Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@zuzap33 ahoj, preto som napisala, že určite závažnosť a stav závisí prípad od prípadu. Len si pamätám, že keď som bola na začiatku, myslela som si, že po liečbe a operácii som v suchu. Potom som sa dozvedela, čo môže prísť, tak som mala z toho bobky. A tá pani v čakárni ma vtedy tak ukľudnila🙂
Ahojte maminka (45r) je po 17r v remisii.. minulý rok v lete jej pri kontrole u onko prišli zlé výsledky pečeňových testov.. šla na sono a tam pri prezeraní brušnej dutiny našli mts a neskôr z biopsie zistili, že je to ten istý typ ako pred 17r no bez nádoru len mnohopočetné mts na pečeni šla na PETko a tam zistili, že mts sú už aj na kostiach.. dostala bioliečbu no začala sa jej brušná dutina zalievať ascitom. Chodila na výber raz za 2tt no postupne sa to horšilo až chodila raz za 3-4 dni… teraz má vývod a odpúšťa si vodu sama po troche.. no napriek tomuto všetkému onkomarkery klesali po 1000kach tak v decembri bola na kontrolnom CT no výsledky neprišli také ako sme čakali.. bioliecba zaberá no pomaly tak jej od januára nastavili chemo taxol 1x za týždeň po prvej dávne totálny kolaps skončila hospitalizovaná na 12 dni kým ju dali dokopy potom dali ďalšiu chemo nejakú slabšiu, ktorá tečie 3dni to zvládla super vrátila sa domov bola doma 10 dní a šla na ďaľšiu no ako jej ju pustili dostala záchvat šla urgentne na CT a zistili, že má pár mts už aj na mozgu a onkomarkery sa zvýšili… čaká na MRI, kt. má zajtra a potom v stredu ide na nastavenie liečby k rádiológovi.. som trochu už zúfalá lebo som sa tešila, že liečba ide super a zas takáto kudla do zad. Jej to tiež riadne zatriaslo psychikou. Je tu niekto z Vás s podobnou diagnózou a zvládol to?
Ďakujem Vám a všetkým držím silno palčeky, aby ste tú sviňu porazili! ♥️ stále verím, že aj mojej maminke sa to opäť podarí
@bi_bi_1 juuuj, dievča, čo na to povedať, resp.odpisať? Snažím sa každého povzbudiť a presvedčiť nevzdávať to, ale u maminky je to fakt vážne. Veľmi by som jej priala zvládnuť tú hnusobu a zas žiť roky v remisii, ale bude to sakra ťažký boj. Pomáhaj jej, podpor ju, koľko len budeš vládať a nezabudni, že aj zázraky sa dejú. Moc síl vám obom želám 💪🏻🍀
Drzim Vam vsetkym palce, mne otec zomrel na rakovinu HČ, kolegyna bojuje s nadorom na prsniku, ja som po vakuovej mamotomii, nastastie vysledky ok, kolega rakovina prostaty, je toho vsade tak strasne vela 😕
@bi_bi_1 ani neviem ako s citom písať 😞 mamke prajem aby sa jej polepšilo aby sa jej stav aspoň zastabilizoval no jej stav je naozaj veľmi vážny kvôli mts na mozgu to už je naozaj zlá prognóza mozog riadi všetko a ten keď je zasiahnutý je to dosť zlé píšeš že markery sú v tisíckach v mamke vybuchla bomba doslova a zasiahlo to všetko nechcem ti ťažobu pridávať to v žiadnom prípade ale priprav sa na ťažké obdobie
@katenka2 Dobrý den Katka,presne ja od detstva trpím Panickou poruchou( po traume ked mi ako jedenastrocnej zomrel ocino v náručí, dostal emboliu pluc,kým prišla sanitka dodychal) od vtedy som mávala záchvaty paniky - neskutočný počuť,že sa dusím.Boli aj ad,aj sedenia u psychiatra ,mám krásne deti,skvelého manžela, ktorý je niekedy hlavne co sa týka doktorov a injekcií horší než ja( musím ísť na vyšetrenia s nim a byť pri nom).A paradoxne ked mi diagnostikovali rakovinu prsníka ja ok a on sa úplne zosypal.Preslo sedem mesiacov od stanovenia mojej diagnozy a my doma fungujeme asi oveľa lepšie ako predtým, táto choroba nás ešte viac zomkla,deti sú super,ja fungujem ako pred chorobou len zatiaľ toľko nevládzem,neskutočne rada sa pochybim a smejem ,psychika v úplnej pohode.Jedine ako som tu písala pri aplikácii chemoterapie mam uzkosti( vtedy sa vo mne ozve ta dlhoročná fobia- strach zo zadusenia.) Naozaj som sa presvedčila, že pri všetkom nielen chorobe je psychika najdôležitejšia. Po každej chemo už som zase v pohode,robím si plány do budúcna a mávam také neskutočne pocity radosti a šťastia, neviem to ani opísať ale úplne akokeby mi išlo telo vybuchnúť of radosti( myslím,že je to tým,že človek si pri chorobe uvedomí,že aj úplne maličkosti stoja za to aby sme sa z nich radovali).Teraz ma ešte drží eufória ( za dve hodinky ma čaká chemoterapia,tak už tých pár hodín taka hrdinka nebudem🙈)Držím nám všetkým päste ❤️
