icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

heryteri
20. aug 2024

@l1plienka ano, pytala som sa onkologicky ako dlho to musim dostavat kedze chcem este dieta a povedala ze aspon tri roky a potom sa mi obnovi cyklus a vysadime aj Tamoxifen na tu dobu. Neviem , mozno to zavisi aj od pozit.na hormony....ja mam 15%. Povedala mi, ze to nie az tak vela.

helga9
21. aug 2024

@dharmasanata áno nepapať - ja som si na so sebou brala tyčinky a teplý čaj. Po chemo až pár hodín som niečo zbodla a jedla som až na druhý deň. V deň chema večer len take ľahké ako vývar. Nebolo mi zle ani raz. Ale samozrejme každé telo inak zareaguje. Držím palce

dharmasanata
21. aug 2024

@helga9 ďakujem, bojím sa toho ako to budem znášať. Hlavne po psychickej stránke. Keď som sa tam zastavila nakukla do miestnosti kde ležali chorí na chemo, hlavne sú tam starí ľudia, kosť a koža.. toto ma bude asi deptať.

daniela232
21. aug 2024

@dharmasanata neboj,zvládneš to,hlavu hore,✌️ja keď som chodila na chemo bolo tam veľa mladších od mňa, ja mám 49,a sme tam aj posrandovali,nasmiali,pokecali,v rámci možností, a stým jedenim no je to veľmi individuálne,sama zistíš čo ti je lepšie, ja som musela byť najedena, aj potom uvidíš čo ti bude robiť lepšie a čo nie, uvidíš zvládneš, držím palce nech čo najlepsie

maria579
21. aug 2024

@katka14 Katka, ako si dopadla?

dharmasanata
21. aug 2024

@daniela232 ďakujem ti.. dúfam že nakoniec to bude všetko fajn a že si zbytočne robím do predu obavy.
Baby a ako dlho to vlastne tečie?

katka14
22. aug 2024

@maria579 ahoj, znižili mi ID na 50%. že to teraz sa tak musí, nejaké nové pravidlá, ked som viac ako tri roky po liečbe a nemám žiadne nové ložiská ani závažné ochorenia

maria579
22. aug 2024

Aspoňže tak. Lepšie ako nič. A nech dobré výsledky vydržia ešte pár desaťročí!!!!

mk22
Autor odpoveď zmazal
ppdesign
Autor odpoveď zmazal
2xmama
Autor odpoveď zmazal
mazi1
2. sep 2024

Ahojte! Mala ste niektorá pri Tamoxifen tabletkách problémy s pečeňou? Ja som mala teraz sono brucha, a lekár mi napísal v závere: Dif. poškodenie heparu typu steatózy. 😢 Tamoxifen beriem 2roky.

helga9
2. sep 2024

@mazi1 no toto ma asi väčšina stukovatenie pečene

mazi1
2. sep 2024

@helga9 A lieči sa to nejako? Koncom mesiaca mám kontrolu u onkologičky. Už som dosť vystresovaná ☹

helga9
2. sep 2024

@mazi1 ani moc nie. Dávajú lagosu alebo pestrec a takéto.

mazi1
2. sep 2024

@helga9 Ďakujem za odpoveď!🌞

ira25
2. sep 2024

@mazi1 áno mám stukovatelnu pečeň a pankreas aj zle pečeňové testy a potvrdené, že od Tamoxifenu.

lenkapresov1
2. sep 2024

@mazi1 ja nie som na hormonalnej liecbe a mam steatozu pecene po chemo

nori21
2. sep 2024

@mazi1 aj ja mám steatózu,pečeňové testy sú v norme len gmt trošku vystúpilo

mazi1
2. sep 2024

@ira25
@lenkapresov1
@nori21
Vďaka za odpoveď! ❤

andrejko2019
8. sep 2024

@nelaja ano,z anastrozolu bohuzial bolia kosti,ja sa rano budim cela stuhnuta a naozaj citim bolest vsetkych kosti,a nielen to,ale co uz narobime

ppdesign
9. sep 2024

Ahojte, zajtra ma čaká 3.davka EC...tie dve predchádzajúce sa dali zvládnuť...aké sú vaše skúsenosti s tretím kolom? Pridali sa iné obtiaže ako nevoľnosť, slabosť?

helga9
9. sep 2024

@ppdesign ahoj tretia bola u mna najhoršia ako nič hrozne ale mala som strašnú kovovú chuť v ústach cely týždeň inak nebolo mi zle a štvrtá bola akoby som nič nedostala.

heryteri
9. sep 2024

@ppdesign u mna tiez tretia bola najhorsia( citila som sa ako nadrogovana, az tak ze som si povedala , ze na stvrtu ma uz nikto nedostane😄) potom stvrta uz bola OK. U Teba to tak byt vobec nemusi,neboj, drz sa.

juana86
10. sep 2024

Ahojte o 2 dni ma čaká operácia, mám za sebou chemo. Na kontrolnom CT mi ukázalo pľúcne noduly píše tam MTS, načo sa pripraviť. Bola som optimistka doteraz, ale už mám strach. Musia to byť 100% MTS alebo sa môžu mýliť. Pekný deň

helga9
10. sep 2024

@juana86 ahoj nemusia byt mts noduly ľudia majú bežne aj ja mám jeden.

juana86
10. sep 2024

@helga9 a kedctam tak pise dif.dig v. s MTS

helga9
10. sep 2024

@juana86 treba to dovyšetrovať robia z toho biopsiu treba sa opýtať onko čo navrhuje pokial neni histologia môže aj nemusí byť rakovina v celej tejto konverzácii su tu prípady že neni to zhubné a bolo a naopak.

maria123
11. sep 2024

Biodermalne nite, absolvovali ste niekto tuto liečbu, mam zobrať 5 obstrekov, ci to pomáha. Dik

katenka2
11. sep 2024

@maria123 obstreky na akú časť tela?