icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

maria579
11. jan 2025

@yelladream vyzerá to dobre. Budeš mať hormonálnu liečbu, chemo asi nebude treba. Ak ti odstránia len nádor a prsník zostane, tak budeš mať aj ožiare. Držím palce!

yelladream
11. jan 2025

Dakujem za pozitivne odpovede, zatial mi dr len povedal, ze je to jeden z tych lepsich nadorov. Nikdy by som neverila, ze sa budem tesit po diagnoze rakoviny prsnika...Ach to by bolo uzasne, keby som sa vyhla chemo, aj ked som pripravena na najhorsie pre istotu. Dam vediet po operacii, cakam ci zoberu len cast alebo cely prsnik, a ci este nieco nenajdu v uzlinach...Zatial sa drzte.

eva147
11. jan 2025

@xyz987 ahoj,ja som mala podobne hodnoty ako ty,KI bolo 20%,uzliny ciste a dostala som chemo
Onkologicka mi to vysvetlila,ze to je zabezpecovacia chemo,keby sa nejaka bunku uvolnila pri operacii.

maria579
11. jan 2025

@eva147 asi každý prípad je individuálny. Mne tak vysvetľoval onko, že ak je nádor hormonálne pozit a KI67 je pod 15%, čisté uzliny, nedal by chemo. Tak teda neviem 🤷‍♂️

dharmasanata
11. jan 2025

@yelladream ahoj teraz sa snažia prsník zachovať, berú väčšinou keď je pozitívna genetika.

xyz987
11. jan 2025

@maria579 Co som sa doctala, tak hormonalne pozitivny a Her2 negatívny nádor s nizkym KI do 20% je luminal A a s vysokým KI na 20% je luminal B. Pri luminal A sa nedava chemo len hormonalna liecba a pri luminal B sa dáva chemo. Ja mam luminal B a Dr mi vysvetloval, že je podrobnejši test ONKOTYPE, ktory posudzuje 21 genov a ten dokaze posudiť či je chemo prinosom alebo nie. Mne povedal prognozu 10 rocne prezitie je 85% a ked onkotype test posudi, že chemo netreba, tak by mi chemo ani toto percento nezvysilo. Tento test vsak poistovna na Slovensku nepreplaca, v cechach ano a dr sa vyjadril, že on by tento test vlastnej zene zaplatil, keby mala rakovinu prsnika.

maria579
11. jan 2025

@xyz987 áno, presne takto to je.

tanicka2311
11. jan 2025

@xyz987 mne robili ten test v Bratislave na NOU. Tam som bola aj operovana. Preplatila mi ho poisťovňa. Vyšlo mi,že chemo netreba. V máji bude 5 rokov co ma operovali. Užívam len hormonálnu liečbu. Volal sa mamaprint.

xyz987
11. jan 2025

@tanicka2311 Ahoj, mamaprint to nie je. Dr hovoril, že ten nie je vhodný pre ženy pred menopauzou. Keby som mala po menopauze, tak ma zaradí do štúdie s mamaprintom a poisťovňa to preplatí. Pre mňa je vhodný onkotyp. Uvidíme, ako dopadne histologia po opke. Nesmu byť chytene uzliny, aby som išla na ten test.

michaelanova
11. jan 2025

Mne povedala zasa moja onkologicka, ze test nie je 100% spolahlivy, hovorila o 70-75% a ze ked mi takato spolahlivost nestaci, mam si dat radsej chemo. Mala som ciste uzliny, hormonalny ryp, her 2 neg, pri biopsii KI 10, z celkovej 20, povedala, ze kazda liecba zvysi sancu dlhodobeho prezitia, tak som do chemo isla, zatial som teda tu, som 2 roky po opke, rok a pol po chemo, drzim prsty❤️

xyz987
12. jan 2025

ahojte, stal sa uz pripad, že by KI67 po opke bolo menšie ako predtým po biopsii?

eva147
12. jan 2025

@xyz987 ja som mala tak isto pri biopsii ki 10,a po opke vyslo 20

ppdesign
12. jan 2025

@xyz987 ahoj ja som mala pred operáciou (iba po biopsii) KI67- 15%, po operácii 10%. Na základe konzultácie s dr. Mriniakovou mi nakoniec odporučili chemoterapiu 3+3 cykly. Tiež hovorili o miere prežitia, ktorá sa takto zvýši z 85 na 89%. Ja som však mala chytene už aj dve uzliny. Oncotype je dobrý test. Pri čistých uzlinach by som ho vážne zvažovala.

