icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

mazi1
20. dec 2024

@yelladream Presne ako hore vyššie píše maria 579🍀. Hlavu hore! Všetky sme tu s tým prešli, neboj sa, o pár mesiacov už Ty budeš povzbudzovať tie baby, ktoré budú vtedy na začiatku tejto cesty, že dá sa to zvládnuť 👍🍀. Držím Ti palce, a možno ani nebudú tie výsledky zlé. Ale aj keby boli, tu v tejto skupinke môžeš nabrať trošku sily a nádej, keď vidíš, koľké z nás už prešli tou liečbou 👍

katenka2
21. dec 2024

@nati333
Zdravim vsetky sem pisuce dievcence, vsetky, co tu hladaju rady, ci povzbudenie. Adresujem to na "nati333", lebo ta sa ma pytala, ako sa mam, ako sa mi dari, ze som sa dlhsie neozvala. Ale moje "mudrovanie" je urcene aj inym dievcatam, ktore su ochotne ho precitat. Som o generaciu starsia nez vacsina z vas tu a z toho vyplyva aj trocha ine myslenie a nahlad na zivot. Dlhe obdobie "boja" s rakovinou ma fakt vycerpalo, vsetka ta chemia sposobila, ze moje telo sa citi este o 20 rokov starsie, nez v skutocnosti je. Stale sa ozyvaju nove boliestky, stale obavy, ze CO ZASE?! A tak som si trocha dala zivot doporiadku, zariadila, co sa dalo a poverila dceru tym, co este treba, ak...No ved, co si budeme navravat, nikto tu nie je na vecne veky ako Lenin, alebo ako dufa moj muz. Tisice roznych veci mi preslo hlavou, vela spomienok peknych aj tych horsich, ba aj veci, na ktore by som velmi rada zabudla, ale neda sa. Ale zato, badam na sebe zacinajucu...nuz ako to najjemnejsie napisat?, stratu pamati, orientacie, nazvy slov, proste zacinajucu starecku demenciu. Polku dna stale nieco hladam, pri rozhovore s ludmi stracam nit myslienok, nedokazem sa vyjadrit. Je to k jedu, je to smutne a zda sa, ze sa s tym neda velmi nic robit.
Ale! aby som presla k tomu, co som tu chcela napisat - fraza, ze tato vazna choroba mi vela dala, nie je frazou. Dala mi nadhlad, dala mi empatiu, dala mi poznatok, co je v zivote dolezite a ze VSETCI a teda aj JA, sme omylni. A nad omyly inych sa treba vediet povzniest a zo svojich poucit, prinajmensom ich olutovat. No nevinit ani seba, ak sme v danej situacii robili to najlepsie, co sme vtedy vedeli, hoci to niekedy nestaci. Ano, este vzdy ma vie rozculit politika, preto sa jej uz vyhybam. Nechapem ludi chamtivych do nepricetnosti, lebo ved... Niekedy si s muzom hovorime - co nam chyba k zivotu? Mame kde byvat, mame co jest, mame jeden druheho a nie najhorsie deti a vnukov. Nasi blizki su zdravi a nam dal zivot viac, nez sa v istom obdobi zdalo. Ktosi mi tu napisal, ze treba byt vdacni za kazdy den. A veru ano, ja som vdacna za kazdy jeden den, za kazdu hodinu. Som vdacna za muzov smiech, vnukove uspechy, necakanu malicku pozornost od milej neznamej, od povzbudenia od unavenej lekarky. A tak ako umierajuci basnik Wolker napisal - "Smrti se nebojím, smrt není zlá, smrt je jen kus života těžkého, co strašné je, co zlé je, to umírání je....", ja doplnim bojim sa bolesti, to ano, to by som klamala.
Tym vsetkym chcem, zienky povedat, hlavne v tomto predvianocnom case, vazme si zivot, vazme si jeden druheho. Nechcime mat pravdu za kazdu cenu, nehladajme drobne nedostatky. Zivot je kratky, ale aj krasny a ano...vie aj poriadne potrapit. Ale inak by sme tie krasne chvile stastia nevedeli ocenit. Berte ho tak, ako ide, so vsetkym, co prinasa. A rozdavajte lasku, nasobne sa vam vrati. Viem to z vlastnej skusenosti.
Pekne sviatky zelam vsetkym, vsetuckym ludom dobrej vole, aj zdravie a lasku, trpezlivost a odvahu. A vsetko bude dobre, vsetko bude ako ma byt 😘

