icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

katenka2
24. júl 2024

@ppdesign Ahoj Majka, ku komu konkretne chodis v OUSA? Ak by si chcela, mozes aj do sukromnej posty napisat, alebo aj sem, podla uvazenia.

katenka2
24. júl 2024

@ppdesign Vies, hodne sa toho teraz v OUSA zmenilo, sama sa cudujem. Ale ako som tu uz pisala, je to hlavne tym enormnym narastom pacientov. Lekarom uz dochadzaju sily, aj empatia, neraz aj porozumenie. Proste, tiez su to len ludia 😔. A vypada to tak, ze chcu mat pacienta co najskor "porieseneho" a z krku... Hlavne sa NEBOJ! Ako moja babicka vravievala, nejako bolo, nejako bude. A mozno prave tato liecba ti dobre zaberie, neprepadaj hned zufalstvu

ppdesign
24. júl 2024

Dievčatá prosím ešte o praktickú skúsenosť: užívali ste Letrozol počas chemo? Mimo teda dňa podania chema. ? Bolo to ok? Nerobilo vám to problémy? Vďaka za info.

ppdesign
24. júl 2024

@katenka2 vďaka. Myslím si, že som skôr nahnevaná a smutná, než zúfalá. Uvažujem či sa vôbec môžem na túto lekárku spoľahnúť, keď robí takéto zmätky.Musela som sa veľmi rýchlo otočiť o 180° a nemám ešte stabilitu a ona mi nedáva ani najmenší čas, aby som sa zorientovala. Pracujem s ľuďmi v krehkých situáciách, ale teda takto jednať je vysoko neprofesionálne. Bráško mi povedal no veď uvidíš, možno, že to celé bude takto dobre...áno nemám momentalne na výber, zverujem sa do Božích rúk.

katka14
24. júl 2024

@ppdesign Majka držím ti palce nech ti to všetko dobre dopadne a aby liečba bola tá správna pre teba a hlavne aby pomohla. ja som tiež chodila do OUSA, rok 2020. chcela som sa popýtať na iné možnosti, protónová liečba v Prahe atd., neprešlo to a všetko musí schváliť tvoj onkolog. nakoniec tá moja klasická liecba - chemo, opka, ožiare zabrala a je to všetko preč, snád navždy... človek nikdy nevie. je to riadna sviňa tá chemo, chápem že sa jej chceš vyhnúť, resp. trafiť tu pravu presne pre teba, to je vždy najlepšie ako byť pokusný kralik že čo ti zaberie ... drž sa, neboj to dáš

ppdesign
26. júl 2024

Žienky, včera som dostala 1.varku: biely endoxan (2x500mg) a červený epirubicin. Už priamo tam ma bolela hlava, aj dr.sa pýtala či ma neboli...a potom doma som cítila nevoľnosť, ale plynúcu z nervovej sústavy ( takú akoby migrénu). Nevedela som či si môžem dať napr. ataralgin, tak som popíjala po malých duskoch Colu a veľa vody a na čelo som si dala studený obklad. Celkom to zabralo...jesť som nemohla nič, len som si pomaličky odkusovala zo suchého špaldového chlebika...dnes idem na infúziu, kde mi daju ešte niečo proti nevoľnosti a potom už na víkend dostanem tabletky. Letrozol nebudem užívať počas celej chemo! Píšem to sem možno kvôli všeobecnej informácií, aby sa vedelo🙂 Nesmie sa to kombinovat! @katenka2 a @katka14 ale aj @helga9 ďakujem Vám veľmi pekne za povzbudenie!🤗❤️‍🔥🙋🏻‍♀️

helga9
26. júl 2024

@ppdesign ahoj áno letrozol a chemo nie. Môžeš tabletky proti bolesti. Ja som domov dostala tabletky granegis proti nevoľnosti. Ja som si na chemo nosila teplý čaj a tyčinky. Jesť neni dobre ani pred chemo ani po ňom. Ale to každý ako si urobí. A cola je fajn inak lepšia je Pepsi ta ma ten pepsin či ako sa to vola a podporuje to trávenie.

ira25
29. júl 2024

Ahojte,chcem sa spýtať či niektorá z vás brala injekcie B12, keďže my onko B12 nesmieme,ale mne ich pre veľký deficit neurologička predpísala...a teraz som z toho vykoľajena a onko má dovolenku ,tak sa jej nemôžem opýtať.

katenka2
29. júl 2024

@ira25 Pocuj Irenka, nepytala si sa priamo tej neurologicky? Ved vie, ze si onkopacient, tak snad by Ti nechcela poskodit este viac. Nevyjadrila sa k tomu nejako?