ppdesign
12. jan 2025

@xyz987 áno ja som mala pred op 15, po nej 10.

helga9
12. jan 2025

@ppdesign onkotype je možný pri 4 chytenych uzlinach

xyz987
12. jan 2025

@helga9 čitala som, že chytene uzliny pre oncotype mozu byt len pri zenach po menopauze.

xyz987
12. jan 2025

@ppdesign ano, ale ty si brala pred opkou hormonalnu liecbu, to ti to mohlo znizit.

helga9
12. jan 2025

@xyz987 ja som nebola v menopauze a riešila som to priamo s onkotype zástupcom pre SK

katenka2
12. jan 2025

@helga9
@xyz987
@ppdesign dievcence, mne to je sice na 2 veci..., ale zaujala ma debata medzi vami, tak som hodila do googla a vypadla mi tato zaujimava info https://www.startitup.sk/vyznamny-uspech-sloven...
Viac som neskumala /teda, ci je uz v pouzivani, ani kde/, ale urcite sa da nieco dohladat

xyz987
12. jan 2025

@helga9 ahoj a preco si si nakoniec nedala urobiť ten test? Vidím, že si sa tomu dosť venovala.

helga9
12. jan 2025

@katenka2 niečo o tomto teste som zachytila ale v tom zmysle že Slovensko ho poslalo do prdele tak že pôjde s tým testom do USA no presne si nepamätám čoho sa to týkalo

katenka2
12. jan 2025

@helga9 😨

helga9
12. jan 2025

@xyz987 lebo mi dojeb… histológiu parametre som mala dobre ki67 tuším 15 a hormón pozitívny ale prišli mi 3 histologie prvá s dvomi uzlinami druha so štyrmi a tretia so šiestimi a nikto nevedel čo platí takže tak. Ct mi ukazovalo 2 uzliny tak asi tá prvá bola platná ale nikto to nevedel odsúhlasiť. Tak sme sa s Dr dohodli že dáme chemo že nebudeme riskovať ak ich bolo šesť lebo štyri môžu byt. Istota je istota. 🤷‍♀️ takže tak

helga9
12. jan 2025

@xyz987 a ešte toľko k tomu že ja pred toľkými rokmi aj s Unionom konzultovala a bolo mi povedané že je dosť možné že by mi ho aj preplatili

ppdesign
13. jan 2025

@katenka2 ahoj Katka, vďaka za postreh🙂 si šikulka! s inštitútom p. Cekana som bola priamo v kontakte. Ich test však preukáže "iba" aká chemoterapia je vhodná na daný nádor, nie to či je/nie je potrebná. Bohužiaľ žiadosť o test musí byť podpísaná onkológom, nie pacientom. Moja lekárka vtedy odmietla spoluprácu s inštitútom a nasadila mi - ako povedala - praxou overenú liečbu a môj záujem zhodnotila slovami "načo vymýšľam". Test stojí 1500€. Výsledok je k dispozícii cca o 2 týždne.

katenka2
13. jan 2025

@ppdesign ano, to "vymyslanie" vela lekarov teda nema v laske ☹. Ani samostudium a v poslednej dobe ani otazky ohladne choroby... Ak by bolo "stastim" chodit na onkologiu, tak poviem, ze stastní pacienti, s ktorymi je lekar ochotny aj co-to prebrat a doporucit. Ak to teda zas nie su lekari, ktori ti doporucia aj to, co nemusis, alebo, co nepomoze, len preto, ze su za to zvyhodneni. No, co sme LEN ludia 😒

xyz987
14. jan 2025

Tak na operaciu nastupujem 18.2.2025. V ten den bude zameranie sentinelovych uzlin a na druhy den opka. V plane opka so zachovanim prsnika, chirurg ma upozornil, keby patolog nieco zle vyhodnotil, je tu moznost aj opka celeho prsnika. Včera som bola na genetickych testoch, uvidime ako dopadne ten. V pripade pozitivnej genetiky pojdu von oba.

xyz987
14. jan 2025

Ahojte, ešte otázka, kolko dní ste boli v nemocnici pri opke hospitalizované?

heryteri
14. jan 2025

@xyz987 v pondelok ma operovali a v stredu rano som isla domov, tiez mi nebrali cely prsnik, iba hrcku.

helga9
15. jan 2025

@xyz987 brali celý prsník v utorok ma operovali poobede a v piatok ráno domov