@jankagregorova ❤️drz sa
@jankagregorova Mila Janicka, viem, ako sa citis. Ale zavidim ti manzela, si cez vsetky tazkosti stastna zena 🙂. Zachvat paniky je hrozna svina, castokrat pride uplne necakane, casto v noci a clovek ma pocit, ze naozaj umiera. Pritom ho len klame mozog, ako mi vysvetloval lekar na urgente. Je dobre mat po ruke tabletu proti panike a uzkosti, ale hlavne si uvedomit a opakovat, ZE NIC VAZNE SA NEDEJE! NA PANIKU SA NEZOMIERA. Hoci teda ozaj mame pocit udusenia, nemoznosti sa nadychnut. A cim hlbsie sa pokusas nadychnut, tym je to horsie. Preto sa niekedy ako prva pomoc, ludom priklada ten papierovy sacok k ustam, aby sa dych upokojil a mozog nebol az prekysliceny. Je to nase telo komplikovane.
Myslim ale, ze si na najlepsej ceste sa rychlo uzdravit z tejto pliagy a potom sa aj postavit panike a hned na zaciatku si opakovat - nepodlahnem, nepodlahnem, nic sa nedeje... Mne to pomahalo a uz som paniku nemala ani nepamatam.
Moooc ti drzim palce, nech mas liecbu uspesne cim skor za sebou! 👍
@katenka2 ďakujem 😘chemo som zvládla úplne super,keďže dr trvala na tom aby som prvý cyklus bielej chemo bola hospitalizovana ešte som v nemocnici ale zajtra ak bude krv v poriadku by ma mali prepustiť, zatiaľ necítim ani žiadne vedľajšie ucinky😊,pekný večer dievčatá😘
@ankov Andrejka, keby som teraz vedela, ktore myslis na diagnostiku? Ak kosti, nie, nebola biopsia, uplne im stacila gamagrafia kosti a ta neboli. Biopsiu mi robili aj z prsnika, aj s podozrivych uzlin pod pazuchov. A to zas umrtvili, takze ani to nebolelo. Ani neskor ma to nebolelo, ked umrtvenie vyprchalo
Ahojte dávno som tu nebola som po mastektomii 2rok v remisii neberie. Nič len langosu lebo mam o troliinku zväčšené pec.testy ale v poslednej dobe .a strašne svrbí koža mala to niektorá z Vás?Onak výsledky všetky ok
Dievcata moje, dnes som mala dopravnu nehodu. Este stale sa klepem. Trzna rana na hlave, zachranka, ct, sitie, auto rozbite, ale som tu. Ani neviem co sa stalo.
@lenkapresov1 bože, dievča! Ešteže máš dobrého anjela strážneho 🙏🏻. Je to, ako môj otec vravieval - kto má odvisnuť, ten sa neutopí.... Pánbožko má s Tebou iné plány, istotne tu máš ešte veľa nevybaveného. Minimálne výchovu detí a pomoc s vnúčatami 😉. Sama si bola v aute?
@ankov nie, ani jedným, ale riešilo sa to operáciou hrudnej kosti. Teraz som plná titánových prútov a ľahšia o kúsky rebier a hrudnej kosti. Teda úprimne, nechcela by som to ešte raz zažiť . Rekonvalescencia bola ťažká a plná bolesti. No a druhý krát sa len skonštatovalo, že mts sú aj v stavoch, panve a dokonca aj v lebke. Ale že s ohľadom na zvyšné mts sa toto zatiaľ riešiť nebude, lebo pľúca a pečeň sú prioritou. Keby som však mohla brať ožiare, riešilo by sa to tak.
@katenka2 nastastie sama. Az teraz si vsetko uvedomujem, co sa vlastne stalo a klepem sa na gauci. Hlava obviazana, 5 stehov.

@lulu1217 ahoj, uz davno som sa neozvala, ale ako pacientka s mts musim. Ziadne mety nie su sranda, ze clovek o nich nevie. Mety v kostiach okrem silnych bolesti, kde treba casom brat opiaty, mozu sposobit zlomeniny. Ak sa zlomia stavce a pod, vysledkom je az vozik. Takze o pohode nemoze byt ani reci. A odobraty kvadrant ci mastektomia nema vplyv na navrat choroby. Ta sa moze vratit aj hned po ukonceni liecby, prip. 2,3,5 az 10 rokoch