bony22
21. dec 2024

@katenka2 Krásne napísané 💗 a veľká pravda presne tak ako je to napísané. Želám tiež pokojné sviatky v kruhu najbližších a všetko len to najkrajšie nech Vás sprevádza v živote a každú jednu žienku v tejto skupine (aj mimo skupinky ale tým to neviem adresovať ) a tak isto aj zdravíčko nech slúži každej z nás 🙏 dosť bolo neľahkých momentov a bolesti nech máme už len dôvod na radosti 🌲🎁 ✨

lulu1217
21. dec 2024

@katenka2 Katka♥️…včera som si povedala, “už sa teším na Katkin tohtoročný, predvianočný/novoročný príspevok v diskusii😊” a je to tu. Pri čítaní tvojich riadkov som cítila pokoj a veľké múdrosti, tebe ešte veru nedochádzajú slová a myšlienky.
Ja osobne ti ďakujem za každé povzbudenie a taktiež ti prajem zdravie, šťastie, lásku a pohodu ešte na dlhé obdobie🤗
Krásne sviatky, všetkým nám tu😘

katenka2
21. dec 2024

@bony22
@lulu1217
Dievcence, moc vam dakujem /a chyba mi tu ten smajlik objatia, no co uz!/ 😇

lenkapresov1
21. dec 2024

@katenka2 Katka, krasne slova. Ja som doteraz kazdy rok upratovala, piekla, trhy museli byt absolvovane a minuly rok sa to nedalo, lebo som bola v liecbe a tento rok mi to vobec nechyba. Inak sa na to vsetko okolo Vianoc pozeram. Mam taky klud, pokoj, duchovno. Tesim sa z deti, nasho stromceka. A inak nad tou nasou vecou sa prosim netrap, ak sa neda, nic sa nedeje. Posielam objatie

ppdesign
22. dec 2024

Dievčatá, chcem Vám tiež zaželať krásne Vianoce. Katka, vďaka za tvoje slová. Veru krása života je vo vďačnosti za každé dobro, ktoré dostávame a ktoré dávame. Tým sme bohaté. Šťastie spočíva v pokoji srdca, v úsmeve ľudí, ktorých ľúbime. Mne stále beží liečba. Vianoce aj začiatok nového roku ešte strávim dochádzanim na rádioterapiu + som nastúpila na dlhú cestu s Letrozolom. Dievčatá ako to máte popri tejto hormonálnej liečbe s alkoholom? Dá sa, nedá sa? Mám obľúbené vianočné koláčiky v ktorých je rum a tiež likér či šampus na Silvestra...môžem si dať? Opäť vďaka za vaše rady!

maria579
22. dec 2024

@katenka2 Dievčatá moje zlaté , každá jedna z vás je v mojom srdci. Prajem vám všetkým krásne Vianoce a v novom roku zdravie, zdravie, zdravie. Katenke ďakujem za novoročný príhovor, prezident sa môže schovať 🙂. Katka, pohladila si mi dušu ❤️

maria579
22. dec 2024

@ppdesign trocha rumu v zákuskoch, alebo pohár šampusu ti neuškodí . Kľudne si daj. Samozrejme nie za celú fľašu, mysli aj na ostatných 😀😀

katenka2
22. dec 2024

@lenkapresov1
@ppdesign
@maria579
dievcence, vsetkym vam moc dakujem za tie lichotive slova 😅 Ano, maria579 uz uvazujem nad tym, ze budem prezidentovi pisat prejavy. A najlepsie aj tym ostatnym, nech tolko dristov a lzi nezamoruje nasu maticku zem 😖 A na to potrebujem veru silu a dlhy zivot

maria579
22. dec 2024

@katenka2 veru, to by bolo fajn 👍
Silu a dlhý život ti prajem z celého srdca ❤️

2xmama
23. dec 2024

Dobrý deň, prosím o radu, je treba si zobrať do nemocnice nejakú špeciálnu podprsenku po ablácii prsníka? Ďakujem a prajem všetkým pokojné sviatky a hlavne zdravie.

