Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@biankaaa12 plny ID je ked si v akutnej faze liecby a vacsinou 2r po nej. Hormonalna liecba nie je akutna. Potom ides na polovicny. Znama nema pravdu. Kolko si po liecbe? Nechodis do prace?
@biankaaa12 ahoj kamoška bola pred mesiacom jej zobrali- je po mastektómii ale nemá žiadnu liečbu ani hormonálnu
@helga9 ako zobrali jej úplne? Ani polovičný nenechali?
@biankaaa12 prišlo ti predvolanie presne v ten mesiac ako ti končil? Vo februári mi tiež plný končí
@daniela232 úplne keďže nemá žiadnu liečbu nie je dôvod
@helga9 lebo ja som zas počula že pokiaľ je komplet liečba, chemo,operácia, radioterapia tak že polovičný nechávajú na trvalo,ale zas jasne že čo platilo kedysi už nemusi
@maria579
@lulu1217
@dharmasanata
Dakujem dievcata ❤️ mate moj velky obdiv. Viem, ze by som sa tiez mala "nastavit" ale nejde mi to, mam obrovsky strach a respekt. Ozaj zatial postupne pocuvam jednu zlu správu za druhou, minuly tyzden mi doktor najskor povedal, ze dobre, vezmu jeden prsnik ale ze nebudem musiet mat chemo, len radiaciu...strasne som sa potesila, ulava neskutocna. Minutu nato zistil, ze si nevsimol tej pozitivnej uzliny tak reku ospravedlňujem sa, chemo bude, a vlastne je mozne, ze vam vezmeme oba prsniky 🤦 to je ako v zlej hre toto. A ked som sa ho pytala, ci mi vie povedat aj nieco pozitivne, nemal nic 🤦 ja uz by som tak potrebovala pocut nieco co ma trochu nakopne, preto sa uz aj bojim vysledkov z CT..
Ak by som sa este mohla spytat, ako sa prosim riesi chemo ak ma clovek napr.nadchu? Totiz ide mi o to, ze mam v plane, samozrejme ak to budem zvladat, chodit do prace...pracujeme v otvorenych kancloch, plus cesta mhd, obe deti chodia do škôlky, to su sople a choroby nonstop...rodina uz by ma najradsej odizolovala, no ja nechcem prísť o radost z deti, z prace...vsade chodit s ruskom? Chemoterapia sa v tom pripade posúva?
@freeja no chemo sa posunie ak budeš chorá, moja spolubojovníčka mala covid tak o dva týždne jej odložili.
Uvidíš ako budeš po chemoterapii fungovať, mne je zle celý týždeň, dva týždne som taká slabšia, neviem si predstaviť fungovať v práci.
Vyhýbam sa väčšiemu davu ľudí a hlavne teraz v období šušňov 😁 chcem to mať čím skôr za sebou.
A skús sa nastaviť pozitívne, veľmi veľa to robí. Mna sem tam vykoľají rozhovor s mojou onkologičkou.. ale inak sa snažím na to veľmi nemyslieť, keď mi je dobre chodím do lesa a tak..
Je mi ťažko len keď sa rozprávam s niekým z koho cítim ľútosť .. niektorí ľudia nerozmýšľajú a rozprávajú o ľuďoch čo na rakovinu zomreli, ako už len to mi má pomôcť neviem 😅
@freeja neboj sa, nemaj strach z chemoterapie, dá sa to zvládnuť, naozaj! Ani sa nenazdáš a máš po liečbe, už sa budeš len zotavovať. Ty tak nabehneš na ten kolobeh, že to ani nebudeš vnímať ako prekážku, ver mi. Človek si zvykne na všetko. Chemo vnímaj ako niečo, čo ťa vylieči! Ak ti budú mať vziať oba prsníky, nech berú! Dôležité je ostať na žive a zdravá. Všetko potom poriešiš. Aj nežiadúce účinky, ktoré na tebe chemoterapia zanechá, aj kondíciu, aj vlasy, aj nechty, aj prsia😊mne po prvej chemo zmizol nádor, aj metastázy na uzlinach zmizli, lekári mi vraveli, že mi odoberú len časť prsníka, ja som aj tak chcela celý. Deň pred operáciou mi jeden milý onkológ povedal, že keby je jeho žena, sestra, mama v rovnakej situácii, povedal by jej, vezmeme cely. A dodal, nejdeme zachraňovať prsník, ale váš život!!!
@dharmasanata mam moznost robit tri dni z domu, dva dni kancel...mam ruzove okuliare, ze ak to dobre nacasujem, tie dva dni v kancli by som mohla dat..alebo aspon jeden, zvysne vezmem dovolenku...praca je lahka, tak uvidim...
Mne zacina vadit, ako mi kazdy radi, co mam jest a pit, co mam a co nemam robit...uplne ma to prudi, az mam chut robit napriek...aj ked to myslia dobre 🤷🤦 ale ano, tiez som uz pocula par zazitkov, kedy mi rozpravali, ako ich znamy ochorel tiez a nakoniec zomrel...akoze diky, fakt, to uz je len povzbudenie 🤦🥴
A dakujem ❤️
@lulu1217 s prsnikmi, ale to samozrejme tvrdim teraz, ja nejak problem nemam...to sa "schova"...vadia mi skor vlasy, aj ked teda parochnu uz som poriesila, celkom podobnu mojim vlasom...ale aj to by som predychala, nebyt mojich deti... nechcem im robit šoky, maju 3 a 5, uz to vnimat budu..