ira25
29. júl 2024

@katenka2 nie,volala mi sestrička,že mám v lekárni injekcie a keď som hovorila,že som onko pacientka,tak sa mám pýtať svojej onkologičky

katenka2
29. júl 2024

@ira25 no pekne! Spoliehaju sa jeden na druheho a nik nechce byt zodpovedny 😠

zuzap33
30. júl 2024

@ira25 kamoskin znamy je po rakovine zaludka. Ma ho uz len stvrtinu a je velmi chudy a anemicky. Tam, kde chodi na kontrolu onko, berie injekcue B12 na zosilnenie, uz par rokov. Ti, co su v remisii ich mozu, len v liecbe nie.

ira25
30. júl 2024

@zuzap33 ďakujem Zuzka, áno práve ty si žalúdkom musia brať,lebo sa im vit. nestrebava a zrejme preto mám ísť na gastro,že ako črevo a žalúdok.
Takže hoci som na hormonálnej liečbe sa považujem ,že som v remisii?
Dnes som dala prvú injekciu, nakoľko je to tak veľký deficit vit.B12.
Stále si myslím, že aj na tomto sa podiela Tamoxifen.

zuzap33
30. júl 2024

@ira25 nemas aktivne znamky ochorenia, ziadny nador, ziadne mety, cize si v remisii. Ani do kupelov by ta inak nezobrali. Ano, ten pan to berie kvoli tomu, ze sa mu to vobec nevstrebava. Osobne ho poznam, neviem ci ma 60 kg 🙄. Od liecby ma 6 rokov

evitaa83
5. aug 2024

Ahojte, dievčatá, prosím o radu => názor, mám si podať o ID oplatí sa mi vybavovať papiere keď som len na hormonálnej liečbe tabletky zitazonium a injekcie zodalex, Vo februári opka , nemala som ožiare ani chemo , vybrali mi len hrčku aj uzliny mám čisté, genetika negatívna, mám obavy zo socialky že mi povedia čo chcem. Mate niektorá skúsenosť či sa oplatí vybavovať.... vopred ďakujem za odpovede

snowwhite81
6. aug 2024

@evitaa83 skusnost nemam, liecbu mam podobnu ako Ty (bez chemo a RAT) podla mojich info Socialna poistovna neberie hormonalnu liecbu ako liebu onkologickeho ochorenia, cize ID neschvalia. Ale budem rada, ak sa myslim a niekto ma lepsie info....

helga9
6. aug 2024

@evitaa83 ahoj v kazdom prípade treba sa informovať ale tiež mám také info že v prípade užívania horm liekov ID neschvália

nelaja
6. aug 2024

@evitaa83 Ahoj ja som mala len operáciu a hormonálnu terapiu 5,5 roka a som na čiastočnom invalidnom, ale si myslím, že mi ho už zoberú.

nelaja
6. aug 2024

Dievčatá ahojte, minulý týždeň som bola na onko kontrole po 5,5 roku od operácie a mám už vysadenú liečbu (anastrozol) a kontrola o rok. Zbehlo to veľmi rýchlo tých 5 rokov. Mám ale úplne iný, avšak s liečbou súvisiaci problém. Pred 2,5 rokom mi vyoperovali maternicu a vajecniky a onkolog mi zmenil liečbu z tamoxifenu na anastrozol. Po 2,5 roku menopauzy (počas celej liečby tamoxifenom som mala menzes až do odstránenia vaječníkov) mám aktuálne brutálne prejavy urogenitálnej atrofie. V podstate mám už tretí týždeň pocit zapálených močových ciest, boli ma docikávanie, neustále ma dráždi na močenie, mám aj slabý zápal močových ciest (zistený z moču), bolesti pri styku ani nehovorim (používam lubrikant), teraz samozrejme styk uplne nemožný, páli ma celá sliznica aj zvonku. Môj gynekolog nerieši, skonštatuje že atrofia, mám si kúpiť cicatridinu. Kupujem - nepomoha, ani atrogel. Toto mi nikto samozrejme pred operáciou vajecnikov nepovedal, že môže nastať. Nemám pozitívnu genetiku. Mala som problémy s maternicou kvôli tamoxifenu, a pri prilezitosti odstránenia maternice mi zobrali aj vaječníky. Baby je idem zajtra na dovolenku k moru s pocitom totalneho zapalu, ani chodit, ani sediet, ani spat. Nemáte niekto skusenosti, alebo ste nepoculi o niekom, kto tento problém rieši, je to fakt na nevydrzanie

