždeň 30.7. No ani počuť o tom nechcela. Musíme začať ešte tento týždeň...aby sme všetko stihli, radiologovia nechcu, keď k nim niekto príde na poslednú chvíľu...argumentovala som tým, že moja rodina je momentálne na dovolenke, že sa vrátia v pondelok a prípadnú pomoc by som si rada zabezpečila z ich strany...no ani tu má nepochopila...keď vám bude zle, dojdite v piatok, dáme vám infúzie...Dievčatá, od minulého štvrtka sa cítim ako chytena vo večnej lodi. Neakceptovala, nepripravená...včera mi ani nepovedala, či mám ďalej užívať Letrozol, ten beriem už pár mesiacov, tiež som alergická na niektoré ATB a neviem či sa to berie v úvahu aj pri chemoliečbe...ani mi nepovedala, kedy mám vo štvrtok prísť...nič. úplne hrozne mi je, sama sa cítim ...najlepší kamoši sú na dovolenkách, prídu tento víkend. Prosím poraďte mi ako sa mám pripraviť na zajtrajšok a na najbližšie dni. Kúpila som si včera minerálku (nesytenu) a Colu. Chystám sa urobiť si jednoduchú polievku. Uvažujem, že si kúpim ten BioBran, peniaze mám, kamaráti sa mi vyzbierali na "zvýšené náklady"🙂 sú úžasní. Okrem Letrozolu neuzivam nič, len večer si dávam podľa nariadenia doktorky už asi 2 týždne Calcium a vit. D. Vďaka za vaše pochopenie a praktické rady. Volám sa Majka.

ppdesign
24. júl 2024

*vo vlecnej sieti (som chcela napísať) algoritmus mi to tu poprepisoval....