Dakujem za podporu ❤️
@freeja možno ti vlásky ani nevypadaju, jednu pani máme a tej vlásky držia 🙂
U mňa bol 18 deň kritický a vtedy som už vzala strojček. V parochni sa ja dobre necítim, lepšie mi je v šatke. Ale keď niekam idem dám si ju, nie však pre seba ale pre okolie.
@freeja moja dcerka mala5r. ked ma polovicka ostrihala. A teda bol to sok...najprv cuvla krok dozadu a ze" dnes spim s ockom radsej🤣 potom jej vravim ze pod idem ti umyt zuby aspon...tak utekala rychlo po celenku s usami a dala mi ju na hlavu a ze teraz jej uz mozem umyt zuby🤣 a rano chystam ranajky, v tom pride z detskej do kuchyne a namiesto dobre rano mami, mi hovori ze "no neviem ako dlho to s tebou mami takto vydrzim " tak jej vravim ze a co spravis, odstahujes sa k susede a ona ze hmm asi ano😄😄 nikdy na to nezabudnem, nevedela som ci sa smiat ci plakat🙂 Ale zvykla si rychlo, potom mi zacala brat parochnu a hrat sa s nou,obliekla si saty k nej , moje lodicky a bola happy🙂)
@freeja moj maly mal 1,5 roka, ked mi zacali padat vlasy (minuly rok) a bola som bez a bral to uplne normalne, chodila som doma pred nim uplne bez nicoho ani parochna ani satka a bral to ako samozrejmost. Starsi mal 8, ja som ho na to pripravovala, ze to pride, jedneho dna prisiel zo skoly, ja som si doobeda oholila hlavu a cakala som ho doma v satke, povedal len och mamka, mamka, vysla mu slzicka a potom to bral uplne prirodzene. Doma som chodila v satke alebo turbane, obcas prisiel, ze mamka ukaz, ci este nerastu, ale nejak sa nad tym nepozastavoval. Ja som parachodnu nenosila vobec, ani doma ani vonku.
@heryteri
@lenkapresov1 ach, dievčence, až sa to ťažko čita. Prečo len život prináša tak pekelne ťažké chvíle? 😞 Viem, že všetko treba prekonať, no bolí ma z toho srdce...
@freeja ahoj, ja mám pre teba tiež také malé povzbudenie🙂 tiež som teraz v terapii. Musela som odísť na pnku, lebo pracujem v častom priamom kontakte s ľuďmi a vzhľadom na zníženú imunitu by to mohol byť problem. No so všetkými kolegami som v kontakte a veľmi sa teším ich podpore. Svoju prácu milujem a teším sa na návrat. Zo začiatku som si kládla tie isté otázky: čo a ako mám jesť, ako sa chrániť a pod. Teraz to už beriem viac "športovo". Jem na čo mám chuť, ale obmedzila som cukor, bielu múku a červené mäso. (občas však zhresim- niekedy mám totiž chuť na koláčik🙂). U mňa je liečba zatiaľ taká, že asi 7 dní je náročnejších, potom som pár dní taká unavenejsia a tretí týždeň som už ok. Vtedy chodím do lesa na turistiku, načerpať nové sily. Čo sa týka fungovania zatiaľ som sa vždy o seba dokázala postarať, občas do obchodu dám rusko, hlavne teraz cez tie usmoklene dni. Čo sa týka doktorov je to aj pre mňa asi najväčšia tragédia. Nenachádzam tam vysvetľujuce prostredie. Skôr oznamujuce. Nie je tam čas na rozhovor. Info mi poskytujú skôr sestričky, než lekárka, čo je pre mňa ozaj nevyhovujúce, ale nedokážem zmeniť jej nastavený systém, ani nemám možnosť zmeniť lekára, a tak sa v tom celom učím fungovať. Inak aj ja som mala pozit.nalez v 2 uzlinkach, ale nakoniec nikde inde. Tak verím, že aj ty budeš mať len širší lokálny nález a bude dobre. Držím ti palce. A v zmysle našich štrajkujúcich hercov: sme s vami, buďte s nami! 🫂
❤️ dakujem vam vsetkym, ja si z toho vela beriem, vela mi to dava a otvara oci, ze to snad nebude take zle...
Zajtra idem na Klenovu k onkologicke, dam vediet ako som dalej postupila 😊
Dievčatá tie čo užívate tamoxifen, trhali niektorej zub počas užívania ? Ako ste to zvládli?
@freeja Dobrý netreba sa vzdávať ak sa liečba dobre nastáva a nebudete mať červenú chemo vlásky nemusia vypadnúť ako mne 16xchemo vlasy moje akurát mi zredli ale parochňu som nemala
Držím palce
@dharmasanata zvyknú zliezať nechty otmavnú a zlezú mne sa to nestalo ale kamoškám áno ruky aj nohy
@dharmasanata ahoj, ako píše Heli, môžu ti zliezť nechty. Začína to takto.

Žienky, dnes mi prišlo predvolanie na posudkovú komisiu po 2 rokoch od schválenia ID. Dostala som plný. Som po mastektomii. Výsledky mám stále chvalabohu dobré. Myslíte že mi zastavia ID? Známa mi vravela ze ženám bez prsnika neberú ID aj keď majú ôk výsledky z onkológie. Ako to máte vy?