nelaja
6. aug 2024

Ešte všeobecne k tým nárokom na invalidný dôchodok. Vychádza sa z toho, že pre vznik nároku na invalidný dôchodok musí byť miera poklesu scchopnosti vykonávať zárobkovú činnosť aspoň 40 %. Miera poklesu vyjadrená v % je obsahom prílohy č.4 k Zákonu o sociálnom poistení. Pre zhubný nádor prsníka je vyjadrená nasledovne:
a) po chirurgickom odstránení nádoru v štádiu I /T1 N0 M0) bez následnej onkologickej liečby ...............30%,
b) po chirurgickom odstránení nádoru vo včasnom štádiu so zabezpečujúcou RAT (rozlíšenie podľa rozsahu chirurgického zákroku)...............50-70%
c) po odstránení nádoru v pokročilých štádiách s onkologickou liečbou............80%
d) neliečiteľné formy....................90%
e) po troch rokoch od ukončenia onkologickej liečby bez jednoznačných príznakov onkologického ochorenia......................30-50%
Ja som bola diagnostikovaná v štádiu T1 N0 M0. To znamená, že mi nárok len na základe onkologickej diagnózy nevznikol - ale ďalších 10 % som mala doložených inými diagnózami - psych. - adaptačná úzkostná porucha, imunológia - poruchy imunity, neurológia - vyskočené platničky, chirurgia - žlčníkové kamene, takže nárok mi vznikol. Pre tie, ktoré ste v štádiu T1N0M0 odporúčam podať si žiadosť a doložiť ju čo najväčším počtom lekárskych správ, ak máte aj iné diagnózy.

na tomto linku si nájdete mieru poklesu v % u všetkých ochorení, ktoré sa môžu posudzovať: https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/prilohy...

mavema
7. aug 2024

@evitaa83 ja som mala operaciu v apríli,zobrali mi celý prsník aj 5 uzlín.mam len hormonálnu liečbu/tamoxifen/.schválili mi invalidný na 50%

dharmasanata
7. aug 2024

Ahojte, mám 39rokov, her2 pozitiv, ER 90% ki67 20%. Ešte čakám na komisiu, ale doktorka mi vravela, že bude najprv liečba a až tak operácia.

evitaa83
7. aug 2024

Dievčence ďakujem 😘 veľmi pekne za odpoveďe, ste úplne skvelé

helga9
7. aug 2024

@dharmasanata ahoj ja som tiež mala najprv liečbu a potom opku

snowwhite81
8. aug 2024

@mavema mozem sa opytat, mala si spravu "iba" on onkologa a potom Tvoj praktiky lekar Ti potvrdil? dakujem

mavema
8. aug 2024

@snowwhite81 všetky papiere z operácie aj od onkológa som odniesla na sociálnu poisťovňu.nedavno som mala posudkovú komisiu a tam mi uznali 50%.posudková lekárka mi povedala,že podľa papierov mi toľko uznali.možno preto,že nemam chemoterapie ani radiologiu.čomu som veľmi rada,aj keď sa s touto mojou situáciou ťažko vyrovnávam,keďže neviem ako budem na tom v práci,či to budem zvládať.

dharmasanata
8. aug 2024

@helga9 ahoj, tebe sa počas liečby nádor nezmenšil? Tebe vzali celý prsník že? Mne doktorka vravela, že by nešla do celkovej, ale žeby mi zobrala štvrtinu, že uvidíme ako budem reagovať na liečbu.

helga9
9. aug 2024

@dharmasanata áno zmenšil sa ale vzhladom k umiestneniu nádoru mi vzali cely a mala som dva nádory a na opačných koncoch

daniela232
9. aug 2024

@dharmasanata mne tiež tak navrhli,chemo najskôr vraj uvidíme ako zareaguje,uz po 4tej chemo sa zmenšil o polovicu,a po chemo operácia,oziare

dharmasanata
9. aug 2024

@helga9 jaj tak, ja mám tiež dva ale sú vedľa seba spájajú sa do jedného a mám to na vonkajšej hornej časti, ešte v utorok idem na mamogram tak snáď sa tam nič iné neschovava.
@daniela232 a tebe vzali len časť prsníka?
Ja si to neviem predstaviť ako bude prsník vyzerať keď z neho tak odrežú, ci z estetického hľadiska by nebolo lepšie vybrať žľazy a dať tam silikón..
Vás tiež hodili do menopauzy? Pre mňa je toto hrozne :( dúfala som že to nebude potrebné, tak teraz riešim ešte mrazenie buniek deti ešte nemám..