icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

freeja
20. sep 2024

@maria579 dakujem, dam vediet, výsledky budu vsak az do 12dni

heryteri
21. sep 2024

Dievčata, bola som v BB u onkogynekologa a rozhodol, ze mi idu zobrat jeden vaječnik. Samozrejme ma vtedy nenapadlo popytat sa na niektore veci. Tie ktore to mate za sebou prosim napiste vase skusenosti. Takze za prve po takej operacii sa aj krvaca?treba so sebou vziat aj nejake intimnky/vlozky? Za druhe pred operaciou sa cievkuje a podava klystir?? Z takeho mam panicky strach. A za tretie aka je rekovalescencia? Velke bolesti? Dakujeeeem

helga9
21. sep 2024

@heryteri ahoj ja som nemala žiadne ťažkosti robili mi to laparoskopicky obe vajká. Pri operácii mi oni dali tampón ale ten po niekoľkých hodinách vybrali a nebolo mi treba vložky .Pre istotu si zober toto bol môj prípad možno nejaká napíše iný priebeh.Ani klystyr ani cievka. Pondelok ma prijali utorok na obed operovali v stredu som išla domov - podotýkam že chcú 4-5 dňovú hospitalizáciu ktorú som odmietla pokial nie sú komplikácie je to zbytočnosť ale aby poisťovňa im zaplatila viac peňazí tak tam držia pacientov. Týždeň som sa šetrila ale potom bez problémov som fungovala a 2 týždne po opke som odbehla polmaraton.

heryteri
21. sep 2024

@helga9 Dakujem, potesila ma tvoja odpoved.🤗 mne povedali ze jednu noc si ma nechaju a potom pustia.

helga9
21. sep 2024

@heryteri jednoznačně zo všetkých opiek toto bola malina a prečo jedno vajko?

heryteri
21. sep 2024

@helga9 ze mam nejaky sactosalphynx , ktory vznika v dosledku castych zapalov ( btw ja som ich nemavala🤷‍♀️) cize mam upchaty ten jeden vajickovod a vajecnik je nefunkcny a je to nezvratne. Druhy je OK ( klop klop) a ja este strasne tuzim po jednom dietatku.

helga9
23. sep 2024

@heryteri a keď je upchatý ten prefuk by nestačil?

dharmasanata
23. sep 2024

Dievčatá prosím vás, čo so žilami? Mne na druhej chemo už horko ťažko tieklo do žily, museli mi dať do druhej ruky, a len cez ihlu lebo kanyla sa ani nedala dať. Sa obávam, že najbližšie budem mať s tým problém. Teraz ma aj boli asi tá žila na ruke kde mi to tieklo, keď vystriem ruku tak ma to tam zabolí a už som pár dní po. Po druhej chemo mi bolo ešte horšie tabletky na zvracanie mi ani nezaberali, tretia bude zas horšie? :(

ppdesign
Autor odpoveď zmazal
ppdesign
23. sep 2024

Dievčatá, čo je ten Docetaxel za "cudo-judo"? Čo od toho mám čakať? Má niektorá z Vás priamu skúsenosť?

heryteri
23. sep 2024

@helga9 dr.povedal, ze je velmi mala sanca, ze by plnil este funkciu ako ma a keby aj, je tam vysoke riziko mimomatern.teh.a casom by sa znova pravdepodobne vajickovod upchal.

ppdesign
23. sep 2024

@dharmasanata ešte mi napadlo, ze jednu pani, kt.sa sťažovala na bolesť cievy po chemo, poslali na cievne. Možno bude fajn, keď sa vypytas...na kontrolu, pre istotu.

helga9
24. sep 2024

@dharmasanata toto je veľmi častý problém tiež sme doslova bojovali kde napichnúť mne takým červeným svetlom chodila sestrička po ruke a pozerala žilu do ktorej by pichla nakoniec vždy niečo našla ale veru bolelo miesto vpichu a veľakrát bola aj modrina a ja mám k dispozícii len jednu ruku- natieraj liotonom. Keď to bude nevyhnutné nech ti zavedú picc.