mazi1
23. dec 2024

@2xmama netreba, mne kazali len elasticky obväz brat so sebou, napisali, presne aky, a Kompresne pancuchy

2xmama
23. dec 2024

@mazi1 ďakujem veľmi pekne.

dharmasanata
23. dec 2024

Krásne a požehnané sviatky vám prajem dievčatá ♥️

helga9
24. dec 2024

Dievčatá prajem Vám príjemné prežitie vianočných sviatkov ❤️ Šťastné a veselé

lubicakalnicka
24. dec 2024

@helga9 všetko dobré, veselé Vianoce dievčata

lenkapresov1
24. dec 2024

Požehnané Vianoce dievčatá

michaelanova
24. dec 2024

Dievčence, prajem krásne a požehnané sviatky a veľa zdravíčka do ďalšieho roku🎄❤️🙏

ira25
24. dec 2024

Krásne Vianoce 🌲❄️

sofinka1980
26. dec 2024

@ada2007 dobrý deň ja užívam zitazonium približne 2 tyzd ako vám po ňom je ? Môžete mi napísať na FB žofia bezakova môj profil rada keby mi niekto a Tom lieku napísal aké má kto skúsenosti

xyz987
27. dec 2024

Ahojte, diagnostikovali mi po biopsii rakovinu prsníka. KI67 mám 55%, Grade 2. Mám ísť na CT a MR. Mám strach, či pri takom vysokom KI67 to bude bez metastáz. Mali ste niektorá takýto vysoký KI67 a neboli tam metastázy?

helga9
27. dec 2024

@xyz987 ahoj sú tu dievčatá aj s vyšším a nemali mts

miskahrncarikova
28. dec 2024

@xyz987 ahoj,ja som mala KI 78 a metastazy som nemala,aj uzliny som mala ciste,takze hlavu hore

xyz987
29. dec 2024

@miskahrncarikova Vďaka za odpoveď. A pri takom vysokom KI to aj nejak rýchlejšie rastie? Pýtam sa preto, pretože od prvej mamo, kde mi identifikovali podozrivý nález, už prešli 4 mesiace, a bojím sa, že mi to za ten čas narástlo. Teraz už každé dva týždne sa niečo deje, o týždeň idem na ct a mr. Mamo a sono mi ukázali nehmatateľný nález s mikrokalcifikátmi okolo 14mm, tak sa bojím, aby mi to veľmi nenarástlo. Stále si nedokážem nič nahmatať len na mieste biopsie mám malú chrastičku.

freeja
29. dec 2024

@xyz987 ahoj, ja som to mala asi podobne ako ty pises, na prvej mamo mikrokalcifikaty, potom biopsia, prvotna diagnoza dcis, potom dalsie vysetrenia typu ct, mr...a v strede sa nasiel uz zhubny nador, ja mam bohuzial chytenu aj min.jednu uzlinu v pazuche, ki mam ako ty. Dali mi najprv chemo, operácia ma este len caka.

xyz987
29. dec 2024

@freeja Akú máš veľkosť nádoru, keď ti najskôr dali chemo? Predpokladám, že ti ho chcú zmenšiť pred vyrezaním.

freeja
29. dec 2024

@xyz987 ten invazivny karcinom uz mal tusim 2,1cm, hej preto mi ide najprv chemo

xyz987
29. dec 2024

@freeja Výsledky MR a CT boli hneď? Ja mám ísť hneď po týchto vyšetreniach k onkologovi, ak ma zaujíma, či mi už povie výsledky s CT o metastázach a s MR o veľkosti nádoru v prsníkoch, alebo zasa budem čakať na výsledky.

freeja
29. dec 2024

@xyz987 ja som cakala, tusim dva tyzdne. Vsetko sa to tym natahovalo...bola som na kramaroch, neviem ako ty, mozno inde to pojde rýchlejšie