icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

lulu1217
14. feb 2025

@lenkapresov1 😱🙏moja zlatá. Som rada, že si celá. To je hrozne, ako rýchlo sa stane niečo zlé. Opatruj sa♥️

ankov
14. feb 2025

@katenka2 to Ta obdivujem. Musis byt silna zena 👍

katenka2
14. feb 2025

@ankov vôbec nie 😂. Len ma tá zubatá zatiaľ nechcela. Asi má pre mňa niečo "výnimočné" nachystané 🥴

jankagregorova
15. feb 2025
ppdesign
17. feb 2025

@lenkapresov1 prajem skutočne stále vynikajúcu ochranu anjela strazcu

ppdesign
17. feb 2025

Joj dievčatá, zase som si tu prečítala nové príspevky a všetky, ktoré prežívate teraz akékoľvek "búrky" zahrnam do modlitby. V nedeľu letím do Lúrd, budem na Vás myslieť.

ppdesign
17. feb 2025

A ešte otázka: mám nasedeny Letrozol. Aké bylinky si môžem popri ňom dávať? Bežne si dávam: mätu, harmanček, repík, obcas medovku...mala by som si dávať aj niečo na pečeň (po chemo)...našla som kombináciu s lubovnikom, ale viem, že ten sa nemôže kombinovať...akú máte vy skúsenosť v tomto smere? Letrozol a bylinky? Vďaka za postrehy❤️

ankov
17. feb 2025

@katenka2 mala si prosim ta chemoterapiu pri tych kostiach? Alebo len operáciu. Mna caka asi chemoterapia a bolo mi povedane ze byva tabletkova, injekcna alebo formou infuzie

ankov
17. feb 2025

@ppdesign si poklad 😘

miriamkab
18. feb 2025

@bi_bi_1 ❤️🙏

katenka2
18. feb 2025

@ankov nie, nemala som chemo pri prvej operacii, len biologicku liecbu, pri poslednej, beriem tabletkovu chemo, ale to kvoli ostatnym mts. No, ked nebudes mat operaciu kosti, tak predpokladam, ze ako prve sa voli ozarovanie a potom chcemo. Ale, vies, ja som uz starsi pacient a viac veci sa u mna robi inak. Uz aj preto, ze som uz presvihla "celozivotnu" povolenu davku ozarovania, tak musia vymysliet vzdy nejaku alternativu

ankov
18. feb 2025

@katenka2 tak som zvedava co urobia v mojom pripade. 3.3 idem na chemoterapeuticke konzilium tak uvidim.

katenka2
18. feb 2025

@ankov budem na teba mysliet a drzat palce. Neboj, nikdy nie je tak zle, aby nemohlo byt horsie. Na tohorocne vianoce uz ani nebudes vediet o chorobe. Dufam teda 😉👍

ankov
18. feb 2025

@katenka2 dakujem si poklad. Môžem sa ešte spýtať aké máš vedľajšie účinky tabletkovej chemo? Tiež pri tom vypadaju vlasy?

katenka2
19. feb 2025

@ankov Andrejka, ono asi zalezi od druhu tabletkovej chemo. A ma tak isto hrrrrbu neziaducich ucinkov, ale vlasy mi nevypadali, ani nikomu z tych, co viem, ze uzivali to iste.
Ale napr. nabeznejsie neziaduce ucinky su vracanie, zapcha, alebo naopak silna hnacka, bolesti klbov atd. Z tohto sa ma takmer nic netykalo. Potom syndrom ruka-noha a to ma teda pekne vytocilo. Vysycha pokozka na dlaniach a chodidlach. Aleze tak, ze sa mi nedalo od bolesti chodit a ruky cele polepene, bo krvacali.... Po znizeni davky lieku je to o kus lepsie. No a u mna to zasiahlo aj oci, co u malokoho, aj lekarka sa cudovala. V kuse slzim, oci palia, zrak rozmazany... Je toho vela, tu sa to neda vsetko opisovat. Uvidis, co ti predpisu. Potom daj vediet a pozrieme sa na to 😉

ankov
20. feb 2025

@katenka2 oki. Dakujem za info. Dufam ze ti bude coskoro lepsie

julcah
20. feb 2025

@katenka2 Ahoj,volam sa Julia,operovali ma v septembri 2024,mala som v novembri 20 oziarov,dost ma spalili a po oziaroch mam stale opuchnuty prsnik,teplejsi ako druhy a aj tvrdsi,ale to pisala aj ira25,ze mala taky problem...tak budem dufat,ze sa to napravi.