helga9
24. sep 2024

@ppdesign biela chemo taký dobrý koktail z brečtanu. Ja som si dala rozdeliť na 12 dávok je to slabšie ako dať jednu trojtýždňovú dávku

ppdesign
Autor odpoveď zmazal
heryteri
24. sep 2024

@dharmasanata ahoj zrovna dnes ked som bola na aplikacke, tak to riesila jedna spolubojovnicka a sestra jej povedala, ze na tieto zily maju osvedceny recept a to octove zabaly.

dharmasanata
24. sep 2024

Ďakujem dievčatá za rady ♥️

helga9
24. sep 2024

@ppdesign no ja by som sa nedala odbiť

mykeila
25. sep 2024

Ahojte tie ktoré užívate anastrozole môžeme po cvičení piť proteínov nápoj?
Môžte piť kolagen vo vode?
Ďakujem

helga9
25. sep 2024

@mykeila samozrejme že áno

ppdesign
Autor odpoveď zmazal
magmag80
30. sep 2024

@freeja ahoj, ja som to mala podobne, tiez prva mamog. a taketo zistenie. na zaciatku sa to taha kym vsetko pozistuju cez punkcie, potom rozne tie vysetrenia a kym to niekto popise, potom ked uz budu vediet o co sa jedna tak to naberie trocha spad. tiez som nic necitila, /btw. tiez som nekojila/ potom ked boli pozitivne vysledky pred operaciou som mala dojem ze to zacalo pobolievat, predtym nic. psych. som najprv rozoberala vsetky moznosti- ale to je uplna depia, tak som sa rozhodla ze pockam na vysledky, a dugala som ze nebudu metastazy. neboli. drz sa!

maria579
2. okt 2024

@freeja , ešte žiadne výsledky? Tuho na teba myslím a silno držím palce!!!!!!

freeja
4. okt 2024

@maria579 och, dakujem ❤️
Vysledky mam. Mam invazivny Her2 karcinom, pondelok zacinam s chemoterapiou, asi pol roka? po nej operacia, ak bude este pozitivna genetika, vezmu mi oba prsniky. Chytena je uz aj min.jedna uzlina v pazuche. Cakam este na vysledky z celoteloveho ct, ci su uz metastazy aj inde v tele. Doktor mi len povedal, ze si radsej nemam o tom nic citat, to mi teda moc optimizmu nepridalo. Cele zle..

maria579
4. okt 2024

@freeja , to hovoria každej, že nečítať. A nebude celé zle. ver tomu. Čaká ťa ťažké obdobie, ale dá sa to zvládnuť, zvládneš to aj ty.

lulu1217
4. okt 2024

@freeja neboj, už nič viac nenájdu. Liečba zmenší nádor, alebo úplne zmizne, uzliny vyberú a bude dobre🤗celé to ubehne ako voda. Držím ti silno palce🩷

dharmasanata
4. okt 2024

Dievčatá a vám všetkým robili to celotelove CT? Lebo moja lekárka ma nikam neposiela a to mám vraj vysoké onkomarkery..

dharmasanata
4. okt 2024

@freeja ahoj, ja som po druhej chemo, bola som na klip do prsníka a vraveli že už je to o centimeter menšie a aj uzlinu čo som mala chytenú už ju nevedela nájsť. Tiež dúfam, že do operácie celkom zmizne a odrežú len kúsok zo mňa 😅

lulu1217
4. okt 2024

@dharmasanata ja som bola len na hrudníku, brušnej dutine a malej panve. Asi závisí od lekára, mám známe, ktoré boli na PET CT, niektoré iba na prsnikoch.

lenkapresov1
4. okt 2024

Ja som bola este pred operaciou a celou liecbou na celotelove ct a po liecbe zasa.