katenka2
20. feb 2025

@julcah ahoj Julka, ako ťa tu privítať 🤷🏻?. Nuž cíť sa ako medzi svojimi 🤗. 20 ožiarov je fakt dosť, no možno zvolili trocha slabšie dávky, hoci píšeš, že si dosť spálená. Všetko to chce čas, v pripade onkologickej liečby hodne času. Ja mám ožarovanie už veľa rokov za sebou a dokonca som ho veľmi dobre znášala. Ale väčšina dievčat má tieto skúsenosti ešte dobre v pamäti, určite ti poradia, ak by si niečo potrebovala. Len sa pýtaj a hlavne neboj. Akú liečbu máš ešte pred sebou? Mala si sólo nádor, alebo aj mts? V každom prípade rýchle vyliečenie 🍀

julcah
21. feb 2025

@katenka2 mala som solo nador ,dostala som tamoxifen hormonalnu liecbu na 3 roky a potom zmenia liek na dalsich 5 rokov

daniela232
21. feb 2025

Ahojte,dievčatá ktore ste na hormonálnej liečbe užívate kĺbovú vyživu? Neviem aku vybrať🤔s ktorou ste spokojne?

julcah
21. feb 2025

@daniela232 Ahoj,nie neuzivam.Mas aj Ty bolesti odkedy uzivas hormonalnu?

daniela232
21. feb 2025

@julcah ano,a.mam.pocit že je to stale horšie,a dr.mi poradila že mam si kupiť nejaku výživu. Pišeš že ,,aj "čiže tiež maš problemy😒

helga9
22. feb 2025

@daniela232 ahoj kúp si kolagén najlepšie srvátkový ja mám od Powerlogy ale je toho veľa na výber plus by bolo dobre proteín tiež mám od powerlogy a na kĺby Kloubus to je český výrobok dlhodobo jeden z najlepších

daniela232
22. feb 2025

@helga9 super👍diky moc za tip,popozeram

helga9
22. feb 2025

@daniela232 a samozrejme cvičiť cvičiť a cvičiť netreba veľa 5-6 cvikov ja mám takých vychytených skôr by som povedala naťahovacích a nič ma nebolí

daniela232
22. feb 2025

@helga9 ano cvičim,chodim,orbitrek v zime v lete bicykel...ale skušala som aj necvičiť ,nechodiť a bolo to jedno🤦‍♀️

julcah
22. feb 2025

@daniela232 nikdy som nemala bolesti klbov ,ale odkedy beriem tamoxifen,tak ano...tak som skknstatovala,ze to bude asi od toho...ja chodim kazdy den rychlu chodzu uz 6.sty rok

helga9
23. feb 2025

@daniela232 zmeň to, bicík atď je fajn ale potrebuješ záťaž na veľké kĺby -drepuj každý deň po 100- začni postupne že budeš pridávat o desat každé tak 2 dni, ľahnúť na chrbát pokrčiť kolena a nohami sa vytáčať do strán - mala by si cítiť celý bok kĺb a postupne to prestane vtedy vieš že cvik účinkuje. Ďalej vlnu- to je vôbec najlepší cvik aký som kedy videla len neviem ako ti ho opisat 😃 skúsim nájsť video a pošlem

helga9
23. feb 2025

@daniela232 no tú som narýchlo nenašla ešte sa nato pozriem ale posielam foto ďalších dvoch cvikov - jeden je ten drep - naširoko nohy a ruky na šírku lakťov ku kolenám a jemne sa prehupovat z nohy na nohu. Druhý je na chrbát ležať hore nohy ale chyt si rukami z vnútornej strany stehien chodidla a jemne sa kolisaj zo strany na stranu ale chrbát na zemi aby bol a stehná na hrudi od kolena hore po chodidlo aby bol kvázi pravý uhol malé deti tak často sú 😃 keby niečo nejasne kľudne sa opýtaj ale tieto cviky daj každý deň a uvidíš ono sa to zlepší proste po tej liečbe a týchto liekoch musíme dať na pič… kĺbom my inak dajú oni nám bohužiaľ to tak je.

daniela232
23. feb 2025

@helga9 fuuuha 😮tak toto je ina makačka čo si poslala ,no skusim postupne isť nato,plus ta vyživa do toho,bicykel musi zostat lebo to ja láska😀to ja denne aj 60 km dam